Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Tiszta sor, tudom, hogy jó kis kondi, csak a mérete miatt kerül ki az erősítőmből és semmiképp sem megy kukába. Néhanapján szoktam öreg rádiókat javítgatni, felújítani, majd azokba beépítem őket.
Van egy ilyen végfokom és az enyémben is rossz volt a kondi(4x100uF) ha jól emlékszem de ennél igen csak behatárolt volt a hely így még a 4db új kondi is alig fért be.Bővebben: Link
10 rádiómból 8-ban cseréltem én is az elkót. A maradék kettőben még mindig kifogástalan az állapotuk. Az asztalon összedrótozott erősítőkhöz is egy MM elkót használok, tökéletes.
Üdv! Fojtó kérdés. Látom sémák némelyikén, 15-20 Henry-s fojtók vannak az erősítőkhöz rendelve.
Ma kaptam 4 db mosolygós fénycső fojtót, 1.15 Henry-t mutat rajta a mérce. Áramerősségre bőven tudja, amire az SE-ben szükségem van. Hasznos lehet őket felhasználni? Csábító, hogy csak csavarozni kéne a helyére. Ráadásul kellően kicsi a fehér törpe.
Bocsánat, 11.5 az a Henry...
![]()
Felőlem 42-es balettcipő is lehet, ha jó a csöveshez.
Ha nátrium, higany lámpa előtét, attól is jól alszok... ![]() Nem az a lényeg.
Üdv. Nyugodtan használhatsz hipersil magot kimenőnek,nem fog elrontani semmit.Én is építettem régen SE-t,(EL 84,duplán)ilyen vasra,semmivel nem tűnt rosszabbnak a lemezeltnél.A GU 50 még nem az a színvonal,hogysem ez számítana.A tekercsek osztására inkább figyelj,az "többet nyom a latban".Együtemnél pedig külön előny,h sokkal könnyebb a légrés nagyságát beállítani a hipersil-en.
Köszi a tanácsot, magam is belátom, itt még nem szükséges csúcsra járatni a pénztárcát. Ha egy tisztességes, csendes, de tisztességes és vérbeli csöves erősítő kerekedik, meg leszek elégedve.
Még tépelődök azon, hogy használjam-e a nagyobb vasat, mint az ajánlott...
[OFF]Ajándék fojtónak nem nézem az eredeti célját. Ha hasznos és megmenekít egy hasonló tekergetéstől, belesimítanám a kapcsolásba, kipipálva. Ha kettőt sorba kell kötnöm, még akkor is jó vagyok.
![]()
Én úgy tudom ezekben a fojtókban nincs légrés, és ezért alkalmatlan az egyenáramú felhasználásra. Váltóáramú üzemben működnek, valamiféle ballasztként. De ezt az okosabbak megmondják. A fénycsövek, HgLi begyújtásához kell.
Én egy ideig sikerre alkalmaztam sima fénycsőfojtót a füles erősítőben. Van érezhető szűrő hatása, még ha egy rendes fojtóval nem is ér fel. A légrés kérdését nem tudom, nekem nem égett le...
![]()
Jól tudod.
![]() DC-re, csövesbe nem használható. Egy idő után átmágneseződik.
Leégni nem ég le, csak telítődik a vas. Persze lehet, hogy néhány mA esetén ez nem gond.
Szerintem, ha nincs jobb, akkor érdemes lehet berakni. De ha van kéznél (pénznél...) fojtó is, akkor egyértelmű, hogy mi kell a tápba. Előfokba mindenképpen jó lehet.
Igen, csak lehet hogy itt a brumm szűrést nem a tekercs induktivitása fogja végezni, hanem a tekercs egyenáramú ellenállása.
0.75A van ráírva, kizárólag a légrés meg(nem)léte lehet elvileg akadály... Valamint a 11.5 Henry csak jelent valamit, bár a felmágneseződéshez nem értek, lehet akadály.
Szerintem a geometriájuk sem a legjobb ezeknek a vasaknak. Elég hosszúkásak, nagy a rézveszteségük. Mekkora ennek a tekercsnek a DC ellenállása?
Természetesen egy próbát tehetsz vele, sőt próbáld ki, (építs deszkamodellt) aztán tegyél a helyére egy SM85A vasat 0,4-es huzallal teletekerve, persze légréssel.
Igazad van, ez így elég bizonytalan, szét kéne egyet verni, hogy bizonyosságot nyerjek, de emberség is van a világon. Egy hasonló formátumú hálózati trafó primerjén is 11-12H-it mértem például.
Ebben igazad lehet. Én úgy emlékszem, hogy 6-8V esett rajta terhelve. Ugyanakkor van olyan műszerből bányászott fojtóm is, ami majdnem 1000ohm nagyságú DC ellenállással bír. Ez nyilvánvalóan csak kisjelű fokozatba jó néhány miliamper esetén.
Már el is vetettem a gondolatát az alkalmazásának. "Igazit" teszünk majd bele, előírás szerintit.
Sziasztok! Elkészültek végül a tápok, már teszteltem is őket, szépen működnek.
![]()
Sziasztok ismét. Most végre kipróbáltam a tápokat terhelten, az erősítőbe kötve őket. A régi alkatrészekkel szépen beállt a 250V DC, most 270V van helyette. A diódák miatt lehet? Mármint, ha jól tudom az eredeti szelén cellás híd okozhatott komolyabb esést, amit már a BYV26C nem. A másik dolog, hogy az 1K/10W kerámia ellenállások igencsak melegek, kézzel még éppen megfogható, de csak pár másodpercre. Ez normális? A fényképen az eredeti ellenállás van, hány wattos lehet? Csak mert az nem melegedett ennyire, viszont se az alkatrészre, se a kapcsolási rajzra nincs ráírva a teljesítménye. Jó lesz így ez az ellenállás, vagy cseréljem nagyobbra?
Köszi a választ. Eredetileg lehet, hogy úgy volt kötve, de én már egy ideje ezzel a kapcsolással használtam (csak a régi alkatrészekkel) és nem melegedett ennyire. Lehet, hogy régen a 2W még tényleg annyi volt!?
![]() " Tehát az egyen utáni 50 ľF ra tedd a végfokot és az második 50 uf ra az előfokot ." Ezt kipróbálom, bár most még nem tiszta, hogy mit és hova kössek.
A bal oldalon lerajzoltam, hogy miként értelmeztem a feladatot. Jó így?
Kipróbáltam, szól szépen, csak így az ellenállás előtt 316V DC van, utána meg 307V DC, ezzel ki fogom nyírni a csövet!? Akkor, hogy kompenzálja a diódáim "jóságát" illene kicserélnem az 1K ellenállást nagyobbra. Mekkora legyen?
Sziasztok!
1-1,5mm csőszegecset hol tudok venni? Mindenütt a Bungard Elektronik Gmbh & Company 1000db-os kiszerelését találom. Nincs valakinek 100-100db eladásra? Köszi!
Nem fogod kinyírni. Csak akkora katódellenállást kell a végcsőnél alkalmazni hogy az anóddissszipáció ne legyen 9W-nál nagyobb.
Na ebből egy szót sem értek.
![]() Viszont most a 1K/10W-ost kicseréltem egy 10K-sra, mert ezt találtam itthon. Most a kimenőre jut 321V, a csőre pedig 248V. Gondolom így jó. Korábban, amikor 307V-ot kapott akkor a belül a cső egy része szépen felizzott, viszonylag gyorsan.
Sokat kísérletezni nem akarok, kiszámolni nem tudok semmit, mert abszolút nem értek ehhez a csöves témához. Azt hiszem a legjobb lesz, ha szépen visszaállítom a régi tápot és majd zsúfolok neki helyet a dobozban.
Éppen erre figyelmeztettek. Az alkatrészek melegedését, a becsapódó elektronok lefékeződése okozza. Minél többet, és minél gyorsabbat kell fékezni, annál inkább. Értelemszerűen a mennyiség az árammal arányos, míg a sebesség a (gyorsító)feszültségtől függ. Ha az egyik nagyobb (a fesz), a másikat csökkenteni kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |