Szerintem nem . Két záró érintkező kell (vagy 2 triak) , ami messze nem olyan bonyolult , mint megküzdeni a fázishasítás miatti zavarral.
gondolom nincs előtted a 3 ellenállás kapcsolása , amit pl vill tűzhelyeknél használnak, de szerintem akkor is egyszerűbb 2 záró kontaktus, vagy a kondenzátoros előfűtés -szigorúan nullátmenetes triak v szilárdtest relével- mint egy fáz.hasító szabályzó, bár ez meg meddőt termel.
de mindenki döntse el maga.
K1 helyére hagyományos kapcsoló vagy relé kontaktus kívánkozik. Sima tranzisztor kimenetű optócsatolót ne tegyél be, mert egyrészt váltakozó feszültség van jelen a kontaktusok között, ráadásul közel a teljes hálózati érték. Triak kimenetű optocsatolóval viszont jó lehet. Ennek nem kell nullátmenetesnek lennie.
Elvileg nem zárja rövidre a kondit, de a valóságban 5-10%-os hiba előfordul a kapcsolási időben, és akkor már igen.
A három sorbakötött izzó szerintem jó gondolat, de szerintem 80V-on már eléggé világít. 5db esetén talán jobb a helyzet. A hátránya a sok kapcsoló elem, amiket egyszerre kell vezérelni. A szokásos egyszerű diakos megoldások ide nem jók.
egyszerre vezérelni: optotriak
sok kapcsoló elem :valószinűleg olcsóbb 5 triak mint 1 nagyáramú.
A triakon levő fesz csak max a hálózati fesz , míg ha zavarszűrőt használsz (fázishasítás miatt) kell a 800V eszköz.