Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   31 / 844
(#) Tom025 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Ebben a tápban (Bővebben: Link) van áramlimit is? Melyik poti mit állít? Nincs hozzá valami leírás a rajzon kívül? Mert ilyen egyszerű, csak tranyós táp ritkaság.. Feszt tartja ahogy kell?

Jelenleg gyári tápot nyúzok, de jó lenne egy kettős, és szeretnék építeni egyet..

Üdv, Tom
(#) Doncso válasza Tom025 hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Szia! Áramlimit az sajnos nincs benne, én izzókat használok erre a célra és ez igy tökéletesen megvédi az alkatrészeket mind a tápban mind az élesztendő kapcsiban,ja igen a potik, a 10k-ohmos a referenciafeszültséget állitja, a 2,2k-ohmos pedig a kimenő feszt, ha nagyon szeretnél leirást hozzá akkor leirom a könyvből amiből eredetileg van ez a kapcsi, de igazán lényeges dolgok nincsenek benne. Az áramot pedig teljesen jól tartja, nekem egy 2v ig mérő digitkijelző van rákötve egy 1:100-as osztóval, igy folyamatosan ellenőrizni tudom a feszt és tapasztalataim szerint teljesen jól müxik a cucc Ja, mellesleg igazad volt!!! A végfogom tényleg az előfokot hiányolta, elétettem a 2*50w os philips-em előfokát, na hallod, nem gyenge élményben volt részem és ebbe nem csak a hangerő tartozik bele, ugyhogy a kapcsit amit adtál mindenképp megépitem, kössz!!
(#) Tom025 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Sajnos engem csak áramlimites érdekel, akkor nem ezt fogom megépíteni, annyira nem sürget a dolog.
Az erősítő meg örülök hogy jól műxik.

Üdv!
(#) Müszi válasza Doncso hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Köszönöm szépen a rajzot, már régóta keresek vmi hasonlót, de ez tetszik, köszönöm
(#) pbalazs válasza Doncso hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Szia, próbáltad terhelni huzamosabb ideig?
Mekkora hűtőborda van rajta?
Próbáld meg 5V-on 3A-rel terhelni, kíváncsi vagyok, hogy mennyire melegszik fel. Ekkor kb. 70W jut egy tranzisztorra. Le tudod fényképezni a hűtőbordát?
(#) Doncso válasza pbalazs hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Üdv!
Mit jelent nálad a "huzamosabb ideig"? Figyi, ez nem egy erőmünek épült erősitő tápegység, ez egy labortáp amivel tesztelgetni lehet akármit 3A-ig, ez egy könyvben van ,gondolom nem irják oda hülyeségből, a bordáról annyit hogy egy ilyen profilu bordán van a 4db 3055, kb 17cm hosszuságban, bocs de most nem megyek ki a mühelybe lefotózni neked.
Üdv: Doncso
(#) pbalazs válasza Doncso hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Értem.
Én nem kételkedem a kapcsolásban, viszont a kb. 70W elég soknak tűnik egy tranyónak, és ezért sok múlik a hűtésen. Csak azért kérdeztem, mert nem volt szó róla eddig.
A "huzamosabb ideig" alatt azt értettem, hogy addig terhelni, hogy legyen ideje a bordának felmelegedni kb. konstans értékre, azaz nem tranziens jellegű a terhelés.
(#) Doncso válasza pbalazs hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Ebben igazad van, nem tájékoztattam senkit a borda méreteiről! Viszont ezt még senki sem kérdezte eddig, másfelől sztem evidens hogy ha egy borda nagyon melegszik akkor azt vagy ventivel hüteni vagy bőviteni kell, vagy csökkenteni kell a terhelést, de hidd el,3A-t simán kibir, aki pedig labortápot épit annak nyilván van annyi gyakorlata hogy nem egy 2cm*2cm-es hütőzászlóra szereli a teljesitménytranyókat! Ha pedig nem a kapcsolásban kételkedsz akkor miben?? Amugy bocs tegnap lemaradt a fotó, ilyen profilu bordán helyezkednek el a tranyók.
Üdv: Doncso ja, igen, a képet Pafi mester lapjáról loptam, utólag is bocsi érte, de ha muszáj akkor lefotózom neked

borda.png

(#) pbalazs válasza Doncso hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Idézet:
„Ha pedig nem a kapcsolásban kételkedsz akkor miben??”

Semmiben, csak fel akartam hívni a figyelmet, hogy a hűtés itt igen fontos!
Idézet:
„Amugy bocs tegnap lemaradt a fotó, ilyen profilu bordán helyezkednek el a tranyók”

Köszi, csak az érdekelt, hogy nem egy darab alulemez, hanem normális borda.
(#) Doncso válasza pbalazs hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Ja értelek, akkor bocs és kösz a felhívást! Azt hittem offolni akarod a kapcsit.
(#) zoly15 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

szia!
akkor ehez
mit szóllsz?

az alapja csak 1.5 cm vastag
(#) Attila86 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Ugyan ilyen fém vonalzóm van nekem is

Hogy ne csak offoljak, hamarosan kész vagyok a labortáp projektemmel. Már csak le kell fényképeznem és leírást kell írnomhozzá. Néhány napon beül felteszem ide a hobbielektronikára...
(#) zoly15 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

szia
Idézet:
„Ugyan ilyen fém vonalzóm van nekem is”

jójó csak nekem el van hajtogatva és rajzolgatni már nam nagyon jó mert nem fexik fel jóla lapra
Idézet:
„hamarosan kész vagyok a labortáp projektemmel.”

és hány amperes vagy vmi paraméter kérek nemsokára én is csinálom a labortápomat
(#) Attila86 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Az enyémre nagyon vigyázok, mert nagyon szeretek vele dolgozni. Precízebb mint eddig bármelyik vonalzó amit írószerboltban láttam. Hogy véletlen se hajoljon el, mindig betolom a házimozierősítő alá. (Az itt van mellettem.)

A tápom 30V-os lesz és 2A-t tud kifolyatni magából. A feszültséget 0,0V-tól képes szabályozni. Rövidzárvédett, és szabályozható áramkorláttal rendelkezik. Beépített 3,5 digites panelmérője van. Ezen a feszültséget század Volt pontosan, a kimenő áramot pedig mA pontosan jelzi. Tulajdonképpen ezért terveztem az egész tápot 2A-ra. De többet is tud, ez csak hűtőborda kérdése. Ez esetben viszont 2A fölött a panelmérő túlcsordul.

Ami a tápom szvsz nagy előnye, hogy a nyákterve és a mechanikai kialakítása elég egyedi (nem láttam még hasonlót). Ennek köszönhetően semmit sem kell benne huzalozni, sem a panelmérőt sem pedig a kezelőszerveket. Semmit. Kivéve persze a trafót.
A forrasztóállomásomhoz hasonló módon; két külön panelon van megépítve, amelyikből az egyik függőlegesen áll a másik élén. De a forrasztóállomás kialakításánál sokkal jobb. Például itt nem kell két oldalas nyákot készíteni...
(#) kerteszsasa válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Ez jól hangzik, esetleg képet tudsz felrakni?
(#) Attila86 válasza kerteszsasa hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Sajnos nem.
Mondom, még le kell fényképeznem. Csak most nem tudom mert most rakom össze a tápot egy új panelon. (Ma délutánig mondjuk még egyben volt, akkor le tudtam volna fényképezni )
(#) kerteszsasa válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Nem baj, ráér, kb 1 hét múlva lesz időm tápegységet építeni. Csak gondoltam hátha látok valami érdekeset amit én is fel tudnék használni.
(#) Doncso válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

Mármint a bordához? Szép darab, elférne rajta egy pár tranyó, mire fogod használni?
(#) zoly15 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

szia!
a borda jó anyag az egész van kb2-3 kiló
Idézet:
„mire fogod használni?”

10A-es labortáphoz
3 db 2N3055-ös tranyóval és 1 2N3054-esel és még 1 graetz híddal és 1 feszstabbal fogom izzítani
ez az őszi szünetben válikl aktuálissá addig beszerzem az alkatrészeket....

üdv!
(#) Attila86 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

Ha ráér a 10A-es táp, akkor ha vársz egy kicsit (max tavaszig ), akkor remélhetőleg kész leszek a technikusi vizsgamunkámmal, egy 10A-es labortáppal amire szinte tényleg semmi hőtőborda nem kell.
(#) zoly15 válasza kerteszsasa hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

Idézet:
„kb 1 hét múlva lesz időm tápegységet építeni”

sikerült megreparálni a trafódat?
(#) zoly15 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

hogy hogy nem kell rá nagy borda?
mi a titok?
(#) Attila86 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

A titok a Skori profi előszabályozója.
(#) Frankye válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

Na, ez az én kíváncsiságomat is felpiszkálta, de rendesen! Alig várom, hogy megnézhessem/kipróbálhassam!
Tudok segíteni a technikus-minősítődben? (Önös érdekből: Mihamarabb kész legyen a "bordamentes" táp! :hehe: )
(#) PCB válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

Szia !

Csak érdekesség képpen, valahol a rajz is meg van.
24V - 5A hűtőborda csak azért van rajt, mert zárt dobozban van, sosem lehet tudni....

Üdv!
(#) zoly15 válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

szia!
Idézet:
„Na, ez az én kíváncsiságomat is felpiszkálta, de rendesen!”

nekem is akkor azok a bordák még 1 jó ideig hidegek maradnak
Attila86: esetleg kapcsrajzot vagy valami akármit nem tudnál adni?
tavaszig megőrülok
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

Idézet:
„tavaszig megőrülok”

Csatlakozom!
Amúgy Attila86: Az a letakart rész micsoda a második rajzon? Vagy az "üzemi titok"?!

Idézet:
„Amúgy Attila86: Az a letakart rész micsoda a második rajzon?”

azt PCB tette fel ha arra gondolsz
akkor addig pihen a trafóm
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

Pfff... Igazad van! Megint :lama: voltam...

megesik mindenkivel időnként............
Következő: »»   31 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem