Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   207 / 966
(#) llaci56 válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Normál üzemben is 10 ms -onként 0 V feszültséget kap.
(#) dumboo válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Nem is írtam hogy mennyi idő alatt hűl, csak hogy msec. alatt.... 150?....500?.... Ez már az izzószál és a tudósok/matematikusok/fizikusok dolga.... Nekünk marad a villamosság:
Tehát az izzószálnak hidegen kisebb az ellenállása, így nagyobb áram folyik át rajta, mivel a Meghibásodás valószínűleg Bizonyos időközönként ki/be kapcsolja, illetve érintkezés hiba esetén Bizonyos időközönként akár feszültség csökkenést is okozhat, így az izzószál kihűl míg a másik pillanatban újragyújt.....
(#) ötfelezős válasza granpa hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Nem találtam meg a külön vezetett földelés tilalmát.

MSZ HD 60364-5-54:2007 543.6. pontja.

(Annyit azért el kell ismerni, hogy együttvezetési kötelezettség csak akkor van, ha az érintésvédelem kismegszakítókra van alapozva, nem pedig FI relére, stb.)
(#) ötfelezős válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Azért kell a bal kéz használatát elkerülni...

Bármivel se jó áramkörbe kerülni. Hogy idézzek: Van egy tényező, ami a legnagyobb a mell-balkéz áramütésnél, értéke ekkor 1,5. A bal kéz-láb esetben értéke 1, és a jobb kéz-láb esetben is 0,8... Mindegy, hogy melyik láb.
(#) ötfelezős válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Életvédelmi szerepe kimondottan akkor lenne, ha az érintés pillanatában kapcsolna le.

Nem olyan régen volt erről szó, van olyan szerepe is a max. 30 mA-es kioldóáramúnak (amit előírnak a dugaszolóaljzatról táplált készülékekhez és szabadtéri hordozható készülékekhez, azt ott kiegészítő védelemnek nevezve ezért írják elő).
(#) karaszbandi válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
csak azt azért ne felejtsük már el, hogy normál üzemben szinuszos lefolyású a villany! Egy érintkezás hibánál pedig megszakad és újból van valamilyen kontakt váltakozva. Bele szakítva a szinusz akármelyik pontjába. És ott nem csökken az áram, hanem megszünik hirtelen. Ezért nem ugyan az a jelenség. pont olyan, mintha 4szöggel táplálnád.
(#) karaszbandi válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ebben teljesen igazad van, de hiba esetén akkor is azonnal lekapcsol. A felületre ki sem tud jutni a hibafeszültség, a FI tudta nélkül. Ha pedig védővezető nélkül használnak I. ÉV osztályú készüléket, és hiba van benne, akkor az úgyis megrugja a parasztot, ha hozzányúl, és a FI csak ezután vesz tudomást róla. Az más kérdés, hogy csinál e vele valamit, vagy haggya rázódni a komát úgy 10-15mA-el.
(#) Tonybacsi hozzászólása Ápr 11, 2012 /
 
Nagyon köszönöm mindenki a tanácsát, megnézem hogy lehet kivitelezni az EPH-t.

Mindamellett szöget ütött a fejembe a következő:
A frissen elkészült vagy felújított házba, ha utólag szeretne a "zasszony" egy rádiós-ébresztős-világítós-hidromasszázs kádat, akkor ahhoz hogy építi be a "hivatásos" villanyszerelő a kötelező életvédelmi rendszert (kábeleket-védőföldelést-külön FI relé, stb)?
(#) dumboo válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Falon kívül
Az sok mindentől függ...
- padláson
- épület külső
- földbe
- szobákon át csatornában....
Kap egy saját FK-t és onnan fog élni.....
(#) Tonybacsi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 


Ennek biztos nagyon örülne a "zasszony"

De félretéve a tréfát: az új kábelezést (fúrást-vésést-kalapálást-glettelést-festést...stb) nem lehet elkerülni?

(a "repülőkábel azért mégiscsak hülyén nézne ki)
(#) zolika60 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Idézet:
„(a "repülőkábel azért mégiscsak hülyén nézne ki)”
A Kábelcsatorna feltalálása óta azért nem tragédia. :yes:
(#) dumboo válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Gondolom a fürdőbe kéne.... ott marad a csatorna, vagy egy csempesor ugrik!
Jobb esetben, ha az FK táblád a mérőnél van, akkor még elviheted kívül is, (persze az is kell hozzá hogy a fürdő külső falhoz essen) és egy szép befúrással máris a kád mögött vagy.
(#) karaszbandi válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ne felejtsd el, a kalapács és a véső mindent visz!
Ja, meg egy füles az asszonynak, hogy legközelebb használja a fejét is!
(#) erobi82 válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Én is boldog vagyok az ilyentől. Jelenleg egy automata autó bejárati kapuhoz kellene 230at kivinnem. Legközelebb a hálószoba sarkába van ilyen dugalj, onnan lehetne kifúrni. Dehát nemesvakolat, nikecell, pázsit, gyeptégla. Minden ami kell útba van
(#) proba válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ha a festés után jut eszébe akkor lehet meg is érdemli a csatornázást/vésést.
(#) karaszbandi válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Csak ne felejtsd el, hogy külön áramkört kell kialakítanod hozzá. Dugaljból nem ágazunk le kapumotornak!
És egy FI sem árt neki!
(#) proba válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
A gyepet ne féltsd ,szedd fel gyeptéglaként,mikor visszarakod a gödörbe először víz és ebbe a saras latyakba visszanyomkodva a régi gyepet szinte új marad.
(#) VIM válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
....úri ember nem verekszik, csak kompromisszumot ajánl fel. ...." majd a következő tisztázó festés alkalmával meglesz"(kb.10-15 év múlva), vagy a ".... hívsz egy másik mesterembert, megrendeled a munkát és majd meglátod, hogy Ő hogyan fogja csinálni."
(#) erobi82 válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Azt én is úgy gondoltam, hogy húzok bele új áramkört az elosztóig, az viszonylag elérhető közelségbe van már ha beférek a védőcsőbe.Csak a dugalj dobozfenekéből fogok kifúrni.
(#) dumboo válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
A mérőtől nem tudsz kivinni egy kábelt? Még ha a szigetelésben van a mérőd akkor is van megoldás! Csináltam már olyat, hogy a mérőre egy 12 modulos kapasínes szekrényt tettem utólag (nikecell megvágásával) amit később egy asztalos által gyártott kisajtóval eltüntettünk! És onnan egy csövet ledugva a szigetelésben már lent is voltunka a lábazatnál, onnan irány a házsarok, ott egy pici csatorna a földig (amit utólag le is színeztek...) 5x2,5 Nyy-j és irány földben a kapuhoz.... Szóval sokszor van megoldás... hívj egy szakit hogy mi a véleménye...
(#) zoli_varga válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
A kádgyártók megoldották és egy 30 mA Fi relével csatlakozik a már kiépített dugaljhoz. A szerelés ebben az esetben a készülék csatlakoztatását jelenti a dugaljhoz.
EPHba kötött lefolyócső ebben az esetben SEM kerülhető ki!
Szerintem viszont elég a szerelői ellenőrzése az EPH nak illetve a FI működési teszt és csak hiba gyanúja esetén kellene felülvizsgálatot végezni.
szarkasztikus megjegyzésem: hogy az előző felülvizsgálat eredményeinek összehasonlításával.
(#) karaszbandi válasza zoli_varga hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
A mérésnél felhasznált dokumentációk: Előző mérési jegyzővönyv. Kiviteli terv.

Na ezek szoktak csak hiányozni általában.
(#) dumboo válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Családi háznál nem előírás a "0"-s jegyzőkönyv, sem a kiviteli terv.
(#) karaszbandi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
De nem családi háznál is sokszor hiánycikk! Mert a villany csak úgy lesz!
(#) dumboo válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Ebben teljesen igazad van, sokszor ahol kötelező lenne ott sincs.... de én ritkán találkozom olyannal is aki tudna mutatni nekem egy tűzvédelmi besorolást vagy akár befogadóképesség meghatározást.
Tonybacsi viszont családi-házba szeretne kádat, arra írtam.
(#) Tonybacsi hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
Az én Istenem áldjon meg Benneteket!

Köszönök mindent.
(#) dumboo hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
Elindítanék egy kérdést, kíváncsi vagyok a véleményetekre. A minap egy felülvizsgáló kollégával tanakodtunk ezen: Egy Posta időszakos felülvizsgálatára hívták (ÉV, EBF, VV) alapterületre kb. 150nm, tűzveszélyességi osztály "D", beépített teljesítmény 3 x 16A. A korábbi jegyzőkönyvekben a felülvizsgáló az ÉV-t a Klész szerint sorolta be és 6 év érvényességet adott az épületre. Bennem felmerült hogy mivel a posta nagy forgalmú és közcélú épület szerintem itt az érvényesség 3 év! Villámvédelmet "nem szükséges"nek írta (eredetileg volt villámhárító de szigetelésnél teljesen eltűnt) Várom a véleményeket!
(#) karaszbandi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Hát ez érdekes téma. Ha akarom piros, ha akarom ződ.

Az ÉV felülvizsgálatot, ha úgy ítéled meg, akkor add 3 évre. Ez rajtad áll. Nem a minimumot írták le, hanem a maximumot. Tehát, nyugottan adhatsz 3 évet. A villámvédelem is egy kényes téma. A nem szükséges, valószínűleg a környezet és a magasság miatt volt. De a villámvédelembe tartozik a túlfeszvédelem, ami lehet, hogy kell (ene). De ha nem is kell, akkor is egy olyan jegyzőkönyvet csinálnék, ami annak a besorolásnak megfelel. De mivel manapság minden televan ámító gépekkel, meg mindenféle villanyzabáló drága cuccokkal, szerintem a túlfeszvédelemre kéne a hangsúlyt helyezni. És a villámvédelem helyreállítását kikötni a jegyzőkönyvben, záros határidővel és újbóli felülvizsgálattal.
(#) dobo válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Az MSZ EN 62305-ös szabvány szerint kell meghatározni hogy kell-e az épületre villámvédelem és ha kell akkor milyen szintü.
Ez elég bonyolult szabvány és azt ajánlom kérd szakember segítségét mindenképpen.
(#) karaszbandi válasza dobo hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Valóban, de mégis mindenki az OTSZ alapján csinálja. Sőt, a legújabb OTSZ is tárgyalja.
Következő: »»   207 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem