Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   105 / 200
(#) sadam90 hozzászólása Ápr 20, 2012 /

Üdvözletem !

Segítséget szeretnék kérni tőletek !
A problémám az volna hogy van egy 300 W-os ATX-es PC tápegységet és erre szeretnék rákötni egy 250 W-os BOXER aktív szubládát !
Hogyan oldható meg ez ?
Elég ha simán az egyik +12 re rákötöm ???
Köszönöm előre is a segítséget !
(#) 1984white válasza sadam90 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 / 1

Szia!

A pctápod 5v részét meg kell terhelni izzóval vagy ellenállással. Ezután már teheted a hangfaladat, ha annak 12v kell. (sárga +12, piros +5, feketék gnd)

Azért kell megterhelni az 5v- ot, mert ha nem tennéd, akkor a 12v rész terhelésekor sokat esne a feszültséged, mert a táp ic je általában az 5v-ot figyeli és stabilizálja a terhelés függvényében.

Másik megoldás: ha a feszültség figyelést átkötöd az 5v ról a 12voltra! Ekkor nem kell 5v ra műteher.

Üdv!
(#) laszlokunstar válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Mindebben teljesen igazad, van, csak a 300 W-os táp 12V-os ágán átalakítás nélkül nem tud kivenni cca 150W-nál többet.
(#) 1984white válasza laszlokunstar hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

A táp trafójától függ elsősorban a teljesítmény. Lehetséges hogy kijön abból több mint 150w, ha a 12v ot figyeli az ic.

Nekem egy codegen 350w tápból kijött 12volton 20amper simán, de én mondjuk átkötöttem a figyelést.
(#) speed008 válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Nekem is Codegen tápom van. Az átkötést hogyan lehet legkönnyebben megoldani, vagy megcsináljam az 5v os ágba a műterhelést?
(#) 1984white válasza speed008 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Ha átkötöd a figyelést több lesz a kimeneti áramod és stabil is lesz. Ergó jobban jársz így.

Van itt a hobbielektronikán egy amarton féle cikk, ami alapján el tudsz indulni.

Röviden: keress egy ellenállást, ami az 5v ra megy, másik vége pedig a tl ic 1 lábára.Ez lesz a feszosztó felső tagja. Innen még lesz még egy ellenállás, mely az alsó tag. Az alsó tagot ne bántsd.

Az eredeti értékeket jegyezd fel hogy vissza tudd alakítani ha gond van. Primer körbe pedig izzó kell!!!

Az előbb említett felső tagot kiveszed az 5v ról és átkötöd a 12v ra, de köss sorosan vele egy kb 22k trimmert. Ekkor a kimeneti feszed szabályozható lesz. Állítsd be a trimmerrel a kívánt feszt, szerintem 14,4v -ot és innentől be ne tedd pc be a tápot . !!!

Ennyi röviden. A 14,4v od stabil lesz terhelés hatására is. Ha kell a rövidzárvédelmet is kiiktathatod. (tl ic 4 pinjéhez vezetősávot elvágod az icnél majd csak a tl 4 lábát direkt gnd-re teszed egy kábellel) Ekkor biztosíték legyen a kimeneten, teszt alatt primer izzó is!!

Üdv!
(#) speed008 válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Ezzel a módszerrel az áramszabályozás mekkora intervallumot ölel át?
(#) Ge Lee válasza speed008 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Semekkorát, mivel az nincs benne. Rövidzár védelem van bennük (már amelyikben), ami általában két részből áll. Az egyik figyeli a kimeneti feszültségeket, és ha nincs meg (mert valamelyiket rövidre zártad), akkor lekapcsolja az IC-t. A másik pedig a meghajtó trafón lévő 1-2 menet, áramváltóként bekötve. Ezen a vezérléssel ellentétes irányú jel van, minél nagyobb áram folyik a primer körben, annál nagyobb. Ha ez már kellően nagy, akkor a tranyók nem fognak tudni bekapcsolni. Ehhez azonban elég nagy áram kell, általában az üzeminél jóval nagyobb, pontos méretezésre már nem emlékszem.
(#) speed008 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /

Átolvastam Amarton kapcsolását. Nagyon jól megszerkesztett cikk. Csak nekem kicsit a végére kínai.

Elég sok minden van egy ilyen tápon én meg nem vagyok villamossági és a jó tápom nem akarom hazavágni.

Szerintem megcsinálom a műterheléseket.
(#) ucsaba04 hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Sziasztok!
Hogyan kell a PC tápot átalakítani, hogy induljon számítógép nélkül? Az 5-12V-os kimeneten legyen feszültség CD olvasó számára! Itt régebbi tápra gondolok
nem ATX-es 16-os tápduója van ami a pc alaplapjához megy. Egy 200-300W-os tápról van szó.
Sürgős lenne?...
(#) 1984white válasza ucsaba04 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Nem nagyon értem a kérdést!

Ha régebbi a tápod, akkor at-s. Ennek a bementére ha adod a 230 at indul egyből számítógép nélkül is. Ezeknél a tápoknál egy sima kapcsoló szokott lenni amivel ki-be lehet kapcsolni.

Egy fénykép segítene!

Üdv!
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Meg ha barátunk olvasná is a fórumot, nem csak írná
(#) Moderátor hozzászólása kiss1999 hozzászólására (») Máj 2, 2012

Itt lesz a kérdésed, és a válaszok.
(#) dnes hozzászólása Máj 7, 2012 /

Sziasztok.Egy pc-táp 12 voltját szeretném szabályozni, valakinek nincs valami kapcsolási rajza?Annyi a lényeg, hogy egy potméterrel szabályozni tudjam a feszkót, és bírja a táp áramerősségét
(#) philips100 hozzászólása Máj 9, 2012 /

Sziasztok!

PC táp átalakításán dolgozok.A cél 12V kimenő feszültség és szabályozható áram 20-25A-ig.Ezen funkciók már működnek.A kimenő áramot meg szeretném jeleníteni műszerrel(lcd vagy deprez).A kérdésem annyi ,hogy az áramszabályozáshoz használt sönt ellenállást fel lehet-e használni a műszer sönt ellenállásának?Nem lesz-e probléma a TL494 hibajel erősítőjének?
A válaszokat köszönöm.
üdv
(#) 1984white válasza dnes hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Szia!

Ha visszaolvasol, találhatsz sok hasznos hozzászólást, illetve itt a hobbi-n van egy amarton féle cikk, ezekből el tudsz indulni.
(#) Inhouse válasza philips100 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Szerintem simán felhasználhatod, meg sem fog kottyanni annak a söntnek, hogy lesz a hátán még párszáz ohm...

Üdv
Inhouse
(#) peter1995 hozzászólása Máj 27, 2012 /

Sziasztok. VAn 3 db egyforma egyenként 300W-os pc tápom. Ebből kettő működik a harmadikat épp javítom.
A 2 működőt úgy szeretném átalakítani hogy egyenként +-36V-ot tudjanak a maximálisan kivehető árammal.
Az IC-je DBL494 vagyis TL494.
Ehhez kellene nekem egy leírás hogy mit hogyan csináljak.
Előre is köszi.
(#) 1984white válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Szia!

A feszültséget csak kb 20v esetleg 25v ig tudod emelni a gyári trafóval szekunder áttekerés nélkül. 25V nál viszont terhelés hatására elég hamar esni fog a feszültség, mert a tápodnak nem lesz tartaléka.

Ez a fesz 36V nem megoldható, áttekerés nélkül.
Amúgy az amarton féle cikk jó elindulási támpontot tud adni, amit megtalálsz itt a hobbielekronikán a cikkek közt.
(#) peter1995 válasza 1984white hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Igen tudom gyári trafóval nem megy. Viszont egy két éve egyik fórumtárs mutatott egy technikát amivel akár 50V is kihozható áttekerés nélkül. A lényege annyi hogy ugye tekercsek nem egy szálból állnak a terhelhetőség miatt. Nagyobb feszültségen viszont nem kell ilyen vastag drót, így a tekercseket sorba kell kötni és így létre jön egy középmegcsapolásos tekercs ami képes 50V-ra is. Annó a kollégának sikerült én sok sok dolog miatt elvéreztem....
(#) Ge Lee válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Akár 100V-ot is lehet csinálni a gyári trafó megbontása nélkül, de a +/-36V-hoz át kell tekerni.
(#) peter1995 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Áhh csak a tekeréssel az a baj hogy nem csak egy adag drótot kell feltekerni...

És ha úgy lenne hogy az egyik táp csinálja a pozitívot a másik a negatívot akkor a +- feszültség teljesítménye a két táp teljesítményének összege lenne?
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Igen, de ez neked miért nem evidens?
(#) Ge Lee válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Ezeket nem túl szerencsés sorba kötni, de talán a feszültségkétszerező egyenirányítással lehetne próbálkozni.
(#) ha1drp válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Szerintem meg sorbaköthetőek. Persze kell az ellentétes polaritású védődióda a kimenetekre és vigyázni kell a földeléssel, főleg ha az eredeti dobozában hagyod.
Bár szerencsés lenne szinkronizálni a két kapcsolóüzemű táp frekvenciáját mellyel csökkenne a tápok által keltett zaj, de nálam a gyakorlatban nem okozott gondot.
(#) 1984white válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Részben igaz a tekercsek megbontása, de pl 1 szál esetleg kettő nem elég a szkinhatás és nagyfreqvencia miatt.

Esetleg úgy lehetne kivitelezni hogy az egyes tekercseket nem szeded szét, és a +12V tekercsét a +5v al sorba kötöd, és így a kitöltési tényezővel variálhatod szélesebb körben a feszültséget. Ez lenne az egyik táp mondjuk a + fesz. Földfüggetleníteni kéne.

A másik tápot ugyanígy megcsinálod, és ez lehetne a negatív fesz. DE földfüggetleníteni kell mindkettőt!!!

Jobban jársz ha tekersz szerintem, mert a freqvencia is jó ha egyforma, kevesebb helyet igényel stb, több előnye van egy táp áttekerésének.
(ja és biztos működne)
(#) peter1995 válasza 1984white hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Hát lehet hogy most hagyom még ezt hadd tanuljak még hozzá egy kicsit. Egy másik topikban találtam egy kapcsolást amivel jó kis akkutöltőt lehet belőle varázsolni.
(#) kaszas19 hozzászólása Máj 28, 2012 /

Sziasztok ma át alakítottam 1 ATX-es tápot úgy hogy sorkapocsra kivezettem a 3,3V-tot az 5V-tot és a 12V-tot a táp bekapcsoló vezetékét pedig 1 kapcsolóval oldottam meg.
De szeretnék olyat csinálni még hogy a 12V-tot tudjam szabályozni 12-6V között potméterrel 1V-tos feszültség csökkentéssel egyszóval az 12V-tos ágat lehessen 1V-ttal csökkenteni egészen 6V-tig.
Ebben kérnék tőletek segítséget hogy milyen alkatrészeket használja hozzá???Bővebben:Így alakítottam át.
(#) Moderátor hozzászólása kaszas19 hozzászólására (») Máj 29, 2012

Egy kérdést egy helyre is elegendő feltenni!
(#) elek tron válasza kaszas19 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

te arrol még nem hallotál, hogy a tl494 egy potméterrel szabályozhato? ha ügyesen kötöd be 0-40V ig folyamatosan.
Következő: »»   105 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem