Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor

Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   136 / 292
(#) csikosgabi hozzászólása Jún 26, 2012 /

Üdv. A kérdésem az lenne, hogy a korábban Oldman által feltett kapcsolás az alábbi módosításokkal működik-e? Ugye először is a 470k-s ellenállásnál levő dióda megfordítása. Másodszor a mai 555-ös IC meghajtja kellőképpen a nagy tranzisztort. Jól van bekötve a rajzon? És működik-e BU508-as tranzisztorral? Köszönöm előre is.
(#) vicsys válasza csikosgabi hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

(#) csikosgabi válasza vicsys hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Áhá... Köszönöm
(#) gorzoll hozzászólása Jún 27, 2012 /

Üdv mindenki volna 1 kérdésem, csináltam 1 villanypásztort, és terhelés nélkül 6000 -ret üt 820 ohm -os terhelésen 2000 -ret. Akkor kb mekkora területet lehet vele bekeríteni ??
(#) SEC válasza dizi hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Üdvözlet!

A két villanypásztort Én is megjavitottam, a félvezetők rendben voltak. Az egyikben csak kondenzátort a másikban AGYT is cserélni kellett. Viszont a müködése érdekes, a kondenzátor egyik felén -600V-ot mértem az egyik pásztoron a másikon -1000V felett a testkábelhez képest. A tirisztor olyan mintha forditva lenne bekötve vagyis a katódja ezen a 600V-on van az anódja pedig a testen.
Az egyikben nekem is volt a 4db dióda, de itt a külső táp nem volt egyenirányitva ellenállás viszont nem volt, ebből is látszik, hogy azonos gyártó sem gyárt mindig felépitésében sem mindig egyforma terméket nem beszélve az alkatrészekről.
(#) dizi válasza SEC hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Helló
Lehet,hogy nem is tirisztor van benne,hanem triak.
(#) Epeti válasza csikosgabi hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Szia! Nekem valamiért nem működött, viszont egy hasonló és egyszerűbb kapcsolás működik, én is Bu508-at raktam bele! Viszont a bánatom az, hogy kicsit gyengus! Feszmérővel üresen alig 4kV, 40m egyszál madzaggal már csak az 1kV-os glimm passog!
Szerintetek valahogy esetleg lehet "erősíteni" rajt?
(#) exorcist válasza Epeti hozzászólására (») Júl 2, 2012 1 /

Ebből a kapcsolásból kb. ez a kivehető maximum, de arra a 40m-re amít említettél még elég is kellene legyen, de ehhez nagyon fontos a jó szigetelés! Elméletileg kicsit erősebb lesz a pásztor, ha olyan trafóval használod ami már elektronikus gyújtáshoz való, illetve ha a fellelhető legkisebb szekunder ellenállású trafót választod.
Ha nagy távolságokat kell bekeríteni, mindenképpen az inverteres pásztor a jó megoldás.
(#) hjan hozzászólása Júl 6, 2012 /

Üdv.
Ti milyen dobozba építitek a pásztort?
(#) kokozo válasza hjan hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Szia! Elektromos kötődobozba aminek a mérete akkora, hogy a trafód meg a kondid és az elektronikád beleférjen.
Azt meg, hogy neked mekkora a trafód meg a többi egymás mellett, azt te tudod megmérni.
Nekem ilyenbe simán belefért: Bővebben: Link
(#) hjan válasza kokozo hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Köszönöm, már vettem is.
(#) gorzoll hozzászólása Júl 13, 2012 /

Üdvözlet mindenki 1 kérdésem lenne csináltam 1 inverteres pásztort , és mikor elkészültem vele észrevettem, hogy sajna semmiféle trafót nem tudok ráköttni mert nincs itthol.
Már majdnem fel is adtam aznap mire kezembe került 1, 24 cm2-es mikrosütő trafója, bekötés útán igen csak meglepődvel látom, hogy a 10000 et igen szépen kiüti de 600 ohm -os terhelésen semmi igen izmos a condi is 50uf 500v os.
A 600 ohm os terhelés 6-7 kisülés után igen csak felmelegszik!
Rákötöttem 1, 220/24w os izót is nos hát a 2. kisülés után átt is vándorolt a kukába.
Mennyire lehet ez veszélyes ?? Használhatom bátran ?
vagy inkább tekerjek hozzá rendes trafót !
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) alphaholdbázis hozzászólása Júl 13, 2012 /

Sziasztok!

Olyan gondom van, hogy a belső szikraköz miatt minden alkatrész oxidálódik. Hogy miért azt tudom.
Külső szikraköz lenne a megoldás, de sajnos a kerítésnél mindig megnézik, hogy mi szikrázik(közel van a villanyóra rendszer...)
Esetleg valakinek egy jó ötlete?
A doboz zárt, szigetelt IP 56-os.

Köszönöm!
(#) levaitamas válasza alphaholdbázis hozzászólására (») Júl 13, 2012 /

Ha szétnézel a téma képei között, akkor fogsz találni megoldást belső zárt szikraközre.
(#) kokozo válasza alphaholdbázis hozzászólására (») Júl 13, 2012 /

Szia! Nálam egy üvegbiztosíték 2 végén ki van fúrva és abba lett beleforrasztva 2 drótdarab.
(#) gorzoll válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2012 /

Akkor valószínü tekernem kell 1 et!
Amúgy kb 40 km lenne le kerítvel vele.
Nem tudtok 1 joule mérő kapcsolást ??
Kiváncsi lennék mennyit tud kiadni magából.
(#) Lacika001 válasza gorzoll hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

A szikra "nagysága" leginkább két dologtól függ, az egyik a kondenzátorban tárolt energia, a másik meg hogy a trafó milyen hatásfokkal juttatja ezt a kimenetre, ebből látszik hogy jobb trafóhoz kisebb kondenzátor is elég. Szóval ne 50µF hanem kevesebb. De ha még úgyis túl nagynak találod egyszerűen a trafót egy kis szikraközön keresztül (sorban) kösd a karámra.
40km-hez nem lehet gyújtótrafót használni, ha meg van egy jó trafód, kár lenne elrontani
(#) hkarcsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Ha a kimeneti fesz. nem haladja meg a 10.000 voltot es a kondenzatorban tarolt energia sem nagyobb a megengedettnel, az impulzusok kozti ido is a szabvany 1mp. akkor mitol tud eletveszeljes lenni?
(#) hkarcsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

50mikro 350V-ra toltve 3Joule energiat jelent, ami egy kozepes teljesitmenyu pasztor teljesitmenye Az egy masodperc az nem azt jelenti hogy annyi ideig folyik aram a huzalban, hanem ennyi idonkent ismetlodnek az impulzusok, amik nagyon rovid ideig tartanak. 10.000voltnal a 2A 20KW-ot jelentene, ami azert nagy tulzas. Nem a trafo merete a veszelyes, hanem hogy mekkora energiat sutunk ki rajta.
(#) Lacika001 válasza hkarcsi hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

AZ a baj hogy a kondenzátorban tárolt energia alapján történő összehasonlítás kis túlzással olyan mintha a színe alapján hasonlítanánk össze a villanypásztorokat.
Pl azt a 3J-t egy gyújtótrafó tized akkora hatásfokkal juttatja a kimenetre mint egy mikrotrafó... Vagy még rosszabb, nem mértem de elég csak kipróbálni és látni a szikrát.
(#) gorzoll válasza Lacika001 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Ez igy van!! pont ez a lényege, mivel nem 100 méterre tervezem ezért nagy kell legyen, de a tesztelések alapján még ez is kicsi!
Viszont speedrite63000 akkkor ez is életveszélyes kell ,hogy legyen!
Mondlyuk ekkkorát azért nem akarok de nem baj ha 1 kicsit többet tud mint ami
(#) gorzoll válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Nincs 1 mm csak 0,45 a primer az 1.5mm !!
(#) hkarcsi válasza Lacika001 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

En idealis esetrol beszeltem, vagyis ha 100%-ban kijuttatna akkor sem lenne nagyobb mint 3J. Tehat ha a primerbe juttatott energia a megengedett hataron belul van, akkor lehet nagy a trafo, a kimeneti energia sem lesz nagyobb.
(#) orifab hozzászólása Júl 15, 2012 /

Sziasztok!

Gondoltam megosztom veletek mire jutottam!

Két villanypásztort építettem meg:

1, Vicsys féle Kutyapásztor (Már kész volt, mikor eszembe jutott hogy volt nekem annó egy régi stobi, ami kis átalakítással használható lenne)

2, És a mellékelt rajz alapján újrafirkáltam és megépítettem a saját ötletemet is (és cirka KT505 van benne... mert ez volt előtte a srobiba... megjegyezném a strobit még 1995 körül építettem !!!).

Ezidáig egy kölcsön pásztorral dolgoztam, belekukkantottam amiben egy 25µF-os kondi figyelt.

Szóval van 3 összehasonlítási alap (műanyag dróthálómellett kifeszített vezeték teljes hossza kb 300 m):

Gyári (Sógrom kecskét őrzött vele): Megfogom a drótot, ráz rendesen (kb 4-5 mm-től cikrít üresen... gondolom van benne túlvédelem...)

Strobi alapú (saját fejlesztés): Ugyanaz vagy talán kicsit jobban ráz mint a gyári (megjegyezném több mint egy centiről is cikrát húz üresen)

Kutyapásztor: Ez sokkal solídabban ráz, és a cikra is kb 2-3 mm-t tud max üresjárásban (Itt szertném megragadni az alkalmat hogy Vicsys felé semmiféle rossz szándékom nincs, megköszönöm neki eddigi segítségét, leírásomban csak tényeket közlök)

Tán még annyit kihangsúlyozok, hogy saját megépítésemben a 10µF "teljesítménykondi" polaritásfüggő, mert "ez volt itthon" és nincs gond vele, műkszik... (ha valakinek hozzászólnivalója van, ne tartsa vissza).

István
(#) mex válasza orifab hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Idézet:
„a 10ľF "teljesítménykondi" polaritásfüggő, mert "ez volt itthon" és nincs gond vele, műkszik...”

Hosszútávon nem jó megoldás.
(#) orifab válasza mex hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

nincs gyakorlati tapasztalatom... felvilágosítanál?

Egyébként gondolkozom hogyan lehet nagyobb teljesítményt kicsikarni, de gondolom nagyobb tirisztor, nagyobb kondi és az 50K helyett valami párkás nagyteljesítményű ellenéllás... vagy rosszul vélem?
(#) mex válasza orifab hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Ide impulzustűrő, nagy áramokat leadó kivitel kell, csekély szivárgó árammal. Metálpapír, vagy régebbi olajblokk kondi örökös lehet.
(#) poros válasza orifab hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Bocs,hogy bele szólok. A polarizált kondenzátorral működik,de néhány perc után kezd melegedni. Majd hosszabb használat után vége. Ez lehet néhány óra vagy nap. Hiába megfelelő a feszültség tűrése. Azt használj amit Mex ajánl akkor nem kell javítanod.
(#) orifab válasza poros hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Köszi a tanácsokat... Már csak érdekelne ti hogyan növelnétek teljesítményt a saját fejlesztésen (ugyanis ha az 50k-s ellenállást csökkentem elfüstöl)
(#) isssti válasza poros hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Sziasztok! Nekem már egy éve megy a kis pásztorom, 2db párhuzamosan kötött 10uf 450v-os polaritás függő elkoval, kis wartburg trafóval, lovakat, rókákat, macskákat fog biztonsággal.
Következő: »»   136 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem