Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   164 / 383
(#) ujfalusi válasza guba01 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

A szekunderen a négyszögeid jelennek meg.
(#) Imi65 válasza ujfalusi hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Ez azért kicsit leegyszerűsített válasz. A négyszög lehet 0,1Hz-es is, akkor biztosan nem lesz a másik oldalon ugyanaz. A mágneses mező változása (ami szoros összefüggésben van a primer áramváltozási sebességével) gerjeszti a szekunder feszültséget, ez meg nem is fog hasonlítani a primer oldali feszültségre.
(#) guba01 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Köszi...így rákeresve már találtam anyagot róla. Így már tiszta
(#) guba01 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

A szemléltető ábrákból nekem az jött le, hogy ha fűrészfogat tolunk rá, akkor lesz a szekunderen vele időben megegyező négyszögjel. Mert ha a négyszögjelet rányomod, akkor csak a változás pillanatában lesz egy rövid tűimpulzus, mert ugyebár utána nincs változás az erőtérben, ami gerjesztene. De javítsatok ki, ha rosszul gondolom.
(#) Mályi László válasza guba01 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Ha meg vége a négyszögjelnek jön a megváltozott irányú (polaritású) impulzus.
(#) Axel hozzászólása Máj 4, 2012 /

Sziasztok!

Van egy Al=800-as ferrit fazékmagom amiből kellene egy L=22uH induktivitást csinálni. Ehhez számításaim szerint 5 menet kéne. Okés ez így?
(#) mex válasza Axel hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Attól függ milyen célra kell. Fojtótekercsnek még elmegy, de nagyobb pontossági igény esetén már nem jó, mert 5.244 menetet nem tudsz realizálni. Ráadásul az Al érték erősen szór, szinte biztos, hogy eltérés van. Ezenkívül a hőmérséklet változás magával vonja az induktivitás változását is, ami ilyen alacsony menetszámnál tetemes lehet.
(#) Axel válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Mit javasolsz, hogy ha nagy pontosság eléréséhez van szükségem? Nyilván az Al érték variálásával növelhetem menetszámot, amihez pedig a légrés változtatása szükséges. Milyen képlet(ekk)el számolható ki, hogy adott légrés mellett mennyi lesz az Al értéke?
Köszönöm!

Képletet nem tudok rá, (pedig biztosan van), de mindenesetre házilag lehet növelni az Al értéket, nagy odafigyeléssel, finom csiszolóvászonnal, és sűrű ellenőrzőmérésekkel egy próbatekercs segítségével.
Ha van induktivitásmérőd, akkor nyert ügyed van, de mérhető az induktivitás más módon is, például soros, vagy párhuzamos rezgőkört alakítasz ki belőle egy pontos értékű kondenzátor segítségével, és egy generátorral meghajtva feszültségmaximumot indikálsz a tekercsen (párhuzamos kialakításnál), vagy feszültségminimumot soros bekötésnél. Mindenesetre törekedni kell több menetszámmal realizálható értékre, és ha az adott felhasználás megkívánja a menetek rögzítését is meg kell oldani, így a hosszú idejű stabilitást is biztosítod.
(#) pucuka válasza Axel hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

A ferrit fazékmagoknál a légrést gyárilag, köszörüléssel beállítják. Ennek állítása a továbbiakban nem, vagy nagyon nehezen lehetséges, de mindenesetre nem szokás. Viszont pont erre az esetre találták ki a hangolómag alkalmazásár, melynek szerelvényei a legtöbb ferrit anyag gyártónál megtalálhatók.
(#) Axel válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Köszi! Ha például EE vagy EI magra tekerném akkor már gondolom megoldható lenne a kellő légrés kialakítása. Az igazság viszont az, hogy ebből van is itthon nekem PC tápból bontott és mivel egyébként is nehezen és drágán tudnék csak gyári magot beszerezni ezért kérdezném, hogy ezeknél hogyan oldható meg a dolog? Mi a jellemző Al értéke az ilyen bontott magoknak és hogyan kalkuláljam a légrést az adott Al érték beállításához?
Erről a hangolómagról egyébként nem hallottam ha lehet el tudnád mondani hogy is kell elképzelni a használatát, beépítését?
(#) Axel válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Szóval pl. papírlapokat vagy bármilyen alkalmas eszközt teszek be "távtartónak" és szépen addig játszom a légrés értékével míg ki nem jön egy számomra már elfogadható menetszám a megfelelő induktivitás mellett?

Ez is megoldás lehet E, EI magoknál, de én a fazékmagra reflektáltam, ott én a korábban említett csiszolással módosítottam az értéken, de csak a középső oszlopon, a fazék külző palástja továbbra is összeért, és meg tudtam szorítani, úgy hogy a "víz" csurgott belőle...

Természetesen az Al érték kiszámítására van jó bonyolult képlet, ami a ur -ből, és a mechanikai méretekből számítja ki. Az EI, és EE magoknál is a légrést gyárilag állítják be köszörüléssel (az E középső szára rövidebb) de lehet papírral is, de ez elég durva megoldás. Az ilyen kifejezetten "erőátviteli" transzformátoroknál az induktivitás pontos értékének nincs jelentősége, ezért ezek a magok nem hangolhatók. Ha pontos induktivitás értékekre van szükség, (rezgőkörök, szűrők) akkor légréses fazék, vagy X magot kell alkalmazni.
A szerelvényeknek utána nézhetsz a neten, nekem egy Siemens katalógusom van, elég régi, de ma is gyártják más néven.

Pontosan szűrőhöz kéne, ráadásul audio áramkörbe szóval fontos a pontosság. Majd körülnézek vasmag ügyben, kérdés be tudom-e szerezni. Nem a magok ára a gond hanem a többezres szállítási költség.

Esetleg itt is körülnézhetsz
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Tájékozódásként érdemes nézegetni.
Bővebben: Link

Köszi pucuka! Jól tudom, hogy a Ve a légrés térfogata lenne az Ae pedig a legszűkebb vaskeresztmetszet a fluxus útjában?

Valami ilyesmi rémlik.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Axel hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Ve nem a légrésé, hanem a vasmagé.
(#) Axel válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

És melyik részére kell vonatkoztatni ezt a térfogatértéket?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Axel hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Az egészre. Pl. kiválasztottál egy vasmagot, mondjuk E 42 méretűt, annak a térfogatát jelölik vele. Meg van adva az adott anyagminőséghez tarozó fajsúly, a kettő szorzata megadja a kiválasztott vasmag súlyát.
(#) Axel válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Végülis az a logikus csak nézegetve egy E13-as mag adatlapját kevésnek tűnik a 369 mm3 ami még egy köbcenti sincs
(#) (Felhasználó 46585) válasza Axel hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Szerintem úgy gondolják, hogy egy db "E" betűnek ekkora a térfogata. Ha csak mondjuk 6,6 mm vastag, akkor jónak tűnik, de utánna kellene számolni egy részletesebb adatlapról. ( Hiszen csak 13 mm a legnagyobb mérete. )
(#) kinkat hozzászólása Máj 6, 2012 /

Sziasztok!

Egy nagy problémával fordulok hozzátok:
Tekercselek egy TDA7294-es erősítőhöz egy trafót...
A primer tekercs teljesen kész is van, az első szekunder is. Ilyen állapotában összeraktam és kíváncsi voltam az értékeire.
33 voltot ad üresen, terhelés alatt 26 (ez ugye teljesen megfeleleő)
A probléma abban rejlik, hogy terhelés nélkül 0,28 ampert húz, terheléssel eléri majdnem a 0,6 Ampert.
Arra gyanakszom, hogy ezt a 3-4 mm es légrések okozzák.
Ez lehet a baja, vagy esetleg más okozhatja?

DSC01689.JPG

(#) gaben62 válasza gabbb hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Amennyiben Cu-Z, huzalra gondolsz, betudom szerezni neked, de ki is tudom számolni, a pakett méret alapján Voltonkénti menetszámot, sőt ha kell át tekerem neked.
Szükség esetén, az megadott, kívánt feszültségek alapján.
(#) gaben62 válasza kinkat hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Jó gondoltad, nagyon sok a légrés, ezzel lerontod a trafó hatásfokát, teljesítményét.
Ráadásul zugni zizegni is fog, nem beszélve arról ,hogy a primer áramfelvétel, üresjáratban megnő.
Úgy illeszd rakd össze, ahogyan gyárilag volt, 0,2-03mm. ne legyen több rés a lemezek között.
Az üresjárati fesz. g és a terheléskor bekövetkező Ut, nem lesz több mint 2-3V~, akkor ok.
(#) szendi001 válasza kinkat hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Nem kevés a primer menetszám? A mutatott luk nem számít légrésnek, nyilván szorosabbra össze illik rakni.
(#) Remci hozzászólása Máj 6, 2012 /

Sziasztok!

Takarítás közben ráakadtam egy trafóra, de nem tudom hogy ez mibe való,vagy miben lehetett. Esetleg látott már ilyet valaki,vagy tudja hogy mibe való? A vasmag ugyan úgy heggesztett mint a mikro trafóké.
(#) kinkat válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

1217+ menet van rajta. A csévetestet kicsit elszámoltam ezért van az a nagy légrés rajta.
Következő: »»   164 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem