Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szivattyú (vízszint) vezérlés javítás
Lapozás: OK   10 / 25
(#) DJmike válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Üdv!

Benéztem az aknába és van egy ehhez hasonló vezérlő csak más márkájú Bővebben: Link, illetve van egy biztonsági szelep rákötve arra a csöre ahonnan szivja fel a vizet. Azaz érdekes hogy miután kihúzom és visszadugom, elindul és utána már rendesen működik, ha a csapot elzárom leáll ahogy kell. Akkor lehet hogy ebbe halt meg valami, a vezérlőbe?
(#) kila válasza DJmike hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Szia!Proli007-megírta-"Ha más nincs a szivattyúhoz (nyomáskapcsoló, száraz-futás védelem, időzítő, szintkapcsoló)"-Tehát megvan a hiba okozója ...
A szívóágon lévő biztonsági szelepet nem értem, lehet hogy víztelenítő?Vagy a visszacsapó szelepet láthatod?Ha ez vagy egyéb tömítetlenség miatt elengedi a vizet, akkor érthető hogy nem indul, hiszen szárazon futás ellen is véd, és ekkor kézzel kell újraindítani.A belinkelten, és amit itthon találtam azon is vannak nyomógombok, és üzemállapot jelző LED-ek,-ezek mit mutatnak?-hiba jelző -restart gomb...
Üdv!kila
(#) DJmike válasza kila hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Mai nap lemászom és megnézem a jelzőket, hogy világit e valami hiba jelzés esetleg
(#) Ddavid hozzászólása Jún 26, 2012 /
 
Sziasztok!

Az előttem láttam már a kérdésemre válaszokat, de kezdő vagyok így inkább leírom a problémám. Elektronikából az alapismereteim vannak csak.
Szóval az a problémám, hogy adott egy házi vízmű ami néha üresre fut. Fúrt kutunk van és az vízutánpótlás sajnos nem mindig egyenletes. Arra gondoltam, hogy valami költséghatékony vezérlőelektronikát építek. Úgy gondoltam, ha az érzékelő 1 MINIMÁLIS szintet akkor lezár egy áramkört ami a szivattyú áramellátását lekapcsolja. Így akarom megvédeni az esetleges megkárosodásától (üresre futás miatti körülményes feltöltés megelőzésére).
A megvalósítás ha lehet akkor legyen megbízható és költséghatékony.
Tudnátok ezek figyelembevételével megoldásokat mondani rajzolni??
Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) DJmike válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 26, 2012 /
 
Üdv!

Szerintem az egyik bevált hatékony dolog, hogy betöltesz vizet a rendszerbe mielőtt elindítod, ezáltal nincs szárazon futás, mert feltöltöd azt a szakaszt, legalábbis ismerősöm így csinálja, de ha elektronikához ragaszkodsz akkor, van a neten "szárazon futás védelem" kapcsolási rajz. Itt van egy pl. Bővebben: Link
(#) FordPrefect válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 26, 2012 /
 
Hát kissé több infó lenne, tudnék segíteni. Milyen mély fúrt kút, átmérő. Házi vízmű magassága a kút vízszintjéhez képest. Típusa. Amúgy szerintem a kút vízutánpótlása egyenletes, inkább a fogyasztás/vízkivétel a kútból ingadozó..
(#) Ddavid válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
910 cm a kút mélysége a talajszinttől és 200 mm az átmérője, de a házi vízmű csak 850 cm-ről veszi a vizet. A probléma az, hogy a szárazság miatt kiszámíthatatlan lett az vízutánpótlás. A vízmű régi így nem rendelkezik elektronikával. Gondoltam barkácsolok egyet.
A kapcsolási rajzot látom, de az áramkört záró érzékelőhöz a víz a közvetítő közeg?? Nyákot nem tudok készíteni, de megpróbálom megvalósítani. A szükséges alkatrészek milyen árban mozognak?
(#) FordPrefect válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Hát igen, a 9m körüli szívómagasság már kicsit sok, itt már inkább búvárszivattyút szoktak alkalmazni. Ha a meglévőhöz akarsz barkácsolni egy szintkapcsolót, legegyszerűbb amit írtál, a víz zárja a (vezérlő) áramkört. A szonda lebutított, legegyszerűbb kialakítása: Sima kéteres vezeték, vége 1-1 cm hosszban lecsupaszítva, ónozva. Az egyik pár cm-el hosszabbra hagyva, ajánlatos rá a szigetelésre plusszban valami víztaszító (pl. szilikon) kence. Tekersz rá efölött vagy 20 deka huzalt feszítősúlynak, és kész. A vezérlő áramkörre itt vannak példák, filléres tételek.
(#) Ddavid válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Valami Paintes ábrát tudnál mellékelni az érzékelőhöz?? Ez biztosan oxidálásbiztos? Kapcsolásra tudsz rajzot adni és áttanulmányozom, mert elég alaptudásom van... de lelkes vagyok!
Előre is köszönöm!
(#) Ddavid válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
A megvehető úszókapcsolók, hogy működnek?? Hogy jeleznek milyen jelet adnak vissza? Milyen jelet szolgáltatnak, milyen táp kell nekik stb?
(#) proli007 válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Hello!
Az úszókapcsoló, egy súlykapcsoló. Ha megváltozik a pozíciója, akkor kapcsol. Vagy is ha felfelé áll a dróton mint egy hidrogénnel töltött lufi, akkor bekapcsol. Ha meg lóg mint a f... akkor kikapcsol. Jelezni nem jelez semmit, csak két kontaktus van benne, ami tudja egyből a motoráramot kapcsolni. Én ilyent ismerek, pontosabban a zagyszivattyúmon ilyen van.
üdv! proli007
(#) Ddavid válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Ez a megoldás látszik a legegyszerűbbnek a vezérlés kapcsolásra tudnál példát mutatni?
(#) FordPrefect válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 27, 2012 / 1
 
Az úszókapcsoló itt nem igazán üzembiztos működésű, habár az a legegyszerűbb. 20 cm kútátmérő kicsi lehet neki, felakadhat. Hacsak nem valami kisméretű spéci termék. A fentebb említett "pálcás" szintkapcsoló általában saválló anyagból készül a korrózió ellen, az általam javasolt megoldás olcsó, pár évig elmegy, aztán vágsz le pár centit, újra kialakítod, és mehet tovább. Itt viszont lehet, hogy 3 vezetékes érzékelő kellene, alsó szintnél tilt, majd ha feltelik a kút egy szintig akkor engedélyezi a hidrofor működését. Valami egyszerű rajzot kellene keresni hozzá.
(#) Ddavid válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Savélló pálcát csatoljam a jól szigetelve a vezetékhez?? Az úszós Reed relés megoldás használható lenne?? Nem kell bonyolítani elég 1 szintet érzékelni a legegyszerűbben akarom megoldani! Már csak a rajz hiányzik...
(#) proli007 válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Hello!
Nem biztos, hogy az megfelelő lesz. Valami hiszterézisre, vagy időzítésre van szükség.
Gondolj bele! Megy a hidrofor, leürül a kút, a szonda lekapcsolja a motort. De a vízszint egyből visszamegy. Mire a szonda visszakapcsolja a motort. Egy Reed relének van hiszterézise (nem ugyan annál a mágnes állásnál kapcsol be,mint ki). A galvanikus szintérzékelőnek vagy szükséges egy maximum érzékelő is. Vagy egy időzítő, ahol ha bejött a kút minimum, ne tudjon visszakapcsolni, csak egy ésszerű idő után.
üdv! proli007
(#) FordPrefect válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Jól elszigetelni csaknem lehetetlen. A megoldást, ha már saválló pálcásat akarsz, a mellékelt rajzon. Az 1 szint érzékeléssel az a gond, hogy mikor leállítja a szivattyút, csak egy kis idő kell, hogy engedje újraindulni, mert a vékony kútban gyorsan emelkedni kezd a víz. Így az alsó szintnél fog állandóan ki-be kapcsolgatni, ami tönkre vágja a szivattyút Ezért kellene egy felső szint, ahol engedi újraindulni, vagy egy beállítható időzítő, ami engedi feltelni a kutat.
(#) Ddavid válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Értem akkor várom az ötleteket és megvalósításokat rá!!
(#) proli007 válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 27, 2012 / 1
 
Hello!
Ha galvanikus szondát akarsz építeni, itt van egy rajz. De mivel neked ürítésre kell, nem töltésre, az U1 8-as lábát, nem a 3-asra, hanem a 4-esre kell kötnöd.
üdv! proli007
(#) FordPrefect válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 27, 2012 / 1
 
A szonda kialakítása.

szonda.pdf
    
(#) proli007 válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Hello!
A valósában az 1-es szondára csak akkor van szükség, ha nem nyúlik a kútba le egy fém cső (mondjuk a szívócső és lábszelep, búvárnál persze ez gond lehet), vagy esetleg földeléssel (víz elvezető vas csővel) is helyettesíthető.
Valaha én UT18-as hegesztő pálcából készítettem szondát. A vezeték és a pálca kötéspontját (újezüsttel forrasztották), kábelkiöntő masszával burkoltam. És a szonda végére is készítettem egy "pamacsot" így nem hegyezte ki a szondát az áram, és sokkal tovább tartott. (Víztorony szintjelzés volt.)
De a maximumnak nem a "kútban mért maximum"-nál kell lenni, mert akkor a hidrofor csak akkor indul el, ha tele van, hanem egy ésszerű magasságnál a minimum felett, ahol már van értelme elindítani a szivattyút..
üdv! proli007
(#) FordPrefect válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2012 / 1
 
Igaz, a GND lehet a FÉM szívócső is. A kútban mért maximum vízszint nem a pálcák-ra vonatkozik, egyetértünk, hanem hogy a felső szigetelő/tartó mindig szárazon maradjon.
(#) proba válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Esetleg egy automata mosógép vízszint kapcsolója egy hosszú cső végén nem tudom mit csinálna.A beállítása lehet elég bonyolult ,de ha a cső belseje nem koszolódik el szerintem elég tartós.
(#) Ddavid válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Megnéztem és úgy 60%-ban értem a rajzot, de vannak kérdésim. (elég kezdő vagyok...)
-Mi az az SR1 és hol valósul meg a tényleges 220 kapcsolása a szivattyúnak?
-Mit csinál a TEST rész?
-Miért olyan az AC IN és OUT?

A galvanikus érzékelő jónak látszik és hála Ford rajzának meg is tudnám valósítani, de félek a vízkőtől. Olvastam csőben mozgó szintjelzőről, csak a működési elve homályos a relének. Szóval a Reed-relé csak akkor nyit, ha mellette van a mágnes igaz??
Ezt a rajzot lehetne Reed-relésíteni??

Előre is köszönöm!
(#) zolika60 válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Az SR1 a relé tekercse ami a kimenetre kapcsolja a feszültséget. Ezért olyan az IN és OUT. A TESZT pedig a szivattyú működőképességének ellenőrzésére szolgál.
(#) proli007 válasza proba hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Hello!
A gáz összenyomhatósága, kicsit problémát okozna. A mosógépben is egy "vastagbél" van a szintérzékelő felé. Talán nem véletlen..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 28, 2012 / 1
 
Hello!
Általában kétféle Reedrelé cső van. Záró, vagy is ha a mágnes ott van zár, vagy váltó. Ebben záró és bontó érintkező is van. De ide két záró kell.
Egy relé (SR1) egy behúzó tekercsből, és egy kontaktus(ok)-ból áll. Itt külön van ábrázolva a kettő.
üdv! proli007
(#) FordPrefect válasza Ddavid hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Nem kell félni a vízkőtől. Még ha le is rakódna a pálcára, akkor is működik.
(#) Ddavid válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Rendben meggyőztetek! Sajnos nem pálca lesz hanem telefonvezeték. Leónozom, lesúlyozom majd ahogy mondtad (valamit kihagytam?) és hozzákötegelem logikusan az érzékelőket a szívócsőhöz. A föld csak a +-nál legyen csupasz szóval lent a vége a MIN-nél és 30 centivel feljebb megtisztítsam a borítástól a MAX-al szemben is (lehet hülyeséget kérdeztem, mert a víz vezető...)
Köszönöm az eddigi válaszokat meg a segítségeket!
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Mondjuk részletesebben nem tanulmányoztam,emlékeim szerint egy kb 1cm átmérőjű csővel van felvezetve a dob aljáról.Ebből gondolnám ,ha a levegőt kb felére összenyomja arra kapcsol,akkor ez hosszabb csővel is működik .Igaz itt is a cső hossz felére kell összenyomni.Esetleg lehet trükközni alul vastag felül vékony csővel. Ami esetleg még félelmem,a mosógép mindig újra "kalibrálja " magát kisebb levegőszökés nem befolyásolja,itt nagyon jól kellene tömíteni,hiszen állandóan vízben van az alja.
(#) F.Pisti hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Sziasztok. Szeretnék egy olyan vízszint vezérlést építeni ami 2db szivattyút működtet. A gond az,hogy felváltva kéne üzemelniük. Minimum szintnél ki kapcsol közép szintnél be kapcsol,max szintnél mind a 2üzemel. Persze kéne egy vészszint jelzés is. A segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   10 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem