Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1688 / 3959
(#) pooler válasza pooler hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Vagy esetleg ha tudtok ajánlani olyan FET-et amit teljesen ki lehet nyitni 5V-al és elbír 3-4A-t az még jobb lenne
(#) pjg válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Köszönöm válaszod. Lehet kicsit elkésett, mert ma bevásároltam a másikhoz. A nyák is megvan tervezve. Majd beszámolok róla.
(#) proli007 válasza pooler hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Hello!
Lerajzolhattad volna az egészet, de szerintem valamit elkötsz. A Fet nem "ereszthet át". De a Gate nem lóghat a levegőben. A 16V az abszolút megengedhető maximum, nem a küszöbfeszültség. De a terhelő áramot sem írtad, mekkora lesz a szalagnál.. Próbáld meg egyszerűen a PWM nélkül az 5V Gate feszültséggel. Az IRL540-nek jónak kell lenni.
üdv! proli007
(#) sastas01 válasza vvklikk1998 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Figyelj!
Az egy dolog, hogy magadat nem tiszteled meg annyival, hogy a Nevedet a profilodban nagy (kezdő)betűvel írod.
Viszont, ha jól tudom olyan 7 évvel ezelőtt tanultál olyanokat, hogy a mondatot nagy kezdőbetűvel kell kezdeni. És mielőtt elküldesz egy hozzászólást nézd meg, hogy mi van pirossal aláhúzva! Na ott gondok vannak.
Még két apróbb dolog: ne követelőzz, mert szimplán semmibe fognak nézni.
Ha kérsz valami, azt fejtsd ki! Ha nem írod le mit szeretnél akkor nem nagyon tudnak(unk) segíteni(például, hogy mihez kell alkatrész).
Ha valami konkrét dolgot szeretnéd előbb nézz szét a keresőben, mert nagy rá az esély, hogy megtalálod.
(#) pooler válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Szia, köszönöm a választ. Nem valószínű hogy elkötöttem volna, mert akkor terheletlenül nem működne. Ha csak a műszer van rajta, rendesen nyit akkor amikor kell neki. Próbáltam pwm nélkül, ugyanez a baja. El sem romolhatott, mert kipróbáltam vagy 3-al egymás után.
Így van bekötve az enyém is: Bővebben: Link
Ez egyébként IRL540N, az adatlapja nem ugyanaz a sima IRL540-el. Ez lehet probléma?
A szalagnál nem tudom mennyi lesz pontosan, de a trafó 3.3 ampert bír, így ennél több biztos nem Szerintem olyan 1 amperrel lehet számolni.
(#) proli007 válasza pooler hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Hello!
Ha tényleg így van bekötve, és jó a Fet, akkor működne.
De a műszer nem terhelés, hanem közel semmi. Vagy is mérni mindig terheléssel kell. Egy ellenállás v. izzó. Az hihető eredményt ad. De hogy a trafót emlegetted, remélem szűrt egyenárammal megy..
Számodra a kis meghajtó feszültség miatt, a "Gate Threshold Voltage" adat a lényeges.
Az "Static Drain-to-Source On-Resistance" Rgs-on ellenállásnál láthatod, hogy "VGS = 4.0V, ID = 15A Rds=0,063ohm" Tehát azt a áramot amit szeretnél simán meghajtja.
üdv! proli007
(#) pooler válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Szia. Az első képen megkapja az 5V-ot, a másodikon nem. A led mégis világít. 3 lába van ennek a vacaknak, ha akarnám se tudnám elkötni. Kezdő vagyok, de azért 3ig már el tudok számolni. Trafó meg nem trafó, inkább egy ledsorhoz való táp. De annak gondolom nem sok köze van az 5V-hoz amit jelen esetben az USB-ről szedek le. (próbáltam normál falbadugós kapcsolóüzemű tápról is)
(#) pooler válasza pooler hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Kipróbáltam egy sima tranzisztorral ezt a kis osztásnyi ledet, annál is "átereszt" valamennyire akkor ha nincs feszültség alatt a base. De ha ráadom erősebb lesz a fénye, szóval legalább valamennyire működik. De akkor sem értem hogy miért világít ha nincs a bázison fesz... Van valami kis ic minden led mellett. Elképzelhető hogy az kavar be?
(#) yoman917 hozzászólása Jún 1, 2012 /
 
Sziasztok
Létezik olyan billenő kapcsoló, ami a egyben nyomógomb is? Off-On-(On), vagyis alsó állásban lekapcsolva, egyet továbbkapcsolva On, utánna meg úgy működne, mint a buszokon a leszállásjelző, megnyomás után elengedve visszatér On állásra. Remélem érthetően fogalmaztam.
(#) Doctor Béci hozzászólása Jún 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Riasztót szeretnék készíteni. Röviden tömören felvázolom az ötletemet. Van 3 darab mozgásérzékelőm. 3 szobába rakok 1-1 mozgásérzékelőt. Mindhárom mozgásérzékelőt bekötöm a 230-ba úgy ahogy kell. Mindhárom mozgásérzékelő kimenetét rákötöm 1 darab 230 Voltos szirénára. Természetesen rakok a rendszere 1 darab ki-be kapcsolót. Nos, ugye ha az egyik szobában mozgás van, akkor a mozgásérzékelő a kimenetén elküldi a 230 Voltot a szirénához. Csak lehet, van itt egy kis probléma. Mivel 1 darab szirénára 3 darab mozgásérzékelő kimenete van rákötve, így ha az egyik mozgásérzékelő áramot küld a sziréna felé, akkor azt a többi mozgásérzékelő is megfogja kapni a kimenetén, mivel a szirénára 3 darab mozgásérzékelő kimenete rá van rákötve. Ettől tönkremehetnek a mozgásérzékelők vagy lehet bármi egyéb probléma?
(#) yoman917 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Van valami ötleted, hogy milyen néven tudnék rákeresni hestore-ban, vagy conradban?
(#) reloop válasza pooler hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Üdv! A kis IC a LED mellett egy ellenállás.
Az kavar be, hogy a gate (vagy a második kísérletnél a bázis) - a levegőben hagyva - jeleket szed össze a környezetéből. Köss rá ellenállást a mellékelt rajz szerint.
(#) proli007 válasza pooler hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Hello!
Fogalmam sincs mi van a Led szalagban, de elég kísérteties a dolog. De abban megállapodhatunk, hogy ha nincs feszültség (kollektor v. Drain áram) akkor nem világíthatna. Mert miből?
A két kép között, én csak annyi különbséget látok, hogy az egyik homályosabb, mint a másik. De a két tápfeszültség GND-je közösítve van? Mert én azt nem látom.. (USB mínusz, és a Led-táp mínusz)
üdv! proli007
(#) reloop válasza Doctor Béci hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Szia! Jöhet három helyről a fázis a szirénába, ha azonos fázisról van szó. Témája.
(#) pooler válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Valóban nem volt összekötve a GND, és valóban majdnem működik is már a dolog. Köszönöm!
Ha a FET base lábát közvetlen 5V-ra rakom, akkor teljes erőséggel világít a ledszalag. Ha leveszem róla, akkor halványan. (Továbbra sem értem miért világít bármennyire is.) Viszont az MCU lábáról a PWM jellel csak a halvány pislákolás van. Kellene a FET és a MCU közé tranyó? Ha igen, azt hogyan?
Közben kipróbáltam hogy ráakasztottam 3 métert a szalagból, így nem világít elengedett állapotban már, csak ha kell neki. Viszont az MCU lábáról jövő PWM jellel való nyitogatás továbbra is kérdéses ha esetleg erre még lenne ötleted.
(#) pooler válasza reloop hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Köszönöm, ki fogom próbálni.
A kis IC nincs mégsem minden led mellett, hanem 6 ledre jut egy darab. 8 lába van. Így is lehet ellenállás? Ez igazából valami speckós GE ledszalag, lehet hogy nem csak világítani tud.
(#) bladika válasza pooler hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
FET gate-je le van húzva földre pár kOhm nagyságrendű ellenállással? (legalább amikor elveszed az 5V-ot)
(#) pooler válasza bladika hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Szia! Nincs lehúzva, de beraktam egy ellenállást. Így sem hajtja meg a FETet az MCU.
Igazából nem az a baja hogy nyitva marad, hanem hogy ki sem nyit ha a PWM-ről hajtanám. A PWM tuti működik, mert kipróbáltam egy sima leddel, és mértem rajta közben 5V-ot is a csúcson. Illetve ha nem a 3 méter szalag van rajta csak egy osztás belőle, akkor azért látszik hogy erősödik valamelyest ha feltolom a PWM-et, de nagyon picit csak.
(#) Doctor Béci válasza reloop hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Szia!

Köszi a választ. Én igazából a mozgásérzékelőket féltem. Mert ugye a mozgásérzékelők kivezetéseit összekötöm egy csomóba a szirénán. Szóval ha például kettő mozgásérzékelő küld egymás felé 230 Voltot az nem gáz? Tehát egyik mozgásérzékelő nem nyírja ki a másikat?
(#) reloop válasza Doctor Béci hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Nagyon gondosan kell bekötni a fázist és a nullát.
Javaslom a próbához: minden mozgásérzékelő kimenetéről egy 230V-os izzón keresztül köss a szirénára. Ha valami hiba adódna a rendszerben a lámpa jelezni fogja anélkül, hogy eszközeid károsodnának.
(#) reloop válasza Doctor Béci hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Alapvető villanyszerelési és érintésvédelmi ismeretek nélkül azért ne vágj bele.
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Hello!
Tedd azt, hogy az egész áramkör 230V-os betáplálását a sziréna mellett alakítsd ki (vagy egy központi helyen), és innen vidd minden mozgásérzékelőhöz a fázist nullát és a kapcsoló jelet. Vagy is a három-három vezetéket. Ekkor hiba nem lehet, minden érzékelő vezetéke ekkor párhuzamosítva van.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza pooler hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Hello!
- Ha leveszed a Gate-et, akkor nem világíthat. Feltéve, hogy van egy lehúzó ellenállás A Gate-Source között.
- PWM meghajtásnál hiba lehet, ha a PWM jel frekvenciája túl magas. Mert a Fet GS lába között jelentős látszólagos kapacitás van, amit a proci kimenőárama nem tud kellő gyorsasággal feltölteni-kisütni. Így a Fet nem kapcsoló, hanem analóg üzemmódban működik. Melegedni is fog. Ekkor kell a proci és a Fet közé meghajtó áramkört tenni. Ez lehet két tranyó is,(PNP-NPN közös kollektoros kapcsolásban) bár ott is csökken a Gate meghajtó feszültsége, a tranyó bázis-emitter feszültségével. De még a 4V-nak is elegendőnek kel lenni. A Gate-el sorban ekkor egy 10..47ohm-os ellenállást kell kötni. De lehet Gate meghajtó IC-t is alkalmazni. Nézz körül a H-híd, vagy kapcsoló űzemű táp topikokban.. Vagy a hálón Fet Gate driver címmel. Vagy TC4420CPA .
üdv! proli007
(#) Tejgla hozzászólása Jún 2, 2012 /
 
Helló!

Vettem vaskloridot kristályos formában és felöntöttem .5l vízzel. Beletettem a nyáklapot és reggelre leoldotta az alkoholos filcet is. Előző alkalommal pedig nem volt eleget bent pedig 10 percig lötyköltem de szinte nem mart semmit ( még majdnem mindenhol rajt maradt a réz)! Lehet túl sok a víz bele? Nem lehet kicsit " besűríteni" ha kirakom a napra?
(#) Csupasz válasza Tejgla hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Szia!
Milyen vas-kloridot vettél, és mennyit? Olvasd el, mennyi vizet kell hozzáönteni, és egy picivel kevesebbet tegyél hozzá.Melegítsd kb.30-40 fokra, és mozgasd az edényt, hogy mozogjon benne a folyadék.A panelt úgy tedd be, hogy a marandó felület legyen alul.
Üdv:
Csupasz
(#) Tejgla válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Szia.

125gos fehér műanyagban volt. Bár nem melegítettem fel hanem szobahőmérsékletű volt. Köszi a tippet!
(#) bbalazs_ válasza Tejgla hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Ezt mar tulhigitottad. Talan egy kis sosavat ontsel hozza es melegitsd, akkor jobb lesz.
A legkozelebb tomeny oldatot keszits, hozza kis sosav.
(#) pooler válasza proli007 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Szia! Köszönöm, kipróbálom az említett meghajtót.
(#) Doctor Béci válasza reloop hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Köszi a válaszokat.
(#) jani1987 hozzászólása Jún 2, 2012 /
 
Van egy hagyományos centrifugánk, amire rá van írva, hogy rövid üzemű, szakaszos. 5*5 perc, 4-4 perc szünettel. Ez azt jelentené, hogy automata? Vagy csak ennyi ideig használható.
Következő: »»   1688 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem