Fórum témák
» Több friss téma |
Azért nem menne semmilyen fogyasztó, mivel normál esetben a bejövő PEN az elosztó PE sínjére van csatlakoztatva(a szonda is), majd onnan az N sínre. Tehát ha szakadás vagy kötéshiba van a PE és az N sín között, akkor nem megy semmilyen fogyasztó, mivel nincs nulla. Ha fordítva lenne, akkor ha korrózió vagy kötéshiba miatt probléma merülne fel, senki sem keresné a hiba okát, sőt ki se derülne (csak ha már kiült a fázis a fogyasztó testére és baj van), mivel minden fogyasztó ugyanúgy menne.
Tehát a második esetet gyanítják itt többen.
Nem tudom.Laikusként elég fájdalmas lehet, ha az összeérintés pillanatában bármilyen földre kötött tárgyat valaki a lakásban megérint. (minden védőföldes dugaljjal ellátott tárgy veszélyforrás ,sőt a fűtés víz ,egyéb csőhálózat.) 100 ohm védővezető ellenállás az már nem tekinthető semminek 10A automata után.Előbb azért kitalálnám/megcsináltatnám valakivel normálisan.Esetleg hamár meg van a földelőnyárs ,akkor azt megmérném hogy hány ohmos a nullához (PEN?) illetve a védővezetőnek kinevezett érhez.Lehet tényleg csak a szondát nevezték ki védőföldnek,így azt a PEN-nel (nem a nullával ,mint azt eredetileg feltételezte.) összekötve egy rendes EPH pontot kaphatna
Tudod az az érdekes hogy szóba menyit lehet róla beszélni.
Megcsinálni meg nem tart egy óra hosszába sem.És minden szép és jó utána.
Érdekes kötéstechnológiát alkalmazol ilyent csak a mozikba meg a mesékbe látni talán hihi.
http://www.novill.hu/magazin-fooldal/hogyan-kell-kialakitani-eph-halozatot
Képel ilusztrálva.
Idézet: „Korrekt bekötés esetén az a hely, ahol a szondád rá van kötve a védőföld rendszeredre, az pont a PEN szétválasztási pontnál van.Ezzel szemben ha a bejövő PEN-t előbb kettéválasztod, és külön-külön kapcsolódik az N és a PE sínre, vagy ha a PEN az N sínre megy először, és onnan van átkötve a PE sínre, akkor az általad tapasztaltak fordulhatnak elő.” A PEN szétválasztása az óra alatt van, ez 100%. A kismegszakítókhoz már szétválasztott állapotban érkeznek N és PE sínekre. Aztán jön a földszonda zöld-sárga vezetéke és az is szépen rákapcsolódik a PE sínre. Az N és PE sínrek között itt már 101 Ohm mérhető. A házban semmi sem ráz, stabil a 230V csak akartam egy FI-t, mert a gyerekem már ki tudja húzni a vakdugókat.... Csak sajnos így nincs védelem :no: Biztosan meg lehet oldani a problémát, de mivel nem én vezetékeltem, így most nagyon vakon vagyok. Amiatt fordultam hozzátok, mert sok az egyforma eset a nagyvilágban, és hátha találkozott hasonlóval közülünk valaki?!...
A képen is pontosan úgy van, ahogy írtam, nézd csak meg az utolsó képet PEN először a PE sínre, majd az N sínre. Nem véletlenül.
Így van, a mérőóra alatt/óránál történik a PEN vezető szétválasztása ezután a lakhelyiség fele szétválasztva megy a PE és N vezető.
Na most alapesetben, ha a lakhelytől visszafele haladunk a trafóház fele, akkor az órától visszafele van PEN vezető, amit a lekötés és az órába kötés között le is kellene földelőszondával földelni. Például egy társasháznál nyilván egyszerübb 2 vezetéket a betáptól végighúzni a lakásokig, mint 3-at. De az biztos, hogy a legbiztosabb, ha a védővezető minél kevesebb kötésen megy keresztül
Visszaolvasva már látom: semmi újdonságot nem sikerült mondanom. :no:
Gondolkodtam egy kicsit... Ha megnyomom a teszt gombot, akkor a FI-relé leold, tehát a relé jó. De, mivel a PE és az N között van 101 ohm, így a hibaáram nem is nagyon tud hová folyni, vagyis a FI-relé nem is tudja, hogy le kéne oldania! Vagy nem?
Azt hiszem délután megnézem, hogy L és PE között világít-e a lámpa, és ha igen, ugyan akkora-e az áramerősség és a feszültség, mint L és N között?...
Nem értem, mit akarsz a 3 fázisú motorral, hogy jön ez ide??? Ha az hibátlanul működik, akár be is lehet kötni a "0" -t, azon nem folyik áram.
Egyszerűen próbáld meg felfogni, hogy ha a "0" vezetőre nincs fogysztó kapcsolva a föld és "0" közös pontja után, akkor a "0" és föld zárlat nem kapcsolhatja le a FI-t. Vitatkozhatsz ezen még hetekig is...
Ha L és PE között világít a lámpa FI-vel, akkor ott komoly elkötésnek kell lennie.
Így erőátvitelnél alkalmazzák csak. Ahol nulla sin van csak és arra van kötve a kábelek árnyékolása-földelése is.
Múltkor kérdeztem hogy mi a szakmád azóta se kaptam rá választ. Érdekes mindenki tudja csak te nem hihetetlen.
Szerintem majd nézd át a kötéseket húzzál meg minden csavart ahol oxidálódott pucold meg.Elméletileg akkor a földelésed gyengébben világít. Mondjuk így nehéz megoldani a problémát ha nem lássa az ember.
Hát az igaz. Én nem követeltem kijelentő mondatot írtam.
De félrevezetni sem jó az embereket.
Olvasd át többször csak amit irt llaci56 ne gondolj másra, és rá jössz nem irt semmi hülyeséget. Tisztelettel egy villanyszerelő.
Nagyon régen alkalmazták a mérő óra alatti nulla védőföld egyesítést. Az EPH az más tészta volt valaha. Az óra kiégése általában az alatta levő pókháló szerű vezetékek kötéseinek a következménye. Nekem sikerült ilyen pók hálót látni, a megszüntetés az első feladatom volt. A tényleges munka csak ez után következet.
Szerintem egyszerű a megoldás! Nem nullázott a hálózatod! Ha a bejövő légvezetéked nincs minimum 10nm-es meg sem csinálhatják, még ki nem cserélik megfelelő méretűre. R-GO szerintem ott csak földelés van és ezért tudsz 101 ohmot mérni!
Miért?
Ha - teszem fel - hentes és mészáros lennék, ajkkor nekem másképp viselkednek az elektronok? Idézet: „...Nem nullázott a hálózatod! Ha a bejövő légvezetéked nincs minimum 10nm-es meg sem csinálhatják...” A településen minden második oszlop földelve van, a betáp kábel szép fekete színű, jóval több 10nmm-nél, csak úgy, mint a PEN üzemi vezető, mely szigeteletlenül olyan vastag, mint a párja szigeteléssel együtt. A mérőóra úgy 6-7 éve lett feltéve B25-ös kismegszakítóval, de akkor még nem az én tulajdonom volt az ingatlan... Szerintem az E-On (vagy valami betanított alvállalkozó) kijött annó, lecserélte a mérőórát, és hozzá se nyúlt az óra alatti PEN - PE, N ponthoz, mert lehet úgy gondolta, hogy az érintésvédelem már nem az ő feladata. De most már mindegy, jeleztem a szolgáltató felé észrevételeimet, azt mondták kijönnek, és leellenőrzik, mert közös érdek, hogy minden jól menjen! Meg is lepődtem a válaszukon, elhihetitek... laci56 - az elektronok faji, nemi és vallási hovatartozás nélkül mindenki számára ugyanúgy viselkednek, és ez a törvényszerűség termodinamikai alapokon nyugszik a teremtés óta. Bár nem szabad figyelmen kívül hagynia azt a kvantummechanikai törvényt sem, miszerint a megfigyelés ténye hatással van a megfigyelés tárgyára. Vagyis a villanyszerelőt nem úgy rázza az áram, mint a hentest!
Kérlek majd írd meg mi lett az eredmény, megoldás!
A csatolás valóban nem érheti el az 1-et, de ha számít az így keletkező (egyébként nagyon kicsi) szöghiba, akkor a szekunder oldalon egy soros kondenzátorral kikompenzálható gyakorlatilag teljesen.
Mellesleg azért lesz nagyon kicsi a szöghiba, mert az "áramváltó szemszögéből nézve" a hálózat áramgenerátorként viselkedik, (a szekunder oldala hasonlóképpen) tehát az áramváltó szórása (ami soros induktivitásként jelentkezik) nem befolyásolja kimutatható mértékben az áramot és a fázishelyzetét sem. Hiba akkor keletkezhet, ha a szekunder oldal feszültsége nem elég kicsi, és az áramváltó mágnesezési árama %-osan hozzámérhető lesz a szekunder oldalon mért áramhoz.
Hát nem tudom neked hogy viselkednek. Én szeretem őket mondjuk mikor ráznak akkor kicsit akaratoskodnak de nem bírnak velem. Mert é erősebb vagyok náluk
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy szerelvénnyel kapcsolatban. Rendeltem nemrég Legrand Plexo IP55-ös egypólusú nyomó kapcsolót, viszont ezt gyárilag 12V-os izzóval szállítják, de lehet belerakni 230V-osat is. (talán glimmlámpa lehet) jelzőfény miatt. Most a kérdés az lenne, hogy meg lehet valahogy mókolni, hogy működjön a 12V-ossal is? vagy jobb lenne kicserélni? Előre is köszi.
A legolcsóbb megoldás a csere, ráadásul a legbiztonságosabb megoldás.
Na látod ezt ne terjeszd, egy pár lépcső fokot megjártam de az utolsóra még nem léptem rá. Ismertem embereket akik hasonlókat mondtak, volt köztük akik fel léptek az utolsó lépcső fokra. Ne hívd ki a sorsot magad ellen!!!
Az áramban az a szép ,sosem arról támad amerről várod.
Nem az a szerencsétlenség ,ha valakit agyon üt az áram,az törvényszerű.Az a szerencse ha nem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |