Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő

Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   117 / 303
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Én kerek nem értem ezt a kapcsolást. A BD911 két LED-et kapcsolgat, az elfolyó áramnak megfelelően. Minek oda a 911? A tekercs, optocsatoló csak további kérdéseket vet fel. Tényleg jó lenne magyarul, addig nem akarom minősíteni a megoldásokat, de ez így nem tűnik ésszerűnek.
(#) bistvan196700 hozzászólása Jún 19, 2012 /

Sziasztok!
Megépítettem a relés akkumulátortöltőt. Szépen működik is, belehet állítani a ki-be kapcsolási küszöb feszültségeket. Egy a probléma van, ha nincs csatlakoztatva akku. akkor prellezik, a relé ki-be kapcsol. Kérdésem az lenne lehet-e ezen javítani. A választ előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza didyman hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Hello!
Fogalmam sincs miért így lett tervezve. A BD911 vélhetően azért van benne, mert a bázisán folyik át a teljes töltőáram. Kis tranyó megfeküdne rajta. Itt valami vagy hiányzik, vagy lehagytak valamit egy másik rajzról. Gyanús, hogy valami kapcsolóüzemű előszabályzó lett volna ott. Az logikus lenne..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Hello!
Én a "legrövidebb úton" ezt tenném..
üdv! proli007
(#) bistvan196700 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Köszönöm a gyors választ, kipróbálom.
(#) gerasz88 hozzászólása Jún 21, 2012 /

sziasztok
egy számítógép tápegysége nem lenne jó akkumlátortöltése mivel lead az is 12v
(#) pucuka válasza gerasz88 hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

12 V nem elég egy 12 V -os savas akkumlátor töltésére, a töltés PC táppal ugyan megoldható, de jelentősen át kell alakítani.
(#) gerasz88 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

és eszt egy olyan ember aki keveset ért az elektronikához (mint én ) az meg tudná csinálni ??
(#) pucuka válasza gerasz88 hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Nem tudom, dönts el magad. Itt a topikja.
Bővebben: Link
(#) gerasz88 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm !!!
(#) Directors hozzászólása Júl 1, 2012 /

Sziasztok!

Kaptam javítani egy 12V-os töltőt. Ilyet: Bővebben: Link
Mikor bekapcsolom pillanatok alatt felmelegszenek a diódák és világít a ledek fele kb. A trafó is pillanatok alatt felmelegszik. Bele lett kókányolva is egy kicsit ahogy néztem.Mintha teljesen zárlatba lenne mikor bekapcsolom. Multival mértem rajta egy áramfelvételt a trafó szekunder részén és a panel között. 14 Amper.
Szerintem rossz helyre van kötve a trafó szekunder tekercse.

Itt van róla kép is.
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Nos jól gondoltam. Betudtam kötni jól a traó szekunder tekercsét. Most már megvan a 14,4V a kimeneten és nem melegszik semmi sem. Volt benne egy LM358P IC. Ezt kicseréltem mert továbbra is világított minden led akkor is ha nem volt rákötve az aksira. Én LM358N-esre kötöttem. Ez is megfelelő oda ugye?
(#) david550 hozzászólása Júl 14, 2012 /

Sziasztok.
Kaptam egy 6 voltos, 11 Ah-s ólom akksit, csak az a baj vele, hogy mélykisülésben van, 0,2 voltot mértem rajta. Helyre lehet még állítani valahogy?
(#) proli007 válasza david550 hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Hello!
Puding próbája az evés.. Töltsd fel, és meglátod.
üdv! proli007
(#) ini hozzászólása Júl 16, 2012 /

üdv!

van egy ilyen akkutöltőm:
automata töltő
sikerült végre ic-t szerezni bele most üzemel rendesen(kölcsönadáskor fordítva tették az akkura és kihalt)
a kérdés:
lehet erre a kapcsolásra fordított polaritás védelmet tenni?
ilyen egyszerű dologra gondolok hogy egy didódát a + - kivezetések közé és elé egy kis értékű biztosítékot
kivitelezhető ez?
köszi!
(#) proli007 válasza ini hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

Hello!
Így van kivitelezhető, csak akkora dióda kell bele, ami nem sértődik meg ha ki kell verni a biztit. Na meg tartalék biztiket kell kis zsacsiba csatolni a töltőhöz, idegbaj ellen. De egy Led+ellenállás sem árt, ami jelzi a fordított polaritás, és hogy a bizti távozott az élők sorából..
üdv! proli007
(#) ini válasza proli007 hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

köszi!!

esetleg tudsz olyan dióda típust ami kibír 2,5 amper biztosítékot?
vagy legyen inkább 1,5 amperes? melyik lehet a célszerűbb?

Hello!
Inkább a nagyobb amperszámú bizti, és 6..10A-es sima hálózati egyenirányító. Pld. P600k. Mert a biti feszültségesése befolyásolhatja a töltés visszamérését. Természetesen megfelelő minőségű Wikmann foglalattal. (Az aksinak nem gond kiverni bármelyiket..)
üdv! proli007

akkor esetleg egy "autós" 5 amperes biztosíték is jó lehet
azt könnyebb cserélni, jó az érintkezése stb stb
egy 10 amperes diódával kombinálva tuti védelem lenne

Hello!
Így van. (Légy oly kedves, a mondatok elején nagy betűvel írni..)
üdv! proli007

köszi az infót!
a nagybetűk meg olyan dolog amit egyszer ha összefutunk egy sör mellett átbeszéljük

üdv! és mégegyszer köszi!
(#) fúró hozzászólása Júl 19, 2012 /

Sziasztok
Csinálok egy akkumulátor töltőt gépkocsihoz , most abban a dilemmában vagyok ,hogy a grezt híd után kell e kondenzátort rakni vagy nem ? Mert a gyári töltőkbe nem találkoztam vele.
(#) mex válasza fúró hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Nem kell pufferkonenzátor, az egyszerű töltőáramkörök lüktető egyenfeszültséggel töltenek, ami itt az egyenirányított színusz csúcsait jelenti. Még jót is tesz az akkunak ez a qvázi impulzustöltés.
(#) david550 válasza david550 hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Már megépítettem a töltőt, lemértem, "üresjáratban" a feszültség pontosan 7 volt, a rövidzárlati áram 630 mA. Rá is tettem erre a totál mélykisülésben levő akksira, és az értékek nem változtak. 7 volttal töltött. De ahogy töltődött fel az akksi, úgy esett a feszültség. Amikor már 5 voltnál járt az akksi, már csak 5,8 volttal töltött. Ezért A Tina 7 szimulátorában megmértem, hogy ha az 1,1k-s ellenállást növelem pl. 4k-ra, akkor a feszültség nő, és az áram is, de csak egy kicsit. Kerestem az 1,1k helyére egy 5k-s potmétert, beépítettem, lemértem üresjáratban, és 21 voltot írt a multiméter, és alig lehetett állítani (19 V - 21 V -ig). Ahogy rátettem az akksira, már normális feszültséggel töltött. De akkor vettem észre, hogy izzik a kimeneten a 800 mA-os biztosíték. Lemértem, hogy mennyivel tölt, és 1,8 amper jött ki.
Lehet ezzel még tenni valamit? - ez lenne a kérdés - Mert az LM317-es lehet hogy meghalt...
De addig átméregetem még egyszer.
(#) proli007 válasza david550 hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Hello!
Szerintem nem volt itt semmi gond. Kezdetben azért volt magas a feszültség, mert az aksi belsőellenállása még magas volt, így a kapocsfeszültség is. Ahogy aztán "kezdett magához térni" csökkent a feszültség. Majd ez nőt volna szép lassan, amikor már ténylegesen töltődik, 7,4V-ig. Nem kellett volna tenned semmit, csak figyelni.
Az áramkörről úgy beszélsz, mint ha mi is látnánk amit Te. A rajzot kellett volna feltenni,vagy belinkelni, hogy ne nézzünk oly bután..
De szerintem kissé félreértelmezed a töltést. Általában az aksi töltőnél a feszültség és az áram korlátozva van. Vagy is ha az terheletlen, akkor a maximális kimeneti feszültséget lehet mérni. Ez azért van, hogy ne lehessen túltölteni az aksit.
De ha az aksi feszültsége ez alatt a maximális feszültség határ alatt van, akkor meg az áramkorlátozásnak kell élni. Ellenkező esetbe, akkora áram folyna, amekkora csak tud.

- Vagy is amikor az aksi ki van merülve és a töltőre teszed, akkor az áramkorlát működik, a kapocsfeszültség meg akkora, amekkorát az aksi belsőellenállása megenged. Ekkor töltőáram a beállított maximumon van.
- Ez után, az aksi feszültsége a töltés alatt lassan folyamatosan nő. Az áram közben állandó.
- Amikor közelébe kerül az aksi feszültsége a maximális feszültségnek, az áramkorlát helyett a feszültségkorlát kezd hatni. Vagy is miközben az aksi feszültsége lassan eléri a maximális feszültséget, a töltőára lassan csökken. Amikor pedig eléri az aksi a maximális feszültséget, teljesen megszűnik a töltőáram. Azt kivéve, hogy az aksinak van önkisütési árama amit a töltő állandóan pótol.
- Ha az aksi feszültsége elérte a maximális feszültséget, és a töltőáram leesett majdnem nullára, fel van töltve az aksi, meg kell szüntetni a töltést.

Normál esetben így működik a töltés, egy egyszerű pld. 317-es töltő esetében. Ha a 317-nek csak a kimenő feszültsége van beállítva, "mint feszültség korlát", és nincs áramkorlátozás, akkor a tok belső áram és hővédelmi korlátja fog működni. Vagy is ha megfelelő a tok hűtése, akkor a 317 Maximális áram a tud folyni töltés kezdetén, ez kb. 1,5A, vagy a tok felmelegszik és akkor a hőfoktól függően csökken a töltőáram, de maximum akkor sem érheti el, a 1,5A-t.
Ha van áramkorlát is (soros ellenállás az LM kimenetén v. tranyós korlátozás, akkor az fog hatni a töltés alatt.)

Valahogy így kellene szemlélni a dolgot. A jelenséget, amit az aksinál leírtál "részegségnek" hívják.
Ha 6V-os 11Ah-ás aksid van, akkor a feszültség korlátot 7,4V-ra, az áramkorlátot 110, de maximum 220mA-re kell beállítani. Nem 800mA vagy 1,8A! De egy 6V-os töltőnél hogy lehet 19..21V-ot mérni? Belegunnyad az LM317. Minek ennyit hőt/villanyt eldisszipálni?
üdv! proli007
(#) david550 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Jujjjj... Elfelejtettem kapcs. rajzot feltölteni. Ma ilyen napom van.
Amúgy a töltőt nem én állítottam 1,8 amperra, hanem saját magától ugrott annyira, amikor az 1,1kilós ellenállást kicseréltem egy 5 kilós potméterre, hogy tudjam növelni a feszt. És a 317-esnek van hővédelmi korlátja? Mert akkor még nem romlott el.
(#) proli007 válasza david550 hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Hello!
Ha nem a tranyó feküdt meg, akkor az LM317. Mert itt 600mA-nál nagyobb áram nem folyhat, akármire is cseréled az 1,1kohm-ot. Ugyan is ha az 1ohm-on 600mV-nál nagyobb feszültség van, a tranyó lehúzza az ADJ lábat, ezzel leszabályozva a feszültséget akkora értékre, hogy 600mA-nál ne folyjon nagyobb áram. Egyébként az 1,1kohm megfelelő, mert a kimeneti feszültség nem lehet magasabb, mint 6,7V.
üdv! proli007
(#) david550 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Köszi, majd átnézem
(#) gyulank hozzászólása Júl 28, 2012 /

Sziasztok!
Nekem tönkrement a HB-1206S töltőm.
Gondolom, a Primer tekercs füstölt el, mert nem tudtam semekkora ellenállást mérni rajta. Az IC egy LM358N. Ez tényleg szabályzott valamit a töltésen valahogy, vagy csak kijelezte, hogy hol tart?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Júl 28, 2012 /

Szia!
Nézz be a tekercsek közé, hátha találsz egy rejtett hőbiztosítót. Lehet, hogy csak az szakadt meg.
Következő: »»   117 / 303
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem