Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   81 / 155
(#) snigebagoly válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Mármost mire gondolsz?
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Mint ígértem, referálok. Lebontottam egy menetzárlatos kimenőtrafót és az így kinyert lakkozott vezetéket mindenfélére menetszámokkal nekiálltam "random"-ra tekercselni. Végül ami a legjobban sikerült azt van most a fotókon. Ferrit hengerre van tekerve (kb 12mm átmérő) amit egy régi rádióból bontottam ki. Sok-sok menet (nem számoltam), a rövidebb szakaszt 25uH-nek mértem, a hosszabbat 340uH-nek, az teljes szakaszt pedig 420uH-nak. Így a forgókondenzátor 206pF-os állásánál szépen, tisztán és viszonylag nagy hangerővel jön a Kossuth (számítások szerint is így kell lennie), kicsit lentebb tekerve (kb 100-120pF) pedig valamilyen román adót fogok vele, azt is elég szépen és nincs áthallás a két adó között. Késznek nyilvánítom. Köszönöm mindenkinek aki segített! Valamint a nemrég ebay-en vásárol műszerem is sokat segített, 4ezer alatt volt az ára, ennyit nagyon megért.
(#) Vales válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Ez így már egészen jó kis rádió lett, gartulálok!
(#) hatvanasjocó válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Annyi hozzáfűzni valóm van. hogy a 10 kohmos ellenállás csak piezo(kristály) fejhallgató esetén kell. Mágneses fejhallgató használatakor némileg rontja a hangerőt és a szelektivitást.(csökkenti a 4 kohm fejhallgató ellenállást)
(#) (Felhasználó 20218) válasza Vales hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Köszönöm! Most, hogy késznek nyilvánítottam, találtam itthon egy darab diófa lécet és arra átpakoltam, most már egész kulturáltan néz ki.
(#) (Felhasználó 20218) válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Akkor jó, hogy kihagytam, mert nekem egy 4K-s mágneses fülesem van. (R20 katonai rádió tartozéka.)
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Ez volt az kísérleti első detektorosom,ezen a létező összes variációt végig zongoráztam Sima dinamikus fejhallgatóval nyomtam,nem nagy Ohmossal.
(det1)
A következő detektorosom elfér majd a tenyeremben,vagy a 'zsebemben'.Kívül lesz a tekercs belül az 'elektronika'.Nem lesz benne forgókondi mert nem illik oda.Kilóg majd belőle a Föld,az antenna vezeték,meg a füles,a tekercs a fehér részre lesz felcsévélve,de teszek majd fel képet,vagy videót.
(dob1,2)

Martinov,naon pöpec lett!!!
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Nem hagyott nyugodni a katonai fejhallgató kényelmetlensége és kotortam itthon a kacatosban egy trafót, így most már van külön impedancia illesztő fokozatom, tehát mezei fülhallgatóval is operál ha akarom.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Az azért megjegyezném még, hogy trafóval a hangerő kb 60-70%-a nagy fejhallgatóhoz képest.
(#) Gyantáscin válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Lehet még az jobb is....
A 4000 ohmos hallgatók impedanciája a hangfrekvencián 10-20 kiloohm körül van. A detektor kimenő ellenállása meg erősen függ a jel erősségétől. Nagyobb jel-kisebb ellenállás, kisebb jel- nagyobb ellenállás.
Gyenge adók esetében 100 kiloohm körüli lenne az optimális terhelés. Persze ez is a detektortól-diódától függ.
Ilyenformán az illesztő transzformátorral is el lehet szórakozni. Nekem pl. egy régi szovjet gombakkumulátor töltő trafója vált be a legjobban. Még a régi 4000 ohmos hallgatón is tudott javítani, mikor azt a 127V-os tekercsre kötöttem, a 220v-os pedig ment a diódára.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Nálam nem túl sok trafó volt itthon, de azokat mind kipróbáltam. Ami a legjobban bevált az egy közönséges hálózati trafó 220V/16V aránnyal. A következő tervem az az, hogy szerzek valami kis fogyasztású telepes csövet és abból építek neki egy kis erősítőt, amit mondjuk egy krumpli-elem vagy ilyesmi táplálna, a célom az, hogy az adáson kívül mástól ne függjön.
(#) satlokk válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /

Ötletes szép munka gratula!
(#) Vales válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Ez így már nagyon profi lett, grat.!
Erős, helyi adónál még a kis hangszóró is szóba jöhet trafóval (bár már az is csoda, ha Solton kívül van még valami KH-n, max az MR6 hálózata).
(#) (Felhasználó 20218) válasza Vales hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Köszi! Kb. 90km-re vagyok Solt-tól, az egész kertet antennává varázsoltam, hogy legyen valami értéklehető jel. Nem mértem, de olyan 70-80m 1,5-es réz vezetéket (az volt otthon, villanyszerelő vagyok) húztam ki, 20m-rel teljesen néma volt a rádió. Vagyis nem tudom mennyit kellene még kihúzni, hogy kis hangszórót is elvigyen, azért egyszer kipróbálnám Solt közelében mit művelne.
Egyébként hasonló elven FM vevőt nem lehet építeni?
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Ehhez a kapcsoláshoz még antennát se használtam,és szól,pedig 190km-re vagyok Solt-tol.Egy 19.5cm-es ferritre tekertem huzalt,majd rá a dióda és Föld.Sztem a hallgatóm zsinórja(kb 1m) működik antennaként.
(#) (Felhasználó 20218) válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Érdekesen hangzik. Milyen fülest használtál? A ferrit mekkora átmérőjű és kb hány menetet tekertél rá? Engem pont a sok antenna zavar a saját rádiómban. Ma tettem kísérletet egy keretantenna gyártására, de meg se mukkant vele.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Kipróbáltam 4különböző tekerccsel, 1N34-es diódával és a 4K-s fejhallgatómmal. Bár az anyósom lenne ilyen néma... Nem tudom, hogy 190Km-ről ezzel mi jött be, de itt 90Km-ről se.
(#) snigebagoly hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Én se vágom,talán a térerősség erős,vagy nem tudom,de meglepődtem hogy hallottam a kossuth-ot,persze halkan nem erősen,ha antennát kötöttem rá elhallgatott,antenna nélkül ment.Nem tudom hány menet,nem számoltam,egy 19cm-es és kb:1cm átmérőjű ferrit rúdra tekertem.
(#) snigebagoly válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Még mindig nem teljesen értem.Így kell kapcsolni vhogy?
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Mielőtt megépítettem volna a rádiómat, sokat nézegettem mindenféle kapcsolásokat és több helyen láttam olyat, hogy az antenna becsatolás külön tekercs és légmagos transzformátorként adja át a jelet a tuner részére. Ennek mik az előnyei/hátrányai?

at.jpg

(#) Gyantáscin válasza snigebagoly hozzászólására (») Ápr 29, 2012 / 1

Háááát nem teljesen.
A mellékelt mórickarajzon mutatom, mi a különbség a "hagyományos" és a feszültségduplázó között.
Magyarázat, durva közelítéssel:
A hagyományos kapcsolásnál, mikor a diódára zárófeszültég kerül, nem kap áramot a hallgató, nyitóirányú feszültség esetén meg a rezgőkör feszültsége jut rá.
A feszültségduplázónál pedig a vízszintes dióda záróirányú feszültsége esetén ugyanígy nem folyik áram a hallgatóba, viszont a függőleges dióda feltölti az 56 pF-os kondenzátort a rezgőkör feszültségére.
Mikor megfordul a feszültség iránya, akkor a feltöltött kondenzátor feszültsége sorba kapcsolódik a rezgőkör feszültségével, így ideális esetben a rezgőkör feszültségének a duplája jut a hallgatóra.
(#) Gyantáscin válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 30, 2012 / 1

A rezgőkörre kapcsolt antenna azon túl, hogy a hasznos jelet szállítja, elhangolja és terheli is a rezgőkört.
Annak érdekében, hogy ezek a hatások kisebbek legyenek, célszerű "lazábban" csatolni az antennát a rezgőkörhöz. Persze ekkor a hasznos jel is csökken, így valamiféle optimumot kell keresni.
Ennek egyik módja az általad említett transzformátoros csatolás, ahol az antennatekercs mágneses erővonalainak csak egy része halad át a rezgőkör tekercsén.
(#) snigebagoly válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Ja,így már világos,köszi szépen!!!Ment a zöld kéz
(#) Vales válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Üdv!
A 70-80m antennahossz azért már nem semmi. De nekem is csak akkor működött a hangszórós vétel, amíg Szolnokon sugározták a MKR-t 1341KHz-en, de az megszűnt.
Elvileg lehet FM-detektoros vevőt is építeni, bár én még nem próbáltam, de itt van egy példa rá!
(#) sz_ferko válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 30, 2012 / 1

Kérdésedre ugyan már kaptál választ, én csak kiegészíteném egy gondolattal: Induktív csatolás helyett használható kapacitív csatolás is. A kapacitás helyes megválasztásával alig lehet külömbséget tenni a két esetben >iduktív és kapacitív csatolás< lényege az antenna talpponti ellenállásának a rezgőkörbe való betranszformálása. Üdv. sz_f
(#) (Felhasználó 20218) válasza Vales hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Köszi a tippet, az egyiket mindenképp megépítem!
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Az elsőt megépítettem. Nekem valamiért teljesen néma... Pedig kipróbáltam még az autós fm transmitterrel is, hogy biztos legyen térerő, de úgyis csak hallgatott. Építményem úgy gondolom teljesen megfelelt a leírásnak, nem tudom mi lehetett a baj...
(#) Kera_Will válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Csak annyi , hogy nem borult rád a több (kilo)wattos URH műsorszóró gerinc adó 1ik tagja ... más nem hiányzott neked.

Az FM transmitteredből kijővő energia pedig csekély volt a detektorod meg hajtásához.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Mindegy, pénzbe nem került és legalább fél órát elvoltam a vele.
(#) satlokk válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Próba cseresznye!
Következő: »»   81 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem