Fórum témák
» Több friss téma |
Normál üzemben is 10 ms -onként 0 V feszültséget kap.
Nem is írtam hogy mennyi idő alatt hűl, csak hogy msec. alatt.... 150?....500?.... Ez már az izzószál és a tudósok/matematikusok/fizikusok dolga.... Nekünk marad a villamosság:
Tehát az izzószálnak hidegen kisebb az ellenállása, így nagyobb áram folyik át rajta, mivel a Meghibásodás valószínűleg Bizonyos időközönként ki/be kapcsolja, illetve érintkezés hiba esetén Bizonyos időközönként akár feszültség csökkenést is okozhat, így az izzószál kihűl míg a másik pillanatban újragyújt.....
Nem találtam meg a külön vezetett földelés tilalmát.
MSZ HD 60364-5-54:2007 543.6. pontja. (Annyit azért el kell ismerni, hogy együttvezetési kötelezettség csak akkor van, ha az érintésvédelem kismegszakítókra van alapozva, nem pedig FI relére, stb.)
Azért kell a bal kéz használatát elkerülni...
Bármivel se jó áramkörbe kerülni. Hogy idézzek: Van egy tényező, ami a legnagyobb a mell-balkéz áramütésnél, értéke ekkor 1,5. A bal kéz-láb esetben értéke 1, és a jobb kéz-láb esetben is 0,8... Mindegy, hogy melyik láb.
Életvédelmi szerepe kimondottan akkor lenne, ha az érintés pillanatában kapcsolna le.
Nem olyan régen volt erről szó, van olyan szerepe is a max. 30 mA-es kioldóáramúnak (amit előírnak a dugaszolóaljzatról táplált készülékekhez és szabadtéri hordozható készülékekhez, azt ott kiegészítő védelemnek nevezve ezért írják elő).
csak azt azért ne felejtsük már el, hogy normál üzemben szinuszos lefolyású a villany! Egy érintkezás hibánál pedig megszakad és újból van valamilyen kontakt váltakozva. Bele szakítva a szinusz akármelyik pontjába. És ott nem csökken az áram, hanem megszünik hirtelen. Ezért nem ugyan az a jelenség. pont olyan, mintha 4szöggel táplálnád.
Ebben teljesen igazad van, de hiba esetén akkor is azonnal lekapcsol. A felületre ki sem tud jutni a hibafeszültség, a FI tudta nélkül. Ha pedig védővezető nélkül használnak I. ÉV osztályú készüléket, és hiba van benne, akkor az úgyis megrugja a parasztot, ha hozzányúl, és a FI csak ezután vesz tudomást róla. Az más kérdés, hogy csinál e vele valamit, vagy haggya rázódni a komát úgy 10-15mA-el.
Nagyon köszönöm mindenki a tanácsát, megnézem hogy lehet kivitelezni az EPH-t.
Mindamellett szöget ütött a fejembe a következő: A frissen elkészült vagy felújított házba, ha utólag szeretne a "zasszony" egy rádiós-ébresztős-világítós-hidromasszázs kádat, akkor ahhoz hogy építi be a "hivatásos" villanyszerelő a kötelező életvédelmi rendszert (kábeleket-védőföldelést-külön FI relé, stb)?
Falon kívül
Az sok mindentől függ... - padláson - épület külső - földbe - szobákon át csatornában.... Kap egy saját FK-t és onnan fog élni..... Ennek biztos nagyon örülne a "zasszony" De félretéve a tréfát: az új kábelezést (fúrást-vésést-kalapálást-glettelést-festést...stb) nem lehet elkerülni? (a "repülőkábel azért mégiscsak hülyén nézne ki) Idézet: A Kábelcsatorna feltalálása óta azért nem tragédia. :yes: „(a "repülőkábel azért mégiscsak hülyén nézne ki)”
Gondolom a fürdőbe kéne.... ott marad a csatorna, vagy egy csempesor ugrik!
Jobb esetben, ha az FK táblád a mérőnél van, akkor még elviheted kívül is, (persze az is kell hozzá hogy a fürdő külső falhoz essen) és egy szép befúrással máris a kád mögött vagy.
Ne felejtsd el, a kalapács és a véső mindent visz!
Ja, meg egy füles az asszonynak, hogy legközelebb használja a fejét is!
Én is boldog vagyok az ilyentől. Jelenleg egy automata autó bejárati kapuhoz kellene 230at kivinnem. Legközelebb a hálószoba sarkába van ilyen dugalj, onnan lehetne kifúrni. Dehát nemesvakolat, nikecell, pázsit, gyeptégla. Minden ami kell útba van
Ha a festés után jut eszébe akkor lehet meg is érdemli a csatornázást/vésést.
Csak ne felejtsd el, hogy külön áramkört kell kialakítanod hozzá. Dugaljból nem ágazunk le kapumotornak!
És egy FI sem árt neki!
A gyepet ne féltsd ,szedd fel gyeptéglaként,mikor visszarakod a gödörbe először víz és ebbe a saras latyakba visszanyomkodva a régi gyepet szinte új marad.
....úri ember nem verekszik, csak kompromisszumot ajánl fel. ...." majd a következő tisztázó festés alkalmával meglesz"(kb.10-15 év múlva), vagy a ".... hívsz egy másik mesterembert, megrendeled a munkát és majd meglátod, hogy Ő hogyan fogja csinálni."
Azt én is úgy gondoltam, hogy húzok bele új áramkört az elosztóig, az viszonylag elérhető közelségbe van már ha beférek a védőcsőbe.Csak a dugalj dobozfenekéből fogok kifúrni.
A mérőtől nem tudsz kivinni egy kábelt? Még ha a szigetelésben van a mérőd akkor is van megoldás! Csináltam már olyat, hogy a mérőre egy 12 modulos kapasínes szekrényt tettem utólag (nikecell megvágásával) amit később egy asztalos által gyártott kisajtóval eltüntettünk! És onnan egy csövet ledugva a szigetelésben már lent is voltunka a lábazatnál, onnan irány a házsarok, ott egy pici csatorna a földig (amit utólag le is színeztek...) 5x2,5 Nyy-j és irány földben a kapuhoz.... Szóval sokszor van megoldás... hívj egy szakit hogy mi a véleménye...
A kádgyártók megoldották és egy 30 mA Fi relével csatlakozik a már kiépített dugaljhoz. A szerelés ebben az esetben a készülék csatlakoztatását jelenti a dugaljhoz.
EPHba kötött lefolyócső ebben az esetben SEM kerülhető ki! Szerintem viszont elég a szerelői ellenőrzése az EPH nak illetve a FI működési teszt és csak hiba gyanúja esetén kellene felülvizsgálatot végezni. szarkasztikus megjegyzésem: hogy az előző felülvizsgálat eredményeinek összehasonlításával.
A mérésnél felhasznált dokumentációk: Előző mérési jegyzővönyv. Kiviteli terv.
Na ezek szoktak csak hiányozni általában.
Családi háznál nem előírás a "0"-s jegyzőkönyv, sem a kiviteli terv.
De nem családi háznál is sokszor hiánycikk! Mert a villany csak úgy lesz!
Ebben teljesen igazad van, sokszor ahol kötelező lenne ott sincs.... de én ritkán találkozom olyannal is aki tudna mutatni nekem egy tűzvédelmi besorolást vagy akár befogadóképesség meghatározást.
Tonybacsi viszont családi-házba szeretne kádat, arra írtam.
Elindítanék egy kérdést, kíváncsi vagyok a véleményetekre. A minap egy felülvizsgáló kollégával tanakodtunk ezen: Egy Posta időszakos felülvizsgálatára hívták (ÉV, EBF, VV) alapterületre kb. 150nm, tűzveszélyességi osztály "D", beépített teljesítmény 3 x 16A. A korábbi jegyzőkönyvekben a felülvizsgáló az ÉV-t a Klész szerint sorolta be és 6 év érvényességet adott az épületre. Bennem felmerült hogy mivel a posta nagy forgalmú és közcélú épület szerintem itt az érvényesség 3 év! Villámvédelmet "nem szükséges"nek írta (eredetileg volt villámhárító de szigetelésnél teljesen eltűnt) Várom a véleményeket!
Hát ez érdekes téma. Ha akarom piros, ha akarom ződ.
Az ÉV felülvizsgálatot, ha úgy ítéled meg, akkor add 3 évre. Ez rajtad áll. Nem a minimumot írták le, hanem a maximumot. Tehát, nyugottan adhatsz 3 évet. A villámvédelem is egy kényes téma. A nem szükséges, valószínűleg a környezet és a magasság miatt volt. De a villámvédelembe tartozik a túlfeszvédelem, ami lehet, hogy kell (ene). De ha nem is kell, akkor is egy olyan jegyzőkönyvet csinálnék, ami annak a besorolásnak megfelel. De mivel manapság minden televan ámító gépekkel, meg mindenféle villanyzabáló drága cuccokkal, szerintem a túlfeszvédelemre kéne a hangsúlyt helyezni. És a villámvédelem helyreállítását kikötni a jegyzőkönyvben, záros határidővel és újbóli felülvizsgálattal.
Az MSZ EN 62305-ös szabvány szerint kell meghatározni hogy kell-e az épületre villámvédelem és ha kell akkor milyen szintü.
Ez elég bonyolult szabvány és azt ajánlom kérd szakember segítségét mindenképpen.
Valóban, de mégis mindenki az OTSZ alapján csinálja. Sőt, a legújabb OTSZ is tárgyalja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |