Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Aha de valójában mit is szolgál a motorindító kondi?
Ezek szerint rosszul tudtam!
Sziasztok!
Megoldható valahogy egy 1 szekunderes trafóval, hogy mondjuk 8 x 5V-ot állítsunk elő úgy, hogy a földek függetlenek legyenek egymástól? Kvázi úgy tűnjön, mintha 8 szekunderünk lett volna. 8 Graetz-híd és 8 fesz stab IC nem lenne elég? 500mA kellene 8x.
Szia! A földfüggetlenséghez sajnos nem. Miről szól a történet?
Szia! Tulajdonképpen 8db sorba kötött akksit kellene egyszerre töltenem, az itt látható módon.
Olyat tehetsz, hogy minden stabilizátor a cella negatívjáról vegye a referenciát. Ezzel az a baj, hogy cellánként külön kell folyni a töltőáramnak, és az 5V feletti részt el kell disszipálni. Még rágondolni is rossz. (8x0,5Ax35V=140W)
Köszönöm az ötletet, ez elég durván hangzik
Igazából van 8-9 db kapcsolóüzemű adapterem, mobiltöltő, és egyéb, esetleg arra gondoltam, hogy azokkal megoldhatnám a feladatot, ezek közül a leggyengébbek 5,3V-500mA tehát éppen hogy elég. A b. terv pedig, hogy áttekerek egy trafót Köszi.
Valaki?
Sziasztok!
A következő lenne a problémám! Jelenleg egy autópályán (1:43) dolgozom!Az autók egy sínen mennek miközben az áramot abból veszik! És az én tervem az lenne hogy a sínben állandóan folyna az áram és mikor rárakom az autót nem indulna el!Ezután lenne egy vezeték nélküli karom amit ha megnyomnék az autó elindulna azaz lenne a karban egy adó és az autóban egy vevő. Az adó adná a jelet és az autó fogná és a motor beindulna. A kérdésem: mivel, hogyan tudnám ezt megoldani, esetleg kapcsolási rajzot kaphatnék? ha van valakinek egy oldala ahol tudnék az árak között válogatni az sem lenne probléma... azért fordulok hozzátok mert ti biztosan megtudjátok mondani Én egy jel adóra-vevőre gondoltam mint az RC autóknál és ugyanúgy lenne hogy csak 1gombnyomás és mehet is a verseny. (MÉG valami. trafóra rákötném a kart csak, hogy legyen áramellátása és ne elemmel keljen bíbelődnöm) Válaszokat előre is köszönöm. Üdv: T.Alex
Ha az autók sínen mennek, akkor ugyanúgy lehet kezelni őket, mint a modellvasút mozdonyait. Javaslom nézd át a DCC vezérlést, ötleteket biztos tudsz szerezni belőle.
Bővebben: Link Vagy analóg megoldás Bővebben: Link
Autó hifinél a kondenzátornak tényleg az is a szerepe ha pl nincs beindítva az autó akkor nem meríti le az akkumulátort? Ha igen akkor egy 1 Farados kondi egy 25A felvevő erősítővel meddig bírja? Hogyan tudom ezt kiszámolni?
Szia!
De lemeríti, mert a kondenzátor csak pufferel és az energiát az erősítő az akkumulátorból veszi.
És meddig tart egy 1 farados kondit 25A-el lemeríteni?
Szerintem kevesebb egy másodpercnél...
Sziasztok!
két darab 12V 12AH elektromos kerékpár akksijának töltéséhez megfelel egy régi orosz 12V-os akksitöltő? Ha igen, akkor milyen módon, és mekkora töltőárammal? Külön töltsem őket, vagy párhuzamosan kötve? Köszi előre is!
Hello!
Te is kiszámolhatod. - A kondenzátorban tárolt töltés mennyisége, a kapacitás, és a feszültség szorzatával arányos. Azaz Q=C*U - A töltésmennyiség, az idő és az áram szorzata. Azaz Q=I*t Behelyettesítve a töltésmennyiséget I*t=C*U, amiből az idő t=C*U/I - Természetesen az alapmértékegységekben kell számolni, vagy is kapacitás:Farád, feszültség:Volt, áram:Amper és az időt így szekundumban kapjuk. - A valósághoz képest annyi eltérés lesz, hogy az általad emlegetett 25A áram, vélhetően az erősítő maximális hangerőn mért csúcsárama, mivel a zene (amit Te hallgatsz ) egy "lüktető zaj", melynek hangerő átlaga lényegesen kisebb, az átlagáram felvétel is jóval kevesebb lesz. üdv! proli007
Hello!
Természetesen megfelelő, de a töltőáram az aksi kapacitásértékétől függ. Ennek tizedével érdemes tölteni, mintegy 12-órán keresztül. Célszerűbb külön-külön, de ha egyformák, akkor párhuzamosan is lehet. Ekkor persze a töltőáram szükséglet a kétszerese lesz. üdv! proli007
Sziasztok lenne egy távirányitom és van egy alkatrészem amit nem tudok hogy mi tudna ebben valaki segiteni? a beültetési oldalon X el jelölik a hejét? köszönöm!!!
Idézet: „Erre vonatkozott az is hogy a mágneses tér csak pár cm ig hat el...” A mágneses-, ill. villamos tér végtelen messze elhat, viszont az ereje a távolsággal négyzetesen csökken. Idézet: „...a fénynek és társainak ami nálad rádióhullám szintén nincs mágneses tere...” A fény maga a (váltakozó) mágneses és villamos tér. Idézet: „Érdekesen nézne ki a világ ha a rádió hullámoknak volna emg összetevője...” Ha nem volna, az antennák sem működnének, így nem hallgathatnál rádiót, nem nézhetnél televíziót, nem beszélhetnél mobiltelefonon. Szerintem te most csak szívatsz minket; megjátszod a hülyét, és közben meg jót röhögsz magadban.
Sziasztok,
a csatolt kapcsolásban jól értelmezem az alábbiakat? - az R2 (3.83K) testre - test és az 5-ös láb között a signalnak van a helye ?
Szia,
a csatolmány lemaradt... Utólag szerk: Elkészítettem a kapcsolást de eddig nem világít egy led sem. A Vled kivezetésnek kell adni külön feszültséget?
Sziasztok!
Szakembert keresek a távirányítós kapum rendbetételéhez. (a motoros nyitást nem használtuk mióta megvettük a házat) A motor Proteco Aster 3, Az egyiknél akad a hajtómű, illetve mindkettőt át kellene nézni, hogy rendben van-e. A régi fotocellák kuka, az újakat már megvettem, ezeket kellene felszerelni, illetve beprogramozni az egészet. A helyszín Budapest XX. kerület. A motorokat leszereltem már, ha valaki csak abban tud segíteni az is jó, szállítani tudom. Tudtok valakit javasolni? Illetve milyen összeg reális ezért a munkáért? Előre is köszönöm a segítséget!
Szevasztok!
Valaki tudna segíteni?? Az lenne a gondom h akartam venni egy 4009-es IC-t de azt mondták h ez már nem kapható.Szóval kellene nekem egy helyettesítő IC ebbe a kapcsolásba http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/474/futofeny.jpg Itt mindegyik 4009-nek a 1 és a 16-os lábak a +-ra van kötve. Minegyiknek a 8-as lába meg a --ra van kötve. Ha kérhetném még oda írná valaki a helyetesítő IC lábak kötési helyét is. Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok,
Körmönfont tervem megvalósításában kérem a segítségeteket, nyeretlen kezdőként: Egy sztereó erősítő vásárlását tervezem. Az erősítőnek lesz optikai kimenete. Össze kéne kapcsolni a pc-vel illetve notebookkal. Így le tudnám játszani az mp3 mellett a flac filekat is. A jó technika révén nyert hangminőséget nem kéne lerontani semmiféle, az összekötésből származó konverzióval, ha lehet. Vegyek valami speciális hangkártyát erre a célra? Ha igen, milyet célszerű? A beépítettnek nincs optikai kimenete, a notebookénak sem. Ha kéne, praktikusan külsőt vennék, így a notebookkal is össze lehetne kötni. Kábelek tekintetében is a sötétben tapogatózom. Felesleges vásárlásokba persze nem, bocsátkoznék. Köszönöm előre is.
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni. Van egy két db AA ceruzaelemből összeállított áramforrásom, és az áramforráshoz egymással párhuzamosan csatlakozik két ág. A két ág mindegyikében egy kapcsoló. Az első ágban egy darab 2V 20mA piros led és 56 ohm ellenállás van. A második ágban (két darab ugyan ilyen led és a hozzá tartozó ellenállás) melyek párhuzamosan vannak kötve. Célom az, hogy az első áramkörben lévő kapcsoló bekapcsolásával tudjam a másik ágat is bekapcsolni.
A valóságban ezt egyszerű átkötéssel nem oldhatom meg sajnos, a két kapcsoló és az áramforrás egymástól 80cm távolságban vannak! Valamilyen tranzisztoros megoldásra gondolok, de sajnos nem értek hozzá. Segítségetek előre is köszönöm.
Szia!
Nem ártana, mert különben hogy folyna áram a LED-eken át. Előző kérdésedre: Igen, jól értelmezed. (A magyarban a megszólítás az felszólító mondat, ezért felkiáltójel van utána.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |