Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Nekem egy hegesztőmhöz annó olyan vezérlés volt ,hogy azt hiszem60 menet volt ha jól emlékszem de lehet hogy több és a vasmag záróoszlopa zsanérral volt megoldva ,és menettel ahogy nyitottam a vasmagot úgy erősődőtt az áraerősség.zárva 2,5 elektródához volt jó és jók kinyitva a 4mm égetett de az 5.-t már nyögve vitte.úgy hogy szépen több lessz rajta szerintem.ja és a betáp-primer között volt sorbakötve.hali oszkár
a co oltót nyugodtan használhatod,abban rendes co2 van ,a keverék és az argon már aluhoz kell inkább meg a rozsdamenteshez,az lassabban hüti és szebben elterül a heganyag. meg persze a kémiai reakció. hali
Bocsi hogy ezt mondom,de tévedésben vagy. Az ipari Co(hegesztéshez való)szárított, a lehetőség szerint vízmentesített, de nagyon kis mennyiségben tartalmaz szénhidrogén származékot. Az élelmezési célra készült szénsav tartalmazhat vizet, de nem tartalmazhat szénhidrogén származékot. Az ún.oltógáz tisztítatan szénsav, és a szénsavon kívül éghetetlen, és égést nem tápláló gázokat tartalmazhat. A kevert gázt(Corgon;Agamix stb...)finomlemez munkákhoz, és olyan szerkezeti munkákhoz ajánlják ahol fontos a varrat külleme(szépsége) de nem használható sem aluhoz, sem rozsdamentes acélhoz. Oda kizárólag tiszta argon gáz való, és jobb helyeken azt is használnak hozzá.
Na jókor mondod, amikor már beszereztem egy co oltót... 1600Ft volt, azért kipróbálni jó lehet?
Persze, nyugodtan kipróbálhatod, csak a varrat minősége nem lesz az igazi.
Hali nem vitazkozom veled akkor ahol előállitják ott hazudnak.mert egy ott dolgozó mesélte nekem,anyira kis külömbség előállitásnál a tisztitott,élelmiszerhez,hogy mind tisztitott több mint tiz éve,csak a palackok maradtak.és már az oxigént is igy gyártsák .Végül is nekem mindegy csak egy ottani művezető mesélte .bocsi,hali
Helló erről beszéltem mikor kérdeztem mennyivel nő a volt ha visszarakom alulra a vasmagot(lemezeket).Ezt szigeteltem Certoplast-al a szekunder kész holnap folytatom remélem jó lesz.
Persze, mindenképp kell a záró rész, mondom, csoda, hogy a nélkül nem égett le. Akkor remélem csak jó lesz a a széndió. Már csak reduktort keresek rá, meg huzalt nem tudom mekkorát keressek, de ezt már a co fórumba.
Hát akkor szerencsém volt.Köszi.
Ha ez igaz,akkor én nagyon szomorú vagyok. Eszerint hogy adnak a palack mellé a gázról műbizonylatot,ha ennyire trehány módon végzik a munkájukat? Ugyanis van olyan hely, ahol ezt megkövetelik. Ez kell neked magyar ipar!
![]()
Kedves Pisti! "Hofisan-Ez így van elvtársak!" :nezze: A Messernéll gyakorlatilag tiszta élelmiszeripari Co2 van ezzel hegesztünk acélt-vasat mi is évek óta .Valamikor volt mind a két fajta náluk. Ha kéred, kapsz szárított ipari Co2-is. Csak ez érdekes módon drágább. Világos hogy költség miatt mindenki az élelmiszer ipari minőséget viszi. Abban igazad van hogy a kettő nem ugyanaz technológiailag. De ha nem atomreaktor csővezetéket és repülőgép vagy hadiipari alkatrészt hegesztesz "gyakorlatilag nincs különbség". Jóval több múlik a heg anyag és az alapanyag minőségén, ami a varrat minőségét illeti. A hegesztőről meg nem is beszéltem! :kalap: A Co2 oltóról annyit, személyesen láttam amikor a cégünk tűzoltó készülékeit felülvizsgálatra szállítottam, hogy közönséges 20 kg-os élelmiszeripari felhasználásra alkalmas címkéjű palackból történt az oltókészülékek újra töltése. De azért ne legyél nagyon szomorú!
![]()
Isten lássa lelkem nem vitatkozni akartam csak megosztani az általam hallottakat. köszi oszkár és bocsi hogy beleszóltam.
No problem! :awink: Én is csak a tapasztalataimat írtam le. Sem megcáfolni vagy ne adj isten kioktatni bárkit is.
![]()
Értem a lényegét most már. de a térkitöltés nálam így is katasztrofálisan rossz. Ugye körszelvényű vezető és sok vékony vezeték. Ideális iskola példája a legrosszabb tekercs kitöltési tényező produkálására. De ez van ingyen. (mármint a réz vezeték)Ha befér az ablakba nyerő vagyok. Mert elméletileg befér, de a gyakorlat mint tudjuk azért eltér ettől. Sok tényező befolyásolja mennyit sikerül betekernünk végül is az ablakba.
Tehát akkor az élelmiszer-ipari co-val is lehet hegeszteni, ami a co-oltóban van? Ha van valakinek olyan oltó a környezetében, megnézné, hogy a menete olyan-e, hogy reduktor rácsavarodik? Mert akkor nézek egy reduktort, aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Meg huzalt is....
Nos, ez is csak hegesztő trafóval megy. Ha ez nem tartozik ide valamennyire, akkor az se, hogy ki milyen pálcát használ... Gondoltam, hogy nem MMA hegesztő a fórum címe, így, pár hozzászólás a MIG/MAG hegesztőkkel kapcsolatban is belefér.
*
Közbe ma feltekertem az 56cm^2-es vasmagom, 125 menet 2x3,14mm^2-es primerrel, 4,4A-t vett fel üresjárásban, és miután rákötöttem egy 50µF-os kondit, 2,7A-t vett fel. Jó lesz ha nitró parketta lakkba merítem majd a tekercset? Egy öngyújtót mellé raktam, hogy látszódjon a mérete. Majd jön még rá 3,56mm^2-es huzalból 92 menet a 170V-os tekercsnek. Most jó 3050g-ot nyom a tekercs.
* A lakkozáshoz mit szólsz? A nitró lakk nem fogja megenni a zománcot? Ha nem 6500Ft lett volna a huzal, akkor rákenném nyugodt szívvel
![]()
Beégetett zománc bírja a nitro lakkot.
Az 1.4 T gondolkoztam, a vas fogja eldönteni.
Ma feltekertem a 400V-os részt is, aztán kicsit beáztattam lakkba, iszonyat mázli, hogy pont befér a tekercs a vasba, 1mm van a tekercsek meg a vas között. Jó 4,4Kg lett a primer. Az 5L-es lakkos dobozba is épp csak belefért, meg pár kalapácsfej meg ilyenek kellettek, hogy ellepje a lakk.
Van egy 70-200A hegesztőm. Van amikor bekapcsoláskor lekattintja a 16A-es automatát, van amikor nem. Kissé bosszantó. Megbontani nem akarom, még garanciás. Mit javasoltok ?
Lásd: "Áramlökés gátló lágy indító" c. rovat.
Csinálj neki egy dobozba egy lágyindító áramkört, és azt kösd be a trafó elé. 16A-ről megy a 200A? Nem úgy van, hogy 230/16A->140A 400/12->200A? Egyébként ha null-átmenetbe indítod, akkor a tranziens áram a legnagyobb lesz, ha a feszültség csúcsnál, akkor a legkisebb, ezért kb 50-50 hogy mikor kapcsolod be, leold vagy sem az automata.
"50-50" Ettől azért jobb az arány. 1Hz alatt sok időpont van ami nem kattintja le a kismegszakítót.
Üdv mindenkinek!
Tudja valaki hogy hol lehet trafó lemezt venni?
Helló! Leginkább MÉH-telepeken; próbálj valahová bekéredzkedni (már nem adhatnak el semmit, nesze nekünk EU!). Mennyi, milyen, mihez? Van pár (40-50) kg. belőle, adok szívesen (ha van türelmed, mert vidéken van). Ha nem nagy tétel, a Börzén is van.
Itt van két telep is ahol adnak el. Az egyik telepen láttam egy vagy fél tonnás trafót, annak a lemezéből lehetett volna barkácsolni.
Ha érdekel valakit, itt vannak a mérési eredmények a transzformátorról, amit tekertem.
Hi, végre sikerült megtekernem a CO hegesztőt (praktikeres mig mag)
Maga a gyártótól vettem a fazon huzalt, előttem szigetelték le a 6mmX3mm es réz drótot/fazon huzalt, dupla szigeteléssel. Okosba így került kilója 3,2e ft-be! És igen elég nagy meló vissza tekerni úgy ahogy a gyári alu fazonhuzal rajta volt. S végül is amikor még működöt üres járatban 33v volt rajta miután át kelet tekerni mert leéget az alu szekunder oldala. Rézből 27v voltot sikerült "rátekerni". De a végeredménnyel nincs bajon szépen teszi a dolgát! Hogy meddig az egy jó kérdés ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |