Fórum témák
» Több friss téma |
Kösz! Akkor már értem az egészet,meghagyom eredeti állapotában,mert ha nem muszáj nem nyúlkálok bele.
Azt nem tudjátok véletlenül hogy mi az a csupasz vezeték ami a trafóházból kijön és egy füllel van odacsavarozva a házhoz? Remélem hogy nem a föld. Egyébként érdekesség hogy (legalábbis az én kütyümben) a ház egyedül a 7815-ről van földelve. Nálatok is így van?
Mért van vagyis mitől,hogy a Vidi erősítők/rádióerősítők úgymond "lebegtetik" mozgatják a hangszórókat,vagyis nem csak a zenére mozog. Ez a jelenség nagyobb hangerőnél látható jobban. Zárt rendszerű hangfalnál kevésbé reflex nyílásosnál jobban tapasztalható. Ez megszüntethető? Más erősítőknél ezt még soha nem tapasztaltam,csak a Vidinél. Netán ez is a Vidi "betegségek" közé tartozik épp úgy mint a rádió elhangolódási probléma? Megjegyezném,hogy a zene hallgatásában nincsenek oda nem illő hangok "lebegés" közben de mindenesetre nem csak a zene ütemére/ritmusára mozog a hangszóró hanem ez a fura lebegés is van.
Vagy nem véletlenül gyártották/párosították hozzájuk a zárt hangfalakat? A régi volt párosítás: RA 6363S/DC2050E és EA 6383S DC 2550A
nekem megvan mind a 2 erősítő a hozzá ajánlott hangfalakkal, csak a dc 2550 a az nekem reflex, mind a 2-nél van lebegtetés. Amúgy meg rádiónál is van, amikor keresek egy adót és megtaláltam akkor eléggé szinte már rángatja a membránt, minél nagyobbra rakom a basszust annál jobban megrángatja.
Sajnos a modul DC stabilitása mondhatni, hogy semmilyen. Kezdetnek javasolnám a becsatoló kondenzátor megfordítását VC04, de a bipolárisra cserélése sem elvetendő, sőt a legjobb. Én egy kicsit ráncbaszedtem a végfok modult, de ebbe a DC problémába beledolgozik a szabályzó modul is!
Kösz! Akkor ezek szerint ez épp úgy problémájuk mint a rádió elhangolódása. Szerintem mint ahogy írtam is,nem véletlenül lehetett a zárt hangfal párosítása (tervezése) ezekhez,mert így kevésbé tudja ezt a "lebegtetést" produkálni. Valamelyest biztos,hogy "beleszólhat" a hangképbe,mert hát a lengőtekercs nem rendesen "jár" mozog és ezáltal nem tud abba a pozícióba visszatérni (lenni) ahol kellene lennie. Még egyszer kösz!
Este teszek fel módosított rajzot. Igazából pár perc alatt elvégezhető az átalakítás a végfoknál! A szabályzó modul tápját pedig stabilizálni kell és sokkal jobb lesz a helyzet!
SZiasztok !
A mai napon sikerült jozzá jutnom egy ilyen gyönyörűséghez és rögtön egy alap problémát találtam a legkisebb hangerőn 0 hangerőn is ahol abszolút nem kéne szólnia a hangszórónak ott is elég rendes teljesítményen szól. szerintem kicserélték a potikat tudnátok ebben segíteni nekem? köszönettel Csaba
Mindkét csatornán szól teljesen letekert hangerő potinál? Nálam nemrég volt egy 6363, amiben az egyik oldal csinálta azt, hogy nem ment le nullára a hangerő. Kiszedtem a potit, és sajnos a poti kivezetése volt szakadt, nem tudtam vele mit kezdeni. Sajnos 4mm-es tengellyel nem tudtam semmilyen potit szerezni, amit be lehetett volna tenni, úgyhogy maradt az eredeti benne... Ötletem sincs, hogy hogyan lehetne értelmesen javítani az ilyesmit.
Heló!
Egy kérdésem lenne mivel nem vagyok otthon a hangfalak terén. Van egy Videoton RA 6360-s erősitőm, és az érdekelne hogy elbirna 1 pár Orion HS 511 hangfalat?
Bőven, de én arra inkább Videoton DC 2550 A-t raknék, de a te dolgod
Üdv. Van egy Videoton RA 6363 S erősítőm aminek a fél oldala már müködik de nagyon halkan szól. Mi lehet a probléma?
Hali! nézd át a hangerő potit és a többit is.Próbáld meg ,hogy mikor rádugod a helyére,érincsd meg kézzel a bemenetét,és ha normálisan érzékel akkor a végfok modulod az jó.
Heló! Ez a hiba,csak a hangerő poti cseréjével oldható meg.
Szia! 2x4 érintkezős,és 2x100kóhm-os poti kell bele.Ha esetleg nem csere szabatos potit teszel bele,akkor nem fog megfelelően működni a LOUDNES mély hang kiemelés.
Oké köszi!
Úgy látom te vágod ezt a témát. Ma néztem meg tüzetesebben az erősitőt és a baloldali végerősitő elfüstölt vagyis nem biztos hogy elfüstölt dobok róla föl egy képet. A bekarikázott résznél az a kettő "tekercs" fekete. ezzel lehet valamit kezdeni vagy kuka? Mert mikor bekapcsolom a biztositékot egyből kivágja.
Sajnálattal közlöm, hogy a védelem-meghajtó-végtranyók elszálltak! Valamint a védelem 150 Ohm-os ellenállásai is!
A következők csereesélyesek! A pozíciószám mellé írtam a sokkal jobb és kapható helyettesítőt! VT10,27 - BC337-40 VT22 - BC327-40 VT05 - BD139-16 VT32 - BD140 Felső végtranyó - BD912 Alsó végtranyó - BD911 VR11,23 - 100 Ohm VR14,19 - 0R15 min. 2W
Nem a poti hibás.
Egy ultrahangos fürdő csodákra képes...
Köszi szépen!!!!
Akkor ezeket csak kicserélem és elvileg életre kel a kicsike?
Igen, de nem árt az óvatosság!
Nem tudja valaki, hogy milyen áramkör felel azért, hogy amikor megfogom a bekapcsológombot, vagy bármelyik másik gombját. akkor elhallgat az erősítő?
Erre lenne szükségem a quad405-ben.
Üdvözletem.
("fizikatanári" ismereteim vannak, elektronikában nincs nagy gyakorlatom, inkább érzésből javítottam meg ezt-azt.) Egy barátom RA6363S készülékének egyik oldala kinyírta a hangfalat. Kérdésem rögtön a végfoknál adódik: Az innen letöltött rajz szerinti BF244A helyett egy BC337-25 bipoláris van a bemeneten, a bázisa 10k-val földre kötve. Én úgy látom hogy gyárilag. (?) Akkor van másik rajz is?
Szia!
Ha biztosan RA-6363S-ről van szó akkor ez a rajz jó kelle legyen hozzá Bővebben: Link Kinyírta a hangfalat és magát is a végfok (elégette a 2 ellenálláshuzalból tekert (ha ránézel olyan mintha 2 tekercs lenne) ellenállást? Ha bekapcsolod (hangfalakat ne köss rá persze, akkor a hangszórókimeneteken hány V-ot mérsz (DC-t, mindenféle kivezérlés nélkül)? A bemeneten én még nem találkoztam BC tranyóval, oda a rajzon lévő BF244A-s FET kellene, de szinte biztos, hogy nem emiatt vágta tönkre a hangfalat, VT26, VT27-et ellenőrizd (vagy legjobb ha kapásból cseréled is) először, továbbá a VT33, VT36 illetve a végtranyók is gyanúsak lehetnek. De egyik legjobb és leggyorsabb javítási módszer (főleg esetleges műszerezettség/tapasztalat hiányában) ha az összes tranyót újra cseréled a hibás modulban. Jobb boltokban (pl. Lomex) fillérekért kapható hozzá minden. Ha a végtranyókat cserélsz, mindenképpen a BD911-BD912 párost javaslom mint helyettesítőt. Ha bármi felmerül, kérdezz bátran, sok sikert a javításhoz! Üdv: Laci
Ahogy azt lent írta a kolléga, oda BC337-et nem igazán tehetsz, mert ott eredetileg egy J-fet szokott lenni. Feladata, a bemenetet összekapcsolni a földeléssel, mikor a "Mute" funkciót élesítik. Ha a kimenetre feszültség került, az nagyon valószínű, hogy a végtranzisztorok meghibásodása miatt lehet. Lent írt a kolléga egy helyettesítő típust. Nem tudom, hogy kapható-e. Én a sajátomban BD243-244 párost használtam, szerintem tökéletesen megfelelnek. Viszont Én mind a két oldalon cseréltem őket, így legalább egyformák. Egyébként a BC337-et benne hagyhatod, azzal is működni fog a MUTE funkció. Volt egy ilyen fajta "buherálás", hogy aki nem tudott, vagy lusta volt ilyen fetet venni, az hogyan válthatná ki ezt a funkciót bipoláris tranzisztorral. Aztán megszületett az ötlet.
És még valami! Ugye itt van az élő példa rá, miért rossz, hogy "kifelejtették" a hangfalvédelmet ebből a készülékből. Engem ez a dolog nagyon aggasztott, így hát a fejhallgató kimenetet kiiktatva, terveztem bele egy hangfalvédelem-modult. Nagyon jól működik, bááár az érzékenysége lehetne kisebb. Nagyobb kivezérlésnél, nagyobb mély hangok hatására hajlamos lekapcsolni. Viszont cserébe a hangfalaink épek maradnak! Ugyan a rádió-erősítő belsejét nem igazán ismerem, feltételezem sokban hasonlít az EA6383S erősítőhöz.
Bővebben: Link
A védelem panelen azt a kondit amelyikre a kimenetekről az ellenállások mennek, cseréld eggyel nagyobbra.
Igen, tudom, hogy azokat kéne nagyobbra cserélni, mert túl gyorsan töltődnek fel. Attól félek, hogy úgy meg túl kicsi lesz az érzékenysége.
A DC időállandót beállító ellenállásokon kívül én még a modul DC stabilitásán is javítanék, mert nagyobb kivezérlésnél már igen csak beleng és emiatt is leoldhat a védelem. Majd teszek fel rajzot, ha érdekel!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |