Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1640 / 3984
(#) rambo13 hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Sziasztok!

van egy orosz 500w-os merülőforralóm, ami tök szuper de sajnos nincs leföldelve...valaki próbálkozott már egy ilyen földelésével? hogyan kell? érdemes egyáltalán?
(#) Davidd hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Udv!Hogyan tudnek megoldani egy tranzisztorral feszultsegallitast,par ledhez kellene.Nem akarok hozza csinalani pwn szabalyzast hanem egy tranzisztorral hogy a rajta atfolyo feszeulsteget tudjam allitani.Regebben talaltam valami kapcsolast hogy pc ventillatorhoz de most azt a rajzot nem talalom.
(#) granpa válasza rambo13 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Szia! Az úgy van kitalálva, hogy nem kell földelni. Orosz módi. Ha biztosra akarsz menni, leválasztó trafót neki. Sajnos az utolsó darabom tavaly ottfelejtettem, és szétégett, de 40 évig semmi baj nem volt velük.
(#) tommyka1.1 hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Eladó
Fordulatszám üzemóra mérő ( fordulatszámmérő )
- Fordulatszám ( rpm ) és üzemóra méréséhez
- 2 4 ütemű motorokhoz (be lehet állítani hány szikra egy fordulat)
- gyors üzembe helyezés (csak a műszer vezetékét kell párszor körbetekerni a gyújtókábelen)
- angol leírás - Maximális fordulatszám 25 000 RPM
- Belső elemről működik
- Működése egyszerű mutatja az üzemórát, ha beindul a motor akkor meg az rpmet.
- Szinte mindenhez: quad , siklóernyő (PPG) , motor ,robogó, kerti kisgép , stb... Még akár motorfűrész ideiglenesen is lehet használni a karburátor beállításhoz.

Ár: 7 E Ft

tommyka1.1@freemail.hu
(#) tommyka1.1 hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Valamint eladó még egy pwm szabályzós fordulatszámszabályzó
30A es, potméteres, hibátlan állapotban.

Ár: 10 e Ft.
(#) wtc hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Sziasztok!
Hogy tudnám a következőt megoldani:
Egy kapcsoló, ami 12V-ot kapcsol zárt állásba van, a rákötött led ne világítson, aztán nyitott állapotban, sem világítson a led, és a következő záráskor világítson, tehát a 3. kapcsoláskor, ez a folyamat kb fél perc idő alatt folyik esetleg logikai kapukkal, vagy valami más módon hogy lehetne megoldnani?
köszi előre is!
(#) jocka0012 hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Üdv!
Az lenne a kérdésem , hogy hol tudnék találni egy olyan leírást (teljesen az alapoktól)ami az integrált áramkörök világát mutatná be úgy , hogy utána megtudnék tervezni egyszerűbb áramköröket ic-kkel magamtól?
(#) szaboattila97 válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Egy ijen prospektus engem is érdekelne!!!Ha lehet!
(#) blackdog válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Azért ez nagyon tág terület. Mégis hol szeretnéd kezdeni?
Egyébként javaslom a logikai kapukkal való ismerkedést.
De itt nagyon jól és érthetően kitárgyal a szerző sokmindent: Bővebben: Link
Az IC (integrált áramkör) valahol ott kezdődi, hogy stabilizátor egészen az MCU-ig. Szóval csak lassan és szépen mint csillag az égen...
(#) jocka0012 hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Hát igazából , ez nagyon jó amit belinkeltél ezt átfogom olvasni alaposan. De jó lenne egy olyan is pl ami a logikai kapukat tárgyalja át
(#) blackdog válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Olvass a sorok között: Bővebben: Link
De a google is talál bőven... Bővebben: Link Bővebben: Link
Azzal is kezdheted, hogy mi a különbség TTL és CMOS áramkörök (IC-k) között. Többis van, de kezd ezzel.
(#) jocka0012 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Rendben köszönöm a gyors segítséget
(#) szucsip hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Sziasztok!

A tekercselőhuzaléhoz hasonló bevonatot hogyan tudok csinálni? Milyen lakkot kellene használni, hogy utána még hajlítható legyen a réz, és ne pattogjon le a bevonat?
Beszerzési helyet is szeretnék kérni, ha lehetséges.

Sajnos szigetelő szalaggal nem tudom szigetelni, mert elfogy a hely a csévetesten
(#) szucsip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Köszönöm. Hát akkor megpróbálom majd hagyományos nyomtatópapírral szigetelni, hátha...

Lenne még egy kérdésem, ez kicsit elméleti.
Ha makro méreteknél maradunk, akkor a levegőnek a szigetelési feszültsége és a távolság között egyenes arányosság van? (konkrétan azt szeretném megtudni, hogy távolságtól függetlenül kell-e egy minimális feszültség, ahol az átütés bekövetkezik)
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Na ezt még te sem hiszed el ugye? Nálatok is elérhető az e-bay . Nem minden esetben lesz a legolcsóbb de legalább azt veheted meg amire tényleg szükséged van. Egy kis angoltudással meg már biztosan rendelkeznetek kell.
(#) pajti2 hozzászólása Ápr 7, 2012 /

Valaki szedett már szét ps/2 - usb átalakító dugót? Hogy néz az ki belülről?
(#) zolika60 válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

A levegő ellenállása nem állandó. Nagyban függ a páratartalmától.
(#) Stefan válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Ha a passzív átalakítóra gondolsz akkor Bővebben: Link
(#) SKY hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Hello!
Az lenne a kérdésem, hogy ha egy mérőáramkörben szeretnénk használni műveleti erősítőt (erősítésre), akkor feltétlenül szükséges a szimmetrikus tápfeszültség a helyes működéshez, akkor is ha a bemenő jel csak DC és nem invertál?
(#) szucsip válasza SKY hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Szia!

Igen, általában szükséges a kettős táp. Ha nem kettős tápról üzemelteted a mérőerősítődet, akkor 0V-ot ki sem fog adni, minimum offset hibát okoz, és lehet hogy még gerjedni is fog. Viszont ha az erősítendő jel és a műveleti. tápja egymástól galvanikusan függetlenek, akkor hajrá! Ha AC-t kéne erősíteni, akkor nagyobb esélyjel lehetne jó a szimpla táp.
(#) SKY válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Értem, köszi.
(#) bereaudio hozzászólása Ápr 8, 2012 1 /

ha valaki ismeri a sam dj programot az legyenszives leírni, hogy mi az a kód amivel meg lehet nyitni.
(#) vilmosd válasza SKY hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Vannak olyan erositok amalyeknek a bemenete, vagy a kimenete, vagy mind a ketto taptol tapig vezerelheto (RailToRail). Ezeket siman lehet egy taprol hasznalni DC erositesre. Vegulis a tobbit is, csak a kivezerlesi tartomany nem lesz a teljes tap. Pl nezd meg a LM324 358 erositok felhasznalasi peldait. Ott talalsz boven egytapos alkalmazasokat.
(#) koczka hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Üdv!

Milyen ragasztóval szokták rögzíteni az alkatrészeket? pl:pc tápokban a kondit.
Én gondoltam rá hogy ragasztópisztollyal, vagy valami epoxi ragasztóval.
(#) Hp41C válasza SKY hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Egy műveleti erősítő táplálható V- = -5V és V+=+15V feszültségekkel is (ha egyébként a V+ és V- lábak között a 20V -ot elviseli), ha az erősítendő jel megköveteli.
(#) pajti2 válasza Stefan hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Arra gondolok, de nem a csatlakozó kiosztása kell nekem, hanem az, ami a kettő csatlakozó között van, és még abból sem egy bármilyen usb / ps2 átalakító, hanem konkrétan az, ami abban a dugóban van benne.
(#) Stefan válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Azt hittem a linkelt oldalból egyértelmű .
Nincs benne semmi, össze van kötve a két csatlakozó a linkelt kiosztás szerint. A periféria szoftvere meg tudja állapítani, hogy miként kell kommunikálnia.

Talán egy-két ellenállást lehet benne, még nem szedtem szét, de sokkal több minden nem
(#) rockersrac válasza (») Ápr 8, 2012 /

És te kicsit sem gondoltál bele, hogy tudnod kellene HELYESEN írnod moderátor létedre?! Nem megosszák, hanem megosztják egymással... Ja és még valami: törölheted, módosíthatod a hozzászólásomat, nem érdekel, mivel képernyőkép formájában el lesz mentve nekem eredetiben!
(#) Hp41C válasza Stefan hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Sziasztok!

Nem jó ötlet az USB portot a PS2 egérrel ill. fordítva, az USB egeret a PS2 porttal direktben összekötni. Azokban a konverterekben egy kis kontroller lakik, ami az illesztési feladatot ellátja.
(#) pajti2 válasza Stefan hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Ja bocsi, épp csak hitetlenkedem, igazából mi is van függöny mögött.

Ami eddig lejött. Az összes mai ps2-es periféria, igazából usb-s is meg ps2-es is egyben, és épp csak áthuzalozás kérdése, hogy melyikre kapcsolnak. Ergo egy valódi csak és kizárólag ps2-es perifériát az átalakító dugóval fel sem lehet kötni a számítógépre.

Ez a szitu?
Következő: »»   1640 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem