Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések

Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 53
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Szia!
Szinte akármilyen dual-gate MOSFET jó oda. Adalék
(#) Kera_Will válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

RT 2008 évkönyve ebben részletesen körbe járják a GDO-k működését. 156.-ig oldaltól.
Digitális frekimérővel.

RT 2008as GDO frekimérő kitje megrendelhető itt

Antenna méréshez érdemesebb 1 analizátort építeni
.
Milyen frekvenciára szeretnél antennát méretezni?
kb 50megáig megy

2007 RT évkönyv 171 oldal.
1983as Rádió Technika évkönyv 83 oldal.
(#) Medve válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Hello, Ferkó által belinkeltet (#1211139) dicsérik néhányan!
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Üdv! Milyen CCIR sávú műsorvevőt lehetne készíteni az MC3362-es "Low-power NARROWband FM receiver" IC-vel? Természetesen a műsorvevőkben szokásos KF szűrőket használva.
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Sajnos semilyet, mert a szorzó detektora nem alkalmas nagy löketek feldolgozására. Az érzékenység amúgy is a sávszélességtől függ, így hiába lenne a nagy érzékenységű IC, nem tudnád kihasználni a nagy zaja miatt, ha a sávszélességet 300 kHz -re növeled.
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

kár...köszi...szerettem volna valami modulrendszerű "világvevőt" építeni, de akkor maradok a keskeny sávnál.
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Attól még lehet, ha csak az analóg kommunikációs sávokban kutakodsz. Ott nem kell valami nagy sávszélesség. De ha ilyen dolgokban gondolkodsz, akkor inkább egy normál FM vevő modul köré építkeznék, olyannal, amiben van RSSI, elő erősítővel, a keverő utén, esetleg pin diódával kapcsolgatott szűrőkkel, és demodulátorral.
(#) gtk hozzászólása Máj 3, 2012 /

Tudtok ajanlani valami RF ADC-t amivel nehany x 10 MS/s mintat lehet venni, es beszerezheto, nem tul zajos.. ? Ha dual az sem baj. Dev board neten talalhato, csak eppen be nem szerezheto. Neztem ebay-en is.
(#) Medve válasza gtk hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Én az ADS830-831-et használom...
Pucuka: köszi
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 5, 2012 /

Sziasztok!
Elkészültem a 2.0-ás multifunkciós rf műszeremmel.
Az elsőhöz hasonlóan ez is az Olasz oldal alapján készült.
A legnagyobb újítás a PC csatolófelület lecserélése USB-re, innen nyeri a tápot is a műszer. Ebből kihagytam a szabályozható erősítő a DDS végéről, helyette kapott egy ERA2-est, aminek a helye jelenleg át van hidalva a nyákon
A kimenete így 50kHz-200MHz-ig elfogadható. Továbbra is része a műszernek egy AD8307-es teljesítménymérő a wobblerezéshez, valamint egy AD8302-essel felépített VNA. A VNA be és kimenete is ki van vezetve külső csatlakozóra, így külső jelforrással is mérhetőek antenna paraméterek, akár 200MHz felett is.
Tervbe van még hozzá egy külső frekvencia százszorozó, illetve a prototipus már tesztelés alatt, így a kimeneti frekvencia tetszőleges értékig kitolható lesz.
Továbbá a DDS órajele is átdolgozásra került, immár kívülről közvetlenül kapja az 500MHz-et, így kikapcsolhatóvá vált a belső PLL-es szorzó áramköre, ezzel tovább javítva az amúgy sem rossz kimeneti fáziszajt.
A műszer dobozolása és nyúzópróbája még hátra van, remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket.
(#) satlokk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Sok örömet hozzá! Az 500MHz-es órajelet hogyan állítottad elő? 9951-es? Annak maximum 400MHz lehet. Említik a lapon az 500-at de nem megy az olasz, hogyan is van ez?
(#) Ferkógyerek válasza Medve hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Köszi. Igen AD9951-es DDS van benne. Simán megy 500MHz-en is, sőt valahol olvastam hogy 750MHz-ig húzták, de ott már nem volt stabil.
Az 500MHz-et egy 100MHz-es tokozott kvarcoszcillátortól kapja. Az oszcillátor és az IC között van egy 500MHz-es sáváteresztő szűrő, így csak az ötödik harmónikus jut a DDS órajel bemenetére. Szerencsére elég nagy szintű harmónikusokkal rendelkeznek ezek a kvarc oszcillátorok, elég a meghajtáshoz.
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Abetyárját!
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Szia Feri! Után gyártásból rendelhetünk úgy kb 10 darabot
Tuti nem én lennék az egyetlen akinek kellene egy hasonló eszköz.
Mértél is vele átvitelt?
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 6, 2012 /

Tömeggyártásban nem gondolkodtam.
Először azért tesztelem és kijavítom az esetleges gyemekekbetegségeket. Kettőt már így is felfedeztem.
Mindkettő az oszcillátornál van. Egyik a hőszigetelése, át kell terveznem a felépítését, mert túlzottan szökik a hő. A második elég banális hiba, a tápfeszültsége szürésére használt 100nF-os kondi és az RF blokkért felelős induktivitása valahogy berezeg 200kHz-en, beszennyezve a tápot.
Az analizátor részt sem tudtam teljesen kipróbálni, nincs itthon elég SMA dugóm.
Átvitelt mértem az nagyon szép. A kimeneti spektrum is tisztábbnak tűnik.
(#) Ferkógyerek válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Ma sikerült beállítanom a műszerem antenna analizátor részét. Elég fura lezáró ellenállás értékeket kaptam az iránycsatoló coupled és isolated portjára, de ha ez kell hogy ilyen egyenes mérési eredményeket kapjak, akkor ezek maradnak. Az 50ohmos és 200ohmos kimeneti lezárásokhoz tartozó eredmények a mellékelt képeken.
zöld vonal: fázis
világoskék: return loss
sötétkék: impedancia
sárga: SWR
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Azért ez gyönyörűséges eredmény. Gratulálok.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Köszi! Külső szignálról táplálva a VNA bemenetét, kb 600MHz-ig elfogatható eredményeket produkál, házi készítésű 50ohmos lezárásra.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Segitsetek abban, hogy hol lathato a fazis a mellekelt kepeken?
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Az 50ohmos lezárásnál a felső zöld vonal, ami 40MHz-nél tartalmaz egy púpot. Ideális esetben végig 90°-ot kellene mutasson. A 200ohmos lezárásnál teljesen az alján alig látszik 0°-al.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 28, 2012 /

Sajnos ez a program, a függőleges tengelyen, egyszerre csak egy dimenzióhoz tartozó skálát képes megjeleníteni, ami jelen képeken az impedancia.
A markerhez tartozó értékek viszont egyszerre leolvashatóak alul a megjelenítő gomb feletti kis ablakban. A rezisztencia és reaktancia grafikonok megjelenítése ki van kapcsolva, hogy ne zavarjanak bele a képbe.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Ott olyan hosszú a kábel? Mi van ha hosszabb tikbéllel csatolod be?
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Nincs kábel. Az SMA dugóba épített lezáróellenállás közvetlenül a kimeneti csatlakozóba van tekerve. Nem tudtam rájönni mi okozza 40 megánál azt a púpot.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Csak az ellenállás maradt... tegyél oda kétszeres értékűből kettőt párhuzamosan.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Idézet:
„egyszerre csak egy dimenzióhoz tartozó skálát képes megjeleníteni”
Ezert nem ertettem a dolgot. Koszi.
(#) kawabiker hozzászólása Okt 7, 2012 /

szép darab, lesz rendelhető egységcsomag v. komplett darab?
Nyákot hol csinálták?
(#) Ferkógyerek válasza kawabiker hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Szia!
Melyik hozzászólásra reagáltál?
(#) megott hozzászólása Okt 11, 2012 /

Üdv Uraim!

Vettem egy QRV-2 RFT Csővoltmérőt a Vaterán és hát csöves a lelkem, még nem volt tapasztalatom ilyen műszert használni.
A kérdésem az lenne, hogy a műszer mikor bekapcsolom eléggé megbolondul, kitárástől kitérésig megrángatja a műszert és a mutató nehezen áll vissza nyugalmi állapotába, kb 5-6 perc után már használható, de akkor is csak óvatosan mert, eleinte kitéreget, majd beáll a mért értékre (ami pontos!)
Merre kutakodjak, nem mai darab, minimum 40 éves, kondik csövek (már átmozgattam őket, kontakt hiba nem lehet a lábaiknál) a válaszokat valamint a segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!
Megott
(#) Massawa válasza megott hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Zárd rövidre a bemenetet. Amugy ez normális, amig az ilyen szerkezet stabilizálodik. Valoszinü már hosszabb ideig tart mint uj korában, de akkor is csinált ilyesmit.

Nem ismerem a konkrét müszert, de lehet, hogy a csillapitás ment tönkre (direkt a deprezmüszer csatlakozó pontjain szokott lenni).
Következő: »»   17 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem