Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Helo
Tegnapi vihar során belecsapott az ismerősömék házába a villám, és az ethernet kábelen kereszült elérte a gépet is. Sem az alaplapon, sem a tépegységben nem láttam hibás kondikat, diódákat, még égést sem. Egyetlen egy kondenzátor volt szétégve, ami a tápcsatlakozonál megy a fázisról, a föld fele. Ez lehet a baja?? Megnéztem a biztosítékot, az sem égett ki. Az alaplapon a led világít, de sem az 5v-ot sem a 12v-ot nem tudtam kimérni. Ha valakinek van valami ötlete, akkor azt szívesen meghalgatnám.
Szia,
Én két tápnál is találkoztam ilyen jelenséggel. Ez ha jó sejtem akkor a védelem miatt van, valamelyik feszültség nincs rendben (vagy magas vagy alacsony) és ezért a vezérlő IC letilt. Valamilylen feszültség mérhető az indítás pillanatában (12V, 5V). Érdemes végig nézni a vezérlő IC és a kimeneti feszültségek közötti visszacsatolásokat vagy a kimeneti feszültségek és a fölt közötti ellenállásokat. Nekem ezekkel volt problémám miután ezeket kicseréltem működtek a tápok. Üdv
Dehogy tápszűrő kondi! Az, amit a képen látsz, a főtrafó primer tekercsét csatolja, félhidas kapcsolásban.
Primer pufferkondi miféle? A megmoccantós nem indulás általában zárlat miatt van, szekunder oldali diódák.
Biztos nem a kondi miatt nem indul. Ha ethernet kábelen jött be a ménkű, akkor az alaplap kukapozitív, nem is értem, miért a tápnál keressük a hibát. Ha nagy szerencséd van, akkor az ethernet vezérlő leforrasztásával még elindulhat. De ezelőtt nyúlj hozzá a déli hídhoz pár perc készenlét után. Ha forró, akkor neki se állj, alaplapcsere.
Az LCD teszter nagyon nem alkalmas eszköz, nem tud rendesen terhelni, arra már a PG jel rendes előállásához is szüksége van a tápnak. A 900ms az 300ms szabvány szerint. A géppel elindul, majd leáll nem a PG-re vezethető vissza, a PG hiányakor a gép megy tovább és a BIOS jó esetben kifütyül egy tápellátási hibát.
Kösz. Az lcd teszter azért valamire csak jó. Én használom is folyamatosan, terhelésre meg egy dupla autó izzó az 5 és 12V-ra tökéletesen megfelel. Arra azért alkalmas, hogy eldöntsem, indul-e a táp egyáltalán. Ettől függetlenül előfordult olyan (pályafutásom alatt egyszer?), hogy alaplapban az olyan táp, amit a teszter jónak mondott, nem indult el, de azért nem ez az általános. Az említett táp azóta megfeküdt, a fenti hibát nem generálja, el sem indul, de egyelőre félretettem, mert nem olyan fontos a dolog. Majd ha ráérek, előszedem.
Sziasztok,
Kaptam egy hibásnak vélt LC POWER 420W-os tápegységet. Szétszerelés után láttam, hogy a bizti elszállt, kicseréltem és ekkor a primer körben lévő izzó vílágítani kezdett. Tovább haladva észrevettem, hogy a primer oldalon a félhidban (azt hiszem így mondják) a két 13007-es tranzisztor szét van nyílva. Kiforrasztottam a hibás tranzisztorokat és ez után a primer körben lévő izzó már nem világított és az 5VSB is meg volt. Ezek után egy régi donor tápból áttettem két 13007-es tranzisztort (ami elméletileg jó multiméterrel mérve) de a táp nem akar elindulni. Az LC Power tápban egy tl494-es és egy LM339-es IC van. Bekapcsolt állapotban a TL494-es IC megkapja a 12V-ot a VCC lábán és 1,4V-ot lehet mérni a 8-as és 11-es lábán. Amikor PS-ON-t földre zárom akkor a 8-as és 11-es lábon 2,14V-ot lehet mérni. Lehet a donortápból átrakott és jónak gondolt tranzisztorok a ludasak? A primer oldalon van még valami amit érdemes átnézni? Segítségeteket előre is köszi.
A TL494 VCC tápja 5V. A készenlétiről kapja. Lehetséges hogy rosszak a tranyók. Volt neme is már ilyen. Sok púpos kindi kicseréltem de semmi életjel. Primer tranyókat kicseréltem és indult.
Nem tudom, hogy te miként javítottál PC tápot, de a 494 az 7V-ról indul..
Hogyne, mindent, ami a tranzisztorok útjában van! Kondikon (primer puffereken) mekkora feszültség van? Tranzisztorok báziskörében mi a helyzet azzal a pár ellenállással, meg az 1µF-os kondikkal?
7V? Hát nem a készenlétiről kapja a tápot?
A készenlét trafóján nem csak 5V-os leágazás van.
Szia,
Eddig a Primer oldalon csak tranzisztorokat néztem és csréltem ki. Mivel láthatóan szétnyíltak így mást nem cseréltem ki gondoltam csak azok lehetnek hibásak. Amit még észrevette, a tápban a 12cm ventit le akartam tisztítani és még kézzel is nehezen lehetett körbeforgatni. 12V-os táppal meg se mozdult. Lehet a tápba megállt a venti és a tranzisztorok ezért mentek tönkre? Most majd nekiállok a primer kör minden alkatrészét átnézni és a kis kondikat kicserélni. Köszi a segítséget.
Szia,
Ismét sikerült foglalkoznom kicsit a tápegységgel. Megnéztem a Primer körben lévő alkatrészeket. A két 13007-es tranzisztornál lévő két 4148-as diódák rosszak (kiforrasztva is full rövidzár) és két ellenállás is gyanús lett mivel mind a kettőnek a borítása kicsit le volt pattanva. Az ellenállásokat kiforrsztottam és megpróbáltam kimérni, de 2M-os állásban az érték folyamatossan változott (0,600-0,750 között). Színkód alapján 4.7ohm lenne. Ma beszerzek új ellenálásokat és új diódákat valamint új kis Elko-kat és kipróbálom. Köszi a segítséget.
Igen, ekkora méréshatárban nem fogjuk ujjal a műszer mérőfejeit az ellenálláshoz... )
4,7Ohm, igen.
Szia,
Arra vigyáztam, hogy ne kézzel fogjam (műszerhez való krokodil csipesz segítségével mértem). Beraktam az új alkatrészeket, de egyenlőre semmi a táp továbbra sem indul 5VSB az viszont tökéletes. Lehet a donor tápból kiszedett tranzisztorok mégsem jók (mérőműszed dióda állásba B-C és B-E között ~750 mérhető csak az egyik irányban)? Vagy esetleg a vezérő IC, IC-k hibásak? Az LM339-es IC van két kis furcsa folt, lehet túlfeszt kapott? A TL494-es IC 8-as és 11-es lábán SB-ban 2,14V mérhetó PS-ON nál viszint csak 1,44V mérhető. Ez megfelelő? Előre is köszi.
C1/C2 a két kimeneti fokozat kollektora, ott szkóppal kellene mérni, nem DC feszmérővel. A DTC lábon mi a helyzet, az IC kap egyáltalán tápot, hány volt van a VCC-n?
Szia,
Sajnos még szkópot nem sikerült szereznem. A TL494-es IC a 12-es lábon kap 12V-ot. A DTC lábat este tudom megmérni majd, ha kész vagyok a méréssel megírom mi a helyzet. Üdv
Sziasztok,
A minap kezembe kaptam egy 420W-os M-Tech tápot. A jelenség a következő: bekapcsolás után elég hangos zizegés, sercegés hallható. 5VSB meg van és a táp is indul csak akkor is furca ez a hang. Szétszerelés után látható hibát nem találtam és mivel már SB alatt is meg van a hang ezért annak a résznek az átnézésével kezdet. Első körben az Elkókra gyanakodtam. Kiforrasztottam a SB részen az összes Elkót és kipróbáltam, a hang megszünt, de a SB leesett 4.4V-ra (gondolom a kondik miatt, hiányzott a puffer rész). Ezt követően beraktam az új kondikat és a hang ismét elő jött. Itt mi lehet a probléma? Esetleg a SB primer oldalán van gond? Fet vagy tranzisztor hibás és azért lehet hallani ilyen hangot? Segítségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok!
Villám próbált végezni a tápommal, de nem sikerült neki teljes egészében. Gép nem indul, táp kiszerelés, fekete-zöld össze: elindul, majd leáll. Addig megy, amíg össze van kötve a 2 láb. Rádugtam dvd meghajtóra, az működik, de persze csak amíg tápnál a zöldet 0-ra húzom. Visszadugtam az alaplapra, úgy meg sem mukkan. Na most, a tápban valami elszállhatott, ami bekapcsolva tartja indítás után gondolom. Ebben kérném a segítségeteket. Jah és az alaplap valószínűleg megdöglött? (sem a tápban, sem a lapon nem látható semmi probléma, szaguk sincsen)
Nem. A táp addig megy, amíg össze van zárva a zöld és a test. Nincs benne tartó áramkör. Máskülönben hogy kapcsolnád ki a zöld vezetékkel?
:-O Máskor ilyet soha ne tegyél! Ha megfelelő helyről szeded ki az elkót, azonnal tönkremegy a tápegység! Hogy jutott ilyesmi eszedbe?
A zaj akkor a trafó szüleménye (FET, tranzisztor ha hibás, az mutatkozik más tünetben is, de többnyire azonnali tönkremenetelben) impregnálása kicsit hiányos, vagy egyszer alaposan megmelegedhetett. Nem szokott gondot okozni, csak kellemetlen.
Hm. Kipróbáltam egy másik gépben, ami működik. Megnyomom a gombot, bekapcsol, 3mp után leáll. És ott jó az alaplap is.
Én úgy tudtam, hogy zöld-fekete össze egy pillanatra = indítás, utána vagy alaplap állítja le, vagy bekapcsológomb nyomva tartása, szintén a lapon keresztül valahogy.
Ezt nem hiszem el. Kipróbáltam egy harmadik gépben, és hibátlanul működik! Ezekszerint alaplap cserés lesz... sokkal jobb, ki tudja mi halt még meg
Sziasztok!
Van egy villámjárta atx tápom. Azt szeretném kérdezni, hogy meg tudnátok-e mondani, hogy a képen látható kondik milyen értékű/típusúak, illetve a második képen két darab 470µF/200V elkó helye látható, de nem jegyeztem meg, hogy voltak beforrasztva és nem tudom a nyákra szitázott jelből kitalálni a polaritást. Tudnátok ebben segíteni? Köszönöm szépen előre is!
A kicsi sárga cuccok varisztorok. TVR10241. Ez, ha jól látom, 240 voltos. Filléres dolog.
A nagy kondiknál, ha minden igaz, a negatív van jelölve a nyákon.
Köszönöm szépen!
Szia,
Sikerült megoldani az M-Tech táp problémáját. A SB és a föld közötti 50 ohm-os ellenállás volt a hibás, mivel minden más rendben volt így kicseréltem az egy újra és láss csodát a táp csnedben és tökéletessen üzemel. Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |