Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1649 / 3965
(#) Kovabe válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Na ez a furcsa hogy 230V-os relével tökéletesen müködik tudom nem olyan de ez volt kéznél hirtelen de holnap megprobálom egy izzoval is (van jelentösége hogy hagyományos vagy energiatakarékos).
(#) Kovabe válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Még gondolkodtam hogy egy szilárdtestrelét rakok be de drága és sorozatgyártásban van jelentössége az árnak illetve mi a biztositék hogy az biztos hogy jol müködik?
(#) kadarist válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Próbád meg a külső triakos megoldást is. Bővebben: Link. Így legalább nem durran el a MOC, ha leég a motor. Használj üvegcsöves biztosítékot a zárlatvédelemre.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Még annyit ehhez a témához, hogy induktív terhelés esetén feltétlenül kell egy RC tag a triak főelektródáira kötve a korrekt kommutáció (kikapcsolás) elérése érdekében. A rajzon szerepelnek ezek az alkatrészek.
(#) greeneye hozzászólása Ápr 15, 2012 /
 
Szerbusztok, toroid trafó primerének pontos menetszámára próbálok rájönni. Primer tekercsre annyi volt ráírva, hogy "285". A számított menetszámom (595 ill. 545) ennek tehát kb a kétszerese.
Jelentheti ez a 285-ös érték a pontos menetszám felét vagy csak belemagyarázom? (a szekuntderek összteljesítmény 350W körüli)

Részletek:
A 232V hálózat mellett 26,1V a szekunder, a letekerése után a szekunder kalkulált menetszáma 67, a feszültségáttételből így nekem 595 menetnek jött ki a primer.

A primer huzal ellenállása 3,1Ohm és kb.14cm egy menet. Mérete kerekítve 0,64mm2 (d=0,9mm), táblázat alapján szobahőn 0,026Ohm/m körül lehet az ellenállása. Ez alapján primer hossza 76m és ebből 545 menet adódott nekem.
(#) granpa válasza greeneye hozzászólására (») Ápr 15, 2012 / 1
 
Szervusz! Jól bevittek az erdőbe valami hülye gyári (katalógus, cikk, raktári)számmal, annak higgy, amit számoltál! Nincs semmi különleges a toroid-számításban, csak mivel jobb minőségű vas-anyag, nagyobb gerjeszthetőség (kisebb menetszámok), jobb hatásfok (kis szórás).
(#) greeneye válasza granpa hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Köszönöm szépen a gyors válaszodat, akkor ezt tényleg jól belemagyaráztam!
Pontos érték így akkor nem lesz, de sebaj, ezennel ünnepélyesen kinevezem 600 menetesnek mert szép szám!
(#) granpa válasza greeneye hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Biztos nem fogod túlgerjeszteni, de azért legalább 5% veszteséggel számolj, hogy meglegyen a kívánt szekunder feszültséged.
(#) silent15 hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Üdv

Az lenne a kérdésem, hogy van 4db Ni-Mh újratölthető 1,2 voltos elemem amit sorba szeretnék kötni , hogy kapjak 4,8 voltot, de nemtudom hogy ez működne, szerintetek?
(#) zolika60 válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Komolyan nem tudod? Szerinted hogyan működnek az újratölthető készülékek?
(#) silent15 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
És ez elbírna 8 Extra fényes ledet?
(#) zolika60 válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Az attól függ milyen a LED. Bővebben: Link
(#) bbalazs_ válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Igen.
Ha az elemeket, akkukat sorba kotod, akkor no a feszultseg, de a kapacitas nem valtozik.
Ha parhuzamosan kotod, a kapacitasa no, de a feszultsege nem.
Nalad celszeru minel tobbet sorba kotni, mert igy annal kevesebb teljesitmeny veszik el a soros ellenallason.
Gondolom, feher ledet akarsz rola hajtani, nos ott kb 3.2V a nyitofesz, igy 8x1-et birna el.
(#) papa51 hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Sziasztok! Új tag vagyok, segítséget kérek. Van egy ORION 4200S DVD lejátszóm. Sajnos ugyanazzal a problémával küzd a kütyü, amiről a fórumon már sokat írtak: DVD lejátszásakor folyton akad, vagy fel sem ismeri a lemezt. Nem foglalkozom tovább a problémával.Viszont az 5.1-es hangkimenete tökéletes. Ezt szeretném használni a meglévő SET-TOP-BOX-omhoz. Ennek van SPDIF digitális hangkimenete koax is és fénykábeles is.Szeretnám a DVD-ben lévő D/A átalakítót használni úgy, hogy legyen benne koaxos SPDIF bemenet. Utána már van 5.1-es erősítős hangrendszerem. Így a SET-TOP-BOX-ból kijövő digitális jelet tudnám használni. Esetleg ha van valakinek a DVD-hez kapcsolási rajza, azt is megköszönném. Előre is köszönöm. email: *
(#) elektrocad válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

(#1210758) karaszbandi és (#1210736) zoli_varga, köszi, megnyugtattatok.
Néhány európai országban a villanyszereléshez, ellenőrzéshez, stb. külön vizsgát kell tenni az arra meghatározott szervnél - azt időszakosan felújítva. Nem elég egy villanyszerelői szakmunkás bizonyítvány, sőt még egy szakérettségi vagy egyetemi diploma sem.
Egy neves magyar villanyszereléssel is foglalkozó cég ügyvezetője egyszer azt mondta, hogy sajnos Magyarországon bárki (akár egy pék is) szerelhet villanyt, ez nincs jogszabályban korlátozva. Az ÉV és EBF már legalább szakvégzettséghez kötött, de mivel ahogy Karaszbandi is írja: "Csak szeret mindenki nagy ívban **arni rája!", ezért sok veszélyes szerelés létezhet.
Ha meg a nem megfelelő szerelés miatt leég a ház, csodálkoznak, hogy nem fizet a biztosító. :rinya:
(#) ekkold válasza elektrocad hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Magyarország (ebben is) speciális eset, ugyanis itt az összes ilyen jellegű szabály a lehúzásról, a sarcolásról szól, és nem a valódi, eredetileg hasznos céljáról. Az ellenőrzés semmit sem változik csak beszedik a pénzt, ilyen volt pl. a zöldkártya is - a környezetvédelemhez elég kevés köze volt. Aki megfizette megkapta (ha működött volna a rendszer, akkor pl. nem sok BKV busz közlekedhetne).
(#) karaszbandi válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Azért megnyugtatlak, nem sok felülvizsgáló meri azt megtenni, hogy el se megy megnézni, csak a számlát nyújtja be!

Azért ezt nem nevezném speciális esetnek, mint említed! Ahol betartják a szabályokat és a szabvány előírásokat nem sok hiba szokott előfordulni. De ahol a villanyász sem ért a szakmájához, ott súlyosabb a helyzet. Láttam már nagyképű villanyász szerelését, és mit ne mondjak!
(#) elektrocad válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Szia!

Ilyen értelemben talán az előbb említett külföldi eset jobban szólhat a lehúzásról. Ott a szerelést is csak szakember végezheti, azt is meg kell fizetni. A magáningatlanok esetében ott sem tartják be teljesen.
Igaz, azt mondják, a magyarok barkácsoló nemzet, de azért az életveszélyes dolgokkal nem lenne szabad korlátlanul barkácsolni. Egy villanyszereléshez nem elég annyit tudni, hogy a fázisvezeték barna vagy fekete, a PE meg zöld/sárga. Sokan pedig csak ilyen szintű tudással állnak neki.
Ebben a topikban is olvashatók hajmeresztő kérdések és sajnos néhány életveszélyes válasszal is találkozni. Ilyen témában nem szabadna "tanácsokat" adni úgy, hogy nem ismerjük a részleteket. A másik gond pedig az, hogy egy-egy konkrét esetre vonatkozó választ, még ha az meg is felel a szabványoknak, sok barkácsoló egy teljesen más környezetbe alkalmazza, ahol viszont életveszélyes lehet.
Általános tapasztalat, hogy a sok milliót érő csilli-villi épületekben is éppen az olyan, veszélyes dolgokon spórolnak, mint a villanyszerelés. Tisztelet a kivételnek.
(#) elektrocad válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Szia Karaszbandi!

Sajnos a felülvizsgálat csak az újépítésű ingatlanok esetében kötelező. Arra vonatkozólag igazad van. Ha valaki csak "átépíti" a házát, senki nem kéri a felülvizsgálatot, hiszen az áramszolgáltatás és a fogyasztásmérő már megvan, laikus ésszel akkor minek fizetni a felülvizsgálót is. A szerelést meg a sógor, koma végezte. Ilyen esetekben a hibát már csak a tűzoltók, vagy rosszabb esetben a halálesetet megállapító orvos állapítja meg.
(#) blackdog válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ha annyira nem megy az angol akkor használj szótárt. Előbb-utóbb meg kell tanulni amúgyis. Egy adatlap sem lesz meg magyarul.
(#) karaszbandi válasza elektrocad hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Igazad van, csak ilyenkor nem szokták beismerni, hogy valaki kókányolta és azért égett le!
Ha nem régi az építés, akkor símán ráveri a tulaj a villanyászra és akkor fújhatod! Ezért kell részletesen átvizsgálni a rendszert, hogy az ilyenek kibukjanak.
(#) elektrocad válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Ebben igazad van, csak az átvizsgáláshoz a tulajnak oda kell hívnia az ÉV szakit. No ezt nem szokták.
(#) (Felhasználó 12183) hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne egy egyszerű kis kapcsolásra. Adott egy villogó LED, hozzá kellene egy olyan kapcsolás, ami ha kap 12V-ot, akkor nem ad áramot a LED-nek, viszont ha nem kap áramot, akkor villogjon a LED.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) karaszbandi válasza elektrocad hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Nem, mert nem ingyen csinálja a gazember!
(#) elektrocad válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Ezek szerint mindenki gazember, aki pénzből él? Valamiből csak kapja a fizetését? Ha nem termel, neki sincs lóvé.
Te ingyen csinálnád? Valahol ez is egy érték. Ha kár származik egy hibás szerelésből, akkor tudja csak meg az ember, mekkora értéke van egy szakszerű ellenőrzésnek.
(#) Bigpeterson válasza (Felhasználó 12183) hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Szia!

Szerintem a legegyszerűbb megoldás (attól függ mihez kell) egy szimpla 12 voltos relé, aminek van NC érintkezője, így amikor meghúz, az érintkezők bontanak, ha eltűnik a feszültség, az érintkezők zárnak. egyszerűbbet nem tudok ajánlani
(#) karaszbandi válasza elektrocad hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Azt gondolom már te is tapasztaltad, hogy mindíg sok, amit kérsz. Lehetőleg ingyen, mert hát alig csinált valamit:

A kőfejtés az etalon az embereknél.
(#) (Felhasználó 12183) válasza Bigpeterson hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Köszönöm! Erre nem is gondoltam. (: Tudnál linkelni egyet, ami jó lehet nekem?
(#) zoli_varga válasza elektrocad hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Hát mindenki pénzből él (a megrendelő és a szerelő is)és abból van a legkevesebb!

Egy ház építésénél a villanyszerelést (is) nagyon alulbecsülik. A tetőfedőnek 1-2 mFt ot simán odaadnak de egy villanyszerelőnek a 300-600 ezer Ftot már sajnálják. Milyen egyszerű is 3 vezetéket behúzni meg pár konnektort felszerelni...

És az rettentően kevés.

Érdekes adat: A villanyszerelés bekerülési költsége egy normál igénynek megfelelő átlagos 150m2 nél 23.000 Ft !!! / m2 2010-ben költségvetési segédlet szerint.
(#) silent15 hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Üdv!

Mint ahogy a címból adódik, 8 db 2.2V nyitófeszű ledet szeretnél 4,8 V ról működtetni, de nemtudom hogyan, ötleteket kérnék, ha van valakinek.

Köszönettel: N.Tamás
Következő: »»   1649 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem