Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   403 / 842
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Kár, köszi !
(#) audiofeeel válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Mit jelent az a K P? Sajnos sok mindent átnéztem, de még nem találtam olyan kapcsolást, ami szimpatikus lenne
(#) intercisa70 hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Sziasztok! Kicsit hosszú hallgatás után örömmel jelentem, hogy pár napja gond nélkül elindult a tápom. Mivel trafót azóta sem volt kedvem tekerni, ezért a pufferfeszt jelenleg egy labortáp szolgáltatja. A tesztek alapján úgy tűnik, hogy minden tökéletesen működik. A panelra rátervezett fetes shuntváltó is teszi a dolgát. A műszerekkel még szenvedek egy kicsit, de azok is alakulnak és a dobozolás is halad párhuzamosan. Sziasztok!
(#) satlokk válasza intercisa70 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Szép Lesz!Gratula!
(#) Ge Lee válasza audiofeeel hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Nem is fogsz találni. Ezeknek a végfokoknak az élesztéséhez egyébként elég 0,5-0,8A, olyan rajzot pedig már tettem fel ide is, meg még 1-2 topikba is. Kell hozzá 2 FET, 2 poti, 2 pici tranyó és néhány ellenállás, meg a táp ami tud +/-90V-1A-t. Ha 5A-t akarsz az már 1kW, ahhoz fog kelleni 2 marék tranyó ami el tudja fűteni.
(#) Ge Lee válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Nem jól gondolod, de ha nem vagy tisztában az alapokkal sem, akkor tekerj inkább egy hagyományos trafót. A kapcsolóüzemnek pedig van topikja, olvasgasd.
(#) csajkib hozzászólása Ápr 17, 2012 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki olyan kapcsolást amelyet 0-50v-ig és 0.6A-ig lehet szabályozni.
(#) Ghoost válasza csajkib hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
szia!
Csak egy halk kerdes.
A téma képeinek listazasa menupontot hasznalétad-e kerdesed feltevese elott?

Ott lehet valaszt is talaltal volna ra
De szolhatok ily modon is: VALOGASS baratom

(#) audiofeeel válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Akkor végülis abból az alapból meg tudom csinálni, csak komolyabb tranyórakás kell? Azt hiszem, szabályozható toroid lesz a vége... Köszönöm a választ!
(#) intercisa70 hozzászólása Ápr 19, 2012 /
 
Sziasztok! A feszültség és az áram mérése rendben, már csak az éppen beállított áramkorlát kijelzését kell megoldanom. Remélem, hogy napokon belül erre is sor kerül. A táp meg továbbra is tökéletesen működik. Alkotó tápról készült nagyszerű leírásában található képletek segítségével kiszámoltam a határértékekhez (55V és 5A) szükséges ellenállásokat, melyekre hamarosan kicserélem a korábban beépítetteket. Alakulgat közben az előlapom is... Sziasztok!
(#) mcfly hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Üdv!

Megépítettem az Alkotós tápot(2.7.1). A feszültséget szépen tudom szabályozni 0-40-ig.Az áramot nem tudom állítani teljesen nulla.Nem tudja valaki mi lehet a gond?A toroid tápom 38V-os.
(#) Alkotó válasza mcfly hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Csak egy feltételezés a részemről, hogy esetleg arra gondolsz, az árampoti tekerésére is változni kéne valaminek a műszeren. De erről szó sincs, legalábbis terhelés nélkül.
Terhelned kell ahhoz, hogy áram is legyen a kimeneten, és ennek a maximális értékét tudod szabályozni, ha jól működik minden.
Tehát az árampoti "hatását" akkor érzékeled, ha a beállított érték kevesebb mint amit a fogyasztó felvenne, ugyanis ilyenkor elkezdi csökkenteni a feszültséget (ég az áramkorlát LED), amit szintén mutat a műszer.
(#) mcfly válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Terhelést tettem rá egy 24V 50W-os izzót és fel sem villant.Mikor rátettem rögtön nulla lett a feszültség.Akármerre tekergettem a P3 potit nem történt semmi.
(#) Ghoost válasza mcfly hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
A P1 poziciojelu potival probalkozz .
A P3 a Imax beallitasat hivatott elvegezni.
(#) Alkotó válasza mcfly hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Mikor nullára csökken a kimeneti feszültség terhelés hatására, akkor az áramkorlát LED-je világít?
(#) mcfly válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Igen világít.Meg ha letekerem a P1-es potit nullára akkor is.Nem tudom ez jelent e valamit?
(#) Alkotó válasza mcfly hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Igen, azt jelenti, hogy a működés megfelelőnek tűnik.
Pl. akkor lehet ilyen, ha az izzód nagyobb áramot venne fel, mint amit maximálisan be tudsz állítani, de nem kellene a feszültségnek nullára esni, csak addig csökkenie, ameddig el nem éri a beálíltott árammaximumot a kimeneti áram.
Valahogy azt kellene kideríteni, mekkora áramot tudsz maximálisan beállítani. Azért mondom ilyen bizonytalanul, mert ha a kimenetet rövidrezárod egy árammérővel már meg is van az adat, de ha valami hiba is van a rendszerben, vagy esetleg túl nagy az áram, akkor könnyen költségbe vered magad.
Nem tudom mennyire vagy felkészülve, ezért egyenlőre próbáld ki egy kisebb izzóval, amin kisebb áram folyik.
(#) mcfly válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Már próbáltam 24V 5W-os izzóval is, ugyanez a helyzet.
Minden alkatrész új benne.
(#) proli007 válasza mcfly hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Hello!
Az áramkorlát úgy működik, hogy összehasonlítja a Shunt ellenálláson eső feszültséget az áramszabályzó potin beállított feszültséggel.
Elvileg így, két hiba lehetséges. Vagy a Shunt ellenállásnak nagy az értéke, vagy az áramszabályzó poti nem kap feszültséget az R10-en keresztül a referenciából.
Alapvetően feszültségméréssel lehetne eldönteni a dolgot. Mondjuk a letekert áramszabályzó poti mellett, a poti két végén mérni. Valamint áramkorlát belépésekor a Shunt ellenálláson.
üdv! proli007
(#) mcfly hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Meg tudná valaki mondani milyen ellenállásokat kell használnom ha a betápom 36V.Én a 50V-5A-es táphoz való ellenállásokat raktam bele.
(#) Pioneer válasza mcfly hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Akkor az jó. Kérdés mekkora kimenő feszültséget és áramot szeretnél. A váltó 36V-al kb 50V nyers egyenfeszültséged lesz, amit akár 0-45V-ig tudsz szabályozni.
(#) intercisa70 hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Sziasztok! Főleg Prolitól vagy Alkotótól (vagy bárki mástól, aki segíteni tud) szeretnék kérdezni. Korábban már beszámoltam itt róla, hogy megépítettem az ESz-Proli-v3.0-t, ami tökéletesen működik, és az LT-Proli-v2.0-t, aminek a tápegység része gyönyörűen teszi a dolgát - kiegészítve egy fetes shunt-váltóval -, azonban a hőfigyelős-ventillátoros rész sajnos nem működik. Alkotó hosszabb leírásában látható, 2.3-asként jelölt kapcsolási rajzot vettem alapul. Azt vettem észre, hogy a panel hőfigyelős része és a kapcsolási rajz között két eltérés is van. Az egyik az, hogy az R59-es jelzésű 220K-s ellenállás hiányzik a nyákról, a másik pedig az, hogy az R56-os, szintén 220K-s ellenállás az R53-as ellenállás TL071 kimenete felőli lábára van bekötve, holott a rajzon a T11-es fet gate-je felőli lábára kellene csatlakoznia. Elnézést, ha ezeket már más is jelezte volna. Rémlik is egyébként egy ilyen jellegű hozzászólás a korábbi keresgéléseim kapcsán, de most nagyon nem volt kedvem végignyálazni több 100 hozzászólást. Az a kérdésem, hogy mi a helyes? A nyák vagy a kapcsolási rajz? A hosszú leírásban lévő képeken (és a kapcs. rajzon is) NTC a hőérzékelő, a panelon viszont az általam is beépített shottky. Hogyan tudom működésre bírni a panelnak ezt a részét? Segítségetek előre is köszönöm! Sziasztok!
(#) Erick hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Hellóztok!

Az Attila féle kapcsolóüzemű tápegységhez szeretnék ismét segítséget kérni. Már jó ideje szenvedek vele, de nem tudok rájönni mi a problémája. A helyzet az, hogy miután elromlott kicseréltem benne a két fetet, azokkal nem lehet gond. Rákapcsolom a segédtápfeszt, ekkor a stab ic-k lábaim mérhető a +-12V és az 5V-is, így a stabok is jók. Ekkor az áramkorlát lednek világítania kéne, de nem világít, és a műszer sem nullát mutat hanem 260mV-ot, ami kinn is van a kimeneten. Ha a kimenetet rövidre zárom, a fesz leesik 0-ra, de van 1,41mA kimeneti áram, és a led akkor sem világít. Ha a rövidzárat leveszem, akkor a fesz ismét visszamegy 260mV-ra. Ha a P3 trimmert tekergetem, akkor a kimeneti fesz 0,26-0,29V között változik. A TL431 R és C lába között a feszültség 3,8V, az R és A lába között pedig 2,49V. Szerintem ez is működik. Ha a multi negatív márőzsinórját a testre, a pozitivat pedig a műveleti erősítő 6-os lábára teszem voltmérő állásban, az áramkorlát led világítani kezd, de a kimeneti feszültség akkor is megmarad 260mV-nak. Akinek van valami ötlete, kérem segítsen, mert sehogy nem haladok.:S

Köszönöm előre is!
(#) Koree válasza intercisa70 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Hello.
Ugyan ebben a cipőben jártam én is.
A kapcsolás a rajz szerint helyes.Én terveztem egy nyák-ot az áramkörnek és akkor vettem észre azt amit mondtál.Kérdeztem Alkotót és mondta, hogy a nyák előbb elkészült az ominózus táphoz,de a hűtés nem úgy üzemelt ahogy azt ö szerette volna.Így a módosításokat a panel alján hajtotta végre.Viszont én már eleve a kapcsolás szerint csináltam a nyákot.Mellékelek egy képet.A kép készültekor hiányzott egy 150K ellenállat,de azt már pótoltam és tökéletesen működik az áramkör.Nekem az Alkotós 1.42-őt hűti.Amit hamarosan be fogok fejezni
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Valahogy nem akart a linkelés az előzőhöz összejönni.Bocsánat a kettőzésért.Ez valahogy nem az én napom.Bővebben: Link
(#) intercisa70 válasza Koree hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Szia(sztok)! Köszi a gyors segítséget. Inkább kétszer, mint egyszer se. Legközelebb csak holnap tudok kísérletezni, mert a panelok egyelőre még a munkahelyemen vannak. Átnéztem, kirajzoltam az általad belinkelt képeket és egy újabb különbséget fedeztem fel. A te panelodon a a hőérzékelőként használt NTC vagy shottky egyik fele rámegy a trimmerre, majd egy 100K-n keresztül a TL071 2-es lábára, ezzel nincs is semmi baj. A hőérzékelő másik fele viszont a panelodon testre megy, (vagyis a BC546 emitterére) míg a rajzon a tranyó bázisára. A logika szerint az utóbbi a helyes, hiszen az érzékelő ellenállás-változása miatt bekövetkező feszültség-változás kell, hogy vezérelje a tranyót. Biztos, ami biztos, újra felteszem a kérdést: a nyákod vagy a kapcsolási rajz a helyes? Elszállhatott a TL071-em amiatt, hogy a 3-as láb és a föld között nem volt bent a 220K? Szia(sztok)!
(#) Koree válasza intercisa70 hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Üdv.
Hú a fenébe hogy ezt nem vettem észre.
Igazad van.A furcsaság az hogy ennek ellenére működik az áramkör.Még nincs kalibrálva, de rendesen bekapcsol egy bizonyos fok felett és szépen gyorsít a ventilátor.Majd a relének szánt kimenet is bekapcsol.A jövőhéten korrigálom és kipróbálom úgy is. Szerintem nem ment tönkre a TL071-ed.Mert 220K hiányában a nem invertáló bemenet az R54 22K ellenálláson a tápra volt felhúzva így nem állt fel az R54 és R59 által képzett feszültség osztó.Emiatt nem volt mit komparálnia a TL071-nek,így alacsony szinten maradt a 6-os láb és zárva maradt a T11.De mint mondom a kapcsolási rajz a helyes, csak a nyák mármint LT-Proli-v2.0 és ESz-Proli-v3.0 nyákja még gondolom egy előbbi változat szerint készült, de nem volt valami megfelelő a hűtés működésében így Alkotó is a módosításokat a panel forrasztási oldalán hajtotta végre a saját példányán.
(#) szitko hozzászólása Ápr 23, 2012 /
 
Sziasztok.
Megépítettem az Alkotós tápot(2.7.1), de van egy kis problémám vele.
1: Ha terhelés nélkül letekerem az áramkorlátot (P1) nullára, akkor világít a led. Ez jó így?
2: Ha, pl. 10 volt 100mA-re beállítom a kimenetet, és leterhelem egy 100ohm 5W ellenállásal, és elkezdem felfele tekerni a feszt, akkor nő az áram is, holott az be van állítva 100mA-re. Ez mitől lehet?

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) szitko válasza szitko hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Megoldódott. (Csak dugdosós panelon dobtam össze, és rosszul kötöttem be a söntöt.)
(#) Csupasz hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Sziasztok
Megépítettem az alábbi labortápot, beállítottam, kiválóan működött.Késő éjjel végeztem, de még rátettem kíváncsiságból a műszereket.Na ez hiba volt.Elkezdett hülyeségeket mutatni, majd a bemeneten lévő biztit kiverte.Most, ha lekötöm a kimenetet, már akkor is kiveri.
Nincs gyakorlatom a javításban, kérem, hogy segítsetek, honnan induljak el, illetve mi okozhat ilyen hibát.
Előre is köszönöm a segítséget
Üdv:
Csupasz
Következő: »»   403 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem