Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
1 db GU 50-ből nagyobb teljesítményt is ki lehet hozni, hosszú távon is stabil marad. Nem fontos párhuzamba kötni kettőt, habár vannak előnyei is. 400-450 V anódfesz még jó, 10-12W SE-ben meg bőven megfelel. Ami fontos, és sehol nem említik, ide már 4-5 K-s kimenő kell. Így kisebb hálózati is elég, nem kell 2-2 végcsövet fűteni.
Azt tanácsolom, hogy mielőtt döntesz a csövekről nézd meg azt is, hogy a foglalata mennyibe kerül. A GU50-é pont nem tartozik az olcsó kategóriába. Főleg egy sztereó PSE esetében ez már jelentős többletköltséget fog okozni. A kimenőket esetleg ha nem saját kezűleg akarod csinálni akkor van itt a fórumon is aki(k) megtekeri esetleg neked nagyon jó minőségben.
Sziasztok! Ismét lenne egy kérdésem. A gu-50 hetes lábát(screen) hova kell kötni? A katódra vagy testre?
Szerintem maradok az egy GU50SE-nél. Nem bömböltetni akarok hanem élvezni a zenét! Mekkora tápot ajánlasz oldalanként? 150W/ oldal elég lenne? Van itthon SM55-ös magom ami jó lenne fojtónak.
Oldalanként 150W megfelel, elég jó ráhagyással. Kisebbet semmiképp nem tennék, mert nekem egy 250W-os trafó van a két csatornának, és 5 óra alatt, bár nem megfoghatatlanul, de viszonylag elég meleg lett a trafó.
Köszönöm. Akkor ha nem monoblockot építek, kell neki a 300 watt. Majd kiderül milyet sikerül beszerezni.
Üdv! Nem értem teljesen ezt a trafó kérdést. Vagy a trafók nem tudják, amit ráfognak, vagy rossz a hőháztartásuk. Bár nem mélyedtem bele túlságosan a pontos számításokba, nekem 380V anódfeszültségem lesz, a 2 csatornán ca. 150 mA végcső anódárammal, 12.6V-on ca. 1.5A fűtőáram. A többi cső (+2) áramfelvétele elhanyagolható ezek mellett. ~ 60W anód + ~ 20W fűtőteljesítmény. Mitől nem lesz elég a 180VA-es toroidom? Német gyármány, elképzelhető, hogy azt tudja, ami rá van írva.
Más. Rendkívül gyorsan és sokat fejlődött a tudomány. Pár héttel ezelőtt a törzsgárda, kit tapasztaltnak látok csöves technika terén, még nem tudta - legalább is ívott válaszolni - hogy mi van, ha az SM85B adattal nagyobb vasat tekerünk meg. (kérdeztem én) Örvendetes, hogy immár kaphattam felvilágosítást, ha egy másik kérdezőnek adott feleletből is. Így hát én is köszönöm!
Az lenne még a kérdésem, hogy ha egy oldal kimenő teljesítménye kb 10W, akkor mekkora vasmag ajánlott, illetve, hogy akkor a 150W oldalanként kimenőnek túl sok? (csak pazarlás gondolom)
Sziasztok!
Fűtés közepeléshez 100 vagy 200 ohm-os 2W potmétert célszerű használni? Köszi!
Szerintem felesleges a poti 2 db 100 ohmos ellenállat a földre és kész. Lásd alábbi rajz R32-R33
Azért figyelj a potméterek terhelhetőségére. 200 ohmosnál majdnem 2 W 6,3 V esetén, úgyhogy inkább nagyobb értékűt használj, (470 ohm) és ha lehet huzal trimmer potit.
Ez a majdnem 2W hogy jön ki?
Ugye a teljesítmény P=U*I R=U/I ebből az I =U/R behelyettesítve P=U*U/R 6,3*6,3/200 = 0.19845 W
Sziasztok, ma meg építettem a Bss elektronikán publikált PCL86, és EM84-es csővel ellátott kis erősítőt. A problémám az vele hogy kb fél hangerőtől el kezd torzítani az erősítő, mintha fulladna, de nem tudom miért?. A tápfeszültség le terhelve 255-260V-körül mozog, azzal szerintem oké minden, a 150ohmos katód ellenálláson 6 voltot mértem, nem tudom hogy ez meg felelő, de majd ti gondolom majd ezt meg mondjátok. A kimenőt egy régi csöves rádióból szedtem ki, a primer ellenállása 222ohm, ezt sem tudom hogy elegendő e?, a szekundert azt át tekertem, mert a rádióban két darab 4 ohmos hangszóró volt párhuzamosan kötve, és úgy 2 ohmmal volt le terhelve a kimenő trafó, én át tekertem a szekundert 1 mm-es dróttal, 50 menet, a BSS elektronikán láttam a rajz alatt a hozászolásokban hogy a prímére 2x 1000menet kel 0,22-es drótból, és a szekundere pedig 1x50 menet 1mm-es drótból. Ezt sem tudom hogy jók e ezek az adatok?, Amugy ha a zenében míg nem üt be egy basszus addig rendben van, de ha basszus is meg jelenik akkor torzít szegény. Az EM 87-es rész az tökéletesen működik. Teszek fel pár képet a kész erősítőről.
Nálam ez a végleges állapot és minden hangerőn jól szól mióta kicseréltem az 50K-s hangerő potit 10K-sra. A tápegységed miből/honnan van? És azt 150Ohm-os ellenállást többen javasolták nekem is, hogy cseréljem ki 220-ra, nem sikerült felfognom az okát, de kicseréltem és jobb lett.
Javaslom donornak beszerezni egy (csatornánként egy) Videoton R4900-at. Abból kitermelheted a tápot és a kimenőt is.
Kis 2 cm2-es vastól ne vár el túl sokat. Meg magától az erősítőtől se a gatyalengetést. Meg kellene mérni valahogy a teljesítményét. 50 Hz-en (itt még általában minden műszer valódi effektívet mutat) és 1 Khz-en is.
Ha ütős hangot akarsz akkor építs egy GU50 PP-t. A kimenőt M102B-re (18 cm2) és az már elég rendesen meg tud rúgni
Is-is-is. Nem minden trafó tudja, amit ráírnak, illetve tudja-csak alul gerjesztéssel, fő a takarékosság- ami megnöveli a nyugalmi áramot és a szórást. Mértem már 100 mA feletti nyugalmi áramot is trafónál, az már jelentős disszipáció, és ugyanakkora teljesítményű csöves gyári hálózatin 8 mA-t. Nem mindegy. Halogénnél elmegy, de erősítőbe nem való. Azért jelentősek a veszteségek is. De amit leírtál az kb. jó, de triódaként 10 W alatt lesz a kimenő teljesítmény.
Nem rosszak, egy kicsit nagy a "tetőesése" a 1 k-nak. De szépek, nem túl nagy belengéssel. Valaha én még ilyet se tudtam
Szia. 50 menet nagyon kevés szekundernek. Ezek a rádió kimenők 3000 menet körül szoktak lenni. Akkor 8 ohmra 120 menet kell szekundernek 0,7-0,8mm huzalból. Ezáltal hogy 50 menet a szekundered nagyon kevés teljesítményt ad le az erősítő, azért torzít be hamar.
Örülök hogy jó lett. Így lett ingyen két kimenőm. Lassan neki kéne esni a két M102b megtekerésének a 6P13SZ PP-hez.
Nem is jutott eszembe, hogy ezeket az adatokat megmérjem, de most azon melegében ezeket mértem:
226V~ Ube 14.6 mA~ primer üresjáró áram. Ha igaz, amit a csövesekről hallottam, valami okból többnek tűnik a csöves 10W, mint a tranyós 10W... Ami untig elég, ahogy eddig tapasztaltam, legalább is nekem. SM102 lesz a kimenő, állítólag olyan, ami a gerjesztését illetően a jobb "B" osztály. Nincs jelentősége, megpróbálom a 85B adatával megtekerni, úgyse tudok még ezzel a csúcsra jutni - erősítő - de meglátom, érdemes-e koplalni a 300B-re.
Szevasz, azért tekertem 50menetet a szekundere, mert 4 ohmos hangfalam van hozzá. Ez akkor így jó?
Az 50 menet valóban kevés, ha 7k:8 ohmmal számolunk 2000 menetes primer esetén 67 menet kell a progi szerint. Ha nincs kedvetek számolni használjátok Ezt a programot. Bár szekundernek kevés a 2000 menet.
Köszönöm a segítséget tudtam hogy olvastam már valahol ezt de nem leltem, most a potim 5k-ohmos, a 150 ohmost akkor ki cserélem 220ohmra ahogy javaslod. A hálózati trafóm az is a rádióból van ki operálva, váltóban 248-250V-ot ad le, fel pufferelve és le egyenirányítva terheletlenül 320Vra ugrik fel, de ha be teszem a Csöveket a foglalatba akkor le csökken a fesz 255-260V-ra,c nem tudom hogy ez jó így?. Ja és még valami, nekem nem voltak BYV25C- típusú diódáim, hanem helyettük BYV 95C-tipusu diódákat használtam.
Tényleg nagyon este van, talán a vihar.
Idézet: „Bár szekundernek kevés a 2000 menet.”
Ezt rendesen belőttem persze a primerre gondoltam. 1:1
Akkor hány menetet tekerjek fel pontosan a szekundere és a prímére, hányas drótból?. Köszönöm.
Fordítsd meg a trafót, és akkor a primer lesz a szekunder.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |