Fórum témák
» Több friss téma |
Hát hogyne, kibírja, de termékbe? Na azt kétlem!
Bár ha úgy tervezzük hogy egy év után kipurcan akkor jó lehet 450V os kondi 600-ra töltve.
Igen az inverteres dolgok valók már erre, ettől függetlenül egy dolog hogy feltöltöm 1 sec alatt , mert ügye miért ne, de a másik vége is kell , a trafó ami le tudja adni.... szóval fenntartásokkal kezelni a két öklömnyi vagy akár három .. méretű villpásztorokat amire ráírja a gyártó hogy 4J ...
Kedvencem a vaterás nagyonerős....
Szia
A nicknevem vicsys. Egy ellenállás és egy trimmer soros bekötésénél nincs sorrendi különbség (igen, n-nel írva), mert Kirchoff és G.S.Ohm óta az áram átfolyik mindkettőn és nem tesz különbséget. A 100nF, amin problémáztok, pedig az IC tápját hidegíti. (Illik beletervezni)
Na igen *
Egy hasollatot mondok az inverteressel kapcsolatban pl az inverteres heggesztő. Nos amit én fejlesztettem ki annak az a lényege hogy olyan magas frekin megy hogy pormagos trafó kell , na meg spec dióda a kimenetén mert a 4007 hiába 1000v-os a magas frekit nem bírja és lezárja a tápot. * Pl az én tápom fetjére még hűtés se kell
Simán raknak ilyet termékbe, azt hiszem, Horizont gyártmányúban volt így, 230 feszkétszerezővel egyenirányítva, rá a kondira, az 600V körül adódott.
Elnézést, rosszul fogalmaztam. Nem csak kibírja, de üzemszerűen működtethető és nyugodtan bele lehet tenni termékbe is, nem fog egy év után kipurcanni. A megadott 450 V AC effektív érték 636,4 V csúcsértéket jelent. Normál működés közben tehát az alkatrészt nyugodtan feltöltheted 636V-ra, majd kisütheted és áttöltheted -636V-ra másodpercenként 50-60 szor, hiszen erre tervezték a gyártók. Továbbá lehet kapni 20µF/800V DC fóliakondenzátorokat is kb. 4x4x2cm-es méretben, amivel gond nélkül megoldható a 4J energia tárolása. Természetesen a ténylegesen, a karámra leadott energia értéke nagyon függ az alkalmazott kimenő trafótól. Természetesen nem kell mindent elhinni amit a gyártók ráírnak a készülékeikre, de mivel csak annyi van a dobozra írva: "4J" az igazából bármi lehet Lehet a tárolt energia, az elméleti maximum vagy csak egy típusjelölés is.
Azért adnak meg 450V ot hogy a 230V *1,42 =326v -ot kibírja és az esetleges tranzienseket ami a induktív kacatokból visszajön, nem azért hogy 450V helyett 636V -ra töltögesd
egyik kondenzátort sem méretezik 5-10% nagyobb feszre, ugyan úgy a motorindító kondik sem bírják ezt hosszú távon, gagyit gyártani tökéletes amit mondasz, normális évtizedekig jól működő eszközhöz pedig nem... Végül is igazad van lehet hogy márka jelzés a 4J.. de akkor meg eléggé megtévesztő....
A motorkondikon ott szokott lenni, hogy hány volt, és az mennyi élettartamot jelent. A fesz viszont AC-ben van megadva rajta, tehát a 450-500V-ot kell szorozni még hogy a csúcsfeszt megkapjuk.
Sziasztok!
Az utóbbi időben többször említettétek a különböző rendszereknél azt,hogy az hány Joule energiát ad le. Kérdésem ki mivel méri a ténylegesen leadott értéket?
Le kell terhelni egy adott ellenállással, és a feszültség grafikonját felvenni, majd leintegrálni és az ellenállás ismeretében számolható a teljesítmény.
Mondjuk tárolós szkóppal megoldható. Ja, hogy ilyen nincs minden háztartásban, így kb. hasra megy. A gyártók is azt írnak rá, amit akarnak, ui. kutya se tudja ellenőrizni. Lehet kapni amúgy energiamérőt, aranyárban, de azt sem tudom, hogy az vajon tényleg pontos-e. Nagyjából pontosat lehetne csinálni úgy, hogy pl. egy komparátorral figyeled mikor van a fesz 2kV felett. Amikor fölémegy, indítasz egy számlálót, amikor leesik megállítod. Megméred a csúcsfeszültséget is. Az idő, és a csúcsfesz ismeretében számolsz egy átlag feszültséget, ebből az ismert terhelésre már tudod mennyi energiát adott le. Mikrokontrollerrel megoldható lenne, de még sose érdekelt annyira, hogy megcsináljam.
Szia!
Köszönöm! Reméltem,hogy van valami egyszerű módszer is,amelyet csak én nem ismerek.
Szia Vicsys!
Hogy sikerült a villanypásztor tesztje? Ha jól szuperál, belinkelnéd, hogy pontosan melyik kapcsolást építetted meg? Köszi, üdv: E.
tényleg, valahogy átsiklottam rajta, köszi
Azért adnak meg 450V AC-t mert azt kell kibírnia, gondolj a háromfázisú hálózatokra. Ekkor a fázisfeszültség 400V effektív, azaz ezt kell még szorozni a gyök2-vel, ami ~566V csúcsértékben és ezt az ún. motorindító kondik üzemszerűen, nx10.000 óráig is elviselik.
Jogos, közben utánanéztem , igazatok van.
Viszont a nagy utánanézés közben az is kiderült, minél nagyobb feszre töltjük a kondit, annál kisebb lesz a belső ellenállása, tehát nagyobb energia szükséges a feltöltéséhez, mint azt egyébként az ember alapból gondolná, tehát 300V ra 20µF vagy 40Uf ezekből a kondikból minimális veszteséggel a 2x-e energia kell, míg ue pakkot 600 ra tölteni már lehet hogy 2.5x vagy több energia szükséges. No mindegy, lényeg hogy igen működhet a 600 V ra töltősdi.
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata Ezzel a kapcsolással? vagy úgy általánosságban, mit érdemes építeni ? semmi extra nem kell csak működjön! üdv!
Tirisztorosat érdemes csinálni ha már nekiállsz.
Elnezest a kellemtlenkedesekert epp folyamatban vagyok az epitesevel nem a hozza ertesedet vitattam csak jelezteni kivantam az eszreveteleimet megegyszer 1000 bocsanat es koszonom a kozze tett kepeket , adatokat mert egyre kevesebben vannak akikben meg pislakol a segitoszendek szikraja es megegyszer neharagudj ha melyen erintettelek volna!!
Semmi gond! "Kínozz" csak bátran. Ha tudok, szivesen segítek!
Szia vicsys, megepitettem az altalad feltoltott pasztort, a BC182 helyett BC 546 van es a bfy34 helyett 2N2219 et hasznalok, az egyeb alkatreszeket gondosan atmeregettem ugyanazok az ertekek kerultek bele mint a rajzon, 12 voltos BOSCH autotrafot hajtok vele, a problemam az hogy a telyesitmeny potit maximumra csavarva csak 2 max 3 milimeteres sikrakozom van, valyon mi lehet a gond vele? Probaltam 6V os trabi trafot es vagy 3 fele 12 voltos trafot mindegyikkel azt produkalja. Barki otletet szivesen fogadom, a rajzokat csatoltam. Koszi
Miért kéne nagyobb szikra? Te ezt forgácsolásra, vagy őrzésre akarod használni...? (Egyébként sem értem, hogy hogyan kerültem egy péniszirigy világból egy szikraméret összehasonlító világba?)
Medve ellen, az akacosban 40 mehcsalad mellett
|
Bejelentkezés
Hirdetés |