Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   225 / 983
(#) tanulo99 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 28, 2012 /

Igazad van.
Idézet:
„DE HA ÉN CSINÁLTATNÁM”
Ebből az jön le hogy én csinálom.
(#) Zsolt32 hozzászólása Jún 28, 2012 /

Nem szerettem volna vitát generálni, hogy pontosítsak akkor mondta mikor a földelőszonda vezetékét kötötte be a dobozba. Azt nem hinném, hogy lerázásból mondta volna, mert jó ismerősöm. Amúgy tökéletesen működik minden amit bekötött.
(#) tanulo99 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /

Akk minden rendben.
(#) proli007 válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /

Hello!
"tv szerelésnél ez használatos mondat"
?DE HA ÉN CSINÁLTATNÁM? = "Ebből az jön le hogy én csinálom."
Nos akkor itt kell befejezni, mert most már tényleg kezd operettbe átmenni a dolog.
üdv! proli007
(#) Balaa16 hozzászólása Júl 2, 2012 /

Sziasztok!
Van egy 1kW-os szivattyúm, amit éjszakai áramról szeretnék működtetni. Egy relével lenne megoldva, vagyis: ha nincs éjszakai áram, akkor nappaliról, ha van, akkor átkapcsol éjszakaira. A kérdésem pedig az, hogy a relével elég a fázist átkapcsolni? Vagy a nullát és a védőföldet is kell? Szerintem a nulla és a védőföld ugyanabból a sínből jön, vagyis fölösleges.
Üdv! Balázs
(#) tanulo99 válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Elég csak a fázist. Egyébként a házban van 3 fázis? Írd le hány fázis a nappali és az éjszakai és hány amperesek a kismegszakítók az óránál (a plombásak).
(#) Balaa16 válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Szia!
3 fázis van a házban, de minden konnektor ugyanarról a fázisról megy. Az éjszakai áram is 1 fázis. Lemérem, hogy az éjszakai áram fázisa, és a konnektor fázisa között van-e feszültség. Ha van, akkor külön fázison van a kettő. De szerintem ez teljesen mindegy. A nappali és éjszakai áram kismegszakítói 16A-sek. De én a relé után kötök még egy 10A-est, mert a relé csak annyit tud.
Üdv! Balázs
(#) tanulo99 válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

A 10 amperest a relé elé kéne biztonsági okokból. Meg ha szerelni kell akkor ne kelljen a nagyot kapcsolni. Ha külön fázis akkor időzítés kell ami egy 20-as minden kütyüvel. Én inkább odavinném azt az egy fázist ami megegyezik. Ha nem egyezik meg akkor szikrázik átkapcsoláskor a relé meg egy kis füst kíséretében távozni fog köreitekből.....
(#) ötfelezős válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Elég csak a fázist.

Én ezt alaposan, de nagyon alaposan, de igen nagyon alaposan átgondolnám...
(#) Balaa16 válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Sziasztok!
Köszönöm a segítséget! Még egy kérdés: ez ugye legális?
Üdv! Balázs
(#) tanulo99 válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Miért? Váltani csak a fázist kell. A nullát meg ha akarja le lehet kapcsolni de váltani nem lehet mivel csak egy van. Földelés is de azt meg lekapcsolni tilos. A fázist elég. Vagy mondd meg mi a baj vele?
(#) ötfelezős válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Nem legális.
De tudomásom szerint áramszolgáltatója válogatja, hogy érdekli-e őket, vagy nem.

Már ha nem haragszol meg túlságosan, nem is erkölcsös. Ugyanis azért (is) adja olcsóbban, hogy ha bajba kerül, gazdálkodhasson vele. Az meg nem gazdálkodás, hogy ő kínból lekapcsolja, és rögtön megint megjelenik a terhelés.
(#) ötfelezős válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Hát de már bocsánat, hogy lenne egy nulla? Mérőnként van egy nulla... Alapvető biztonsági szabályokat szeg meg ez a megoldás... Bár nem is tudjuk, hogy kívánnád, melyik mérő nullája legyen a motornál? Tegyük fel, a nappali. Jár a motor az éjszakairól, jön egy villanyszerelő, lekapcsolja a nappali mérőt, megbontja a nulláját és meghal a motortól jövő feszültség miatt.
(#) _vl_ válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Már ha nem haragszol meg túlságosan, nem is erkölcsös. Ugyanis azért (is) adja olcsóbban, hogy ha bajba kerül, gazdálkodhasson vele.

Nem. Nem azért adja olcsóbban. Azért adja olcsóbban, mert ő is olcsóbban veszi. És ennek az az oka, hogy csúcsidőn kívül kisebb a kereslet, ezért a termelők a csúcsidőszakhoz képest csak nyomott áron tudják eladni a termelt áramukat.
(#) tanulo99 válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Ugyanaz a nulla csak két órába el van osztva utána meg összekötve. Szóval mindegy honnan veszi a fázist meg a nullát akkor is csak az éjszakai fog forogni ahonnan a fázist veszi.
(#) tibibalogh520 válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Szia!
Idézet:
„...el van osztva utána meg összekötve.”

Az-igen.
(#) tanulo99 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Nem szó szerint kell venni, hanem olyan mintha össze lenne kötve meg utána szétválasztva vagy fordítva. Az én elgondolásom és a fizika alapján na meg amiket látok hallok olvasok alapján 4-4 vezeték van amiből 3 fázis 1 nulla de a nullát mindegy honnan veszed...
(#) tibibalogh520 válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Nos itt különül el a villanyszerelő szakma, a barkácsolástól!
Míg a barkács esetén, ha valami műkszik, akkor az elkövetője ráfogja, hogy jó. A villanyszerelésben, ha valami műkszik, az még nem feltétlen jó!
Az ide vonatkozó okokat ötfelezős érthetően leírta.Bővebben: Link
Tehát fizikailag működik, de veszélyeket hordoz ez a fajta kivitelezés. Ezért nem megengedett különálló áramkörök elosztás utáni újra közösítése, egymás vezetékeinek "áramkörbe kapcsolása"!
(#) Sanyi74 válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

És ha van érintésvédelmi relé?
(#) andrij5 hozzászólása Júl 6, 2012 /

Sziasztok!

Régebbi építésű lakásom van és szeretném az elektromos hálózatát felújítani ill. plussz konnektorokat szeretnék nagyobb a energiafelvételű eszközöknek,valamint a fürdőszobába egy ventillátort.Mivel nem vagyok szakértő,de a kíváncsiság hajt,ezért magam szeretném megoldani.Kapcsolási rajz(ok)ra lenne szükségem valamint tanácsra,hogy mik kellenek (egy jó szakemberen kívül) a megfelelő kivitelezéshez.
(#) SzervízMacska válasza andrij5 hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

A jó szakember mellé pénz fog kelleni, kíváncsiság nem kell hozzá...
(#) andrij5 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

hmmm....nagyon sokat segítettél
(#) SzervízMacska válasza andrij5 hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

[Off]Ne haragudj, nem akartalak megbántani, de nem bírtam kihagyni.. Mert mihez is szeretnél kapcsolási rajzokat? Kérdezek vissza naívan és buta tekintettel. A néhány plusz dugaljhoz, vagy az egy szál ventillátorhoz? Az általad használt "nagyobb a energiaigényű berendezés" ( elnézést, ha pontatlanul idéztem volna ) meghatározás is elég semmit mondónak tűnik.
(#) andrij5 hozzászólása Júl 7, 2012 /

már megoldottam egy jó szakemberrel
(#) ötfelezős válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Ez 50 éve így volt leírva a tankönyvben.
Ma azonban a vezérlésnek köszönhetően egész más a helyzet. Példának okáért mondjuk 12 csoportba vannak osztva, eltolt idővel. És van nappali ráfűtés, ami aztán jól bele tud csapni a legdrágább időszakba is. És van szigorú menetrend, amit nem ajánlatos túllépni, mert akkor csak drágán lehet venni.
(#) h_tomek hozzászólása Júl 9, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek!

Egy nagyon régi építésű családi házban kellene mosógépet és elektromos vízmelegítőt upgrade-elni.
Egy ősrégi villanyóra van a házban, egy fázis, két csavaros biztivel, földelés nincs.
Szeretnék az órától új, vastag vezetéket vinni a konyháig és egy 16-os kismegszakítót felrakni.

Kérdés 1: Van lehetőség az óránál az elmenő oldalra új vezetéket bekötni?
(sajnos nem láttam még a helyet)

Kérdés 2: Hogyan tudnék földelést kialakítani a mosógép érintésvédelme miatt?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) zolika60 válasza h_tomek hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

1. a villanyórát nem bonthatod meg, tehát csak a biztosíték után tudsz vezetéket cserélni.
2. földelést így csinálhatsz: Bővebben: Link
(#) ötfelezős válasza h_tomek hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Ha tudjuk, miről beszélünk, az jó.
Mit akarsz a földeléssel? Mármint hová kötöd? És mit kötsz a mosógép dugaszolóaljzatánál a védővezető csavarja alá?
(#) granpa válasza h_tomek hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Helló! Van akkora biztosító a villanyórán, hogy elbírja nagyobb terhelést? Mert hiába teszel 16A-ost, ha a főbizti csak 10A-os (még a 16-os után sem jó még egy 16-os). Ha kicsi a bejövőd, nagyobbra kell cseréltetni a szolgáltatóval (32A-ig ingyenes, csak kismegszakítót kell fizetni). Olvass vissza a témában, sok hasznos dolgot már leírtunk.
(#) h_tomek válasza h_tomek hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

Ezek szerint csinálnom kéne egy biztosítékszekrényt, (kismegszakítók, FI relé) majd a helyi elektromos szolgáltatót kihívni (Románia, Hunyad???), a villanyóra megbontásához, szekrény bekötéséhez és a visszaplombálásához.

Érintésvédelmi földelésre gondoltam a vizes helyiségben működő eszközök miatt, de nem tudom hogyan kell szakszerűen kiépíteni.

Természetesen azt tudom, hogy az új kismegszakítóknak a bejövő áram értéke alatt kell lennie. Így látatlanban szerintem max. 16-20 A -es lehet.
Következő: »»   225 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem