Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Hm... akkor nem értettem pontosan, hogy mit írsz.
Hát, tökéletesen működő nincs... különben nem bontottad volna le...
Nono...nono ...csak nem akarod . :no: Bontani nem csak azért kell mert rossz valami . Most is van itt előttem egy rossz cucc ...de ezt már tényleg kár lenne szétbontani .
Kíváncsiságból megmértem az U57 belső méretét . Ebben igazad van ... nem fér el egy sorban mert kb 28x32 mm a belső négyszög mérete . Viszont mehet egymásra is a réteg mivel a gyárin is 3 réteg van párhuzamosan kötve ( közötte két réteg szekunder és persze lemezből ) aminek aztán tényleg nem egyforma a vezeték hossza - jóval nagyobb frekvencián megy és azért nem melegszik túl .
Sajnos attól, hogy ez egy gyári trafó, még nem biztos, hogy optimális. Sőt, a lemezből tekert szekunder sokkal rosszabb, mint a litze. Azért tekerik lemezből, mert egyszerűbb. Lemezből maximum kimeneti fojtót szabad csinálni, ahol a nagyfrekvenciás áramok sokkal kisebbek, mint a trafó szekunderén.
Én értem , hogy mire gondolsz vagyis amit írsz de nekem mégis jobban tetszik az általam leírt megoldás mint amilyent "berobbantam" készített - legalábbis ami a képeken látható . Nagyon laza a tekercselése . Szerintem azért egy trafó meneteit attól "szorosabbra" kellene tekercselni még ha eső-nek is kell lenni a jelgörbéjének .
Ööö bocs, itt az eső jelleggörbe nem igazán játszik. A laza tekercselés lehet gond, ha jól olvastam inkább szoros lenne kívánatos valóban. :lama: :hide:
Én is arra gondoltam . A lazább menetek is nagyobb veszteséget okoznak .... már ha jól tudom , ha nem akkor javítsatok ki .
Helló
Én hallgatok rátokAmúgy is 3 a magyar igazság,úgyhogy megint letekertem a primért.Készítettem egy sodratot 30 szál 0.4-es cuz-ből.Számításaim szerint 26 szál is elég lett volna,de ennyi volt belőle a maradékot meg nem akartam kidobni.Szóval a sodratot most kajakból összetekertem és a magra is jól ráspanoltam.Most úszik kicsit a lakkban.Holnap kap egy sor tekercselő papírt és mégegy sor lakkot.Még így is több hely marad benne mint az első variációnál.Jah és ezt a sodratot sem bandázsoltam,hanem még tekercselés közben is sodortam rajta egyet egyet.Köszönöm a segítő kritikát.Nem akarnám,hogy e miatt bukjon a projekt,de 300 volt sem lenne jó az elektróda fogón.
Helló! Ugyi; elég nagy az az ablak, ki kell használni (mondják a gyakorlottak). Skin-hatásban is jobb lesz! :yes:
Lenne mégegy kérdésem a főtrafóval kapcsolatban.A primér és a szekunder kivezetését tehetem a mag egymással szembeni két oldalára?A gépben az elhelyezkedése miatt így lenne optimális nekem.A két hűtőborda egymással szemben lenne a sima felével kifelé fordítva.Az egyiken lesznek az igbt-k,erről lenne a primér kivezetése.A másikon lennének a kimeneti diódák,és erről lenne a szekunder kivezetése.Így nem kellene egyiket sem keresztbe húznom a dobozban.A főtrafó tetején lenne a kimeneti folytó.A két trafó lenne a bordák egyik végénél a másik végén a venti.Az egész fölött még elférne a vezérlő panelom.Így az egészet elég jól átfújná a ventim
Idézet: „A primér és a szekunder kivezetését tehetem a mag egymással szembeni két oldalára?” Semmi akadálya.
Szerintem ez is megépíthető,nem látok különösebb akadályát.
Akkor azt kérdezném, hogy mekkora trafó szükséges hozzá, mert ez nekem nem tiszta? Ha megtennéd akkor írd már le nekem pontosan.
A rajzon szereplő méret kissé érdekes,de ehhez a géphez egy EE70 mag szükséges M2TN-C minőségű anyagból.Primer 8 menet 10mm2 a szekunder 2x3,5 menet 10mm2 huzalból.
Köszönöm a választ.Én is így gondoltam,de már inkább kérdezek.4.-ére már nem akarom megtekerni
Idézet: „.4.-ére már nem akarom megtekerni” Hely,pedig milyen jó trafót tekerni sokadszorra :violent: ,Tubi mesélhetne,Ő tekert annyit mire az első 1-2 gépe összejött,hogy biciklit nem tekert annyit,(én meg kicsit utánoztam a "fogadott tesómat")
Lassan én is beállok a sorba
Nos kész lett.A primért lelakkoztam és kapott egy sor tekercselő papírt.A zekunder sodrat 5.5-6 mili átmérőjű két sor bandázsszalagban de nem zománchuzal.Ezt lelakkozzam?A mag közepében elég passzentos a tekercs
Egész jó lett! Ha van kedved,lakkozd le a szekundert is,ártani nem árt.
Valószínű lefogom.Csak vártam egy kis megerősítést,hogy legalább ránézésre működőképesEvvel a trafók elvileg mind elkészültek.A végfok panelja is megvan.Már csak a vezérlést kéne összeraknom,de még egy két részlet nem forta ki magát.
Hány menettel készítetted el ezt a trafót?
Én is úgy látom 20/6. Korábban azt hiszem szell69 kolléga épített így trafót de ő 28/8 menettel. Kíváncsi lenék melyik menetszámokkal működik jobban. Én is ezt a trafómegoldást fogom elkészíteni.
Helló
Az enyém 19/6.Nekem 4 pár u57-es mag van benne a kollégának pedig 3.3 pár maghoz több menet kell.A működés még kérdéses,de én inkább a 4 pár magot javasolnám a kevesebb menetszám miatt.Én ugyan jó combos sodratokat készítettem,de ezekkel a menetszámokkal éppen belefért a magba.A primér sodratból még éppen be tudtam volna erőszakolni azt a 9 menetet,de a szekunderból már tuti nem fért volna be 2 menet.A kolléga lényegesen vékonyabb sodratokat készített neki még hely is maradt a magban a nagyobb menetszám ellenére. üdv
Egyenlőre én is 3 pár maggal fogom megoldani, aztán majd meglátom, hogy fog sikerülni belegyömöszölni a közepébe. Mindenesetre várom az eredményeket.
Sziasztok,
A primer tekercs elkészítése úgy történt,hogy a 13 szál 0,5 huzalt egymás mellé fogtam.Az egyik végét össze sodortam és innét kezdtem a tekercselést.Ha összesodortam végig a vezetékeket akkor sokkal magasabb lett a tekercs.Így,hogy egymás mellet vannak a huzalok szinte alig foglalnak el helyet,a szekundert akár 10mm átmérőjű sodratból is meg lehetn tekercselni.
Mekkora áramerősséget akarsz ettől a magtól?
Helló Nagymesterek
Ma volt egy kis időm foglalkozni a medvével.A lenti lett az eredményA bordék felől még lehet rövidebbre vágom a textilbakelitet,de még nem tudom melyik ventit tegyem be.Ven két 80-as pc ventim.Egymás fölött a kettő ez az egyik variáció.Ennek ugye kéne egy tápot is eszkábálni.Meg van egy 220-as ventim ami mikróban volt.Szerintem ez egymaga lényegesen több levegőt nyom mint a két pc-s együtt.Lehet ez lesz a befutó,csak ez meg elég vaskos.A felépítése miatt elég sok hely kell neki.
Idézet: „Ma volt egy kis időm foglalkozni a medvével.” Dögöljek meg,éreztem a törődést,rég volt ilyen el*****tt napom. Na kérem,alakul ez.A trafó tartók tetszenek.Miből vannak? |
Bejelentkezés
Hirdetés |