Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1756 / 3984
(#) attila2 hozzászólása Aug 7, 2012 /

(Ne felejtsd törölni)
(#) pjg válasza PH-User hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

60-as szög!
(#) Endre22 hozzászólása Aug 7, 2012 /

Sziasztok!

Nagyon nem vagyok otthon akksi témában, így lenne egy kérdésem:
Van egy kütyüm, ami jelenleg adapterről működik, így helyhez kötött. Viszont szeretném mobillá tenni azzal, hogy felvértezem egy akku packkal. 12V-os és 3-4ezer mAh körüli elegendő lenne.
A gond az akku töltésével van, mert ezzel nem vagyok tisztába. A cél az lenne, hogy az akkut annélkül tudjam tölteni, hogy a szerkentyűt le kelljen kapcsolnom róla. Tehát töltés és töltésen kívül is, folyamatosan üzemeljen.
Van olyan típusú akku amit használat közben is lehet tölteni? Esetleg ehhez kellene valami átkapcsoló áramkör, hogy a töltés idején ne az akksit használja hanem a töltőt áramállatását?
Az is szuper lenne, ha erre az igényre tudna valaki célhardvert ajánlani, elérhető áron persze

Előre is köszi!
(#) pjg válasza Endre22 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Úgynevezett "zselés" ólomakku pont jó lesz neked. Azt lehet állandóan töltőn hagyni. Feltétele, hogy a kapocsfeszültség nem mehet 13,8V fölé.
(#) Endre22 válasza pjg hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Ööö, viszont méret is fontos. Úgy 15cm*5cm*5cm méret, 4-500g súly ami még rendben lenne
(#) pjg válasza Endre22 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

A többi fajta akku nem nagyon szereti a rátöltést. Esetleg a Lítiumos, de az meg drága, nyűgös, robbanós.

Zselés:
Akku 12V/3,2Ah zárt gondozás mentes, méretek: 5.9 x 6.7 x 13.4 cm (MxSZxH) 3.531 Ft
(#) kuka88 hozzászólása Aug 7, 2012 /

Sziasztok,
Egy 12Voltos akkumulátorból valamilyen varázslattal lehet csinálni +-6voltot? Erősítő tápjaként kéne hogy funkcionáljon,de szimmetrikus táp kell hozzá.
Köszönöm
(#) pjg válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

A 3. és 4. cella közti áthidalót kell óvatosan hozzáférhetővé tenni. Amúgy mit akarsz 2x6V-tól? Max. ha 5 W kijön belőle. Jobban jársz egy TDA2030-cal.
(#) kuka88 válasza pjg hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Igazából pont arra gondoltam, de szimmetrikus táp kell neki. Egy 20-25W sub-ot el lehet látni egyáltalán 12Voltos aksiról? Ha igen milyen végfok kellene?
Köszönöm
(#) moltam válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Helo.
Bővebben: Link
Nem lesz valami jó hatásfokú inkább egy kapcsolóüzemű tápot építenék akksihoz. Csak ez bonyolultabb. Itt vannak még bőven rajzok.
(#) zolika60 válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Nem feltétlen szükséges szimmetrikus táp. Bővebben: Link
(#) PH-User válasza reloop hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Igazad van, lehet megpróbálom majd ellenállással.

pjg - Inkább kihagynám, a védelem lenne a lényeg!
(#) Atielektro hozzászólása Aug 7, 2012 /

Sziasztok!

Lenne egy kissé elméleti kérdésem... Adott az ábrán látható kis áramkör. Ez ugyebár áll egy felüláteresztő szűrőből és egy osztóból, amire úgymond rászuperponáljuk a váltakozó jelet. A kérdésem az az lenne, hogy hogyan kell a felüláteresztő szűrő törésponti frekvenciáját kiszámolni? fc=1/(2xpixCxR2) vagy fc=1/[2xpixCx(R1||R2)]? Ha ez utóbbi a helyes megfejtés, akkor mi a fizikai magyarázata? Miért replusszoljuk?

Kapcsolas.PNG

(#) moltam válasza Atielektro hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Helo.
Repluszolni kell, mert a tápforrás váltakozó áramú szempontból rövidzár.
(#) Atielektro válasza moltam hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Köszi a segítséget!
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 7, 2012 /

Üdv. Szóval van egy 10ohm 10w-os ellenállásom és 10 ohm 2w ellenállásom ha sorba kötöm hány wattnak felel meg? Egyébként egy LM7805-höz kell R1-nek Bővebben: Link
(#) reloop válasza Atielektro hozzászólására (») Aug 7, 2012 1 /

Szia! Ha a felfelé mutató nyíl tápfeszültséget jelent, akkor R1, R2 eredője függvénye a tápfeszültségnek és a jel pillanatnyi értékének. Az említett képletek egyike sem alkalmazható (ha ez megnyugtat).
(#) Atielektro válasza reloop hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Nem, nem nyugtattál meg
Kifejtenéd bővebben, hogy akkor hogyan kéne kiszámítani a határfrekit?
(#) moltam válasza reloop hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

(#) blackdog hozzászólása Aug 7, 2012 /

Sziasztok!

Mennyire illik/nem illik illtetve jó ötlet biztosíték gyanánt kis ohm-os ellenállást használni? Úgy hallottam, hogy van ahol ezt alkalmazzák.
A gondom az, hogy a kapcsolásom szeretném biztosítani kb. 250mA viszont nincs helyem üvegbiztinek. Max. egy 0,6W méretű ellenállást tudok még beerőszakolni.
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 7, 2012 / 1

Hello!
Egyszerűen is lehet gondolkodni. Soros kapcsolásnál az mind két ellenálláson ugyanaz az áram folyik át. Ha a 2W-os ellenálláson akkora áram folyik, ami 2W hőt termel, akkor a 10W-os ellenálláson is 2W hő képződik, hiszen ugyan az az áram folyik rajta és ugyan akkora az ellenállások értéke.. Vagy is így egy 20ohm-os 4W terhelhetőségű ellenállásod lesz.
üdv! proli007
(#) pucuka válasza reloop hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Hááát, az R1 és R2 eredője nem függ sem a tápfesztől, sem a jel pillanatnyi értékétől. (hacsak nem feszültség függő ellenállások) Váltóáramú szempontból bizony a párhuzamos eredőjük (replusz) és a soros (csatoló) kondi határozza meg a bemeneti impedanciát, és annak frekvencia függését. (legalábbis, ha a további terhelő impedanciát nem vesszük figyelembe)
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Hello!
Elnézted a kérdést, egyszerűen csak a a törésponti frekvencia volt a kérdés.
üdv! proli007
(#) SzAndras00 válasza PH-User hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Szia, nem csak elektronikai boltokban lehet biztosítékot venni, én a helyedben pl itt is megpróbálnám!
András
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Hello!
Kis nyáktrafónál szoktam ezt a módszert használni. De 250mA-re, inkább ezt a mini biztit alkalmaznám.
Kapcsolóüzemű tápban is láttam már elégve ilyesmit. Néha "jól sül el", néha nem..
üdv! proli007
(#) reloop válasza Atielektro hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Erősen benéztem, elnézést a többiektől is. Biztonság kedvéért megszerkesztettem Tina-ban, a re-plusz helytálló.
(#) attika válasza (») Aug 7, 2012 / 1

Láttuk drága köbzoli.
(#) Gezaba hozzászólása Aug 7, 2012 /

Akkus fúró-csavarhúzyók hány wattosak szoktak lenni?
(#) zolika60 válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Nagyon széles a skála, nehéz így általánosságban meghatározni. Legalább a kívánatos feszültséget írd meg.
(#) kendre256 válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Az attól függ...
Jellemzően nem írják rá (csak olyan érdektelen dolgot, hogy pl. 18V-os). Én egy ehhez hasonlót használok, ez a fúrásteljesítménye, nyomatéka alapján 5-600 W-os lehet. Ezt abból gondolom, hogy van egy másik 230V-os, 600W-os, ahhoz hasonló teljesítményűnek érzem.
Ugyanakkor fúrtam már más fajtákkal is, azok érezhetően gyengébbek voltak.
Következő: »»   1756 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem