Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Nagyon nem vagyok otthon akksi témában, így lenne egy kérdésem: Van egy kütyüm, ami jelenleg adapterről működik, így helyhez kötött. Viszont szeretném mobillá tenni azzal, hogy felvértezem egy akku packkal. 12V-os és 3-4ezer mAh körüli elegendő lenne. A gond az akku töltésével van, mert ezzel nem vagyok tisztába. A cél az lenne, hogy az akkut annélkül tudjam tölteni, hogy a szerkentyűt le kelljen kapcsolnom róla. Tehát töltés és töltésen kívül is, folyamatosan üzemeljen. Van olyan típusú akku amit használat közben is lehet tölteni? Esetleg ehhez kellene valami átkapcsoló áramkör, hogy a töltés idején ne az akksit használja hanem a töltőt áramállatását? Az is szuper lenne, ha erre az igényre tudna valaki célhardvert ajánlani, elérhető áron persze Előre is köszi!
Úgynevezett "zselés" ólomakku pont jó lesz neked. Azt lehet állandóan töltőn hagyni. Feltétele, hogy a kapocsfeszültség nem mehet 13,8V fölé.
Ööö, viszont méret is fontos. Úgy 15cm*5cm*5cm méret, 4-500g súly ami még rendben lenne
A többi fajta akku nem nagyon szereti a rátöltést. Esetleg a Lítiumos, de az meg drága, nyűgös, robbanós.
Zselés: Akku 12V/3,2Ah zárt gondozás mentes, méretek: 5.9 x 6.7 x 13.4 cm (MxSZxH) 3.531 Ft
Sziasztok,
Egy 12Voltos akkumulátorból valamilyen varázslattal lehet csinálni +-6voltot? Erősítő tápjaként kéne hogy funkcionáljon,de szimmetrikus táp kell hozzá. Köszönöm
A 3. és 4. cella közti áthidalót kell óvatosan hozzáférhetővé tenni. Amúgy mit akarsz 2x6V-tól? Max. ha 5 W kijön belőle. Jobban jársz egy TDA2030-cal.
Igazából pont arra gondoltam, de szimmetrikus táp kell neki. Egy 20-25W sub-ot el lehet látni egyáltalán 12Voltos aksiról? Ha igen milyen végfok kellene?
Köszönöm
Helo.
Bővebben: Link Nem lesz valami jó hatásfokú inkább egy kapcsolóüzemű tápot építenék akksihoz. Csak ez bonyolultabb. Itt vannak még bőven rajzok.
Nem feltétlen szükséges szimmetrikus táp. Bővebben: Link
Igazad van, lehet megpróbálom majd ellenállással.
pjg - Inkább kihagynám, a védelem lenne a lényeg!
Sziasztok!
Lenne egy kissé elméleti kérdésem... Adott az ábrán látható kis áramkör. Ez ugyebár áll egy felüláteresztő szűrőből és egy osztóból, amire úgymond rászuperponáljuk a váltakozó jelet. A kérdésem az az lenne, hogy hogyan kell a felüláteresztő szűrő törésponti frekvenciáját kiszámolni? fc=1/(2xpixCxR2) vagy fc=1/[2xpixCx(R1||R2)]? Ha ez utóbbi a helyes megfejtés, akkor mi a fizikai magyarázata? Miért replusszoljuk?
Helo.
Repluszolni kell, mert a tápforrás váltakozó áramú szempontból rövidzár.
Köszi a segítséget!
Üdv. Szóval van egy 10ohm 10w-os ellenállásom és 10 ohm 2w ellenállásom ha sorba kötöm hány wattnak felel meg? Egyébként egy LM7805-höz kell R1-nek Bővebben: Link
Szia! Ha a felfelé mutató nyíl tápfeszültséget jelent, akkor R1, R2 eredője függvénye a tápfeszültségnek és a jel pillanatnyi értékének. Az említett képletek egyike sem alkalmazható (ha ez megnyugtat).
Nem, nem nyugtattál meg
Kifejtenéd bővebben, hogy akkor hogyan kéne kiszámítani a határfrekit?
Miért is? Itt is R1XR2 az Rb azaz az eredő.
Sziasztok!
Mennyire illik/nem illik illtetve jó ötlet biztosíték gyanánt kis ohm-os ellenállást használni? Úgy hallottam, hogy van ahol ezt alkalmazzák. A gondom az, hogy a kapcsolásom szeretném biztosítani kb. 250mA viszont nincs helyem üvegbiztinek. Max. egy 0,6W méretű ellenállást tudok még beerőszakolni.
Hello!
Egyszerűen is lehet gondolkodni. Soros kapcsolásnál az mind két ellenálláson ugyanaz az áram folyik át. Ha a 2W-os ellenálláson akkora áram folyik, ami 2W hőt termel, akkor a 10W-os ellenálláson is 2W hő képződik, hiszen ugyan az az áram folyik rajta és ugyan akkora az ellenállások értéke.. Vagy is így egy 20ohm-os 4W terhelhetőségű ellenállásod lesz. üdv! proli007
Hááát, az R1 és R2 eredője nem függ sem a tápfesztől, sem a jel pillanatnyi értékétől. (hacsak nem feszültség függő ellenállások) Váltóáramú szempontból bizony a párhuzamos eredőjük (replusz) és a soros (csatoló) kondi határozza meg a bemeneti impedanciát, és annak frekvencia függését. (legalábbis, ha a további terhelő impedanciát nem vesszük figyelembe)
Hello!
Elnézted a kérdést, egyszerűen csak a a törésponti frekvencia volt a kérdés. üdv! proli007
Szia, nem csak elektronikai boltokban lehet biztosítékot venni, én a helyedben pl itt is megpróbálnám!
András
Hello!
Kis nyáktrafónál szoktam ezt a módszert használni. De 250mA-re, inkább ezt a mini biztit alkalmaznám. Kapcsolóüzemű tápban is láttam már elégve ilyesmit. Néha "jól sül el", néha nem.. üdv! proli007
Erősen benéztem, elnézést a többiektől is. Biztonság kedvéért megszerkesztettem Tina-ban, a re-plusz helytálló.
Nagyon széles a skála, nehéz így általánosságban meghatározni. Legalább a kívánatos feszültséget írd meg.
Az attól függ...
Jellemzően nem írják rá (csak olyan érdektelen dolgot, hogy pl. 18V-os). Én egy ehhez hasonlót használok, ez a fúrásteljesítménye, nyomatéka alapján 5-600 W-os lehet. Ezt abból gondolom, hogy van egy másik 230V-os, 600W-os, ahhoz hasonló teljesítményűnek érzem. Ugyanakkor fúrtam már más fajtákkal is, azok érezhetően gyengébbek voltak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |