Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Én egy egyszerű 10W-os erősítőre gondoltam.Ahhoz is jó ez a bekötés?
Igen jó de arra oda kell figyelni, hogy a jack test pontja a detektoros földeléséhez csatlakozzon, különben búgni fog.
Tisztelt detektoros kedvelők...
Még is építettem egy újabb detektorost, az elhatározásom ellenére.Nem tudtam bele nyugodni, hogy itt nyíregyházán ne fogjam a Kossuth rádiót detektorossal.Sz-ferkó javaslatára csináltam három darab 180 mm. külső átmérőjű tekercset 1,06 mm. huzalból.Addig raktam föl a meneteket amíg a műszerem nem mutatott 280. mikroHenrit.A kapcsolási rajzot még régebben kaptam Hatvanas Jocó.tol.Két módon is meg építettem.Az első megoldásnál a tekercsek fixen állnak, míg a másiknál egy tengelyen egymáshoz képest eltolhatók és így hangolhatók.Ezzel a megoldással a nap bármely szakában fogni tudtam a Kossuthot.Nem nagy hangerővel, de még számomra is tisztán érthetően.Ezzel megvalósítottam amit már 63 éve szeretnék-Kossuth rádiót hallgatni saját gyártmányú detektorossal. Na ezt csináljátok utánam, hogy valamit elhatároztok és 63 év múlva megcsináljátok. Üdvözöl mindenkit egy öreg detektoros.
Gratulálok! Örülök, hogy nem hagytad abba az építést!
A kedvedért most 9 óra után is szól a Kossuth ![]()
Nagyon szép lett! Never give up!
![]()
Gőzgépész, igazi nevén Tibi visszatért. Ennek és az általa épített készüléknek úgy örülök, mintha csak én készítettem volna. Gyarapodott egyel azoknak a készülékeknek aszáma a fórumon amely amely utánépíthető. Fontos az elmélet is de itt ez most párosult a megvalósítási akarattal. Gratulálok az újabb detektoroshoz. Remélem lesz folytatás, akár csöves készülékkel is. Üdvözlettel, sz_f
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz!Ez az igazi kitartás,Le a kalappal előted!Meghajlok nagyságod előtt.....!
Hű, ez Nagyon Szép és Profi lett, Gratulálok!
![]() Annak meg különösen örülök, hogy két hete a BURABU-n személyesen is össze futottunk! Annyira megilletődtem a találkozástól, hogy fényképezni is elfelejtettem... ![]()
Köszönöm az elismerést mindenkinek.Annál is inkább, mert majdnem hűtlen lettem a csapathoz, ami bizony nagy butaság lett volna.
Az igazság az, hogy ez a készülék ebben a formában csak egy kísérlet, hogy egyáltalán működik e. Készülni fog ennek egy kidolgozottabb formája.Lehetséges és szinte biztos, hogy egy ferrit magos kosártekercsekből álló módozatát is megcsinálom, mert ezeket a nagy tekercseket nehéz lenne dobozolni és kár is lenne eldugni őket.Viszont még az összeépítésen javítani kell és érdemes is. Bevallom, hogy elkövettem egy eretnekséget is:a fűhallgató helyére egy a TV.-hez használt infra fejhallgatót kapcsoltam.Az adaptere ebben az esetben erősítőként is működött. Így már olyan nagy hangerőt is elő lehetett állítani, ami már túl erős volt.De ez már nem szabályos, viszont roppant célra vezető. További jó munkát kívánok.
Szervusz Tibi!
A többieket tudom csak idézni, nagyon dícséretes a kitartásod és egészséges kíváncsiságod, hogy meg építetted ezt a szép korhű kinézetű vevőt. Akkurátus benne az "Y" forgó is. Irnál pár szót az antennádról, földelésedről? Még egyszer csak gratulálni tudok. Üdv. Gábor
Kedves Gábor...
Köszönöm, hogy értékeled azt a munkát amit szórakozás képen kifejtek.Amikor fel jövök az alagsori műhelyemből mindig jobban érzem magam mint amikor lemegyek. Az antennám kb:20 m hosszú és kb. 15 m.magasan van kifeszítve.Két párhuzamos szálból ál.Szigetelt kb.4 mm átmérőjű sodrott réz vezeték alkotja.Iránya majdnem kelet-nyugat.Nagyjából Solt is arra felé van.A földelés a házi vízvezeték horganyzott acélcsövére van rá kötve.A cső 1,2 m mélyen van a talajban és 35 m hosszú.Az hálózati áram fázispontja a nullával és a földvezetékkel egyforma feszültséget mutat. Jó rádiózást kíván:Tibor.
Kísérletezgettem,és sikerült egy saját dupla diódás kapcsolást építenem,ami szerintem feszültség kétszerező kapcsolás lett. Kondival tovább erősíthetném csak nincs sajna.Ki mit szól hozzá?
Ugyanez kicsit másképp még jobban erősítette a vételt.(a T betű az illesztő trafót jelöli)
A T betű semmilyen trafót nem jelent senki számára !
Légy szives nézzél utána a rajzi elemek szabványos jelölésének és akkor teljesen egyértelmű elvi rajzokat fogsz tudni publikálni.Nem olyan bonyolult dolgok ezek. A transzformátorok jelölési rendszere nagyon világos és egyszerű.2 db tekercs egymással szembe forditva. Ezek jelképezik a primer és szekunder tekercsfeleket. A vasmagok anyagi jellemzőit is ábrázolhatod. Ha a 2 tekercs közé folyamatos vonalat húzol az akkor vasmag lásd hálózati transzformátorok. Ha szaggatott akkor meg ferrit magos tekercsről beszélhetünk általában. Ha nincs semmi se akkor légmagos. Ha lényeges a tekercsek kezdet végződés bekötési sorrendje akkor ott 1 ponttal jelzik a tekercs kezdetét. Megcsapolásokat is jelölni szokták 1 1 vonalal amik a menetekre kapcsolódnak. Kb.: ennyi a lényege a jelölésének. Természtesen más bonyolultabb (több fázisú) transzformátorok ábrázolásánál több információt is megszoktak adni a tekercs ábrázolásánál.
Szia!
Az illetékes moderátorok majd jelzik, hogy nem ez az a topik ahol aktív rádióról csevegünk. Annyit dióhéjban, hogy a linken nem FM vevő van , de ha minden képen akarsz építeni, akkor bontott zsebrádióban van URH szektoros forgó kondi, és ahhoz ott van mellette a 4-6 menetes tekercs is. Üdv.
Üdv!
Kondival nem tudsz erősíteni semmit, azonban a fülhallgatóval/trafóval párhuzamosan kapcsolt 1-2 nF kapacitással a burkológörbe alatt lévő nagyfrekit rövidre zárhatod, ezzel javulhat a hangminőség is.
Hááát elég ravasz a kapcsolás. Nem vennék rá mérget, hogy feszültségduplázó. A (#1219510) sz. hozzászólásomban értekeztem a feszültségduplázóról.
Az az ottani ábrán szereplő 56 pF-os kondenzátor helyett kisebb is megfelel, ami "malacfarok" (vastagabb csupasz, vagy szigetelt rézdrótra tekercselt zománc szigetelésű vékonyabb huzal) kivitelben házilag is könnyen előállítható. Az ide mellékelt malacfarok pl. pont 15 pF.
Köszi,multiméterem nincs hogy megmérjem a hagyományos,és a mostani saját magam által épített kapcsolás közötti eltéréseket,de sokkal erősebb a jel,ha a 'Földről' viszek oda még egy diódát,hidd el,teszteltem.Csak ezt a sz....r románt tudnám valahogy leválasztani a Kossuthról. A Kossuth ugyebár 98.9,a román meg 90Mhz-en van,szóval 1 tized a különbség,és csak bele vartyog a Kossuthba, képtelen vagyok leválasztani róla
![]()
Azt hiszem, rossz skálán nézted a frekvenciát. A detektorossal az Am sávot veszed, itt a Kossuth 540 kHz-en ad, a román meg 603 és 720 kHz-en.
Mindenesetre ajánlanám, teszteld le az általam ismertetett feszültségduplázót "malacfarokkal". Ennél a feltekert vékonyabb drót hosszával precízen kézben lehet tartani a rezgőkör terhelését. Ha kevesebb huzalt tekersz rá, kisebb lesz a rezgőkör terhelése, igaz, a hangerő is, viszont a rezonanciagörbe "hegyesebb" lesz, így esetleg fel tudod szabadítani a Kossuthot az idegen elnyomás alól ![]()
Tudom hogy Khz-ben mérik,de nekem van egy kis mp3-mam,ami Mhz-ben jelzi ki a dolgokat,és ott a Kossuth 98.9
Szia, azert mert ultrarovidhullamon is sugaroz. http://www.mr1-kossuth.hu/frekvenciak.html
Na de detektoros rádiót VHF frekvenciára, és FM-re -kissé más feladat!
Nekeverd már össze a szezont/fazonnal !
Tájékozódjál a műsorsugárzó adóállomások frekvencia listájáról a középhullámú tartományban. Az 100 MHzes tartomány a CCIR URH rádiók frekvenciája! Amire meg Te tekercselsz detektoros rádiót 1 kissé lejjebb 100-200ad résznyi frekvencián 500 KILOHERZ és 1,8 MEGAHERZ közti tartományban működik.
Egy kicsit bántcsa a szememet:
A frekvenciát HERTZ -ben mérik, (Heinrch Rudolf Hertz után) illetve ennek váltószámaival. Azaz kHz (kilohertz) ben, MHz (megahertz) -ben, GHz (gigahertz) -ben. Erősen kívánatos lenne helyesen alkalmazni. Detektoros rádió készíthető bármilyen hullámsávra, ahol AM DSB adás van.
Neked elmondom még egyszer,nem keverek semmit!!!!!!!!!! Tudom hogy a Kossuth középhullámon van,és Khz-ben mérik.De van nekem egy kis digitális mp3 lejátszóm, ami Mhz-ben MÉRI A FREKIKET!!!!!!!!! A Kossuth 570Khz körüli értéket,nekem a kis kütyüm 89.9Mhz-en jelzi ki.Érted már????
Szia!
Nem hiszem, hogy meg fogja érteni, mert az 570 KHz MHz-ben is csak 0,57. |
Bejelentkezés
Hirdetés |