Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem egy próbát megér, bár keveslem a hangnyomást (DB) és kicsi a mágnese, de ezért a pénzért....én is kiváncsi lennék hogy szól gitárral..
Hi!
Szerintetek egy régi BEAG APX100 jó lenne erősítőfejnek szólógitárhoz? Van valakinek tapasztalata? Igazából a hangja érdekelne, hogy mennyire lenne használható hangszíne színpadi körülmények között.
Hi !
Az eredmény kb 70%-ban a gitárhangszórókon múlik, 20% az előfokon, a maradék pedig az egyebeken. Végfokként biztosan megállná a helyét, bár úgy tudom hogy 100V-os a kimenete...
Igen 100v-os de lehet tragót cserélni bent. Pont azért kérdezem , hogy érdemes e.
Nincs egyébként olyan előfok panelterved amin sima műveleti IC-s hangszín van ? 3 sávosra gondolok.
Lehet hogy van, majd körülnézek. Bár szerintem csöves véghez, csöves előfok dukál...
Szia!
Én nem biztos, hogy küzdenék vele...Oké, ha van egy példány ingyen, akkor el lehet vele játszani, de mi az értelme? Ha végigvesszük, vannak benne mondjuk roncs csövek vagy veszel bele (de akkor már miért nem valami "normális" csövet), a 10 éve kiszáradt elkókkal vagy szórakozol (személy szerint inkább veszek 100 forintért EPCOS-t újat) vagy kicseréled, kimenőt veszel hozzá vagy áttekercseltetsz (ami kb olyan árban van, mintha egy sokkal jobbat tekertetnél), előcsövek lehet, hogy még jók benne, a potik ki tudja milyen állapotban vannak, a nyugalmi áram áramkört illik rendbe tenni, mert az instabillá teheti az egészet, ott is dióda csere, elkó csere, a nagyfesz gréc felett is eljárt szerintem az idő... és lassan ott tartunk, hogy megmaradt a hálózati, a sasszé, a foglalatok...előerősítőjét egy az egyben ki lehet hajítani, alkatrésznek jó, gitárhoz nem az igazi. Mindez után, orbitális költségek árán van egy orbitális dobozban egy iszonyatos B osztályú végfokod, ami zenét bömböltetni lehet, hogy jó, de hangszerre...Nekem ez a véleményem, lehet jobban jössz ki, ha eladod olyannak, aki a felújításával szeret foglalkozni, az árán meg megveszed a kimenőt, hálózatit, csöveket és egy szerényebb 15-30W os készüléket dobsz össze jó alkatrészekből. De ha van időd meg alkatrészed a sufniban hozzá...akkor miért ne! :yes: De ehhez akkor már csöves előerősítőt csinálj! Zs. :wave:
Az IC-s előfok nem ehhez a projekthez kellene. Van egy aktív monitor ládám csak elég gyér bent az előfok. Ebben akarok cserélni és keresem a lehetőségeket.
Az APX-es projekten még gondolkodom.
Találtam egyet amit tavaly egy aktív ládához csináltam (a képen)
A bemenete olyan, hogy közösíti a sztereó csatornát, de ha monóban használod ez nem fog zavarni (vagy át is rajzolhatod) Ez csont egyszerű és olcsó, a végfok tápjára ráköthető, jól működik, panasz még nem volt rá. Kapcsrajz ehhez sincs, mielőtt még kérné valaki
Tiszteletem! Azt szeretném kérdezni ,hogy ennek az elő foknak milyen a bemeneti érzékenysége ,ill a gainnal ez milyen határok között állítható?
Hali! Kb 100 mV -tól tudja kihajtani a végfokot feltekert gain-nel. Egyébként a TL074-es ícé 5-6-7 lábainál lévő 10k-15k-s ellenállásokkal be lehet állítani a kívánt erősítést.
Keresztezési freki hova van belőve?
Kb 80Hz, 1kHz, 12kHz -re és Baxandall.
Köszönöm a válaszod! Egyszer már megdícsértem ezt a minden tekintetben profi cuccot ,de tényleg nagyon jó lett. Látszik a gondos munka és igyekezet ,szakértelem ,kézügyesség. Jó ránézni. Nagyon ügyes vagy!.
Nekem akartad címezni ? ... mert akkor köszi
Bocsánat! Elcímeztem! Neked akartam!
Nekem igazából énekhez kellene ahhoz szerintem szűkebb freki tartomány dukálna.
Ez pont optimális énekhez is.
Hello! Csöves gitárerősítő építésben vagyok éppen. Megvan minden, csak össze kéne rakni. A koncepció egy Orange Tiny Terror klón. Nos ez egy EL84 pp végfokos cucc. De itt akadtam el, ugyanis nem tudom, hogy a gitár végfokoknál a kimenőtrafót mi alapján méretezik. Odáig eljutottam, hogy kiválasztottam egy 5.4 cm2 vasmagot, vannak drótjaim, de innen hova tovább? Van valakinek gitár EL84 végfokhoz trafóterve?
Szia!
Alapból a gitár kimenőket nem eresztik le olyan mélyre, bőven elég 70-80Hz es alsó határfrekvencia. Persze méretezheted lejjebb, de normál hangolásban az E húr valahol ezen a környéken van, szóval felesleges lemenni mélyebbre. Persze le lehet, épített az orange egy olyan thundert, amiben épp ez a koncepció, hogy iszonyat vasak vannak benne, a lehangolt gitároknak jót tesz. A rocker30- ban sem volt éppen nagy kimenő emlékeim szerint, de az viszont nagyon jó minőségű vason volt. Mindig azt mondom, hogy ez nem űrsikló, csak gitárerősítő, nem kell bonyolítani...Szerintem neten, vagy itt a fórumon a csöves erősítő építésben pl pillanatok alatt adnak neked kimenő tervet! Vagy épp ebben a topicban vagy gugli...! Sajnos nekem nincs :no:, pedig szívesen adnék, de én a trafó tekerést tapasztalt Mesteremre bízom, jó kis vázner vasra megtekeri.Majd mutass képeket az építésről légyszíves! Zs. :wave:
Szia!
Itt is egy, de a 95-ös RT évkönyvben is van egy jó! Azt én is megépítettem... A vasad, pont elég lesz hozzá! (50Hz-ig...) Pityu
Köszi a segítséget, majd ha haladok töltök fel képeket is!
Csatolok egy EAG kimenő tervet, nekem ilyen van eredetiben az erősítőmben, aminek a végfok része az OTT alapján készült.
EI-66/34,7-es vasra megcsinálható, ha jófajta vasad van, nyugodtan lehet lejjebb is menni a menetszámokkal, jobban elférsz. Én 1100-1200-akat raknék primerre az 1312 helyett, meg persze a szekundereket is átszámolva hozzá.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni tőletek miért kell a húrokat letestelni?Nekem TDA 2030 erősítőm van egy singlecoil a gitáron és nagyon jól működik test nélkül. üdv: Sna
Szia!
Nem kell "letestelni", ha nem akarod. Életvédelmi okból én azért le szoktam. Nem szeretek kiterjedt fém felületet markolászni, főleg, ha van benne egy kis bizsera....Egyszer élünk alapon. Mondjuk, ha egy vezetékkel a gitár testben össze van kötve a potik földjével a húrláb pl, akkor már kapásból le van földelve. Nálam az erősítő építés mindig úgy néz ki: bejövő hálózat földje egy vezetékkel le a sasszihoz saruval, átmenővel, rugós alátéttel, anyával, ide egy másik vezeték saruval ami a pufferemhez megy az egypont földhöz és ezek a dolgok lehetőleg közel. Letépve, recés alátéttel, ilyen csavar ragasztó anyaggal vagy körömlakkal meg is taknyolom, mert bizony a rezgéstől mozog a dolog. Nem vicc, és persze olyan hosszúra kell hagyni a bejövő csatlakozótól a föld zsinórt, ha kitépné valaki (mindenre volt már példa) akkor a leghosszabb a védőföld legyen, ergó az "működjön" addig, míg a másik kettő szakad. És persze csak földelt konnektorba szabad bedugni. Semmi dióda, kondenzátor, ellenállás hókuszpókuszt nem teszek a föld vezetékbe, mindig csendben van. Persze ha 100 millió dolgot elé kötök amik szintén így vannak földelve, akkor előfordulhat föld hurok, ami zúg búg, de nálam a jelút úgy néz ki, hogy gitár,kábel, erősítő! Ha Angus Youngnak megfelel (jó tudom, wireless meg ilyesmi csimbók..), akkor nem ám nekem nem! Szóval a kérdésedre azt mondom csak, hogy életvédelmi okból "kell" "letestelni" Zs. :wave:
Ilyen meggyőző magyarázat máris kezdem letestelni a gitárt.Jól megijesztettél de azért igazad van a devil nem alszik csak figyel.
Üdv:sna
Pontosítsunk. A gitáron belül a húrláb (és ezzel együtt a húr) össze van kötve a testponttal. Ha csupán életvédelmi szempontból nézzük, ez a legnagyobb hülyeség. Ugyanis ha nem lenne, akkor galvanikusan teljesen el lennél választva az elektronikától. Mert a fém nem attól ráz, mert fém, hanem valamilyen hibából adódóan feszültség kerül rá. Az meg leginkább a gitárkábel utáni elektronikából kerülhet oda. Testelhetsz te a gitáron bármit, ha van egy összegányolt erősítőd és véletlenül kikerül a fázis, védőföld meg sehol...
Így aztán ennek teljesen más oka van. A pickup eléggé hajlamos a konstrukciójánál fogva összeszedni a környezetében lévő elektroszmogot, ami jellemzően 50hz-es zavar. És a legnagyobb zavarforrás a gitár környezetében az emberi test. Így nem a húrokat kell testelni, hanem rajta keresztül magadat... Nyilván szobahangerőn nem annyira zavaró a brummogás. Fellépésen, torzítóval annál inkább.
Igen. A legnagyobb hülyeség, ahogy mondod. Láttam már olyat, hogy valaki a felfordított csöves erősítő felett kajtatott a gitárral (mert minek tenné le, miközben alkatrészt forraszt) és a hosszúra vágott húr a hangolókulcsnál beleért a készülékbe...Ha ez hülyeség hát hajrá! Amúgy mi az az 50Hz es "zavar"?
Szia!
Hogy érted a testelést a húrokon keresztül? Mármint ,hogy magunkat testeljük.Akkor mezítláb kell legyek? üdv: dava
Most kicsit részletesebben reagálok. Nem vita, nem támadás, de nem azért:
Idézet: „Ha csupán életvédelmi szempontból nézzük, ez a legnagyobb hülyeség. Ugyanis ha nem lenne, akkor galvanikusan teljesen el lennél választva az elektronikától. Mert a fém nem attól ráz, mert fém, hanem valamilyen hibából adódóan feszültség kerül rá.” Szerintem nem hülyeség, mert egy kiterjedt fém felület, amit ráadásul markolsz, nyilván nem 4es rézdróttal kell EPH-zni, de szerintem nem árt egy ilyen megközelítés sem. Lehet az életben nem kerül oda semmi halálos, de egyszer kell csak kerüljön... Idézet: „Testelhetsz te a gitáron bármit, ha van egy összegányolt erősítőd és véletlenül kikerül a fázis, védőföld meg sehol...” Már elnézést, de én nem gányolok, ha ez jön le a leírásomból, hogy a védőföldet hogyan alakítom ki az erősítőimben, akkor biztosan rosszul fogalmazok ,de este majd teszek fel képeket a "gány" munkáimról, kíváncsi lennék a te munkáidra is! Idézet: „A pickup eléggé hajlamos a konstrukciójánál fogva összeszedni a környezetében lévő elektroszmogot, ami jellemzően 50hz-es zavar. És a legnagyobb zavarforrás a gitár környezetében az emberi test.” Továbbra is kérdem mi az az 50Hz -es zavar...Arról, hogy a hálótrafó szór, mert túl van gerjesztve és 10m-es körzetben felszedi a pikup (nem az emberi test), arról megint a trehány tervezés a felelős, megfelelő trafót kell betenni, persze nagy torzításon, génen az erősítő közelében ezt akkor is fel fogja szedni. Testelheted te a húrokat, pikapokat akárhová ,de akár magadat is, akkor is. Próbáld ki, tedd csak oda a gitárt, nyúlj hozzá, mert ugye az elméleted alapja az, hogy te testeled le...Szerintem nem fog vizet zavarni, az beza zúgni fog. Érzékeny pont mindig a nagy impedanciák és kis jelszintek környékén van, szóval max erősítő bemenetek, gain potik csúszkája stb helyen. De javíts ki ,ha tévedek. Idézet: „Nyilván szobahangerőn nem annyira zavaró a brummogás. Fellépésen, torzítóval annál inkább.” Nekem se itt, sem ott nem brummog. Tudok építeni minimális zajjal, csak pár szabályt kell betartani. A torz csatorna maga az erősítőben van, egyetlen egy kis pedált vagy ilyesmit sem használok. Hát ez van...Este teszem fel a gány munkánkat! Zs. |
Bejelentkezés
Hirdetés |