Fórum témák
» Több friss téma |
Tömör rúd, az nagyon nehéz. Cső, vagy négyszögletes zárt szelvény. Az utóbbi jobb, mert könnyebben rögzítheted a 6 -os csöveket. Min 10 × 10 mm.
Sziasztok az lenne a kérédsem, hogy panel lakásban ( ahol én is lakom) gondolom az árnyékolás miatt nem jönnek be jól a rádió adók, elég sok sistereg. Nekem egy sony mini hi-fi-m van és gyárilag egy kis drót volt az antenna amit kicseréltem koax ra.Ezzel valamivel jobb a helyzet, de nem az igazi. Érdekelne, hogy valami antenna erősítővel jobb lenne-e a helyzet vagy azis csak a sistergést erősítené a jellel együtt?
Sajnos az erősítő nem segít sajnos. Inkább az ablakon kívülre tegyél egy antennát, vagy csak egy darab drótot.
Ha a rádiódnak van koax bemenete, akkor használd a kábelTV (panelházakban többnyire van) antenna csatlakozójának rádió kimenetét. Kábel TV szolgáltatók a kábelen a rádió műsorokat is adják a 87,5 -108 MHz között, ahol veheted is. Minden nagyobb kábelszolgáltatónál van. (T-Home, UPC, stb) Ha esetleg nincs, akkor marad a zolika60 megoldása.
Köszönöm szépen a válaszokat, még annyit kérdeznék, hogy akkor ezek az antennaerősítős kütyüket milyen helyzetben érdemes használni, mert amint írtátok az én broblémámra hatástalan.
Erősíteni akkor kell, ha a jel egy adott helyen megfelelő nagyságú, de távolabbra szeretnéd vezetni. Kivételes esetben az antennánál lévő gyenge jelet szigorúan csatornára hangolt erősítővel egy szintre hozzuk a többi jellel. Erre akkor van szükség, ha egy távoli gyenge jelet szeretnél fogni. Minden erősítéssel romlik a jel-zaj viszony.
Antenna erősítőt leginkább akkor kell használni (normális esetben), ha hosszú levezető kábelt kell használni, és ennek a kábelnek, vagy egy szétosztó hálózatnak a csillapítását kell kompenzálni. Ez különösen fontos, ha kis térerősségű jelek vétele esetén, a kábelcsillapítás a vett jelet a vevő érzékenységi szintje alá csökkenti. Természetesen az erősítő hozzáadja a saját zaját a vett jelhez, ezzel a jel/zaj viszont rontja. De az sem mindegy, hogy mekkora bemenőjelhez adódik hozzá az antenna erősítő saját zaja. Ezért kell törekedni arra, hogy az antenna eleve a lehető legnagyobb jelet szolgáltassa.
Sziasztok !
Gondoltam megpróbálom, hátha tud itt valaki segíteni. Vettem egy konyhai rádiót, (Reflexion CLR2610), annyi a gondom, hogy igazából 3 adót szeretnék fogni, ami jön is (Petőfi, NEO, Helyi), de a helyi elég rossz, nem jön még az RDS jel sem. Csak egy huzalantennája van, amit próbáltam hosszabítani, és helyezgetni, jó is lett a helyi, de elromlott a másik kettő. A kérdésem az lenen, hogy ilyen egyszálas antennát valahogy ki lehetne -e vezetni a szabadba, mert én próbáltam, d ugye amivel vezettem az is antennaként funkcionált, és nem lett jobb. Koaxal kellene, de hova kössem az árnyékolást? Vagy utólag nem lehet az ilyen készülékbe kétszálas antennakimenetet barkácsolni? A szabadban tökéletes a vétel, kipróbáltam. Előre is köszönöm a hozzáértők válaszát.
Szerelj rá egy egy koax aljzatot. Úgy kösd belül, hogy a belső eret oda kötöd, ahol most a darab dót van a panelre forrasztva, az árnyékolást pedig a panel testére valahol. Innen már mehetsz koax-al. Így alakítottam át a garázsban lévő rádiómat, még a Pannon rádiós időkben. Tökéletesen működött.
Az ilyen konyhai rádiót többnyire háttérzajként, illetve az órája miatt szokás használni. A kiépítése is ennek megfelelő. A darab drót "antennáját" úgy kell beállítani, hogy egy, a legalkalmasabb adó jöjjön rajta, olyan gyakran nem szokták állítgatni.
Nagy valószínűséggel lehet rá készíteni külső antenna csatlakozót, (bár eredetileg direkt nem raktak rá) de ahhoz bele kell nyúlni a készülékbe, és akkor egy koax kábellel lehetne egy falon kívüli antenna féleséget kötni rá. A koax elvezetése viszont nem probléma mentes egy konyhában.
Igen, végül is sikerült egy adót jól behangolni. Az elvezetés nem jelentene gondot, meg tudnám oldani.
Ha belenyúlna valaki az árnyékolást egyszerűen testre kellene kötni?
A rádiónak van egy bemeneti illesztő köre, ahova a mostani drót is csatlakozik. Mivel ez is egy asszimetrikus antenna, ide a koax középső erét, a közelében levő földhöz (max 4 - 5 mm) a koax árnyékolását kötheted. Ez egy vékonyabb koax legyen, aminek a másik végére egy csatlakozót teszel, praktice egy F csatlakozót. Ide kötheted aztán a koaxot, és annak végén az antenna féleséget, ami a falon kívül van.
Bocsánat, hogy bepofátlankodok. Detektoros rádióhoz csinálok antennát (az unokámnak). Ezeket mindíg vízszintesen szokták régen kifeszíteni, az adó irányában. Valaki mosz azt mondta, hogy csakn a függőleges rész a fontos, mivelhogy az adó is függőleges. Nem értek hozzá. Kinek mi a véleménye.?
Azért egy 30 - 40 méteres antennát függőlegesen megépíteni, az igen érdekes mulatság. Nem is igazán van rá szükség, (csak az adónál, ahol fontos szempont a körsugárzás) és a polarizációs csillapítás is jelentéktelen, a talajhullámos terjedés miatt, ami egészen a rövidhullámú sáv közepéig. A detektoroshoz egy vízszintes antenna megfelelő, dipól(szerű), mert sokkal rövidebb a szükséges méretnél, és a levezető tápvonalnak megfelel az egy szál vezeték.
Nem bepofátlankodás, ezért nem kell elnézést kérni, ez egy nyílt fórum, ha kérdésed van és ha tudunk válaszolunk, segítünk.
Egy autós antenna csatlakozójának 1 vagy 2 bekötendő pontja van?
Vagy négy. A koax belseje a jel, külső rész az árnyékolás. Ha erősítős, akkor az erősítő táplálásához kell az autórádió -ANT- vezetékéhez az erősitő + szála, a karosszéria fémtestéhez pedig a test, ezt GND-el szokták jelölni.
Sziasztok!
Adott egy Acer Iconia tab a500 gyárilag gyenge beépített wifi antennával... Kérdés: Mire kellene kicserélnem szerintetek? Bújtam már a google-t találtam is külföldi oldalon ezt azt de mi magyarok sokkal nagyobb buhera mátrixok vagyunk mint USA társaink ![]() Ha valakinek van ötlete kérem segítsen.
Sziasztok!
A Wifi antennás topikból jöttem át, mert ott kezdett OFF lenni a másik antenna témám, amibe belevágtam. Szóval, szeretnék készíteni DVB-T beltérihez, ill. TV-hez saját antennát, hogy száműzni tudjam az erősítős, "áramzabáló" szobaantennákat (jelenleg csak azokkal van vétel és 2db a lakásban már "számottevő" áramfogyasztást generál egy évre levetítve). A Wifi topikban ajánlottak is egy J-Pole antennát, amit el is készítettem, és működik is, már szobában, kézben tartva is! Tökéletes vétel van vele. De valaki azt írta, hogy nem jó ez az antenna típus erre a célra. Bár mivel működik, nekem ez is megfelel, de azért csak furdal a kíváncsiság, hogy milyen, házilag is könnyen elkészíthető, kültéri antenna lenne a legmegfelelőbb kimondottan erre a célra? Térségünkben 722MHz-en jön az adás, ehhez méretezett antennára volna szükségem (a J-Pole antennát is kalkulátor segítségével méreteztem, igen kicsi lett a magas frekvencia miatt, de mint írtam, működik). Köszönöm!
Egy antennának, különösen TV vétel esetén fontos tulajdonsága a sávszélessége. Ezt pedig az antenna mechanikai méretei közül a vastagsága határozza meg. A vastagság pedig befolyásolja az antenna összes többi méretét, mert a hossz/vastagság arány a rövidülési tényezőt adja, ami minden méret meghatározását befolyásolja. Az elkészített antennád egy darab drót típusú antenna, amelynek a talppontjában egy koaxiális tápvonalból készített transzformátor végzi el az illesztést. Mivel ez is frekvencia függő, az illesztés is csak egy viszonylag szűk sávban áll fenn.
Az, hogy az említett antennád jól működik (inkább csak működik), annak okai, hogy vevőantennáknál nem annyira kritikus a helyzet a méretek tekintetében egész addíg, amíg nagy térerő áll rendelkezésre. Hogy szobában is, az csak azt jelenti, hogy szerencsés a szobád fekvése. Bármilyen antenna akkor működik jól, ha a környezetében min 5 hullámhossznyi távolságban nincs reflektáló felület. Ha van, akkor reflexiók keletkeznek, ami különösen digitális adás vételekor kritikus lehet. Egyébként az erősítős antenna áramfelvétele nem sok, biztos nem ez fogja a pénztárcádat kiüríteni, az az 1 - 2 W elenyésző magának a TV nek a fogyasztása mellett. Ezzel együtt ha már egy antennába erősítőt építenek, az már önmagában jelzi az antenna gagyi minőségét.
Nos tudom, hogy nem ettől halunk éhen, ha éhen halunk
![]() Egyébként, ha valami oknál fogva hosszú távon nem válna be ez kis antenna, amit csináltam, akkor valami ilyesmit fogok készíteni, ez nagyobb: HDTV antenna Jah és amúgy igen, jó helyen van a házunk, ami egyébként egy tíz emeletes panel. Olyannyira jó helyen van a ház, hogy a lakótelep legmagasabb pontján van, ezáltal a legmagasabbra kinyúló ház a mienk, emiatt persze tele is van a háztetőnk antennákkal, több szolgáltató (mobil és wlan szolgáltatók) már vagy 10 éve bérlik a tetőt, mint átjátszóállomást. És nem olyan messze, egy másik tíz emeletes ház tetején pedig van egy MindigTV-s átjátszó a ház tetején, így a jelerősséggel nincs baj. Talán ezért is elég a picike J-Pole.
Szia!
Gyanítom, hogy egy darab dróttal is hasonló jó eredményekről számolnál be ![]()
Igen, kezdem azt gondolni, hogy nem a nagy műgonddal elkészített, amúgy tökpontos kis J-Pole antennám lett a jó, hanem egyszerű dróttal is menne, mindenféle méricskélés nélkül
![]() Ettől függetlenül, vagy éppen ezért elkezdtem azért egy "komolyabb" antennát is készíteni (előző hsz-emben linkeltem), ami azért pofásabb és szebb lesz. Ráadásul 2db TV lenne rákötve, nem tudom, hogy ez számít e valamit, de lehet, hogy a sima drótantenna már nem bírná?! Vagy tökmindegy, hány TV van rákötve? Jah és van két eladó szobaantennám ![]()
Hát igen, darab drót is elég lenne. Az erősítős "csoda antennák" általában csak ront a helyzeten. Ha kiveszed belőle az erősítőt, ami jelen esetben rendesen túlvezérlődik, ezért ezzel a torz jellel a szerencsétlen TV nem tud mit kezdeni, és a "szarvakat" csak annyira húzod ki, mint a j-pole antennád, azzal is ugyanezt az eredmény érheted el.
Lehet
![]() ![]() Elkezdtem készíteni egy nagyobb lepke antennát is, szerintem azzal minden jól jön majd. Remélem.
Igen... én éveken keresztül használtam egy szobai, erősítős antennát. A napokban derült ki, hogy egy darab drót is elég, sőt jobb a kép. Biztos elköltöttem néhány forintot áramra...feleslegesen.
Helló! Nos:
KARL ROTHAMMEL: ANTENNAKÖNYV EBERHARD SPINDLER: AZ ANTENNAÉPÍTÉS GYAKORLATA Ezeket melegen ajánlom!
Sajnos a saját készítésű lepke antennám nem lett jó a MindigTV-hez (valszeg valahol illesztési, vagy csatlakozó gond lehet, vagy az, hogy nem raktam reflektort mögé), viszont kaptam egyik ismerőstől 2db gyári, szép nagy lepkét, amikkel tökéletesen jön minden. Így az egyik áramzabálós szobai antennát már száműztem egy dobozba
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |