Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   400 / 1178
(#) voodoo válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Pacal képe:

hatul.jpg

(#) granpa válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Szia! Köszönöm a gyors választ, de nem tudok rájönni, hogyan találjátok meg az ilyen adatlapokat, mert én mindent beírtam az Alldatashetbe, és nem jött semmi. Persze kíváncsiságból kitapogattam a lábakat, de jó tudni a határ(használhatósági) értékeket.
(#) kadarist válasza granpa hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

A Google keresőbe írd be a karaktereket, ő majd keres helyetted adatlapokat.
(#) _vl_ válasza kadarist hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Amire még érdemes odafigyelni, hogy az ilyen általános data sheet gyűjtögető site-okon sokszor nagyon nem friss verziók vannak. Ennek ellenére sokszor ezt dobja ki a gugli elöl, ill. ha nem sikerült a data sheetben használatos verziószámot pontosan beütni, akkor sokszor az igazi gyártó data sheetjét egyáltalán nem.
Én azt szoktam csinálni, hogy ha nem tudom a gyártót, akkor először keresek "valami" data sheetet, onnan megtudom a gyártót, utána már a gyártó oldalán keresgélek. Mert ott aktualizált data sheet szokott fent lenni.
(#) kadarist válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Azért szerencsére, ha "ápgrédelnek" a gyártók, akkor az újított terméket új típusszámmal-jellel illetik, ezért nem szokott gond lenni a keresésből.
(#) granpa válasza kadarist hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Köszönöm a válaszokat, de csak nagy ritkán jut eszembe a gugliban keresni alkatrészt. Úgy gondoltam, a Datasheet (meg archive) az igazi.
(#) Stewe válasza granpa hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Ő is ott keres, de a keresőmotor mindenféle racionális formában átadja a keresendő kifejezést, ezért kényelmesebb és eredményesebb.
(#) _vl_ válasza kadarist hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Nem a terméket upgrade-elik, hanem csak a data sheetet javítják! Nagy különbség

Mondjuk a Microchip-nél pont a múltkor találtunk olyat, hogy a D verziójú data sheet szerint a mikrokontroller MCLR lába átállítható általánosan használható bemenetté, az E verziójú data sheet szerint meg nem, ott fixen MCLR. A valóság is ezt igazolta
(#) szepi003 hozzászólása Júl 12, 2012 /

Sziasztok.Keresek egy SMD eeprom beazonosítását.felirat első sor 4161 alatta03a3 alatta 5j.Ez egy indesit mosogató gép vezérlőbe van,amiben 24c64-es szokott lenni.Lehet hogy az is,csak ilyen kódszám alatt. Köszönöm szepi003
(#) mesti87 hozzászólása Júl 12, 2012 /

Üdv mindenki valaki betudná nekem ezt az alkatrészt azonosítaní na meg esetleg tipp h hol lehet beszerezni a következö szerepel rajta:06N12C B1130A a fiam RC repűlöjéböl van kibontva mert megfőtt a hajtomotort vezérelte az egyik lába közvetlen a motorra volt kőtve az első képen a beteg látható
(#) Auth Zsigmond válasza mesti87 hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Azt hiszem, ez lesz: 2SB1130A
Keresd a goglin...
Egy találatomat mellékelem.
(#) zmol válasza mesti87 hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

A típusról konkrétan semmit nem találok így hirtelen, de a "beteget" nézve nincs ott nagy ördöngősség. Ha csak egy volt az áramkörben ebből a félvezetőből, akkor valószínűleg kefés motor a főhajtómű, a vezérlése meg egy egyszerű PWM motorvezérlő, aminek egy teljesítmény MOSFET a vége. Én betennék helyette szinte bármilyen hasonló tokozású, minimum 15-20 Amperes MOSFET-et próbaképpen. (Így kérném bármely alkatrészboltban, ha nincs otthon ilyesmi, és a legolcsóbbat vinném.) A feszültséghatár nem kritikus. A gép méretét nézve 7,4V vagy 11,2V köröli a "fedélzeti hálózati feszültség" (magyarul az aksi ), a gate-fesz. meg 5V szokott lenni.

Mivel típus hiányában nem tudjuk, hogy az indukció áldásos hatásaitól védő dióda bele van-e integrálva a FET-be, vagy olyat vennék, amibe igen, vagy biztos ami tuti, tennék egy külső védődiódát a D-S közé.

Üdv.:
Zoli
(#) zmol válasza zmol hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Hűha!
Ha Zsigmondnak igaza van, márpedig neki szokott olyanja lenni, akkor egyrészt a FET nem biztos, hogy jó megoldás.
Másrészt, akkor a gép gyártója igen könnyelműen tervezett a másfél amperes kollektorárammal.
Múltkor egy nagyon kicsi, gagyi játékrepülőt mértem ki: 7,4V 700mAh-s aksiból 12,5 Ampert vett fel üzemszerűen maxi gázon. Ott nem 1-2 Amperes alkatrészekkel kéne játszani.
Plusz az is a FET-ek irányába terelne engem, hogy a tranyókat ilyen áramoknál piszkosul hűteni kéne, akkor meg nem bírna felszállni a cucc a hűtőbordától.

De ez csak az én véleményem. Le tudod fényképezni az áramkört, amiből kiforrasztottad a példányt?
(#) Auth Zsigmond válasza zmol hozzászólására (») Júl 13, 2012 /

A mellékelt tranzisztor terhelhetőségét egy kicsit magam is karcsúnak tartottam, de nem ismerem a repülő technikát. A javasolt tr. ránézésre is hasonlít a kérdéshez mellékelt képen láthatóhoz, nem tartom valószínűnek, hogy több tíz ampert kellene bírnia, ráadásul hűtés nélkül.
Kíváncsi vagyok a megoldásra!
Ami a Zsigmond "olyanját" illeti, hát vak tyúk is talál (néha...) szemet... Amúgy kösz .
(#) zmol válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Júl 13, 2012 /

Szívesen Nem pedálozásnak szántam. Én itt inkább passzív olvasó/tanuló célzattal böngészek, és azt látom, hogy ha te írsz, akkor az meg van írva tisztességgel.

A 2SB tranyó a feliratból tényleg adná magát, csak nagyon meglepő számomra a kis áram, meg úgy általában a tranzisztor jelenléte modellmotor közelében. Ezért is várom kíváncsian a képet Mesti barátunktól a panelről, illetve az is érdekes lehet ezek után, hogy milyen aksi van a gépben.
(#) lidi válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Ha jól kinyit a tranyó, akkor nem esik rajta fesz, tehát nem lépnek fel nagy veszteségek, tehát ilyen kicsi tranyóval is lehet 5 - 10 A eket kapcsolgatni.
(#) Auth Zsigmond válasza lidi hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Az adatlapon a csúcsáram 3A, bár gondolom a repülőben kapcsoló üzemben működik, lehet, hogy nagy frekvencián többet is bír. (Ha nem, akkor pl. bekerülhet egy hobbielektronika fórumba...)
(#) Stewe válasza lidi hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Az túlzás hogy nem esik, egyes tranzisztorokon nem is kevés, az adatlapon az UCEsat adat a telítési feszültségesés, az átfolyó árammal szorozva kapjuk a disszipálandó teljesítményt. (Ez természetesen ideális eset, legtöbb esetben sokkal több hő fejlődik.)
(#) proli007 válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Hello!
"lehet, hogy nagy frekvencián többet is bír."
Na, ez pont fordítva van. Mert nagyon nem mindegy, hányszor kapcsol át. A kapcsoló üzem is "analóg" az átváltás pillanatában..
üdv! proli007
(#) röntgen válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

A lényeg, hogy a kapcsolótranzisztornak az a legmegfelelőbb tranyó ami nagyon gyorsan kapcsol, mert nem amiatt melegszik mert sok áramot vezet, hanem a kapcsolási idő a meghatározó. Ha ez minél kisebb, nyilván annál kevésbé fűt.
(#) Hujikolp hozzászólása Júl 14, 2012 /

Üdv!

Keresek egy olyan IC-t, aminek van négy adat bemenete és 16db kimenete, + vezérlők. A bemenetre bináris számok jönnek. A kimeneten pedig megjelenik és tárolódik, amíg nem törlöm. pl: jön egy bináris hármas, engedélyezem a bemeneteket, a hármas kimenet aktív lesz. Jön egy ötös bináris, azt is engedélyezem, és az ötös kimenet is aktív lesz, a hármas kimenet mellett.
Ha elveszem a tápját, vagy ha a törlő bemenet aktív, akkor törli a kimeneteit is.

Amolyan BIN -> DEC + SR tároló egyben. 12db kellene belőle.
(#) _vl_ válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

PAL16R8
Kettő ilyen, és megfelelően felprogramozva kb. pont azt csinálja, amit szeretnél.

Vagy egy kellően soklábú, ám egyszerű és buta (=olcsó) mikrokontroller. Mondjuk a PIC16F57/59 ugrana be elsőre.

Összerakhatod flip-flopokból meg kapukból is, de az nagy lesz, és valószínűleg többe is kerül.
(#) proli007 válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Hello!
Pld. CD4099. Ugyan 8 kimenet, de bővíthető.
üdv! proli007
(#) mesti87 válasza zmol hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Üdv köszönöm a válszokat az igazság az h én is kezdö vgyok es bár gondoltam h tranzisztorrol van szo azért megerősitésre vártam viszont a kérdésre válaszolva 2 db van benne az 1-ik az 1-es motort a másik a 2-es motort vezérli egymásnak ellanntétesirányu forgást lehetövé téve bár kezdö vagyok rájöttem h ez vezérli a motor fordulatát és lényeges h öszhangban kell legyenek mert az irányváltást is ö végzi pl ha balra akarok fordulni csökkenti a balos motor bordulatát ezzel eröt ad a jobbos zsámára h a tehetetlensé elvén a géptestet elentétes irányba tekerje az ellen erö mondhatni mit 1 giroszkop vag ehez hasonlo és igen található rajta dioda is ami a motorok pozitiv oldala és a tranyo kőzépsö lába közé van betéve mej a motor negativ részénél végzödik de teszek fel még képeket amit csak kértek a motorok kefések az akurol nem találtam adatott de megmérem amint feltölt remélem azért sikerül valanit kihozni belölle és mégegyszer köszi mindent
(#) mesti87 válasza mesti87 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Itt a többi kép
(#) Hujikolp válasza proli007 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Köszönöm mindkettőtöknek, ez a CD4099 lesz a befutó!
A bővíthetőségét illetően, ha jól emlékszem, akkor az egyik IC engedélyező bemenetére kell egy invertert kötni.
(#) proli007 válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

"ha jól emlékszem" Ön nyert! Jár a hangszóró..
(#) mesti87 válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Nos anyira nemértek hozá de tételezük fel ha a madárka falnak vagy bárminek nekimegy véletlen akor a rotorok ugy összekutyulodnak hogy földhöz vágja magát a kicsike és ha nemveszed el tölle a kakaot akkor a blokkolt hajtomüvön keresztül fellépő fojtásábol kifojolag a motor indulo árammal terheli a cuccot fojamatosan és az lesz az eredmény mint az én esetemben megfő ugy hogy szerintem kel a tul terhelés elleni tulméretezéses védelem merthát valoszinü hogy a 30 amperes jobban birja a terhelést mint a kissebbek szerintem de ha tévedek akkor kérlek titeket javitsatok ki
(#) Auth Zsigmond válasza röntgen hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Egyetértek Veled, a kapcsoló tranzisztor legyen gyors. Lehet, hogy tévedek, de szerintem az átfolyó áram (átlagáram) melegíti a tanyót, nem az idő.
(#) Auth Zsigmond válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Meggyőztél!
Következő: »»   400 / 1178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem