Fórum témák
» Több friss téma |
80 volt váltakozó fesz és valószítnűnek tartom hogy azonosan lessz terhelve mert erősítő lessz hajtva
A 80V váltakozó feszültségből egyenirányítva, pufferelve több mint 100V lesz, ezt bírni fogja az erősítő?
Így szimmetrizálok.
Nem pont 80 voltom van csak elképesen írtam oda.. a kapcsolát amit linkeltél elkészítettem már az ellenállások és a zénerek nélkül de úgy nem működött csak ha a nullára a váltofeszültséget átvezettem. Ha az ellenállásokat és zénert bekötöm akkor működni fog? és mekkora ellenállás illetve zéner kéne? a szekunder oldali váltofesz pontosan 61.4 V
A Zener-dióda esetedben 24V-os legyen, az ellenállás 2,2k. Linkeld be az erősítő rajzát, lehet más szimmetrizálást kell ajánljak.
Egy ilyet szántam neki.
Csak a test kimaradt.. :/
Ez eddig tökéletes. Tudni kéne az erősítő kapcsolása mennyire támogatja ezt a mesterséges test kialakítást. Rajz ismeretében szívesen segítek.
köszönöm a dícséretet!
Ez a kapcsolások között megjelenített 100w-os quad 405öst hajt monoba egy szintén kapcsolásokban megjenenített subwoofer aluláteresztő szűrő után.Próbálkotam a test megszüntetésével de gerjedést és nagyon nagy mértékú teljesítményvisszaesést okozott..:S
A Quad-405 speciel aszimmetrikusan fogyasztja a tápot, három tranzisztor csak a pozitív oldalból táplálkozik. Mellékelek egy megoldási lehetőséget.
Tegnap a panelon próbálkoztam azzal , hogy az egyenirányítás előtt a váltofeszültséget rákötöttem a testre.
Az úgy működött szépen. Ez mennyire lehet egésséges megoldás?(Egy próbatrafóval ment szimmetrikus 12 v de a test nem volt bekötve , mintha a neki szánt trafóval menne)
Azzal egy feszültségkétszerező kapcsolást hoztál létre: Delon híd. Sajnos nem az igazi megoldás, már a túl magas feszültség miatt sem.
Rendben és amit te küldtél megoldást azt gondolom a pufferkondik elé kéne tenni . Mien tranzisztorokat ajánlasz a megvalósításhoz?
Elárulom: ki nem állhatom a középleágazásos trafókat. Itt is tranzisztorral stabilizáltam a test feszültségét.
BC639/640-et szoktam használni, nem árt ha a feszültségtűrés a teljes tápot elviseli.
Akkor egy ilyen kapcsolás (2 db 1k és 2 db 10k ellenállás és 2 tranzisztor) elegendő egy elfogadható minőségű szimmetrizáláshoz?
Nálam kiválóan működik. Ha megkeresed a Quad-606 kapcsolási rajzát abban is ilyet fogsz találni.
Szívesen! Még egy tipp: a 9,1k -> 10k és 100k párhuzamosan. A Quad esetén a PNP tranzisztoron folyik 1-2mA, ezért van némi eltolás. Csak megtalálom a végére.
![]()
a 2,2 k ohm helyére 100k kollektorellenállásnak?
Nem. A tipp arról szólt, hogy a 9,1k ellenállást hogyan tudod helyettesíteni.
igen igen . És a tranzisztoroknak teljménytesít is kell bírniuk vagy ez a szerepük elhanyagolható?
Pár tized watt a maximális igénybevétel. A 6-800mW-os BC tranzisztorok megfelelők.
Kis segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől, kicsit belezavarodtam. Van egy kapcsolásom, ami 24V DC-t és 20V AC-t használ, valamint 6,3V-os csőfűtést. Ezeket a feszültségeket összesen két szimmetrikus trafóból nyeri, csak nekem kicsit furi a bekötésük, és mivel helyszűke miatt egy kis toroidra szeretném tekertetni, szeretném tisztázni, hogy is van ez. Csatoltam a kapcsolást meg a fotót is az eredeti tápról. Ami nem világos, az az, hogy TR1 -et összeköti a 14 és 17-es lábon, ami elvileg párhuzamos kötés, míg a TR2 -n a 10, 16-os láb van összekötve, ami ugye rendes szimmetrikus kötés... A 6,3V csőfűtéshez megnéztem az adatlapján, csövenként 300mA kell, tehát a 300x6 az 1,8VA, azaz 2VA (pici ráhagyással ugye) elég kell hogy legyen. Eredetileg az 1,166 párhuzamosan kötve 2,332VA lesz, ami bőven elég, talán még sok is. TR2 -nek pedig 10VA -t gondoltam. Mivel a földelések közösek, nem leválasztó toroid trafó kell, hanem "sima". Kérlek kommenteljétek, hogy jó-e a gondolatmenetem. Köszi előre is!
Szia! A kavarodás a csőfűtésnél van. Az 1,8 az amper és nem voltamper. Helyesen 6,3VAC*1,8A= 11,3VA. A 6,3V-ot terhelt állapotban kell teljesítenie.
A TR2 két 21VAC üresjárati feszültségű szekunderrel helyettesíthető. A rajz szerinti összekötésük azért fontos, hogy D07, D08 felváltva töltsék C91-et.
aha, értem a csőfűtés dolgot, valóban elírtam. de a TR2 továbbra sem világos, nem muszáj akkor szimmetrikusnak lennie? 21VAC-t írsz, de az eredeti kapcsolásban csak 2x15V szerepel! nem lesz sok az a 21V? simán csak két külön szekundert tekertessek (nem leválasztó) plusz a csőfűtés? (szintén nem leválasztó)?
A 21V-ot a rajz alapján értelmeztem és terheletlen állapotra vonatkoztattam. Ha a trafót terhelik a csőfűtések, és a szóban forgó szekundert a ~200mA, le fog az esni.
A leválasztó alatt mit értesz?
leválasztó transzformátor mikor úgy tekerik meg, hogy a szekundereknél nincs közös pont azt hiszem. nekem ez nem kell, ugye? TL-20-1 -es magra tekertetem (Toroid.hu, Letkés), szekunder1: 2x15V 0,5A, szekunder2: 1x6V 2A! bekötni úgy szeretném, hogy a rajzon jelölt CT kivezetést a földre kötöm (10 és 14), valamint a két kimenetet pedig a rajz szerint (12, 16). Így jó lesz szerinted? el fogja bírni a kapcsolást a megadott amper értékekkel?
A 2x15VAC-nak lehet közös pontja. A terhelhetőséggel kapcsolatban írj trafós témába, nem vagyok kellően jártas a méretezésben. Bővebben: Link
köszönöm a segítséget. megrendelem a toroidot, remélem minden ok lesz vele. ha valaki lát valami bődületes hülyeséget abban amiket írtam, kérem írja meg. üdv!
Én úgy tudom LM317T-nek nincs felső bemeneti feszültség határa csak Ube - Uki nem lehet nagyobb mint 40 V. Vagy?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |