Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   163 / 581
(#) bvarga78 hozzászólása Júl 7, 2012 /
 
Üdv Mindenkinek!
Van egy 10 éves whirpool awt-2256-os mosógépem ami eddig csak megállt program közben és az órához hasonlító kattogás is megszűnt de továbbtekerés után elindult.Mostmár viszont el sem indul csak egy búgó hangot ad ki és centrifugázni sem hajlandó pedig azt máskor azért megcsinálta ha ilyen hibálya volt.Ha valaki tud valamilyen tanácsot adni,hogy hol keressem a hibát akkor azt megköszönném.
Szép napot mindenkinek!
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) botesz válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Szerintem amikor búg akkor a motor búg.A motort meg kéne nézni ja és vezérlőpanelt is.
(#) botesz válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Ja amit fent a hibakódokról írtam azt felejtsd el azt hittem whirlpool gép.Ha átugorja a progit akkor jön az hogy a motort alaposan meg mindent és a vezérlőt is megnézéni de lehet hogy eprom bajos.Ja miközben odébbtekeri magát nem villog a lámpa? amikor 2x 3x forgat akkor rendesen forgat vagy erőlködve?
(#) sanykaraj válasza botesz hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
A motor jó a vezérlőn pedig nincsenek látható sérülések és nem simán arrébb tekeri nem villog vagy erőlködik
(#) batka26 válasza botesz hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget.Kicseréltem a relét minden ok.
(#) szkkteam hozzászólása Júl 8, 2012 /
 
Sziasztok! Egy olyan gondom lenne, hogy a mosógépem úgy adta meg magát, hogy egyik napról a másikra nem kapcsolt be. Bekapcsolónál a státusz lámpa ki sem gyullad. Biztosíték nincs a mosógépben, se kábelszakadás, vagy sérülés. A kapcsoló működik azt megnéztem. Az lenne a kérdésem, hogy hol induljak el a hibakeresésben szerintetek?
(#) botesz válasza szkkteam hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Először azt kéne tudni milyen márka milyen tipus mert mosógépből rengeteg van.Ha elektronikus akkor meg kéne nézni a panelon a trafót hogy az jó e?
(#) szkkteam válasza botesz hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Megnéztem a típusát "elektrabregenz waf 2400"
Ez kb 5-6 éves mosógép viszont kiállítási termék volt, és úgy lett megvéve ... és ami feltűnt, hogy nagy valószínűséggel ezt valaki már monyákolta, mivel a kábelek többsége nem gyári cuccal van összefogva, hanem sok helyen tróger módon van össze szikszallagozva.
(#) szkkteam hozzászólása Júl 8, 2012 /
 
Bocsánat, hogy 2x írok egymás után, csak már nem tudtam módosítani az előző hozzászólásomat.
A trafóját ellenőriztem, annak semmi baja nincsen, viszont közbe átnéztem a vezérlő paneljét és azt vettem észre, hogy az előlap2.jpg képen a 4 dióda, pár ellenállás és a nagy fekete induktivitás az fekete, mintha valami megégett volna mellettük. Ugyan ez a korom látszódik a hátlap2.jpg képen is. Viszont az alkatrészeket kimértem, az ellenállás 10 ohm ot mutatott, az induktivitás mellette is kb 10 ohm volt, D18 és D23 600mV -ot mutatott dióda mérő állásban, viszont D20 125-öt míg D21 kb 75-t ... ami nem tudom, hogy jó-e vagy rossz mivel azokat a diódákat nem ismerem és D21-en csak annyi áll, hogy 200A 0433.
(#) sanykaraj válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
A víz be engedő szelepek nem kapnak feszültséget viszont a mosógép nagyon megrázó élményeket tud biztosítani a mérés közben pedig elvileg sehol nem ért hozzá semmi az oldalához mégis egész jol kisültem.
(#) botesz válasza szkkteam hozzászólására (») Júl 8, 2012 / 1
 
Szerintem nézd meg az ajtózárat.....hátha de nem hinném hogy az lenne a baj... az összes kondit a panelen hátha valamelyik kapacitásszegény vagy valami ilyesmit nézd meg a a panelon hogy meddig megy el a fesz ha ott sincs hiba akkor keresd meg zolika60-t ő biztos tud segíteni.
(#) botesz válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Na akkor lehet hogy itt lesz a hiba!akkor a panelt meg kell nézni kicsit jobban hogy honnan kapna feszt a szelep és azon a vonalon az alkatrészeket ellenőrizni.Ha meg nagyon csapkod a gép a 220 al akkor lehet hogy rossz a földelés és ha így van akkor ott is ugrasz ahol nincs gödör ha úgy érsz hozzá :wilting: (csak viccnek szántam.... apukám mindig ezt mondja....) ja és ha nem ereszt vizet akkor még esetleg vizszintszabályzó lehet kontakthibás.
(#) lukovicsek válasza szkkteam hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Üdv.

A két diódából val.szinüleg az egyik zener lesz ha egymással szembe vannak kötve, ha kiveszed akkor olvasható az irás és igazából ugy is elenőrizhetők normálisan, a nagyobb teljesitményü ellenálásokat csekkold le mindet, a korom az nem égés hanem a trafó vonzotta oda az nem gond bár lelehet tisztitani, a trafót is be kellene mérni hogy nem e szakadt mind két tekercs,aztán feszt kellene mérni a trafó előtt és után meg a tny- kapcsoló ic-nél hogy legalább odáig elmegy e, ha nics a trafónál sehol akkor a tny-ic-t ki lehet cserélni mert azt igazából bemérni nem nagyon lehet, szóval elég sokhelyen lehet bibi először javaslom megnézni, hogy meddig jut el az árram a panelen a táp árramkörében.
Ja amugy a főpanel és a kezelőpanel összekötését ellenőrizd amugy ha bekapcsolva egész közelhajolsz a panelhez a trafónak halkan sipolni kell ha müködik a táp része.
A négy lábu optocsatolót is nézd meg.


Laci!
(#) sanykaraj válasza botesz hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Nem tudom már mi lehet a baj mivel a vezérlő panel teljesen be van dobozolva műanyaggal és a fém és a panel között legalább 3 centi van tehát ott elvileg nem üthet át az összes vezeték szigetelése jó de egy újbóli teszt után a fázis ceruza szépen világítót a mosógép oldalán majd szépen elhalványult. MA felhívom a mosógép szerelőt és hagyom hogy mással is kezet fogjon és bemutatkozón neki a mosógép. :smoke:
(#) HAL2000 válasza HAL2000 hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.

A hétvégén görcsöltem kicsit az Elektrolux EWM 2500 panelon. Sajnos az elvi kapcsoláson az ajózár csatlakozójának számozása fordított a valósághoz képest. Mondjuk ez a lényegen nem sokat változtat.
Az ajtózár működését átolvasva, abban egy bimetál és egy "működtető tekercs" van. A bimetál szerepe áramkimaradás esetén nyitni az ajtót. De mi fűti a bimetált? Talán a rajta átfolyó áram, amit a szétment ellenállás korlátoz? Mivel nem vagyok szakértő, csak találgatok. Mindenesetre egy kapcsolási rajz jól jönne, legalább az ellenállás értékét nem úgy kellene kitotózni. Csatolom mégegyszer a panel ezen részét, bekarikázva a kérdéses ellenállást, hátha valakinek van szétborítva ilyen panelt tartalmazó gépe.

Üdv.

Attila
(#) lukovicsek válasza HAL2000 hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Ha három kivezetése van akkor kettöre megy 220 egyszerüen a pogácsa két oldalára amitől a pogácsa melegedni kezd és a bimetál átkapcsol.

Laci!
(#) jules40 válasza lukovicsek hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Sajnos ez a gép nem akar elindulni továbbra sem. Az ajtó nyitva led a program indítása után villogni kezd. előtte a relék kapcsolgatnak eszeveszetten. A szivattyú elindul ezért működőképesnek tűnik.
(#) lukovicsek válasza jules40 hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Akkor a panelen lehet valami gubanc, esetleg a motort meg lehet nézni, szénkefék álapotát vagy valahol vezetékszakadás a gépben vagy érintkezéshiba.

Laci!
(#) szkkteam válasza lukovicsek hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Köszönöm a válaszod.

A diódákat kiforrasztottam, az egyik P6KE 200A zenner dióda volt, a másik BYV 26 CV szintén zenner, a BYV-n ~500mV nyitófeszt mértem, míg a P6KE-n csak 87 mV nyitófeszültséget? ez elég érdekes ... legalábbis számomra Az ellenállásoknak nincs bajuk, és a trafó tekercsei is rendben vannak. Holnap megnézem áram alatt ahogy mondtad, sajnos ma már nincs időm rá.

Köszönöm szépen a segítségedet,

István.
(#) lukovicsek válasza szkkteam hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Érdemes ezeket a diódákat kicserélni ha már ugy is kint vannak mert feszültség alatt kitudja hogy müködnek és ha már a boltban vagy vedd meg egyből a kapcsoló ic-t is és az opto-csatolót, összesen pár száz forintba kerülnek és nem kell többet találgatni hogy müködnek e vagy sem.

*
(#) HAL2000 válasza lukovicsek hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
4 kivezetése van, de a lényeg ugyan az.
Az ajtókapcsolót önmagában kipróbáltam, a PTC-bimetál 220-ra kapcsol. Az elfüstölt ellenállást kiszedtem, sajnos a burkolata porlik, de egy 33-assal kezdődött az értéke. Ugyan a szerelő azt mondta ezt kicserélte, de hogy mekkora lehetett az eredeti...?
Az elfüstölt ellenállás sorba van kötve a PTC-vel (pogácsával), talán annyi szerep van hogy bekorlátozza az ACS110-es triak áramát. Az 1 ampert bír kapcsolni, tehát ide egy 470 ohm-os megfelelne (a PTC ellenállása szobahőmérsékleten nem túl nagy, néhány ohm-tól néhány száz ohm-ig terjed), de ha a PTC ellenállása a hőmérséklettel nem nő meg, akkor itt elég nagy teljesítmény tud disszipálódni. Mivel a 470 ohm/2W-os ellenállás elfüstöl (ezt találtam a kacatok között), valószínű, hogy a PTC adta meg magát. Ahogy a művelt arab mondaná: am I right?
Ez viszont ellentmond a direktpróbának. Egyet nem mértem még meg, a direkt próbakor a PTC-n átfolyó áramot. Ez lesz a következő.
Nem tudom jó úton járok-e, szóljatok ha valami fatálisat láttok a ténykedésemben.
(Ja, csak érdekesség képpen mellékeltem az ajtókapcsoló rajzait

Üdv. Attila
(#) lukovicsek válasza HAL2000 hozzászólására (») Júl 10, 2012 / 1
 
Az ajtózár annyira nem fontos ha nincs a bekötve a tápnak akkor is menni kel a kijelzőnek mutatni kell valami még nincs rendben a táp körül.
Amugy a pogácsa csak a bimetált melegiti és ennyi az nem tud tönkre menni esetleg szétég de akkor látszik hogy tiszta fekete akkor viszont cserélni kell ha a kis tekercs mellette nem zárlatos akkor az ajtózáron nics több mit nézni.

*
(#) HAL2000 válasza HAL2000 hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Az előző hozzászólásomat kértem törölni (#1259813), kicsit összezavarodtam a fordított számozás miatt. Szóval helyesen: Igen, az is sorra kerül, főleg, hogy látszik valami nyom az LNK305 mellett, a 6. lábnál, ami nincs.
Az ajtózár esetében, a kis tekercs mellett lévő PTC a tekercs védelmét látja el (a leírás szerint két esetre: egyik a triak zárlata a vezérlő panelon, a másik a START/PAUSE gomb több mint tízszeri gyors lenyomásának esetére).
A bimetál fűtő PTC-je, a rajzon az 5-ös. A kérdéses ellenállás helyét még keresem, de az biztos, hogy kb 100 V van rajta. A rajz az előbbi hozzászólásomban nem jó!

Üdv. Attila
(#) HAL2000 válasza lukovicsek hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Igen, sajnos eddig tévúton jártam.
Köszönhetően a kapcs. rajz hiányának, a kétoldalas nyáknak, a miniatűr alkatrészeknek, és természetesen a gyakorlatlanságnak.
Az elfüstölt ellenállás a tápegység része, az LNK305 példa kapcsolásán tipikusan 8.2 Ohm/2W biztosíték ellenállás. A hibát valahol itt kell keresni, valószínűleg az LNK305-ös IC ment gallyra, más sérülést nem látok a környéken, és ha csak a táp van rádugva a panelra, akkor is füstöl a 8.2 Ohm helyére berakott ellenállás.

Üdv. Attila
(#) rpmaus hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
Kedves Kolléga Urak és esetleg Hölgyek!

Más miatt néztem ide ugyan (AWT2284 légkamra -minden vicc új egy újszülöttnek, vagy fordítva: mindenkinek újszülött egy jó vicc ), persze Google apánk által, bizony, sikerrel is járok, úgy vélem, így köszönöm szépen a publikus segedelmeket magam is.

Ámde sajnos nem tudom (jó) szó nélkül megállni a kontextust.

Ezért kérlek szépen, mindannyiotokat, akik itt jelen vagytok, hogy egy picit adjunk már magunkra, becsüljük meg annyira írott nyelvünket (legalább azt), hogy az "ugyanígy", "ugyanúgy", "ugyanott" (stb.) kifejezéseket most már aztán csak-csak ne írjuk külön.

Ugyanis orrba-szájba látom-olvasom - itt is, sajnos -, hogy "ugyan így ment tönkre", "ugyan úgy kell megjavítani" - ám a példák persze nem véletlenül elvontak, mert senkit nem szeretnék megbántani, sőt!

És olvasom - olyan kollégámnál is, aki egyébként jól láthatóan szépen beszéli-írja a magyart - hogy "szigeteltel" (a "szigetelttel" helyett), ami ugyan még messze lehet elütés is - ilyeneket pedig én is, sajnos túl sokat is, művelek -, de arra jó afféle átvezetés ez így, hogy a manapság egyre terjedő "Ft-al" típusú hiba elkerülésére is rávezesselek Benneteket, hiszen "Ft-tal" (GB-tal, kg-mal, MHz-cel, W-tal (satöbbi') lesznek ezek helyesen, mert a -val/-vel rag, ugyan teljes hasonulást azt hoz, de ettől még nem olvad bele a szóba, vagy nem csonkolódik.

Sajnos az utóbbi tévesztésre még egy, a Sulinet Program során, a hivatalos lektor által átengedett, online (PDF) "Linux szerver" (tan)könyvben is tucatszám van példa.

Tehát a "mai fiatalságunk" ezeken a csöcsökön nő(tt) fel, ami szörnyű, szerintem.

Elnézést, hogy itt "offtopikoltam", remélem senkit nem bántottam meg, és azt még inkább, hogy a többség velem ért egyet, szándékaim jósága alapján is, és a megszólalásom tárgya miatt is.

Mindannyitoknak sok szép sikert, és még több megbecsülést (annak minden, élvezetes formájában ) kívánok, és jelenleg épp szép nyarat is!

Szeretettel:
Maus Robi

Tele-Maus Nonprofit Consulting
www.tele-maus.hu
(#) Norberto válasza rpmaus hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Szia!

Én egyetértek veled. Viszont van itt hirtelenjében 2 gond is:

1. Ez a topik túlságosan elszigetelt a fórumon belül, véleményem szerint elég kicsi a (hosszú távú és maradandónak tekinthető) látogatottsága.

2. Volt egyszer már konkrét topik, amelyik a helyesírással foglalkozott - én nyitottam anno és én is zártam le végleg (az újranyitását pedig nem engedélyezem) - , s az első pár tíz lelkes hozzászólást kivéve az egyre lazább és megengedőbb felfogás volt észrevehető.
(#) zolika60 válasza rpmaus hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Sajnos az internet használat erősen rontja a helyesírást. Ez sajnálatos. sajnos nem igen tudunk ellene mást tenni, mit hozzánk telhetően helyesen írni.
(#) zolika60 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Egy szigorúbb topic bizony nem ártana. Tudom nem ide való, de annak idején máshol is feltettem ezt a kérést, sajnos nem nyert elfogadást.
(#) lukovicsek hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

Nem nagyon hiszem, hogy annyira fontos lenne ez a probléma ezen az oldalon, az ellen én is ellene vagyok ha mondjuk valaki lusta venni a fáradtságot és nem ír ékezeteket meg ilyesmi, vagy munka elolvasni a szöveget amit leír. Szerintem két fontos dolog van. az egyik hogy érthető legyen, a másik, hogy "Ide tartozzon" és persze ne legyen trágár szöveg de eddig hála Istennek még nem találkoztam ilyen problémával, de az, hogy a végződések meg mit tudom én milyen röviditésekbe belekötni amikor érthető, az szerintem felesleges, ezen a fórumon az a lényeg, hogy segitsük egymást szakmai , Mosógépekkel kapcsolatos kérdésekben, bánja a sü, hogy "ugyanugy vagy ugynigy " Én megértem mert beszélek Magyar nyelven és ez a lényeg hogy értsük egymást a többi nemszámít, pláne amikor az ember szerelés közben néha be-be ugrik fáradtan és válaszol valakinek gyorsan, hogy ő is haladjon, bizos nem fogom keresgetni, hogy hány t meg miegymás.

De ez csak az én véleményem, örülök, hogy ez a fórum ilyen aktiv mert ez rengeteget számit a többi probléma eltörpül mellette.

Jaj kihagytam egy hosszú í-t.

Laci!
(#) zolika60 válasza lukovicsek hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Azért talán mégsem mindegy ki hogyan ír. Sok hozzászólás az érthetőség határa alá esik és ez nagyon sajnálatos. Azt nem hiszem, hogy rontaná a szakmaiságot, ha helyesebben és érthetőbben írnánk.
Következő: »»   163 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem