Fórum témák
» Több friss téma |
Én a hdd meg oldást szeretném meg valósítani mert éppen most találtam meg a 2 mozgató motort csak valami elektronika kellene hozzá és hova kell beforrasztani hogy mozogjon .
Ha jól emlékszem akkor a hdd verziót is egy kisebb végfokkal kell meghajtani. Egy rugóval vagy gumival kell középállásban tartani a tükröket, mint egy open loop galvonál.
Most így keresgettem nekem ez a megoldás is jó lenne csak mondja meg valaki mennyi tekercs kel s.t.b Bővebben: Link
Hdds hez meg egy tda2030 elég lenne ? 2 darab meg hajtásához ? Sajnos nagyon semmit nem találok a hdds megoldáshoz . Ezt találtam idáig Bővebben: Link
Ez se lenne rossz megoldás csak nincs befejezve Bővebben: Link
Szinte az összes elérhető megoldás az elm tervein alapul. Ami nekem van azt is jelenleg 2db tda2030 hajtja meg. Kicsit gyengusz, de sugárjátékra elég. Neki kellene állnom a fejlesztésnek, de párhuzamosan most már nagyon sok mindent csinálok és lassan halad minden.
A tekercsek nekem 0.2mm huzalból vannak. Otthon megvan, hogy mekkora menetszámmal. De a következő az valszeg vékonyabb huzalból lesz. Radiális mágnes kell hozzá ami beszerezhető párszáz Ft-ért. A hdd megoldást is rá lehet kötni egy tda2030-ra. Nézd végig a képeket itt. van sok info.
Esetleg a te terv rajzodat el tudod küldeni ami meg hajtja a motrodat és hogyan vezéreled egy potméter és nagykabát vagy pcre kel rá kötni vagy hogy mert túl nem akarom bonyolítani a dolgot Bővebben: Link
Ilyet szeretnék ebbe látszik is hogy hdd motor van de az elektronikájáról egy szó se esik .
Az enyém nem a legjobb konstrukció. LPT portra kapcsolódik. És egy program vezérli.
Ha csak azt szeretnéd, hogy cikázzon a sugár, akkor egy sima végfok elé egy mikrofonos megoldás kell. Az egyszerű és hangra megy.
Azt tudom elég 2 wincehster író/olvasó motorja . Kettő darab végfok és mikrofon . De a hdd nek a motorjára hova forrasztom a végfok kimenetért ?
Meg kell keresni a tekercs kivezetéseit. Én multiméterrel és valami elemmel próbálkoznék, vagy állítható labortáppal ha van.
Nem a tányérforgató motort akarod bekötni ugye? Hanem a fejmozgató tekercset.
Így van , természetesen alap hogy van labor táp egységem és hogy keresem meg ? rá teszem valameik szálra és fel le tekergetem az áramot és ugrálnia kellene vagy mi és hány volttal próbálkozzak ?
Labortáppal szerintem nem fog működni, hisz rövidre zárja a tápot, ami egyből letilt és elveszi az áramot.
Éppen ez történt .Mit keresek multi méterrel ?
Bocsi, nem neked akartam válaszolni, hanem Noo-nak, mert ő javasolta a labortápot...
Igen és én ki próbáltam és az történt búgott ..
Nem tudom, hogy a multimétert miért írta, én arra gondoltam ,hogy azzal mért ki a tekercs ellenállásást, mert majd az erősítőt akkora impedenciájúra kell építeni, hogy ne süsse meg ha pl a tekercs csak 1-2 ohm-os.
Én a helyedben nem labortáppal, hanem elemekkel próbálkoznék egy nyomógombbal sorbakötve, amit gyorsan nyomkondék. Lehet, hogy az elem hamar lemerül, tönkremegy, hisz rövidzárlatot csinálsz benne, de legalább kiderítheted, hogy impulzusokra megmozdul-e a mechanika.
Értem . És ha labor tápra tennék egy kapcsolót vagy van egy 555 ic ből készített sipoló hülyeség és ha azt rá kötném ?
A labortáp midnen esetben letilt ha rövidre zárod, azt most feljtsd el.
Az elemes megoldás marad de holnap kipróbálom
Na úgy látom bekavartam a labortáppal
Mostmár nekem is eszembe jutott, hogy ott sima zárlat lenne. Az elem a tuti megoldás! A multiméter ahhoz kell amit Szebence is mondott, kimérni a tekercsek ellenállását.
Értem , akkor holnap munkába állok és meg keresem a tekercs végét .
Na szóval a hdd motor elemes megoldásra ugrál vagy is remeg inkább . Hogyan tovább meg mértem az ellenállást 2 ohm . Akkor annyi hogy csinálok 2 végfokot tda2030/40 ből és rá kötöm ?
Az audio végfokok 4 illetve 8 ohm kompatibilisek, arra ha rákötsz egy 2 ohmos tekercset az egy idő után tuti elpukkan. Én még mindig kitartok az open loop galvo megoldás mellett. Látványra ugyanazt produkálja mint a hdd-s megoldás, és nem égeted le a végfokod. Amit a lézershow építése topicba linkeltél videót arról, hogy a cd-dvd meghajtóból kiszedte a tengelyt illetve a ventiből a csapágyat kiindulásnak jó. Raktam be pár képet de ide is berakom, hogyan is néz ki készen. A tekercseket én úgy csináltam, hogy tekertem mondjuk 50 menetet, lemértem az ellenállását és abból körülbelülre tudsz számolni hogy hány menet kell a 8 ohmhoz. Kell csinálnod 4 darab 8 ohmos tekercset melyeket keresztbe kell párhuzamosan kötnöd, tehát van a 2 tekercsnek 2 eleje 2 vége, ezeket összekötöd úgy hogy egyik eleje másik vége illetve a maradék 2 szál drótot ugyanígy. a tengelyre felragasztasz 2 a fejből kimentett mágnest ellentétes pólussal, melyek a tengelyhez vonzani fogják egymást. rögzíted a tekercseket pl 2 darab próbanyákhoz és a tengelyt befogod valamilyen agyag közepébe, alu fa akármi, de ezt a képeken úgyis látod. ezzel a megoldással a végfok is életben marad illetve a látvány is megmarad.
De ha van egy 4 ohm- os végfokod, akkor első körben azt is kipróbálhatod, hogy csak az egyik csatornáját használod fel és a 2 winchester fejmozgató tekercsét sorbakötöd, így 4ohm lesz, amit ráköthetsz a végfokra.
Ha pedig p.attila által javasolt galvo-t építesz, akkortengelynek valami könnyebb dolgot raknék bele, mint a fejmozgató mechanika köracélja. Nem tudom mit, pl nyalóka műanyag pálcikája?
Na most akkor ez a galvo motor közepén van egy pálca ami szigetelt pl húrka pálcika ? Két végén van egy vas mag vagy mágnes ? a húrka pálcika közepén van egy mágnes a burkolat tetején meg 2 tekercs? Lehet hogy inkább meg építem ezt a galvo motort mint a hdd vel szarakodjak .
Bocsi hogy beleszólok a történésbe:
A galvo nem ilyen egyszerű.Pontosan hogy azzal fogsz jó sokat sza**kodni majd!A két végén pedig nem vas,vagy mágnes van,hanem CSAPÁGYAK,mivel az a hurkapálca egy tengely!Hurkapálca,istenem..... A HDD-s megoldás egyszerűbb,tekintettel arra,hogy szinte készen van,csak egy erősitőt kell összeforrasztani neki,majd szimpla vonali audio jellel meghajtani.
Itt mindent megtalálsz: ELM A te esetedben az 5-ös és 6-os alkatrész nem kell.
Ismerem az oldalt de ezzel az a bajom hogy sajnos nincs itthon hozzá való cuccom hogy meg csináljam azért húz a szívem a hdds megoldás fele mert ott a motor készen van . Csak ott nem tudom mit kell tenni hogy középen maradjon ,
|
Bejelentkezés
Hirdetés |