Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 46
(#) zolika60 válasza sprofan hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Azért azt a pár ezer köbméter talajvizet elég nehéz felmelegíteni. Egy nap alatt meg nem is lehet.
(#) sprofan válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Próbáltad már amit írtam? Mert ha nem, inkább ne írogass butaságot Egy kútban nincs több ezer köbméter víz, szó sincs erről, csak arról a mennyiségről ami az adott pillanatban a kútban van. Ami mivel nem szívsz ki belőle vizet állandó, se ki se be. Szóval megkérlek hogy először próbáld ki te magad is... Felmelegítés alatt pedig nem azt kell érteni hogy hirtelen 20 fokot ugrik a kútvíz hőmérséklete, nálam konkrétan 5 fokot nőtt, és bármilyen hihetetlen, ezt utána még 3 napig szinte változás nélkül tartotta.
(#) Roadati hozzászólása Júl 29, 2011 /
 
Hőcserékő külon tartájba,akár a földbe süllyesztve is.a tartályba cserélődne folyamatosan a felmelegedett víz a hideg kútvízre.a hőcserélő keringetné a radiátoros és padlófűtés köröket.A felmelegedett vizet a tartályból vissza a földbe,de nem közvetlenül a kútba.
(#) harry90 hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
sziasztok egy kérdés számítógép szerelő vagyok és egy ilyesmi ötlött az eszembe hogy külsőleg meg oldom tápot kívülre rakom a ki vezető részeket ahol lyuk van plexyt rakok és hagyok rajta egy ki menő részt ahol kifelé megy és egy másikat mi befelé megy a levegő a másik oldalt és belül pár venti mozgatná a hideg levegőt a jég miatt valami nagyobb edényt beraknák belülre és raknék bele egy nagy zacskónyi jeget (az edény cserélgethető lenne így az elolvad ki öntöm a vizet és a helyére új jég ) így kb. igaz 1-2 óránként cserélni kéne a jeget egy kis garázs üzletbe kéne ez mert sajna a levegő bent martad a sima venti meg nem bírja így még a gatyám is csurom izzat és szerintetek effajta megoldás hülyeség vagy meg oldható a terv mivel csak a fejembe van magyarul az egyik bemeneti venti a táp helyére a másik kimenti meg a cd romok helyére ennyit még hozzá fűznék és a klímám ha jól megy 1 hónap múlva jön meg addigra meg kéne egy ideglenes a választ előre is köszi segítsetek hülyeség ez így agy meg oldható vagy mi kéne még
(#) djusee válasza harry90 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Helló. Kicsit nehéz volt megérteni, de szerintem nem jó ötlet jeget tenni a számitógépbe, lehet hogy elég párás lessz bent a levegö a dobozba, azt meg nem szeretik a számitógép komponensek. Szerintem. Sima venti nem elég?
(#) harry90 hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
nem és csak ventik lennének benne sima venti 1 nem is érződik meg 2 meghalnak 2-3 hét alatt éjjel nappal megy 3 gép munka és egyéb okok miatt is hát a tápjaik szépen fűtik amugy is javarészt zárt kis helyiséget
(#) harry90 hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
azé is gondoltam valami hasonlót mert úgy szoktam ki olvasztani az üdítőimet mivel fagyasztom van hogy az egyik táp ventijéhez rakom az meg fújja rá a meleget és közben ugye a jeges üvegről meg hideg és amíg oda tartom érződik hogy fújja szét fele a hideget csak nincs kedvem egész nap a hideget ott tartani és így jött ez a jeges ötlet
(#) djusee válasza harry90 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
És az nem lenne megoldhato hogy pl a tápból kiáramló meleg levegöt kivezesd a szabadba(lakáson kivülre)? Vannak ilyen flexibilis aluminium csövek mint ami a páraelszivóhoz megy.Akkor nem fütené a szobát.
(#) harry90 hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
mind1 látom a kérdésre nem lelek választ megoldom magam
(#) BarnaPili válasza harry90 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Nekem az sem egyértelmű,hogy te egy számítógépbe akarsz belekotorni,vagy csak a gépházat akarod átépíteni jeges léghűtővé.Mindenféle alaplap meg miskulancia nélkül...
István
(#) technoattila válasza fpali53 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Tíz éve szereztem egy kiselejtezett fancoilt amit felraktam a nappalimba. A vizet fúrt kútból nyerem házi vízművel, amit természetesen locsolásra is használok. A keresztmetszetet leszűkítettem 2 mm-re és 3bar nyomás van rajta. Nem kell mondanom, hogy a vízigény rendkívül alacsony, ezért ki tudom engedni a kertre. A hatásfoka nem jelentős, de 7-8 fokot levisz, ha non-stop megy.
(#) mythbuster hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Szerintetek egy 150W -os peltier modulból lehetne klímát faragni? olyan 20m^2 -es területet kéne 25 fok alá vinni, de ha az asztalra fújná a hideg levegőt is klasz lenne.

Szóval az elképzelésem a következő lenne:

Adott egy 150W -os peltier modul, amit szépen beékelnék egy nyáklapba, úgy hogy a forró felén legyen a nyák réz oldala(hővisszaverés céljából), majd a forró felét egy "THERMALTAKE CL-P0600 Contact 21" -vel hűteném. A hideg felére menne egy nagy hűtőborda, rajta egy 12 centis ventinlátorral, ami oldalról szívja be a levegőt és előre tolja.

Szerintetek kivitelezhető lenne, vagy elvből halott ötlet?
(#) BarnaPili válasza mythbuster hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Szerintem halott ötlet...
(#) kaqkk válasza mythbuster hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Szerinted ha a szoba levegőjét 150w al hűtöd , és150w al fűtöd a másik oldalon akkor hány fokot fog hűlni egy óra alatt ? Ja és ne felejtsük el a hatalmas 3-5 % os hatásfokot sem !
(#) motyo hozzászólása Jún 11, 2012 /
 
Ha vennék egy napelemet, amivel aksit (aksikat) töltenék fel, hogy a forró napokon az itt előre eltárolt "ingyen" energiával pár peltier elemet tudjak működtetni oly módon, hogy a melegedő oldalát kútvízzel folyamatosan hűteném ami egyúttal ki is vinné a lakásból a felesleges hőt... a peltier hideg felével meg lehűteném, ill. hideg vizes áramlás alatt tartanám egy kis akváriumszivattyúval azt a hőcserélőt amin egy ventilátor áttolja a levegőt... na ez már egy klíma ára lassan... De a működtetése amellett hogy olcsó, kétséges! De az építés öröme meg van!!!
(#) zolika60 válasza motyo hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
A kútvíz keringetése önmagában elég, a többi kütyü csak bonyolítja és drágítja a rendszert.
(#) _vl_ válasza motyo hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Idézet:
„na ez már egy klíma ára lassan...”

Nem, ez eddigre már _nagyon sok_ klíma ára...
(#) JZoli válasza motyo hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
A Peltier elemek teljesítménye nagyon kicsi ahhoz, hogy igazából helyiséghűtésre lehessen használni. Ráadásul a napelem teljesítménye meg még ennél is kevesebb lenne. Tehát (igaza van az előttem szólónak) nagyon drága lenne ez a rendszer és a hűtési teljesítménye szinte nulla lenne az ára meg megközelítené egy klíma árát.
(#) motyo válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Igazad van! 23 fok van és a hőcserélőről 16 fokot fúl le a venti. 15 fokos a kútvizem ezt tolom be percenként 1.5-2liter átfolyással egy hungarocell dobozba ahol két hőcserélő van... (az egyikkel előhűtöm a levegőt az "elhasznált" vizzel) Egy oszlop ventit vettem hozzá a többi meg csak vót!
Kicsit kételkedtem a dologban! De tényleg!
Sörkollektornál a 20 fokból lesz 60-65. Szóval ott jelentősebb a hőkülönbség. Ez a hét fok... de tényleg érezhető! A szoba kb 25 köbméter, erre jó!
(#) Pixi hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Már 4. éve üzemel a kútklímám, de arra nem találtam megoldást, hogy azzal mit lehet kezdeni, mikor egy bizonyos idő után fura szag jön belőle! Ez egy idő után már nagyon zavaró! Ez mitől lehet, és hogy lehetne megszüntetni?
Amúgy alu hőcserélő van benne, amit az összeszerelés előtt alaposan kimostam, kiáztattam!
Akinek lenne valami ötlete mitől is van ez, kérem segítsen!
Előre is köszi!

üdv
PIXI
(#) _vl_ válasza Pixi hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Lehetne pl. fertőtleníteni...
(#) Pixi válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Pl mivel?
Amúgy olyan szag jön belőle mint az autóknál mikor kikapcsoljuk a klímát, de a venti megy tovább és ugyan ilyen fura szag jön be akkor is!
(#) kaqkk válasza Pixi hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Klíma tisztító spray és tiszta víz a a megoldás . Valószínűleg "pangó"víz van a kondenz kifolyó vezetékében . A kondenztálcába önts szépen lassan tiszta vizet ,ez átöblíti a rendszert , majd a hőcserélőt fújd be klímatisztító val és járasd amíg a vegyszer szaga eltűnik.
(#) _vl_ válasza Pixi hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Bármelyik autósboltban kapsz autóklímához tisztítósprét, de tán még a tecsóban is árulják. Az ilyen habosodó cucc, nem kell hozzáférni/suvickolni.
Ha viszont hozzáférsz rendesen, és meg tudod takarítani, akkor a domestos is simán jó lehet.
(#) regisztralunk hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Az alábbi egyszerű klíma működne? Hatékonyan?

A lakáson kívül van egy tartály, amibe egy kompresszor levegőt sűrít, mondjuk 8 bar nyomásig. Ilyenkor a tartályba kerülő levegő felmelegszik. Ezt utána visszahűtjük a kinti hőmérsékletre, majd beengedjük a lakásba. Amikor a levegő kiszabadul a tartályból, visszanyeri eredeti térfogatát, és közben lehűl.

Számításaim szerint 8 bar nyomással számolva a 35 fokos levegő -103 fokra hűlne le így, ami már le tudná hűteni a lakást. De egy kicsit gyanús, hogy ez nem ilyen egyszerű.
Van valami, amit nem vettem figyelembe?

Köszi.
(#) zolika60 válasza regisztralunk hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
A levegő fajhője alacsony. ezért ha -103 fokra hűlne, (Amit nem tudom hogyan számoltál ki) akkor is néhány pillanat alatt átvenné a szoba falainak és a benne lévő tárgyaknak a hőmérsékletét, úgy, hogy az csak jelentéktelen mértékben csökkenne. Tehát sok energiával gyakorlatilag nulla hűtés.
(#) regisztralunk válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Igen, soksok liter hideg levegőre van szükség, hogy lehűljön a szoba, de végülis a bolti légkondi is úgy hűt, hogy hideg levegőt fúj...

A számolást az alábbi, adiabatikus állapotváltozásra vonatkozó képlettel végeztem. (forrás a wikipédia)

T1/T2 = ( p1/p2 )^( (k-1)/k )

ahol
k ~ 1.4 (ideális, kétatomos gázoknál)
T1 = 35 °C ~ 308 K
p1 = 8 bar
p2 = 1 bar

ebből jön ki, hogy T2 ~ 170 K ~ -103 °C
(#) zolika60 válasza regisztralunk hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Ebből a képletből hiányzik a kiáramlási idő. A garázsban használt kompresszoromban volt már 10 bar nyomás is, de ha kiengedem belőle még 0 fok sem lesz nem hogy -103. Az igaz, hogy a klíma is hideg levegőt fúj, de a lehűtéséhez a klímagáz halmazállapot változását használja fel, ami nagyságrendekkel nagyobb hőmennyiség.
(#) manumanu válasza regisztralunk hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Szép és jó okfejtése megingatta a hitemet, hogy minek is jártam iskolába! És hol rontottam el a szaktudásomat!

Új feltalálót üdvözölhetünk sorainkban!

A hűtéstechnikában pl. az R707C vagy R410A gáz esetében sem az összenyomott és nyomás vesztett hűtőközeg a legfőbb cél, hanem a szállított hűtőközeg mennyisége, és hűtőképessége a latens (rejtett párolgási és kondenzációs hőkapacitásából kifolyólag!

Az igaz hogy az atomokat sűrítve hőt vesz fel és a nyomást elveszítve pedig hőt von el környezetétől az anyag.

Míg az egyik hordozó közeg képes nagy hőt szállítani, addig a levegő pl. erre hatékonyan képtelen!

azért az érdekelne hogyan számoltad ki hogy képes vagy 8 bar nyomással -103 fokot elérni!?? Ha elmagyarázod, jelöllek a NOBEL díjra!
Bővebben: Link
(#) Gafly hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Tetőre spriccelni vizet? Párolgás hőt von el. Tudom: Vízköves lesz a cserép
Következő: »»   36 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem