Fórum témák
» Több friss téma |
Kicsit talán már túlzás a PIC-et védő optocsatoló védelme...
50 Ft körül kapsz egy 4N25-ös optót, a tranzisztor és a körülötte lévő elemek mondjuk a fele volna még pluszban, de szerintem feleslegesen bonyolítanád már vele az áramkört.
és ennél az optocstolónál a led re simán rárakhatom a 24V ot? (persze egy áramkorlátozó ellenállást berakok)
Persze. Legfeljebb méretezd 30 V-hoz az előtétet, akkor 24-nél még biztosan jó, valamivel 30 fölötti tüskéket is el fog viselni, ha meg mégis elszáll, majdnem ingyen van...
De ha az előtét után beteszel pl. egy 30 V-os Zener-diódát is, párhuzamosan az optóval, akkor el is felejtheted egy életre, ha nem dugod a konnektorba. Bár szerintem potyo rajza untig elég.
Sziasztok !
Aztóban szeretnék FET-tel kapcsolni valamit,de elakadtam. P csatornásat vettem,mivel a fogyasztó testelve van. (típus : IRF 4905). Akárhogy kötöm be,nem jó. Vagy enm kapcsolja a teljes feszültséget,vagy gate-re kötött vezérlés nélkül is zárja a kört. Hogy csináljam ? Köszi
Szia!
Negatív feszültséggel kapcsold a FET-et.
összedobsz nekem egy rajzot ? nem tudom mit rontottam el,nem akarok felgyújtani semmit
Egy nagyjából 10 amper áramfelvételű motort akarok vezérelni,de semmi extra,csak egy fordulat,és kész. Eddig relével ment,de jobban tetszene a FET. Bekapcsolás,kikapcsolás semmi több.Ha egy nem bírja,akkor párhuzamosan kötnék kettőt.Mindenképp a pozitív feszültséget kell kapcsolnom. köszi előre is.
Dobj össze te a relés megoldásodról egy rajzot.De szerintem jó lenne erre a célra egy N-FET-et is.
Az a baj hogy autóban lévő villanymotorról van szó,ami eleve testelve van. Egy elektromos szervószivattyúról van szó.Egy kapcsoló egy relét vezérel,ami kapcsolja a nagy áramot. Ezt szeretném FET-tel megoldani,lényeg hogy a testelést nem tudom megszüntetni,emiatt kell a pozitívot kapcsolni.
Rajz: Bővebben: Link. Menj a P-channel MOSFET Switch fejezethez.
Királyság
Köszönöm. Nem tudom mit ronthattam el,mindenesetre megpróbálom hétfőn ha tudok venni új FET-et. Van javaslatod hogy melyik az a típus,ami általában van raktáron az üzletben ? Vajon az említett FET tuti jó erre a célra (IRF4905)? Köszönöm a segítséged
Ez egy elég erős FET, úgyhogy bírnia kell, persze fel kell szerelni egy alkalmas méretű hűtőlapra. A váltókapcsoló és a gate közé építs be egy pár száz ohm-os ellenállást.
Meg ahogy valaki említette egy dióda a motorral párhuzamosan fordított polarítással ?
Ez alap, tehát a + irányba a katód, a test felé az anód.
Rendben. Valami még ami hozzáértő számára alap (számomra meg kínai ) ?
Ennyi elég, és persze reloop tanácsait is fogadd meg a másik topikban.
Szia! A motor könnyen kárt tesz a MOSFET-ben Important: A link 1-es ábráján a -12V értelem szerűen felesleges számodra, a motorra kéne egy párhuzamos visszáramú dióda, hogy testtől negatívabb impulzusokat rövidre zárja.
Köszönöm neked is,elvileg így képzeltem el eredetileg is,de valahol hiba csúszott a dologba.
Valószínűleg a - statikusan érzékeny - gate kapott káros impulzust. A linkben szereplő 10k gate-source ellenállás lehet 1k is a biztonság kedvéért, és célszerű a MOSFET első kézbevételénél közvetlen a lábakra felforrasztani.
Ha egyből nyákba ülteted az is jó.
Mivel eddig csak mint relé-meghajtót jártam körül a témát, nem ugrott be elsőre: mérd meg a motor egyenáramú ellenállását, az ebből számított áramerősséget feltétlen teljesítenie kell a MOSFET-nek.
Sziasztok!
Meg szeretném építeni EZT a kapcsolást. A kérdésem az lenne, hogy helyettesíthetem a DMP2160UW mosfetet valamelyikkel ezek közül? TSM2301cx IRLML 6302 PBF Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan kapcsolást ami lassan emelkedve kapcsolja a tápfeszültséget a végfok modulra. Van egy D-osztályú erősítőm ami bekapcsoláskor bedurrantja a hangszórót (nincs benne koppanásgátló). Relés megoldást nem szeretnék alkalmazni mert számít a felvett teljesítmény. Aksiról fog működni a rendszer ezért valamilyen FET-es megoldást szeretnék. Találtam egy rajzot kiinduló pontnak. Egy kondenzátor töltésével lehetne késleltetni a kimeneti feszültséget. Van ötletetek hogyan alakítsam át ezt?
Szia!
A relé a jó megoldás, mert félvezető nem jó hangszóró ki-bekapcsolására. Idézet: „Relés megoldást nem szeretnék alkalmazni mert számít a felvett teljesítmény.” Ezt nem igazán értem, milyen teljesítményt vesz fel a relé?
Szia!
Én arra gondoltam, hogy a tápot szabályoznám, nem a kimenetet. Tehát ha lassan emelve kapja meg a tápfeszt akkor elvileg nem kéne durrannia
Akkor is fog, mert lesz egy feszültségszint, ahol hirtelen feléled a végfok és beállnak a munkaponti értékek. Ez ugyanúgy egy tranziens impulzus lesz.
Értem!
Akkor marad a relé a kimeneten! Köszönöm az információt! Üdv
Sziasztok,
Autós környezetben szeretnék P-csatornás MOSFET-et alkalmazni, relék kiváltására. Távolsági fényszórót, ködfényszórót stb.-t szeretnék kapcsolni vele. - adott kapcsoló feszültség a "G" lábon: 13.8 V - adott kapcsolandó feszültség a "S" lábon: 13.8 V - legnagyobb kapcsolt áramerősség: 10A - a "G" kapcslása "pozitív" 13.8 Volttal történne - a "negatív" pont fixen a kocsi váza, ahogy lenni szokott Erre keresnék életképes kapcsolást. Egy korábbi hozzászólásban már találtam egy (szerintem) jó rajzot. Minden véleményre nyitott vagyok. Köszi előre is!
Jó lesz, de vannak speciális autóba tervezett pozitív oldali FET-es kapcsolóeszközök, meghajtással, belső védelemmel.
Személykocsi ventilátor elektronikáját kéne kiváltani egy félvezetős (fet) kapcsolással.
Tápfesz.:14v vezérlőfesz.:3-6v terhelés:5x10A Ha tudnátok segíteni nagyon megköszönném! |
Bejelentkezés
Hirdetés |