Fórum témák
» Több friss téma |
Igazad van.
Idézet: Ebből az jön le hogy én csinálom. „DE HA ÉN CSINÁLTATNÁM”
Nem szerettem volna vitát generálni, hogy pontosítsak akkor mondta mikor a földelőszonda vezetékét kötötte be a dobozba. Azt nem hinném, hogy lerázásból mondta volna, mert jó ismerősöm. Amúgy tökéletesen működik minden amit bekötött.
Hello!
"tv szerelésnél ez használatos mondat" ?DE HA ÉN CSINÁLTATNÁM? = "Ebből az jön le hogy én csinálom." Nos akkor itt kell befejezni, mert most már tényleg kezd operettbe átmenni a dolog. üdv! proli007
Sziasztok!
Van egy 1kW-os szivattyúm, amit éjszakai áramról szeretnék működtetni. Egy relével lenne megoldva, vagyis: ha nincs éjszakai áram, akkor nappaliról, ha van, akkor átkapcsol éjszakaira. A kérdésem pedig az, hogy a relével elég a fázist átkapcsolni? Vagy a nullát és a védőföldet is kell? Szerintem a nulla és a védőföld ugyanabból a sínből jön, vagyis fölösleges. Üdv! Balázs
Elég csak a fázist. Egyébként a házban van 3 fázis? Írd le hány fázis a nappali és az éjszakai és hány amperesek a kismegszakítók az óránál (a plombásak).
Szia!
3 fázis van a házban, de minden konnektor ugyanarról a fázisról megy. Az éjszakai áram is 1 fázis. Lemérem, hogy az éjszakai áram fázisa, és a konnektor fázisa között van-e feszültség. Ha van, akkor külön fázison van a kettő. De szerintem ez teljesen mindegy. A nappali és éjszakai áram kismegszakítói 16A-sek. De én a relé után kötök még egy 10A-est, mert a relé csak annyit tud. Üdv! Balázs
A 10 amperest a relé elé kéne biztonsági okokból. Meg ha szerelni kell akkor ne kelljen a nagyot kapcsolni. Ha külön fázis akkor időzítés kell ami egy 20-as minden kütyüvel. Én inkább odavinném azt az egy fázist ami megegyezik. Ha nem egyezik meg akkor szikrázik átkapcsoláskor a relé meg egy kis füst kíséretében távozni fog köreitekből.....
Elég csak a fázist.
Én ezt alaposan, de nagyon alaposan, de igen nagyon alaposan átgondolnám...
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget! Még egy kérdés: ez ugye legális? Üdv! Balázs
Miért? Váltani csak a fázist kell. A nullát meg ha akarja le lehet kapcsolni de váltani nem lehet mivel csak egy van. Földelés is de azt meg lekapcsolni tilos. A fázist elég. Vagy mondd meg mi a baj vele?
Nem legális.
De tudomásom szerint áramszolgáltatója válogatja, hogy érdekli-e őket, vagy nem. Már ha nem haragszol meg túlságosan, nem is erkölcsös. Ugyanis azért (is) adja olcsóbban, hogy ha bajba kerül, gazdálkodhasson vele. Az meg nem gazdálkodás, hogy ő kínból lekapcsolja, és rögtön megint megjelenik a terhelés.
Hát de már bocsánat, hogy lenne egy nulla? Mérőnként van egy nulla... Alapvető biztonsági szabályokat szeg meg ez a megoldás... Bár nem is tudjuk, hogy kívánnád, melyik mérő nullája legyen a motornál? Tegyük fel, a nappali. Jár a motor az éjszakairól, jön egy villanyszerelő, lekapcsolja a nappali mérőt, megbontja a nulláját és meghal a motortól jövő feszültség miatt.
Már ha nem haragszol meg túlságosan, nem is erkölcsös. Ugyanis azért (is) adja olcsóbban, hogy ha bajba kerül, gazdálkodhasson vele.
Nem. Nem azért adja olcsóbban. Azért adja olcsóbban, mert ő is olcsóbban veszi. És ennek az az oka, hogy csúcsidőn kívül kisebb a kereslet, ezért a termelők a csúcsidőszakhoz képest csak nyomott áron tudják eladni a termelt áramukat.
Ugyanaz a nulla csak két órába el van osztva utána meg összekötve. Szóval mindegy honnan veszi a fázist meg a nullát akkor is csak az éjszakai fog forogni ahonnan a fázist veszi.
Szia!
Idézet: „...el van osztva utána meg összekötve.” Az-igen.
Nem szó szerint kell venni, hanem olyan mintha össze lenne kötve meg utána szétválasztva vagy fordítva. Az én elgondolásom és a fizika alapján na meg amiket látok hallok olvasok alapján 4-4 vezeték van amiből 3 fázis 1 nulla de a nullát mindegy honnan veszed...
Nos itt különül el a villanyszerelő szakma, a barkácsolástól!
Míg a barkács esetén, ha valami műkszik, akkor az elkövetője ráfogja, hogy jó. A villanyszerelésben, ha valami műkszik, az még nem feltétlen jó! Az ide vonatkozó okokat ötfelezős érthetően leírta.Bővebben: Link Tehát fizikailag működik, de veszélyeket hordoz ez a fajta kivitelezés. Ezért nem megengedett különálló áramkörök elosztás utáni újra közösítése, egymás vezetékeinek "áramkörbe kapcsolása"!
Sziasztok!
Régebbi építésű lakásom van és szeretném az elektromos hálózatát felújítani ill. plussz konnektorokat szeretnék nagyobb a energiafelvételű eszközöknek,valamint a fürdőszobába egy ventillátort.Mivel nem vagyok szakértő,de a kíváncsiság hajt,ezért magam szeretném megoldani.Kapcsolási rajz(ok)ra lenne szükségem valamint tanácsra,hogy mik kellenek (egy jó szakemberen kívül) a megfelelő kivitelezéshez.
A jó szakember mellé pénz fog kelleni, kíváncsiság nem kell hozzá...
hmmm....nagyon sokat segítettél
[Off]Ne haragudj, nem akartalak megbántani, de nem bírtam kihagyni.. Mert mihez is szeretnél kapcsolási rajzokat? Kérdezek vissza naívan és buta tekintettel. A néhány plusz dugaljhoz, vagy az egy szál ventillátorhoz? Az általad használt "nagyobb a energiaigényű berendezés" ( elnézést, ha pontatlanul idéztem volna ) meghatározás is elég semmit mondónak tűnik.
Ez 50 éve így volt leírva a tankönyvben.
Ma azonban a vezérlésnek köszönhetően egész más a helyzet. Példának okáért mondjuk 12 csoportba vannak osztva, eltolt idővel. És van nappali ráfűtés, ami aztán jól bele tud csapni a legdrágább időszakba is. És van szigorú menetrend, amit nem ajánlatos túllépni, mert akkor csak drágán lehet venni.
Üdvözlet mindenkinek!
Egy nagyon régi építésű családi házban kellene mosógépet és elektromos vízmelegítőt upgrade-elni. Egy ősrégi villanyóra van a házban, egy fázis, két csavaros biztivel, földelés nincs. Szeretnék az órától új, vastag vezetéket vinni a konyháig és egy 16-os kismegszakítót felrakni. Kérdés 1: Van lehetőség az óránál az elmenő oldalra új vezetéket bekötni? (sajnos nem láttam még a helyet) Kérdés 2: Hogyan tudnék földelést kialakítani a mosógép érintésvédelme miatt? Előre is köszönöm a válaszokat!
1. a villanyórát nem bonthatod meg, tehát csak a biztosíték után tudsz vezetéket cserélni.
2. földelést így csinálhatsz: Bővebben: Link
Ha tudjuk, miről beszélünk, az jó.
Mit akarsz a földeléssel? Mármint hová kötöd? És mit kötsz a mosógép dugaszolóaljzatánál a védővezető csavarja alá?
Helló! Van akkora biztosító a villanyórán, hogy elbírja nagyobb terhelést? Mert hiába teszel 16A-ost, ha a főbizti csak 10A-os (még a 16-os után sem jó még egy 16-os). Ha kicsi a bejövőd, nagyobbra kell cseréltetni a szolgáltatóval (32A-ig ingyenes, csak kismegszakítót kell fizetni). Olvass vissza a témában, sok hasznos dolgot már leírtunk.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Ezek szerint csinálnom kéne egy biztosítékszekrényt, (kismegszakítók, FI relé) majd a helyi elektromos szolgáltatót kihívni (Románia, Hunyad???), a villanyóra megbontásához, szekrény bekötéséhez és a visszaplombálásához. Érintésvédelmi földelésre gondoltam a vizes helyiségben működő eszközök miatt, de nem tudom hogyan kell szakszerűen kiépíteni. Természetesen azt tudom, hogy az új kismegszakítóknak a bejövő áram értéke alatt kell lennie. Így látatlanban szerintem max. 16-20 A -es lehet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |