Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tapskapcsoló

Témaindító: deniel, idő: Jan 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 30
(#) store92 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Zavar szűrőt esetleg házilag, hogy tudnék csinálni? Azt a trafó 230V-os oldalára vagy a 12 V-osra kell rakni?
(#) proli007 válasza store92 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Hello!
Nem érdemes házilag barkácsolni. Trafó kel hozzá, spéci tűzálló kondi.. Kidobásra váró tisztességesebb PC tápban találsz ilyeneket. Szigorúan a 230V-os bemeneten. (Igen régi AT tápban egyből a hálózati műszercsatlakozón ott csücsül a kész áramkör.)
De ha nincs, akkor előbb próbáld ki a többi megoldást, amit ajánlottam. Az viszonylag egyszerű dolog.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Nos, ezúttal Tomi újabb kérésére, stabilizátorral is ellátva a kapcsolás. A tápfeszültség így 15..24V is lehet.
üdv! proli007
(#) Death01 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Üdv.
X3;X4;X5;X6-ra mit kell kötni?
Választ előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza Death01 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Hello!
Pld.
X3-X4-re a hálózati feszültséget
X5-X6-ra a lámpát.
üdv! proli007
(#) Death01 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Köszönöm a választ
Meg is építem nemsokára.
(#) Death01 válasza Death01 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Üdv.
Esetleg egy bele való relét tudnál nekem linkelni?
Előre is köszönöm.
A csatolt nyáktervedet akarom megépíteni.

Üdv.
Elnézést hogy kétszer teszem fel a kérdést,csak saját magamnak válaszoltam és nem tudom hogy észreveszed-e a hozzád fűzött kérdésemet.
Szóval relét a mellékelt nyáktervedbe tudnál nekem linkeli?
Választ előre is köszönöm.és még egyszer elnézést.
(#) proli007 válasza Death01 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Hello!
A kollégának volt valami kínai reléje, ehhez készült a terv. De az OMRON G2RL-2A relével azonos a mérete. Az itt a HEStore-ban is van. Maximum ha nem hat, hanem 8 lába van a relének, akkor a két belső nem használt lábat levágod. (Ha nem két záró érintkező van rajta, hanem két váltó érintkező.)
üdv! proli007

Üdv.
Na de ennek a kép alapján 6 lába van alul,nem pedig 4.
Vagy akkor csak annyi a dolgom h ami nem kell azt lecsípem vagy mi?

Nem láttam a válasz második felét,és így a kérdésemre már meg is kaptam a választ.
Köszönöm.
(#) Death01 hozzászólása Máj 24, 2012 /

És ezen a kapcsolásodon az X2;X3 -ra kell kötni a lámpát is és a hálózati feszültséget is?
(#) proli007 válasza Death01 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Hello!
Itt csak egy kontaktus van, így azt sorba kell tenni a lámpával, mint egy sima villanykapcsolót. Egy kontaktussal csak akkor kapcsolunk, ha a készülék fix beépítésű, és a kapcsolóval a fázist kapcsoljuk. Ha a szerkezet konnektorra kapcsolódik, akkor nem lehet tudni, melyik a fázis. ezért mind két vezetéket (fázis-nulla) kapcsoljuk.
De óvatosan azzal a villannyal, mert ez nagyon kezdő villanyász kérdés volt.. :yes:
üdv! proli007
(#) Death01 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Üdv.
Konkrétan ez a relé jó bele?
Tudom h felesleges 16A os relé,de ez van kéznél.

http://www.hestore.hu/prod_10028380.html
Elnézést,valami miatt nem tette be a linket.
(#) proli007 válasza Death01 hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Hello!
Az adatlapja szerint igen. De miért nem nyomtatod ki a nyákot (pdf-et) és próbálod rá? Az a legbiztosabb módszer.
üdv! proli007

Tökéletesen ráillik a nyákra
Csak annyit kell csinálnom h a belső 2 lábat lekell csippantanom
(#) mikrofarad hozzászólása Máj 28, 2012 /

Kedves köbzoli!
Kapcsolási rajzom jelenleg nincs róla, de ha akarod azt hogy milyen alkatrészek vannak benne szívesen felsorolom!
(#) mikrofarad hozzászólása Máj 28, 2012 /

Volt egy kapcsolási rajz itthon, majd azt megpróbálom megkeresni.
(#) Death01 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Üdv.
Még 1 kérdésem lenne.Mégpedig az,hogy mekkora mikrofont tegyek bele?Vagy mind1 a mérete?
Elnézést a sok kérdésért.
(#) proli007 válasza Death01 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Hello!
Az általánosan használt elekteret mikrofonok mérete közel azonos. A mobil telefonokban gondolom sokkal kisebbek vannak, viszont a régi telefonok - kaputelefonok szénmikrofonjait felváltó elektret fajtának viszont sokkal nagyobb az érzékenysége. De alapvetően teljesen mindegy milyent használsz.
Az "egy"-et miért nem betűvel írjátok? Csak két karakterel több. Így, olyan faramucin néz ki, kétszer kell elolvasni, hogy rájöjjek mit is akartok írni. Az érthetőség nem hátrány, én is mindig arra törekszem..
üdv! proli007
(#) Death01 hozzászólása Máj 30, 2012 /

Üdv.
Az lenne még a kérdésem,hogy a 7812 mennyire melegszik,mekkora hűtőborda kell rá?
(#) proli007 válasza Death01 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Hello!
Ez gyakorlatilag a relé áramától fog függni, mert az áramkör maga csak néhány mA áramot igényel. Kiszámolni a teljesítményt úgy kell, hogy a tápfeszültségből kivonod a 12V kimeneti feszültséget, és beszorzod a terhelőárammal. Ha ez kisebb mint 0,5W, akkor nem kel hűtőborda.
Tehát ha a relé pld. 20mA-es, és a tápfesz 27V, akkor U=27V-12V=15V. P=U*I=15V*20mA=300mW. Vagy is nem kell borda.
üdv! proli007
(#) Death01 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Üdv.
Na akkor most lehet hogy hülye kérdést teszek most fel,de akkor erre 230V-ról működő lámpát nem is lehet kötni?

Lehet hogy most félreolvastam,de nem teljesen vagyok benne biztos.
Szóval a tápfeszültség és a hálózati feszültség ugye nem ugyanaz?
(#) proli007 válasza Death01 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Hello!
Bizony nem. A tápfeszültsége a kapcsolásnak 12V egyenfeszültség. Vagy ha stabilizátorral van, akkor 15..30V-ig, de egyen. (Valami egyszerű adapter a legcélszerűbb.)
A relé azért van a kimenetén, hogy hálózati feszültséget, avagy 230V-os lámpát is tudjon kapcsolni.
üdv! proli007

na már teljesen megijedtem.
most már értem.
köszönöm a sok segítséget.
(#) meregkevero hozzászólása Jún 1, 2012 /

Sziasztok!
Egy ismerosomnel lattam mukodni egy tapskapcsolot. Tapsra kapcsolt, de erosebb zajra, puffanasra, kialtasra nem.
Meg tudja valaki mondani, hogy miert van ez? Hogyan donti el az elektronika, hogy a hang, amit a mikrofon erzekelt taps volt-e vagy sem?
(#) Death01 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

Üdv.
Elkészítettem a tapskapcsolót,de valami miatt lecsapja az automatát.Tápfeszültségnek 16V-ot kapott,bemenetére egy konnektorba dugott vezetéket,lámpát még nem kötöttem rá.
Beállítom neki labortápon a 16V ot,már itt fura mert nem kattan a relé és elvileg kellene neki,nem.?
Aztán bedugom a vezetéken a konnektorba és lenyomja az áramot.Zárlat elvileg sehol sincs.
(#) proli007 válasza meregkevero hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

Hello!
A taps magas frekvenciás tranzienseket tartalmaz. Ha ezt kiszűrjük, akkor kissé immúnissá válik az átlag zajra.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Death01 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

Hello!
- Ha lenyomja az automatát, akkor még is zárlat van. Mérd meg ohm mérővel, a két IN pont között az ellenállást. Szerintem ott 0ohm-ot fogsz találni. Oka a relé típusa lehet. Mert vannak olyan relék, amiben csak egy váltóérintkező van, és annak kivezetései párosan össze vannak kötve. Tehát most a két In és Out pot rövidzárban van. Ettől még használható lesz a kapcsolás, csak másképpen kell bekötni majd a hálózatot és a lámpát. (Sajnos a reléd adatlapját nem találom a hálón.)
- Amíg nem működik a kapcsolás, addig ne kösd be a hálózati feszültséget. A relének kattannia kell, de csak akkor ha már tapsikoltál is. Próbára kösd valamelyik In pontot és a 16V táp közé, egy 1kohm-os ellenállást. Az out pontra meg egy Led anódját, a Led katódját pedig a mínusz 16V-ra. Ha a relé meghúz, jelezni fog a Led.
üdv! proli007
Következő: »»   18 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem