Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1655 / 3974
(#) Hurkafej1 hozzászólása Ápr 23, 2012 /
 
hello! segítségre lenne szüksézem, van egy féklámpa kapcsolóm, ami pont fordítva zár, mint kellene. Hogy tudnám legegyszerűbben kegfordítani ezt a kapcsolót?
(#) zolika60 válasza Dinamik hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Alternatív lehetőség a monitor csere.
(#) Nerobi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Szia!

Köszi!
Hát sajnos mérni nem tudok:S
A biztosítékon meg nem látom, hogy kiolvadt volna.
Elküldöm a tervet mégegyszer, hátha jobb a minőség.

Névtelen.jpg
    
(#) pucuka válasza meone hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Az ISM, (ITO) az nem szabvány. A rádió frekvenciás spektrumban ki van jelölve néhány sávrész, amelyek ipart tudományos, és orvosi felhasználásra szánt berendezések működhetnek. Ezek többnyire nem kommunikációs berendezések, hanem melegítő, hegesztő, orvosi terápiás stb készülékek. Az ilyen berendezések térbeli sugárzása a kötelező, és szabványban előírt mértékű árnyékolás miatt igen alacsony, (de van) így általában más célra is felhasználható. Így ezekben a sávokban más, kommunikációs berendezések üzemét is engedélyezik. Ezek kisteljesítményű (LPD), és kishatótávolságú (SRD) eszközök. Ezekre is műszaki előírások, szabványok vonatkoznak. Amennyiben az eszközök ezeket az előírásokat bizonyítottan teljesítik, minden további engedély, és díjfizetés nélkül használhatók.
Ilyen modulokat készen megvehetsz, akár a HEStoréban is, és használatukról vannak itt a fórumon topikok is.
Saját építést nem javaslom, az nem kezdőknek való feladat, és megfelelő szaktudás, és műszerezettség hiányában szinte kivitelezhetetlen. A használatához szükséges bizonyítási eljárás pedig igen drága játék, egy - két darabra nem is éri meg. Még az idevonatkozó szabványok megszerzése is jelentős kiadás, ennek töredékéből megveheted, még így is lesznek problémák.
(#) sanya2 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Köszönöm! Próbálom megfejteni amit írtál. Az izzós megoldást megpróbálom. A "meghasalást" nem értem. Összekötöm aztán méregetek akkor. Még1x kösz a segítséget. Üdv
(#) hüblerattila hozzászólása Ápr 23, 2012 /
 
Sziasztok! Egy olyan ic-re lenne szükségem ami egy kapcsoló bekapcsolására egy kimeneten adna egy impulzust. Tehát a bemenetére egy kapcsolóval feszültséget adok majd ez a feszültség fennmarad tehát folyamatos, és erre ad egy impulzust a kimeneten. A kapcsoló minden megnyomásakor kellene egy impulzus. Remélem értitek mire gondolok.
(#) bbalazs_ válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Nem ertjuk.
Kapcsolot nem lehet megnyomni ujra.
(#) reloop válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1
 
Szia! Az 555 időzítő monostabil kapcsolását egészítsd ki Edge-tiggering-gel. A kimenet impulzus szélességét is be lehet állítani. Ha felkeltette a megoldás az érdeklődésed, írj a témájába.
(#) gordonfreemN hozzászólása Ápr 24, 2012 /
 
Valaki el tudná nekem magyarázni a képen látható "potential-ausgleichbuchse" csatlakozó működését?
Elvileg csatlakoztatáskor kapcsol. De hogy mit, hova?
Ha kép alapján nem megállapítható, akkor elnézést a buta kérdésért.

Névtelen.jpg
    
(#) nedudgi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1
 
A első :google: találatának 51. oldalát nézted?
(#) pjg válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 24, 2012 / 1
 
Potenciálkiegyenlítés
A 3,5 mm-es kapcsolókilincs-hüvely (6) különböző kapcsolásaival 4 változat valósítható meg:
kemény földelés:
dugó nélkül (szállítási állapot)
potenciálkiegyenlítés(impedancia 0 Ohm):
dugóval, kiegyenlítővezeték a középső érintkezőn
potenciálmentes:
dugóval
lágy földelés:
dugóval és beforrasztott ellenállással. Földelés a
választott ellenállásértéken át
(#) meone válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Köszönöm az irány mutatást!
Egyre szélesedik ami után utána kell néznem.
Nálam az a bökkenő, hogy tudományos kutatáshoz kell, szóval a jogszabályi háttérnek is utána kell járnom, ha úgy adódik akkor az engedélyeztetési eljárást is véghez kell vinnem. Az erre vonatkozó engedélyeztetési eljárásnak hol tudok utána olvasni, nmhh-nál kerestem, de én nem találtam.
Lehet bamba voltam és rosszul kerestem.
Milyen címszóval kéne keresnem szerintetek, hogy utána járhassak?
Elsősorban most ennek szeretnék utána járni, hogy az ilyen hálózatoknak menyi lehet a maximális megengedett teljesítménye, illetve az EIRP értéke.

Van egy barátom aki tud segíteni a kapcsolat kiépítésében (megvan hozzá a megfelelő műszerezettsége is), de ő mostanában nagyon elfoglalt.

Ha jól értelmezem amit írtál akkor amit használni szeretnék kisteljesítményű (LPD), és kishatótávolságú (SRD) eszközöket, azoknak a szabványaiknak is utána kellene néznem? (Elnézést ha eltájolódtam )
Persze csak annak amit szeretnék használni.

Szerintetek melyik topiban kellene folytatnom a kérdezősködést, mert ezek után már elég specifikus kérdéseim lennének?

Elnézést, ha nagyon pongyolán fogalmaztam volna.
(#) proli007 válasza sanya2 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Hello!
A "meghasalás" az, hogy veszel pár 12V-os különböző teljesítményű izzót, és kipróbálod melyikkel mekkora töltőáramot érsz el. Aztán az használod, amelyik szimpatikus.
De azt is lehet tenni, ha van labortápegységed, hogy megméred az izzók feszültség-áram karakterisztikáját (Voltonként adsz rá növekvő feszültséget, és közben méred, hogy mekkora áram folyik rajta át) és ez alapján kiválasztod a számodra megfelelő izzót. Ezzel a módszerrel jobban fogod tudni mekkora feszültség különbség mellett, mekkora áramra számíthatsz majd.
Mivel mind kettő azzal kezdődik, hogy "végy néhány izzót", anyagilag nincs különbség a próbálgatás és a mérés között.
(12V-osat, - pontosabban minimum akkora feszültségűt, mint a tápfesz - azért érdemes választani, hogy rövidzárlat esetén ne égjen ki az izzó.)
üdv! proli007
(#) gordonfreemN válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Igen, csak nem volt teljesen világos, de már leesett. Köszi!
(#) pucuka válasza meone hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Ahol utána nézhetsz az NMHH oldalán, illetve telefonon kaphatsz konkrét felvilágosítást. Az oldalon a frekvencia gazdálkodás témakörben kutakodj, egy kissé szövevényesnek tűnhet első körben a sok hivatkozás miatt, de azért nem lehetetlen.
(#) Krisztián74 válasza (») Ápr 24, 2012 /
 
ezt most ugye nem komolyan mondod??? ne haragudj, de eszméletlen udvariatlanok vagytok! nehogymár egy villanyórás problémát ne lehessen ezen a fórumon kitárgyalni, max egy másik topicban az még oké... a jogi rész az egyik fele... de az h miylen meghibásodás lehet egy villanyóránál az hadd legyen már itt téma! és az én válaszomat miért is kellett törölni?

nekem pár napja egy villanymotoros posztomat töröltétek, csak mert beraktam az akkus fúrókhoz is. azért raktam 2 helyre, mert nem volt konkrétan akkus fúró _motor_ javítással foglalkozó topic és nem akartam újat nyitni.

erre kitöröltétek úgy, h válasz is érkezett rá, de azt már nem tudtam elolvasni, mert mire este megnéztem törölve volt az egész, pedig lehet h számomra használható infó volt benne.

finoman szólva is "érdekes" moderátori "hozzáállás"...
(#) Krisztián74 válasza (») Ápr 24, 2012 /
 
Figyelj, sztem te vizsgáltasd meg magad kisbetű teljesen oké a netikettben bármely fórumon, sőt egyéb rövidítések is. ellenben usereket kipécéző, besértődő moderátor nem.

egy olyan fórumon meg, ahová egyszerű vidéki emberek, v szakmunkások is beírogatnak, itten-ottan, ba-be, "meg csinálta" külön írva, és hasonló durva helyesírási, fogalmazási hibákkal... nos, kisbetű miatt húzni valakit, hát bocs!

az meg űbersuttyóság (!) hogy más userek számára hasznos VÁLASZOKAT nyom és figyelmeztetés nélkül töröltök, csak mert a KÉRDÉS minimális jóindulattal elnézhető dupla poszt volt (mivel nem volt egyértelműen olyan témájú topic). normális moderátori magatartás ilyenkor, főleg első alkalommal, figyelmeztetés és áthelyezés. Ha ez gond neked, akkor hagyd a francba... de miért törölsz olyat, ami másokat is érdekelhet?

remélem a fejedelmi többesed csak neked szól, és vannak itt normálisabb moderátorok is, akik néha felülbírálják a döntéseid.

az olvasnivalót köszi! nyilván az itteni emberek 99%-a végigolvasta, csak én nem. Egyszerű villanyszerelők, gépészek, kétkezi emberek. mind végigbogarászták gondolom.

azt meg továbbra sem vágom, h egy villanyóra radikális meghibásodása, mármint h a tárcsa forog és a számláló nem, ja meg h erre a labor majd mit fog mondani, miután bevizsgálták, az miért is ne lehetne itt téma.

köszönettel, K.
(#) Cannon hozzászólása Ápr 24, 2012 /
 
Sziasztok!

Ehhez az erősítőhöz milyen trafót ajánlotok?
Katt
(#) jukebox hozzászólása Ápr 24, 2012 /
 
Sziasztok.Hozzájutottam egy Orion ST-240 tunerhoz.
Nagyon sokáig nem használták.Az első 2 hétben tökéletesen működött .De mostanság elveszti a beállított csatornát .tud valaki segíteni?Nagyon nehéz ezt ha hibát orvosolni?Esetleg tudna valaki ajánlani egy jó Szakit?
(#) karaszbandi válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Feszültséget ismered, teljesítményt ismered, ebbő számolható az áram. Plusz legalább 30-40% tartalék.
(#) Cannon válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Szóval egy 20-30v os, 250w-os táp elég neki?
(#) laszlokunstar hozzászólása Ápr 25, 2012 /
 
Ma 04.25-én Budapesten Polirmobil roadshow lesz, Budapest, XXII., Borkő út 12. (Bakosfa Kft.) ahol az érdeklődők polírozási technológiával, többek között az alumínium polírozásával ismerkedhetnek meg. Bővebben: Link
A meghívóban ez áll "Vagy hozd el magát a kérdéses munkadarabot!". Arra gondoltam, hogy akinek van nyers, polírozatlan parabolája elvihetné a bemutatott technológia "tesztelésére".
Nem üzleti reklámnak szánom, kötöttségem nincs hozzájuk.
(#) zolika60 válasza jukebox hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Nem lehet, hogy kikapcsoltad az AFC-t?
(#) jukebox válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Ba van kapcsolva az AFC Esetleg arra gondolok nem elég az antennám .
(#) zolika60 válasza jukebox hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
De két hétig elégvolt? Nem valószínű, hacsak nem változtattál valamit rajta. A hangoló potméterek hajlamosak kontakthibára.
(#) jukebox hozzászólása Ápr 25, 2012 /
 
Igen Ez igaz! Tegnap bele nyúltam van benne egy piros Hangoló poti azt próbáltam állítani de szerintem csak elhangoltam még jobban
(#) zolika60 válasza jukebox hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Kikapcsolt AFC-vel hangold, ha megtaláltad a legjobb beállítást akkor kapcsold vissza. ez megvan hozzá?Bővebben: Link
(#) jukebox válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
sajnos nincs
(#) zolika60 válasza jukebox hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Végül is nélküle is tekergethető, de nem az igazi.
(#) kipi0804 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Üdv!
A kapcsolásod remekül működik! Ezer hála és köszönet a segítségért!!
Következő: »»   1655 / 3974
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem