Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Szia Tamás,
úgy néz ki, a poticsere nem oldotta meg a dolgot, ugyanúgy halott a gép. Megrendeltem az IC-ket is, ha megjönnek, cserélni fogom őket is. Egyébként neked van ehhez a panelhez rajzod?
Szevasz,
az 555 érzékeny a túl nagy tápfeszültségre,stabilizálni 12Vos stabkockával...
Az gondoltam már az elején, mert a 10k poti csak a motort szabályozza, tehát ha csak a poti lenne a baja akkor a mágneskapcsolót vezérelné.
Nincs rajzom hozzá, mert sosem volt rá szükség, szinte mindíg IC-t kellett cserélni. Többnyire a 4027-est és az egyik 555-öt.
Stab nélkül is mennie kell. Ezekben a régi gépekben 25éves elkók vannak, sokszor ez a hiba forrása.
Köszönöm az információkat, utána fogok járni.
Rég jelentkeztem mert 1 hónapig nem volt rendes számítógépem.
Befejeztem közben a kombinált gépet. Beraktam az elkókat meg a kisütő ellenállásokat is itt a fotó
Időközben csináltam egy másikat is . Ennek a gépnek megvolt a trafója gyári kocsival együtt csak a 450 amperos dióda híd hiányzott belőle és erre kellett egy dobozt rakni a kitoló tehnikát + a vezérlést. Az erős napfény kissé rontott a képeken .
Az elrendezés nem tetszik nekem . Én is szorosan építem a mostani gépem ( az Esab-ot sajnos bizonyos körülmények miatt el kellett adnom ) de azért figyelembe veszem a hűtőlevegő útját . A főtrafód és az egyenirányítók között szerintem nem jól áramlik a levegő az alu hűtőbordákat + még 90 fokkal el is fordítanám . Délután készítek az én "hibrid" gépemről fényképeket .
Szerintem az a baj hogy nincs leírva minden. A hűtés bemeneti nyílása a hűtőbordák alatt lett kiképezve de van rajta perforált lemez ami megvédi a pajkos kis egérkéktől. Amikor fel vannak rakva az oldal lemezek akkor csak a bordák alatt jöhet be a levegő amit kidob a venti.
Én gumilemeznek látom a hűtőbordák alatti részt . Nézd meg az elkészített képeket az enyémről - szinte szabadon áramlik át a levegő még a tekercsek között is .
Pl. ennél a gépnél is alul megy ki a levegő.
http://www.weldimpex.hu/images/stories/gepek/mig181_nagy.png Nincs ezzel baj ha jól van megtervezve.
Szép munka ! Gratulálok ! Meglátszik hogy odafigyeltél mindenre amikor tervezted a dobozt , hát így könnyebb mert nekem hoztak 1 kész skatulyát és ebbe kérték a megoldást. Ezért csak így tudtam megoldani hogy alulról felfelé mozoghat a levegő de szerintem nem olyan rossz mivel a bordáknak amúgy is van kéményhatásuk + van egy ventilátor ami kidobja hátul a meleget és így a diódák kapják elsőként a friss levegőt . Mivel a trafó is meg a fojtó is jóval túlméretezettek így azok hűtése csak másodlagos mivel kb 250 Amperre lett tervezve. Nem az a célom hogy most ezt a megoldást valakire rákényszerítsem hanem ha valaki talál benne neki megfelelő megoldást akkor megcsinálja és kevesebbet kell vele kínlódni .
Nem az én érdemem . Ez egy REHM transwig 200-as gép doboza .A MÉH telepen vettem majd teljesen szétbontottam és csiszolás után újra festettem . Rengeteg munkát meg lehet takarítani szerintem így . A főtrafója is eredeti , 160A-t tud de megpróbálok még mellé egy 1,2 kW-os segéd trafót is két diódával - hátha működik az elméletem és így feltornázhatnám a gépet 200 A-esre .
Üdv!
A 2. képen azok a rózsaszín dolgok a hűtőbordán tirisztorok? Ha igen linkelhetnéd a hozzájuk tartozó szabályzó rajzát? Én a mellékelt kapcsolást szerettem volna megépíteni de nem igazán látszik rajta 1-2 dolog. Jelenleg 2db D171-400 diódám, 2db T171-250 tirisztorom, 3db SKMT 132/04D és 6db SKMT 92/04D tirisztormodulom van. Egy ESAB LAW410 és a hozzá tartozó ESAB MEK4S előtolóból kéne kihozni valami használhatót. A saját elektronikáikat sajnos nem tudom használni. Az előtolóba egy WEL 1-3 -as elektronika fog kerülni.
Szia Robi . Igen , az két db 250A-es tirisztor . Van pár db UAA145-ös ic-m - valószínűleg azt fogom felhasználni de még képlékeny a dolog . A főtrafóm középmegcsapolásos . Az ESAB géped panelja megvan még ? Amennyiben egyben van a panel akkor talán tudnék rá szakembert aki elvállalná a javítását .
Igen, megvannak. A problémám az velük, hogy félig tudom csak használni. 1 fázisról valamiért nem gyujtja a tirisztorokat és a toló is "furán állítható". Eredetileg 3 gépem volt, 1 toló nem a saját elektronikájával. Mindhárom selejt gép volt.
De az nem 3fázisú gép ?
De igen.
Szerintem azért meg kellene nézni azt az ESAB panelt hátha ki lehet hozni belőle valamit . Ha úgy látod jónak akkor hozd el csütörtökön melóba én meg beugrok érte a vaskapuig . Van most egy kollégám aki régebben tirisztoros hajtásokkal , vezérlésekkel foglalkozott .
Úgy érzem te tudod ki vagyok, de én nem is sejtem te ki lehetsz. Az előtolóba 2, az alapgépbe 3 (2db law410, 1db law510w) panelom van. van bennük valami szinkron rész és szerintem az nem engedi, hogy induljon. Lehet, hogy ha rendesen 3 fázisról indítanám menne rendesen valamelyik.
OFF: Idősebbek közzé tartozom de a memóriám nagyon jó ! Már találkoztunk személyesen is a Tiszai Pu.-nál - keresd vissza a levelezésedben is megtalálod , már ha nem törölted .ON: Van egy új munkatársam aki régebben javított tirisztoros dolgokat , köztük ESS , REHM , ESAB hegesztő gépeket is - elviszem neki megnézni és majd mond valamit . Hozd el őket és ugyanígy vissza is tudom juttatni neked .
Már eszembejutott, a diódák... A neveket nehezen jegyzem meg. Az az igazság, hogy nem is igazán akarok az eredeti elektronikával foglalkozni. Úgy szeretném megcsinálni a gépet mint a "butább" gépek vannak. 1 potival állítani a tolást (fokozatkapcsoló hiányában) egy másikkal pedig a feszültséget szeretném álítani. Mivel a gép eredetileg 3 fázisú, nekem itthon nincs csak 1 fázis így át kell barkácsolni a tekercseket is és szerintem nem igazán tetszene az eredeti elektronikának, mert az figyel minden marhaságot. Ezért szeretnék egy használható szabályzóelektronikát építeni hozzá 6 helyett csak 2 tirisztorral.
Sziasztok. Ma végre sikerült kicserélni a vezérlőpanelen az összes IC-t. Kipróbáltam, ugyanúgy nem megy a gép. A vezérlőpanel a tápfeszültséget megkapja, de a gomb megnyomására nem húz se a mágneskapcsoló, se a huzaltoló nem lép működésbe.
Javítottam már vagy 20 ilyen panelt, de kb 100%-ban IC hibája volt. Előtte átvizsgáltad az egyéb félvezetőket, forrasztásokat? De arra gondolni sem merek hogy nem ellenőrizted hogy a pisztoly nyomógomb rendesen zárja a panelen az áramkört.
Az összes tranzisztort átmértem, a Graetz-et átmértem. Mind jó volt. még a diódák nincsenek megmérve. A pisztoly nyomógomb rendben van. Ellenben ha egy 24V-os trafóról megtáplálom a panelt, akkor a 0,56 ohmos ellenállás (gondolom ez fékezőellenállás) enyhén melegedni kezd, ez normális dolog?
Ha a fékező tranzisztor zár akkor azon nem kellene áramnak folyni.
Közben mérem a diódákat, 2 db 4148as szakadt ill zárlatos, ZY13 zener záróirányban másfél voltnál nyit, ezek cserések. Most már sanszos, hogy az új ic-k is halottak...
Azt hittem az elején átnézted az összes mérhető félvezetőt.... ejjj!
Ha értenék az elektronikához, biztos úgy csináltam volna . Mindegy, holnap veszek új zenert aztán meglátjuk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |