Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   204 / 966
(#) briki válasza erbe hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Akkor én még elég fiatal vagyok, mert még nem hallottam.
(#) proba válasza ClassicR hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Kb itt ,csak a felső alatt.

ossz.JPG
    
(#) nedudgi válasza erbe hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Balkezesek tanuljanak meg jobbal dolgozni. Azért kell a bal kéz használatát elkerülni, mert a szív, aminek működésébe belezavarhat egy esetleges áramütés, rendszerint bal oldalon van.
(#) Mályi László válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
A végén még szigetelő ruhát húznak rá áramtalanítás helyet, ez nekem már sok.
(#) Mályi László válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
A fázis nem demokratikus, szegregációt alkalmaz. Az a lényeg osztom a véleményed.
(#) karaszbandi válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Nekem már régen sok.
(#) ClassicR hozzászólása Ápr 4, 2012 /
 
Kösz mindenkinek, megcsináltam, sima ügy volt
(#) karaszbandi válasza ClassicR hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Akkor mostmár te is elmondhatod, hogy villanyszerelő vagy.
(#) briki válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Ezek után a váltó, keresztváltó jön, és PhD villanyszerelő fokozat.
Ügyes vagy, gratula.
(#) karaszbandi válasza briki hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Elcímezted, de igazad van. A kereszt kapcsolót is szétszedi, utána beköti. Láttam külselyét, megnézem belselyét is. Holnapután meg pakson lesz karbantartó.
(#) Mályi László válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Háát lehet Einstein is későn érő típus volt.
(#) zoli_varga válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Általában a balkezesek a szerszámot a bal kézben tartják. A szerszám szigetelt legalább 1000V-os feszültségre. Tehát a jobb kéz az ami veszélyben van esetleges feszültség érintésekor.
(#) lui144 hozzászólása Ápr 7, 2012 /
 
Elkészült majdnem teljesen az almérő amit építettem 3 fázisú óra felhasználásával. Már csak majd egy kismegszakítót kell szereznem és felszerelnem és szinte kész is vagyok vele. Már csak annyi kérdésem maradt, hogy ez így mennyire biztonságos? Kellene valami módosítást még eszközölni?
(#) tomikapc válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Majd raksz fel képet a hátuljáról is? Én kíváncsi vagyok rá Amúgy szerintem szép munka.
(#) lui144 válasza tomikapc hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Parancsolj, itt van 2 kép a hátuljáról:
Színjelölések:
fekete: bejövő fázis
barna: elmenő fázis
kék: nulla
zöld-sárga: védőföld
(#) dumboo válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Szia! Egy pici javítást ajánlanék hozzá:
- a vezetékeket és a sorkapcsot rögzítsd, mert látom hogy a csavarok igen csak hosszúak lettek, felszereléskor nem látsz mögé és fenn áll a veszélye hogy vezetéket csípnek oda, vagy hozzáérnek a sorkapocshoz.
(#) dumboo válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Esetleg még ha szeretnél egy pár forintocskát költeni rá, szerelj rá egy 2 modulos "FK" táblát, amiben elfér az automata és még 2 sorkapocs is (sínre pattintható) így nem is kell a hátulján a kötés és az automatának sem kell sínt meg fedőt "faragnod"
üdv.
(#) lui144 válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Meglesz, de előtte szereznem kell 1m hosszú olyan tömör vezetéket ami elbír 20A-t kékbe, feketébe meg zöld-sárgába is, mert itt néhány vezeték 1000W-os fémhalogénlámpa működésekor melegszik rendesen, de érdekes módon ezt 1800W-os hőlégfúvónál nem tapasztaltam, így ezért kicserélem ezeket vezetékeket, hogy a melegedést megszüntessem.
(#) karaszbandi válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Na azt hívják meddő teljesítménynek! De egy szakemberrel is fel kéne venned a kapcsolatot, mielőtt valamit fel nem gyújtassz. A villany nem játék. Szaktudás nélkül nem illik vele játszani.
(#) sportgili hozzászólása Ápr 7, 2012 /
 
Sziasztok!

Szerintetek,ha egy agregátor motor tengelyére rákötök egy 400 W-os villanymotort,akkor képes leszek leszedni róla 1700 wattot ami az oldalán szerepel,tehát 400wattból ki tudnék e termelni 1700et?
(#) lui144 válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Tudnál példát mutatni, hogy milyen "FK" táblát vegyek? Kisméretű kell mindenképp, hogy ráférjen a konnektor mellé. Egyébként 3 fázisú 16A-es biztosítékot gondoltam hogy még szerzek neki, ami a bejövő fázist meg a nullát is lekapcsolja.
(#) karaszbandi válasza sportgili hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Már ne haragudj, de ezt mégis hogy gondoltad?
De ha sikerül, akkor gyorsan védesd le és gazdag leszel. ha kicsiben működik, akkor működik nagyban is!
(#) tomikapc válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Szerintem elég egy egyfázisú az óra elé
(#) karaszbandi válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
2+f dugaljra nem adunk 20A-t!!!
(#) lui144 válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Át fogom nézetni szakemberrel mielőtt tényleg használni is fogom. Tudom, hogy a villany nem játék. Én elektronikai technikusit tanultam, ahol csak annyit tanultunk a villanyszerelési részből, hogy: nyomógomb bekötése, mágneskapcsoló öntartása, időrelé bekötése, késleltetett húzás. Nagyjából ennyit tanítottak az iskolában a villanyszerelési részből nekünk. A melegedő vezetékek kétlem, hogy elbírnak 6A-t, így azok cserélve lesznek olyanokra, amik elbírnak 20A-t is lazán. A villanyszerelésből van egy kevés szaktudásom ami a fentebbieken felül még a fénycső, higanylámpa, nátriumlámpa, fémhalogénlámpa (D1 és D2 változat is), villanyóra valamint a kismegszakítók bekötésére terjed ki, de hogy mi szabványos és mi nem arról nem tanultunk semmit. Éppen emiatt, át fogom nézetni az egész "készüléket", hogy mit és hogyan változtassak rajta, hogy szabványilag megfeleljen amennyire csak lehet.
(#) lui144 válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Nem mondtam egy szóval sem, hogy 20A-t akarok ráadni, hanem csak a vezetéket cserélem ki olyanra, ami lazán elbírja a 20A-t. Ez a vastag vezeték főleg 2000/220-as fémhalogénlámpák tesztelése esetén mindenképp szükséges.
(#) lui144 válasza sportgili hozzászólására (») Ápr 8, 2012 1 /
 
Ez attól függ, hogy az aggregátor motorja milyen gyorsan forog amikor eléri a megadott adatokat. Ha az a motor képes akkora fordulatra, mint amekkora az aggregátoré akkor nem lehetetlen, de ha nem tudja elérni, akkor viszont kétséges.
(#) kendre256 válasza sportgili hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
(#) tomikapc válasza lui144 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
De mondjuk ha ezt az egészet egy konnektorba dugod (asszem így írtad még régebben) és ahhoz a konnektorhoz 1,5-ös mcu megy, akkor utána hiába teszel 2,5-öst mondjuk, ezt is nézd majd meg
(#) lui144 válasza tomikapc hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Persze megnézem, de itt most csak annyi probléma merült fel csupán, hogy 1000W-os nátriumlámpa vagy szintén 1000W-os fémhalogénlámpa működtetése esetén az összes bekötött ( 5 db) vezetékből 2 darab melegszik, mivel vékonyabbak a többinél. Nem a 3-eres vezeték melegszik, hanem a mért konnektorba menő vezetékek (fázis meg a nulla) melegszenek, mert azok vékonyabbak a többi vezetéknél. Ezért ezeknek a cseréjét fogom mindenképp megcsinálni amikor majd felszerelem a kismegszakítót is rá. Addig nem fogom használni az elkészített mérőt amíg ezeket meg nem csináltam és nem nézettem át szakemberrel.
Következő: »»   204 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem