Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Szia!
akkor ez így jó 5let? akkor így csináljam majd meg? és azt is meg tudom oldani hogy a vezeték esetlegesen le ne olvadjon szilikoncsővel van vagy 500 méter üdv!
Van 500 méter szilikoncsöved???
Nem akarsz nekem (el)adni belőle egy keveset?
Sziasztok!
Legyen szives, aki megépítette ezt a tápot:Bővebben: Link. És tapasztalt olyat, hogy vagy csak -0.6 vagy 33 voltot ad le közte semmit, áramkorlátozója működik. Már kicseréltem egy csomó alkatrészt. Mivel már volt szó erről a tápról, ezért át átnéztem vagy hatszor, és meg is kérdeztem egy olyant aki valószínűleg jobban is ért hozzá mint én, de sajnos semmi . Esetleg ha valakinek van valami ötlete azt szívesen veszem . De ha nem, akkor jöhet az újraépítés . Előre is köszönöm!!!
Én szépen sorbamennék a részegységeken és méregetnék. Nézzük ezt a kapcsolást, mert ezen az értékek is fel vannak tűntetve.
http://sala.sallala.hu/elektronika/szab_dc_tapegyseg/kapcsrajz_eagle1.jpg Negatív táp jó? ic3 négyes lábán, vagy ic2 4-es lábán -5,6V fesznek kell lennie. ic1 állítja elő a referencia feszültséget. Kimenetén 10V körüli stabil fesznek kell lennie. (D8 feszültségét erősíti a kétszeresére, D8-on eső fesz 5-6V körüli. ic3 figyeli az áramot. Az invertáló benetenén 0 és 1,4V közötti feszültség van, terheléstől függően. Ezt hasonlítja össze ic1 referenciafeszültségével. (Pontosabban a leosztott referencia feszültséggel. Terhelés neélkül a kimenetének 10V fölött kell lennie. ic2 háromszoros erősítésű. A neminvertáló bemenetén 0-10V közötti fesznek kell lennie, a feszbeálító potitól függően. A nem invertáló bemenetén pedig a kimeneti fesz harmada, vagyis itt is 0-10V körüli fesz lehet. Normál esetben t1 nyitott, vagyis kollektorfeszültsége a feszbeállító potitól függően változik. A bázis feszültségét r13 -r14 osztó állítja be. Vagyis nulla volt alatt kell lennie. Hát a hibaelhárításhoz annyira nem értek. A fentieket a kapcsrajzóból le lehet olvasni. Szerintem nem jól kötötted be a tranyókat, vagy elfüstölt valamelyik. Más baja nem nagyon lehet. A pufferfeszültség mennyi? Ha az eredeti kapcsolást építetted meg, akkor nem kizálrt, hogy elfüstöltek az ic-k. Ugyanus a tl081-ek a tápfeszültséglimitjök határán működnek. Keresd vissza egy korábbi hozzászólásomat ezen a lapon: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1560_5_ASC.html?pcount=1...110271 megírtam egy kis ismertetőt a tuningolásról.
Sziasztok !
Az lenne a hozzánemértő kérdésem ,hogy az első hozzászólásban közölt kapcsolásban (táp) ,miért van a kimeneten egy 10k ellenállat (r15)? Nem fog az elfüstölni negyed watton ? köszi
Hello, nem füstöl az el, mert mindössze 0,06W disszipálódik rajta
ok...
az van ,hogy megépítettem ,de nem megy.... poti csavargatva (p2) 3,4 v , aztán hirtelen 29-30 a z2 -n pedig folyamatosan 30 V -ot mérek
Szia !
Idézet: „a z2 -n pedig folyamatosan 30 V -ot mérek” Mármint az IC 4. lábán van 30V ? Akkor nem jó a zener. Nézd át valamit elkötöttél..... Üdv!
eddig 3 ból 2 vel ezt csinálja
ez egy sima kicsi zpd 27 ,olyan ,mint 1n4148 ,jó ez ?
bzx bocs
bzx 55c 27
átcsesztek ?
Szia !
Öszintén megmondom nem tudom, hogy mi különbség van, De ha 30V van az IC 4. lábán akkor ott a zéner olyan mintha nem is lenne. Próbálj nagyobb ellenállást eléje tenni (R7) Mekkora a pufferelt tápfeszed ? Üdv!
37 Volt
Szia !
Az kicsit sok Tapasztalatok azt mutatják akkor működik jól a táp, ha a feszültség 30V - 33V maximum. Én mondjuk nem is próbáltam ennél többel, de akik 35V-37V körül adták a tápot, azok mind szivtak vele ahogy olvastam. R7 -nek tegyél be 1K -t Üdv!
r7 =1,8k
és levettem 18 ra a pufferfeszt ,de nem megy így sem
Szia !
30V tápfesz alá ne menj. IC 2,3,8,9,10 lábán mennyi feszültség van ? T2 bázisán mennyi fesz van ? Üdv!
t2 bázis ahogy tekergetem változik de vagy 0 ,vagy 26 !
semmi átmenet ic: 2=3V 3=3,5V 8=0V 9=1,5 V 10=0,6V de nem tekergettem potit ,ahogy állt megmértem
Nézd meg, hogy a T1 helyesen van-e beültetve.
Áramkorlát trimmert és a potit tekerd fel kicsit. P2 tekerd fel jobban, hogy a 10. lábon több legyen a fesz mint a 9. lábon 2-3V -al Üdv!
És persze újra mérd meg a feszültségeket
csak egészitsd ki az 1-es lábbal és T1 bázisát is mérd a P2 többszöri változtatása után.
t1 sajnos bc141 jó ez ?
10 es lábon sokáig semmi (csavarás közben ) majd 1X csak 15 V
így hagyom ,mérek lábakat
1=28
2=26 3=27 4=29 5=8,5 6=27 7=26 8=28,5 9=11 10=15 11=0 12=24,8 13=28,6 14=0
Szia !
10. lábon folyamatában kell a fesznek változnia ! Jó az a poti ? Üdv!
cseréltem...
igaz B jelű ,de a második is ezt csinálja ohm mérővel műxik,mármint folyamatos
a lednek a + ja megy IC felé ,ugye...
hu...de láma vagyok !
Tegyél a P2 helyett egy trimmert 1K......10K -közt bármiet és próbáld meg vele.
Z1 helyén mi van ? ott ZPD 6,8 van ? Igen a a LED + az IC felé Üdv!
z1 ja... 6,8
trimmerrel is ugyan az a helyzet
a kimeneten 2 db BY550 van
|
Bejelentkezés
Hirdetés |