Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   84 / 155
(#) _BiG_ válasza tomi52 hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Idézet:
„Ha megnéztek mindenféle akár csöves, akár tranzisztoros gyári készülék kapcsolást, ilyet sehol sem használnak.”

De használtak, például a néprádióban...
(#) Gyantáscin válasza szilva hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Középhullámon reális méreteket figyelembe véve, az antenna leginkább kapacitásként viselkedik. Egyik fegyverzete az antenna maga, a másik a föld.
Ilyenformán a "legújabb" vevőnél a forgókondenzátor , a vele sorba kapcsolt föld-antenna kapacitás eredője a rezgőkör kondenzátora, a tekercs meg az induktivitása.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a földelési ellenállás is sorba kapcsolódik ebben a rezgőkörben, így nagyon fontos a jó minőségű földelés.
(#) tomi52 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Nyertél!
(#) _BiG_ válasza tomi52 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Halleluja

De másutt is beleszaladhat az ember, lásd mellékelt képet.
(#) gkari válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Bizony igaz, RH-n ezért sávnyújtóként is működik.
(#) gronee hozzászólása Máj 22, 2012 /

ha nagyon nagy átmérőjű légmagos solenoidot nagyon sok tekercsesre(több száz méter huzal) csévélek,abból mi sül ki?
(#) (Felhasználó 20218) válasza gronee hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Valamekkora induktivitású tekercs...
(#) gkari válasza gronee hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Amit írtál, abból semmi sem számítható (pl. milyen "sok" tekercs?).
(#) Gyantáscin válasza gronee hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Mire lennél kíváncsi?
Ha picit pontosabban tennéd fel a kérdést, biztos kapnál érdemi választ is.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Máj 22, 2012 / 1

A kérdés stílusából, és abból, hogy azóta be sem szagolt, hogy kapott-e rá választ, azt gyanítom, hogy inkább ez ízetlen tréfa áldozatai vagyunk. A kedves kérdező összekeverte a hobbielektronika.hu-t a gyakorikerdesek.hu-val.
(#) gronee válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Először építettem egy 3cm átmérőjű csévetestre 80-110 menetes tekercset leírás szerint,de itt iszonyat gyengén szólt a Kossuth,a szelektivitás is rossz volt.

Aztán következőnek egy 6cm átm.-re tekert légmagos tekercset kb: 20cm 'hosszan'. Ezzel a detektorossal fogok 5-6db adót+ persze a Kossuth-ot,erősebben.

Minél nagyobb az átmérő,és minél több a(huzal) tekercs,annál gazdagabb a befogható adók száma,vagy nem?
(#) Gyantáscin válasza gronee hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

A jó vétel feltétele, hogy minél nagyobb legyen a rezgőkör jósága. A jóság többek között függ a rezgőkör L/C viszonyától, a tekercs ellenállásától.
A vételi frekvenciát a tekercs induktivitása, és a rezgőkör kapacitása határozza meg.
A kapacitás a rezgőkörbe épített forgókondenzátorból, az antenna kapacitásából, meg a tekercs önkapacitásából adódik.
A tekercs induktivitásának növelése egy határig növeli a rezgőkör jóságát, de ha túl nagy, akkor már nem lehet behangolni a kívánt frekvenciára, mert a menetszámmal a tekercs önkapacitása is nő, ez az antenna által bevitt kapacitással- vagy akár anélkül- a venni kívánt frekvencia "alá" hangolja a rezgőkört.
A tekercs induktivitásának számítása kicsit bonyolult, függ a tekercs méreteitől alakjától a menetszámtól.
A cél az, hogy adott induktivitást minél kisebb ellenállású vezetővőből hozzunk ki. A képletekből az jön ki, hogy nagyméretű, vastag huzalból készült zömök tekercs közelíti meg leginkább az ideális állapotot.
(#) hatvanasjocó válasza gronee hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Azért nem lenne baj ha a tekercsed minden adatát megadnád: átmérő,tekercselési hossz, menetszám, huzalátmérő. Ezen adatokkal ki lehet számolni a tekercs induktivitását és a használt forgókondenzátor kapacitásától függően a vétel frekvencia átfogását. "minél több a (huzal tekercs" ez nem mértékegység! Az már korrekt, hogy hány menet van(hányszor tekerted körbe a huzalt)? Így már tudnánk irányítani egy jobb detektoros készítéséhez.
(#) hatvanasjocó válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Nem is kell a bonyolult számításokba belebonyolódni a kezdőknek, nagyobb segítség ha interaktiv számolókkal ismertetjük meg. Pl.:Bővebben: Link
(#) gronee válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Nem számoltam meg menet közben,majd megpróbálom,nem használok forgókondit ebben az elrendezésben.
(#) Gyantáscin hozzászólása Máj 24, 2012 / 2

Említettem már, hogy ennek a cikknek a hatására áttekercseltem két lengőnyelves telefonhallgatót. Azután a projekt elhalt, mert nem találtam alkalmas "karosszériát" a hallgató betéteknek. Tegnap Müller drogériában láttam valami háromszázegynehány forintra leakciózott kézápolót. Milliméterre jók a méretei!
Rövidesen kész lesz a mű, nagyon kíváncsi leszek, hogy működik, mert a cikk vége felé található összehasonlító táblázat szerint igen jó érzékenység várható.
Az én hallgatóim egyenáramú ellenállása 6 kohm lett darabonként, az 50 Hz-en mért impedancia pedig 15 kohm. (A tekercseléshez használt huzalt egy kiszolgált mikrohullámú sütő kapcsolóórájából termeltem ki)

Helia_D.jpg

(#) Vales válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Ez nagyon nagy ötlet, Gatulálok, jó lett!
(#) satlokk válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Le a kalappal előted!
(#) Gyantáscin hozzászólása Máj 27, 2012 / 1

Na, készen lett az "új" hallagató. Egy régi, NDK-s HIFI hallgató kengyelét használtam fel, meg egy gagyi mikrofon vezetékét.
Megdöbbentően érzékeny lett. Impedancia "mérést" is végeztem az általam használt hallgatókon. Nem egy egzakt módszer, de teljesen jó közelítés.
A módszer: Zsebrádión az URH sáv üres helyén veszem a fehérzajt. A mérendő hallgatóval sorba kötöttem egy 470 kohmos potméter, így kapcsolom a hallgató kimenetre. A hallgatóra kapcsolt multiméterrel mértem a hallgatón lévő hf feszültséget. A potméter ellenállását nulláról növelem mindaddig, míg a hallgatón mérhető feszültség felére csökken. Ekkor a potméter ellenállása nagyjából megegyezik a hallgató impedanciájával. Az eredmények a mellékelt képen láthatók. A trafó- fülhallgató kombinációnál a trafó adataiból is kiszámítottam az impedanciát, a mért 146 kohm helyett 183 kohm jött ki.

Helia_D_2.JPG

(#) gronee válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

*
(#) gronee válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Nagyon szép lett Gyantáscin,mintha gyári lenne!!!
(#) Gyantáscin hozzászólása Máj 28, 2012 /

Köszönöm az elismerő szavakat, de nem ezért publikáltam, hanem inkább a saját örömömet kívántam megosztani Veletek.
Legtöbbünk számára nehéz manapság a detektoroshoz megfelelő antennát építeni, ezért detektorosunknak többnyire nagyon kevés jellel kell beérnie. A diódák jelleggörbéjéből adódóan minél kisebb a jel, annál nagyobb a dióda ellenállása. A 2000 ohmos hallgató ideáli esetben megfelelő, azonban gyenge jelnél érdemes ehhez is illesztő trafót használni. Nálam érezhető javulást eredményezett, amikor 1:3 arányban letranszformált jellel tápláltam. (Ez 1:9 impedancia arányt jelent). Na végülis ezért örültem annak, hogy a telefonhallgató áttekercselésével sikerült ilyen nagy impedanciás, immár használható hallgatót előállítani.
Tapasztalatom szerint a walkman hallgatók nem rosszak, de nem is kiemelkedően jók. Megfelelő illesztéssel teljesen jól használhatók. Valamilyen kis, 220/akármi feszültségű adapter transzformátorának a szekunder tekercsét érdemes áttekercselni 2-3-5 V körüli feszültségre és akkor elég jól használható illesztő transzformátort kapunk.
(#) Antennaman válasza gronee hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Pedig ha már fáradozol a sokmenetes tekerccsel akkor érdemes lenne egy forgókondenzátort alkalmaznod főleg ha a szelektivitást is óhajtod növelni. Vagy fix kondenzátort de több helyen megcsapolt tekercset. A lehető legjobb antennát és jó földelést alkalmazni! A múltkor én is ellátogattam az egyik börzére és nem tudtam ellenállni a jó kis Vernieres forgónak, a kis PVC forgót meg grátiszba kértem mellé. Valamint lomtalanítások alkalmával régi rádiók 2x500 pF-es forgókondenzátorai is előfordulnak csak ne legyünk restek lehajolni érte!

DSCN7128.JPG

(#) Antennaman válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Alapos és szép munka, megérte a bele fektetett időt! Csatlakozom az előttem gratulálókhoz.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Szép példány!
(#) satlokk válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Szép munka sok örömed legyen benne!
(#) madzagos válasza Gyantáscin hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Szia!
Nagyon jó lett! Nekem eszembe se jutott volna!
Gratulálok a munkádhoz!
Madzagos
(#) Gyantáscin hozzászólása Jún 1, 2012 /

Kíváncsi voltam, volt-e értelme a barkácsolásnak, ezért összehasonlítottam az általam elérhető hallgatókat érzékenység szempontjából.
A mérés kicsit rendhagyó volt. Riportműsort hallgatva addig csökkentettem a hangerőt, amíg a beszélgetés éppen még érhető volt. A kb. 100 mV-ra beállított hangfrekvenciás feszültséget potméterrel változtattam. A potméter ellenállás értékeiből, meg a hallgató impedanciájából számoltam a hallgatóra jutó teljesítményt.
Két dolgot szűrtem le belőle.
1. Nem véletlen, hogy a detektoroskedvelők vadásznak a lengőnyelves (sound powered)elemekre.
2. Az elektrodinamikus hallgatók között érzékenység tekintetében igen nagy a szórás, így nem igazán lehet általánosságban kijelenteni, hogy a nyitott-zárt, illetve a fej- vagy fülhallgató a legjobb.
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 12, 2012 /

Helló.Azt szeretném megkérdezni hogy a sima detektoros rádiómra hogyan tudnék ráerősíteni?
(#) hatvanasjocó válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

A fejhallgató helyére tégy egy 10 kohmos ellenállást és erre egy egyszerű számítógép hangrendszer(2.0) jack dugójával csatlakozz!
Következő: »»   84 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem