Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   418 / 842
(#) Klaymen válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Sziasztok!

Kicsit késve, de nagyon köszönöm a válaszotokat, sokat segített!! Köszi! Neki is kezdek...
(#) moderboy válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
mikrovezérlő+enkóder+DAC
(#) HA5AWS válasza moderboy hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm, én is valami ilyesmire gondoltam, csak optós leválasztás is kell, hogy szabadon kötözhető legyen a táp. Még a mérési oldalra kell valami izolációt kitalálni, hogy független legyen a két oldal. Ott is jó lenne az optó, csak a linearitásával vannak fenntartásaim.
Üdv: Gábor
(#) _vl_ válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Digitálisan kell a jelet átvinni (pl. mindkét oldalra mikrokontroller). Ezzel egyúttal megoldhatod a mérési problémát is, meg a vezérlést is.
(#) Hitman3 hozzászólása Júl 10, 2012 /
 
Elkészült a 2.7.4.-es labortáp...végre. Gerjedő LM324-es kicserélve STi gyártmányúra. Egy-két rossz helyre beforrasztott ellenállás is volt...ezért nem szabad hajnali 3kor forrasztgatni fáradtan...
-A lapot 160x100-ra terveztem át, nem kell vágni.
-Az áram és feszültség határt jól be lehet állítani, volt itthon többfordulatú trimmerem, de a hagyományos is jó.
-A BD244 hűtése 14 K/W termikus tényezőjű hűtőbordával tökig meghajtva a tápot 42 C fokra melegedett.
-Bekerült a tápra egy relé is, ami majd a védelmet szolgálja. (2N3055 hűtésszabályozónak)
-A diódahíd 4A-es, nem foglalkoztam a hűtésével. A 2A nem fűti fel lényegesen.
-Egy darab 0R22-es 5W-os söntöt használtam. 2A-hez elég lesz.
-Plusz védelemre egy gyors 2,5A-es biztosíték is belekerült.
-Az átkötések 0R\0,4W-os ellenállásokkal van megoldva.
-A kimeneten 150 mV van letekerve teljesen a potit. Lehet esetleg ezt csökkenteni még? A nyugalmi áram 49 mA.
(#) satlokk válasza Hitman3 hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Nagyon szép!Ilyenkor egy kicsit írígykedem,bocsika!
(#) Frankye válasza Hitman3 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Nagyon szép munka, elismerésem! Kifejezetten tetszik a hűtőborda elhelyezése.
(#) PIC hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Labortápegységet szeretnék építeni, de nem tudom melyik kapcsolás lenne nekem a legideálisabb. A lényeg, hogy kb.: 25v 2A amit bírjon (több lehet), és szimpla legyen. Mellékeltem öt porosodó trafómról képet, amikből össze kéne válogatni (ha lehet) egy labortápra valót.
Visszaolvastam elég sokat majdnem egy napon keresztül, hogy miket csináltak és milyen észrevételek születtek.
Az lenne az ötletem, hogy Ezt a kapcsolást, építeném megy úgy, hogy a fő tápegység a 40V-os lenne, a 2x15V-osról mennének a műverősítők és a 2x9V-osról hajtanám meg a két 8V-os hétszegmenses kijelzős panelt.(A és V mérő). Jó ötlet ez?

Előre is köszönöm a segítséget

István
(#) sirály12 válasza PIC hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Szia!

Ahogy nézem ezek a trafók nem lesznek jók! Az első trafónak ugyan nem tudom mennyi lehet a teljesítménye, de a többi nagyon gyenge, maximum a műszereknek lehet vele szuflát biztosítani, amik a tápban lesznek!
Az első trafó sem látszik olyan nagynak, hogy bírja, bár nem lehetetlen! Mert ugye 25V 2A az már magában 50W és még hol vannak a veszteségek.
(#) PIC válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Igen, igazad van. tényleg nem valami nagy teljesítményűek. Az első trafó egy régi Hp nyomtatóban volt, talán ideiglenesen megfelelne. A többi közül kettőnek csak az lenne a feladata, hogy a belső áramköröket ellássa.
Mivel nincs olyan trafóm aminek több kimenete van, külön tápegysége lenne mindennek. Az a 40V-os "nagyobb" trafó is ideiglenes lenne, amíg szerzek valami normálisabbat.
Végül is ilyen tápegységet szeretnék mint Csabának is van, csak nem kettős tápot. Kapcsolási rajz meg nyákterv is annyiféle van, hogy nem tudom mitévő legyek melyiket csináljam meg.
(#) soos csaba válasza PIC hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Szevasz PIC, ne tétovázz annyit, hisz el küldtem neked a rajzokat, és a panelterveket, ez egy nagyon jó kis labortápegység, és van benne áram korlát is, ami nagy előny. Szerez be egy nagyobb telesitményü 42V-os szekunderrel el látott trafót. A kis 2x 9v-os trafódnak négy kivezetése van (szekunder), vagy három?, azért kérdem, mert a kis panel műszereknek külön külön 8V-kell, erre nagyon ügyelj, mert ha meg figyeled a kis panel műszereknek az egyik váltóáram bemenete, és a GND össze van kötve!, és ha te nem külön külön 8(9)V-ot adsz be neki akkor lesz egy szép kis zárlatot, mint ahogy nekem is volt, és kellet egy jó pár óra hossza míg rá jöttem a problémára. Én is csak egyszer 8V-ot tekertem mind a két trafóra, aztán miután rá jöttem hogy ez így nem lesz jó tekercseltem egy 2x8V-os kis trafót aminek a szekunderjei külön állók, és így már jó volt. Te is figyelj erre nagyon.
(#) PIC válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Hali
Már a nyáktervek ki vannak nyomtatva műnyomóra és várják, hogy vasaljam őket
A 2x9V-os tápnak négy kimenete van ezért elvileg jónak kell, hogy legyen a két panelműszernek. A kisebb fekete 2x15V-osnak is négy kimenete van, az talán jó lesz a műveleti erősítőknek. Hétvégén két böszme nagy trafót fogok megnézni rokonoknál. Az egyik egy régi szelénes akkutöltőbe van, a másik meg valami egyéb felhasználásra készített tápegység. Mindkettőt kitermelem és megnézem melyik lenne jó, csak ha módosítani kell pl.: letekerni belőle vagy bármi ilyen dolog akkor kérnék egy kis segítséget.
Lehet, hogy holnap nekiállok a nyáknak de egy valami nem teljesen tiszta. A panelműszert hogyan kell használni/bekötni? két egyformát kell csinálni mert ez ilyen "alap műszer" és a bekötésétől fog függeni hogy áramot vagy feszt mérek vele? vagy hogy van ez?
(#) Alkotó válasza PIC hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Ha még bele lehet avatkozni, akkor esetleg az eredeti V-1.4.2-es paneltervet is fontold meg, mert annak azért vannak előnyei. A fórumon is megtalálod, de ha nem, akkor tőlem is megkaphatod.
Ha nincsenek szélsőséges igényeid, akkor a v-2.7.4-es tápot is tudom javasolni (Pionner áttervezése alapján), aminek egyik nagy előnye, hogy nem kell hozzá csak egyetlen feszültség a trafóra (nincs külön segédtáp és vezérlés táplálás), illetve van hozzá "L" profilos, és huzalozós panelterv is. (Nem mellékesen írtam hozzá hasznos infókat és méretezési segédletet).
Ezen kívül Proli007 tápja is hasonló erényekkel rendelkezik, azt is nagyon jól tudnád használni.
Dönteni kell, de bármit is választasz, nem fogsz mellényúlni.

A műszerekre több helyen is konkrétan kitértem, nézd meg a rajzokat, segíteni fog a megértésben.
(#) soos csaba válasza PIC hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Igen mind a kettőt égformára építed, ki véve az Rx 1-es, Rx2a, Rx2-bt, na ezzel a három ellenállással tudod be kalibrálni a műszert (lásd a táblázatot), a nagy labortápegység rajzán láthatod hogy hogy kell be kössed és milyen ellenállásokat kell használjál a V-méterhez külön, és az A-mérőhöz megint külön. Az ampermérőt az R21-es, és az R21a ellenállásokra kötöd párhuzamosan, mint ahogyan a rajzon is szerepel, az ampermérő ezen a két ellenálláson méri a rajta eső feszültséget. A V-mérőt természetesen pedig a kimenetre kel kötni közvetlen. Ennyi. Ha valamit még nem tudsz kérdez bátran.
(#) PIC válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Köszönöm a magyarázatot!
Így már megértettem a rajzok alapján, hogy mi miért van. Annyira már nem is bonyolult.
Hétvégéig várok mert mint mondtam megnézek két nagyobb trafót, és ha valamelyik jó lesz, az majd eldönti melyik kapcsolás illik hozzá. Addig pedig megépítem ezt a kapcsolást a hűtésnek, hogy haladjak.
(#) lidi hozzászólása Júl 18, 2012 /
 
(#) Davidd hozzászólása Júl 19, 2012 1 /
 
Szevasztok! Egyszeru labortapot szeretnek kesziteni, lm317 re gondoltam. Van egy trafom 2x23VAC, de teljesen kulonallo secundere van. Megoldhatom hogy ketszer megcsinalom a mellekelt kapcsolast?
(#) pjg válasza Davidd hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Meg hát. (többször is! )
Akkor lesz két egymástól független tápod. Ha akarod akkor az egyik - -át összekötheted a másik + -ával.
(#) qvasz2 válasza Davidd hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Csak nem itt, hanem a topikjában. Az LM317 még messze nem labortáp!
(#) Davidd válasza pjg hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Koszonom a valaszokat, ha megis valami nem ugy alakulna ahogy kell, a topikjaba fogom feltenni a kerdesemet.
(#) PIC hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy régi akkutöltőt és egy szintén régi, félkész tápegységet. Segítséget szeretnék kérni, a trafók megértéshez, hogy mi hogyan van kötve, és ezt hogyan tudnám használni a labortápomhoz.
Az töltőt négy feszültség értékre lehet beállítani. (értékek az előlapon). Elég nagy teljesítményűnek tűnik, csak kicsi a max feszültség. (bár pufferkondival több lenne szerintem). Az is feltűnt, hogy mindkét trafónál a kimenetek közt és a bemenetek közt is van olyan, hogy két vezeték össze van forrasztva alapból. Nem lehetne ezt szétbontani és magasabb feszt előállítani? Ez a kérdés mindkét trafóra vonatkozik.
A fentebb mutatott trafóim közül ez a kettő nagyobb teljesítményű. Segítsetek, egy kicsit, hogyan tovább... Muszáj valahogy labortáptrafónak átalakítanom az egyiket. (ha lehet)

Köszönöm
(#) janikukac válasza PIC hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
[OFF] Megjegyzésként: a fehérrel odaírt mért feszültségek azért nagyobbak, mert nincs terhelés alatt a töltő. Ha terhelnéd, leesne..
(#) proba válasza PIC hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Ebből szerintem nem lesz labortáp,max 15V os.Az összekötések eleve sorosak,tehát a kimenő feszültség nem növelhető.(szerintem)
(#) proli007 válasza PIC hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Hello!
Ezek nem összeforrasztott párhuzamos tekercsek, hanem csak a két szimpla egyszálas kivezetések közötti megcsapolások. Azért duplák, mert jönnek, és mennek vissza a trafóra. Ha szétszeded, akkor csak egymástól függetlenek lesznek a tekercsek, de a feszültség összegük marad ami volt.
üdv! proli007
(#) PIC válasza proli007 hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Szia!
Már értem, kimértem mindent. A két szerzett táp közül a kisebb AC 15.2V-os a másik AC17V-os... Tényleg nem sokra megyek velük.

Viszont, ma kaptam egy harmadikat ami 24V-os és 100VA-es (mellékeltem képet). Üresjárati fesz: AC26V Gondolom névlegesen terhelve 24V-ra esik, ami ha jól számolok kb.: 25V körül lesz DC. Ezt a tápegységet max. hány amperrel terhelhetem meg? Utánanéztem a számolásnak de nem igazodtam ki. Talán 0.45A?
(#) Ghoost válasza PIC hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
szia
Idézet:
„....Gondolom névlegesen terhelve 24V-ra esik..........”

Akasz ra egy 24V-os /sorossan 2db 12V-os/ 60-100W-OS izzot es egybol megmutatja magat a terhelt feszultseg nagysaga.
Idézet:
„.....max. hány amperrel terhelhetem meg? Utánanéztem a számolásnak de nem igazodtam ki. Talán 0.45A?.....”

P= U*I ebbol I= P/U ---> 100VA / 24V = ~4.16A
(#) PIC válasza Ghoost hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Köszi, ez volt a másik tippem de nem gondoltam volna, hogy 4.16A-t is bír :wow1:
Akkor egyelőre az a felállás, hogy Ezt a kapcsolást építeném meg Ezzel[/b] a nyáktervvel, amihez Ezt[b] a mérőpanelt illeszteném.
Ez így egy működőképes gondolat, a többi meg rajtam múlik?
(#) Ghoost válasza PIC hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 


Én is ezen kapcsolas megvalositasan munkalkodom, a masik foliatervezettel. A muszeren meg gondolkodom, hogy melyik is keruljon bele majd.
Vagy keszen veszek egyet, vagy raveszem magam es epitek meg 2db-t az altalad is linkeltbol.

ÉS Igen! a többi mar csak rajtad mulik
(#) PIC válasza Ghoost hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Na akkor a közös nevező már meg is van
Ha kész lesz teszek fel képeket is. Ha meg már csak rajtam múlik, fúú de rég vártam már :eeknoes:
Legalább tudok haladni és csinálni. Holnap szerintem meg is veszem az alkatrészeket aztán mehet a nyákgyártás.
Akkor hajrá
(#) satlokk hozzászólása Júl 24, 2012 /
 
Sziasztok!
Végre elkészült a tápom,mely egy régi gyári dobozba készült a panelt kaptam már nagyon régen LM324-s műveleti erősítővel van felépítve.Nem a legszebb de a célnak megfelel,kabáthoz készült a gomb!A kapcsolók sajnos csak a "kbnc" tipusok voltak kéznél. Ez mellet készül egy komolyabb projekt is.
Következő: »»   418 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem