Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Ebben a tápban (Bővebben: Link) van áramlimit is? Melyik poti mit állít? Nincs hozzá valami leírás a rajzon kívül? Mert ilyen egyszerű, csak tranyós táp ritkaság.. Feszt tartja ahogy kell?
Jelenleg gyári tápot nyúzok, de jó lenne egy kettős, és szeretnék építeni egyet.. Üdv, Tom
Szia! Áramlimit az sajnos nincs benne, én izzókat használok erre a célra és ez igy tökéletesen megvédi az alkatrészeket mind a tápban mind az élesztendő kapcsiban,ja igen a potik, a 10k-ohmos a referenciafeszültséget állitja, a 2,2k-ohmos pedig a kimenő feszt, ha nagyon szeretnél leirást hozzá akkor leirom a könyvből amiből eredetileg van ez a kapcsi, de igazán lényeges dolgok nincsenek benne. Az áramot pedig teljesen jól tartja, nekem egy 2v ig mérő digitkijelző van rákötve egy 1:100-as osztóval, igy folyamatosan ellenőrizni tudom a feszt és tapasztalataim szerint teljesen jól müxik a cucc Ja, mellesleg igazad volt!!! A végfogom tényleg az előfokot hiányolta, elétettem a 2*50w os philips-em előfokát, na hallod, nem gyenge élményben volt részem és ebbe nem csak a hangerő tartozik bele, ugyhogy a kapcsit amit adtál mindenképp megépitem, kössz!!
Sajnos engem csak áramlimites érdekel, akkor nem ezt fogom megépíteni, annyira nem sürget a dolog.
Az erősítő meg örülök hogy jól műxik. Üdv!
Köszönöm szépen a rajzot, már régóta keresek vmi hasonlót, de ez tetszik, köszönöm
Szia, próbáltad terhelni huzamosabb ideig?
Mekkora hűtőborda van rajta? Próbáld meg 5V-on 3A-rel terhelni, kíváncsi vagyok, hogy mennyire melegszik fel. Ekkor kb. 70W jut egy tranzisztorra. Le tudod fényképezni a hűtőbordát?
Üdv!
Mit jelent nálad a "huzamosabb ideig"? Figyi, ez nem egy erőmünek épült erősitő tápegység, ez egy labortáp amivel tesztelgetni lehet akármit 3A-ig, ez egy könyvben van ,gondolom nem irják oda hülyeségből, a bordáról annyit hogy egy ilyen profilu bordán van a 4db 3055, kb 17cm hosszuságban, bocs de most nem megyek ki a mühelybe lefotózni neked. Üdv: Doncso
Értem.
Én nem kételkedem a kapcsolásban, viszont a kb. 70W elég soknak tűnik egy tranyónak, és ezért sok múlik a hűtésen. Csak azért kérdeztem, mert nem volt szó róla eddig. A "huzamosabb ideig" alatt azt értettem, hogy addig terhelni, hogy legyen ideje a bordának felmelegedni kb. konstans értékre, azaz nem tranziens jellegű a terhelés.
Ebben igazad van, nem tájékoztattam senkit a borda méreteiről! Viszont ezt még senki sem kérdezte eddig, másfelől sztem evidens hogy ha egy borda nagyon melegszik akkor azt vagy ventivel hüteni vagy bőviteni kell, vagy csökkenteni kell a terhelést, de hidd el,3A-t simán kibir, aki pedig labortápot épit annak nyilván van annyi gyakorlata hogy nem egy 2cm*2cm-es hütőzászlóra szereli a teljesitménytranyókat! Ha pedig nem a kapcsolásban kételkedsz akkor miben?? Amugy bocs tegnap lemaradt a fotó, ilyen profilu bordán helyezkednek el a tranyók.
Üdv: Doncso ja, igen, a képet Pafi mester lapjáról loptam, utólag is bocsi érte, de ha muszáj akkor lefotózom neked Idézet: „Ha pedig nem a kapcsolásban kételkedsz akkor miben??” Semmiben, csak fel akartam hívni a figyelmet, hogy a hűtés itt igen fontos! Idézet: „Amugy bocs tegnap lemaradt a fotó, ilyen profilu bordán helyezkednek el a tranyók” Köszi, csak az érdekelt, hogy nem egy darab alulemez, hanem normális borda.
Ja értelek, akkor bocs és kösz a felhívást! Azt hittem offolni akarod a kapcsit.
Ugyan ilyen fém vonalzóm van nekem is
Hogy ne csak offoljak, hamarosan kész vagyok a labortáp projektemmel. Már csak le kell fényképeznem és leírást kell írnomhozzá. Néhány napon beül felteszem ide a hobbielektronikára...
szia
Idézet: „Ugyan ilyen fém vonalzóm van nekem is” jójó csak nekem el van hajtogatva és rajzolgatni már nam nagyon jó mert nem fexik fel jóla lapra Idézet: „hamarosan kész vagyok a labortáp projektemmel.” és hány amperes vagy vmi paraméter kérek nemsokára én is csinálom a labortápomat
Az enyémre nagyon vigyázok, mert nagyon szeretek vele dolgozni. Precízebb mint eddig bármelyik vonalzó amit írószerboltban láttam. Hogy véletlen se hajoljon el, mindig betolom a házimozierősítő alá. (Az itt van mellettem.)
A tápom 30V-os lesz és 2A-t tud kifolyatni magából. A feszültséget 0,0V-tól képes szabályozni. Rövidzárvédett, és szabályozható áramkorláttal rendelkezik. Beépített 3,5 digites panelmérője van. Ezen a feszültséget század Volt pontosan, a kimenő áramot pedig mA pontosan jelzi. Tulajdonképpen ezért terveztem az egész tápot 2A-ra. De többet is tud, ez csak hűtőborda kérdése. Ez esetben viszont 2A fölött a panelmérő túlcsordul. Ami a tápom szvsz nagy előnye, hogy a nyákterve és a mechanikai kialakítása elég egyedi (nem láttam még hasonlót). Ennek köszönhetően semmit sem kell benne huzalozni, sem a panelmérőt sem pedig a kezelőszerveket. Semmit. Kivéve persze a trafót. A forrasztóállomásomhoz hasonló módon; két külön panelon van megépítve, amelyikből az egyik függőlegesen áll a másik élén. De a forrasztóállomás kialakításánál sokkal jobb. Például itt nem kell két oldalas nyákot készíteni...
Ez jól hangzik, esetleg képet tudsz felrakni?
Sajnos nem.
Mondom, még le kell fényképeznem. Csak most nem tudom mert most rakom össze a tápot egy új panelon. (Ma délutánig mondjuk még egyben volt, akkor le tudtam volna fényképezni )
Nem baj, ráér, kb 1 hét múlva lesz időm tápegységet építeni. Csak gondoltam hátha látok valami érdekeset amit én is fel tudnék használni.
Mármint a bordához? Szép darab, elférne rajta egy pár tranyó, mire fogod használni?
szia!
a borda jó anyag az egész van kb2-3 kiló Idézet: „mire fogod használni?” 10A-es labortáphoz 3 db 2N3055-ös tranyóval és 1 2N3054-esel és még 1 graetz híddal és 1 feszstabbal fogom izzítani ez az őszi szünetben válikl aktuálissá addig beszerzem az alkatrészeket.... üdv!
Ha ráér a 10A-es táp, akkor ha vársz egy kicsit (max tavaszig ), akkor remélhetőleg kész leszek a technikusi vizsgamunkámmal, egy 10A-es labortáppal amire szinte tényleg semmi hőtőborda nem kell.
Idézet: „kb 1 hét múlva lesz időm tápegységet építeni” sikerült megreparálni a trafódat?
hogy hogy nem kell rá nagy borda?
mi a titok?
A titok a Skori profi előszabályozója.
Na, ez az én kíváncsiságomat is felpiszkálta, de rendesen! Alig várom, hogy megnézhessem/kipróbálhassam!
Tudok segíteni a technikus-minősítődben? (Önös érdekből: Mihamarabb kész legyen a "bordamentes" táp! :hehe: )
Szia !
Csak érdekesség képpen, valahol a rajz is meg van. 24V - 5A hűtőborda csak azért van rajt, mert zárt dobozban van, sosem lehet tudni.... Üdv!
szia!
Idézet: „Na, ez az én kíváncsiságomat is felpiszkálta, de rendesen!” nekem is akkor azok a bordák még 1 jó ideig hidegek maradnak Attila86: esetleg kapcsrajzot vagy valami akármit nem tudnál adni? tavaszig megőrülok Idézet: „tavaszig megőrülok” Csatlakozom! Amúgy Attila86: Az a letakart rész micsoda a második rajzon? Vagy az "üzemi titok"?! Idézet: „Amúgy Attila86: Az a letakart rész micsoda a második rajzon?” azt PCB tette fel ha arra gondolsz akkor addig pihen a trafóm
Pfff... Igazad van! Megint :lama: voltam...
megesik mindenkivel időnként............
|
Bejelentkezés
Hirdetés |