Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Szia!
Sajnos mint írtam egyedi táp.Nagyobb teljesítményű beszerzése lehetetlen.KÉP. A zöld vonal a táp körvonala.A fehér az a venti mögötti részen levő HDD-t mutatja. Egyébként köszi! Üdv belfi!
AKkor ez nyilván olyan gépben van, amelyikbe ez elég. Nincs is probléma, ez egy netezős PC lehet. Ha kell a számítási teljesítmény, akkor vegyél normális számítógépet, mint a többiek
Már megbocsáss, de nem azt kérdeztem hogy milyen számítógépet vegyek.A kérdés az volt lehet e a tápot nagyobb teljesítmény leadásra késztetni.Azzal viszont én is tisztában vagyok ha nem lehet akkor így marad.
Mercurynál a 300W és 400W között a látványos különbségek:
primer dióda, primer kondi, szekunder dióda, szekunder kondi trafó, primer tranyó azonos
Ismered-e egyáltalán a géped jelenlegi fogyasztását? Mit szeretnél beletenni ebbe a szűk házba, ami akkora többlet teljesítményt igényelne?
Hasonló gépek gyári összeállításban 90-110 W-ot esznek. Bőven van benne tartalék, amire szükség is van, hiszen nem 1-2 éves bóvligépnek méretezték. Gondold át és mérj, mielőtt nekirontasz ennek a spéci tápnak!
Üdv! Eldurrant a notim tápja (sajnos) és nem a biztosítékja. Arra volnék kíváncsi, hogy egy PC tápból hogyan szedhetnék ki 19V 3,42A-t, mert ugyanis ez van ráírva a notim tápegységre. Egyébként megtehetem-e hogy a PC táp kimeneteit 12V és 5V-ot sorba kötöm? Előre is köszi a segítséget!
Meg lehet csinálni, de a dc kimeneteket nem kötheted sorba. Van itt valahol leírás, pl. én is csináltam 24V/3A-as tápot kiváltó átalakítást. 2 fő módszer van.
Üdv Inhouse
A noti tápot megpróbálnám azért javítani. Lehet egyszerűbb mint egy PC tápot átalakítani..
Üdv!
Egy AT-s tápot az oldalon Amarton által publikált cikk alapján már sikeresen átalakítottam 13,8Voltosra, azóta is vígan kiszolgál 2 rádiót is egyszerre. Most szeretnék átalakítani egy Codegen 300XX(400 Watt) típusú tápegységet. Az AT-s táphoz képest nagy különbség, hogy több IC helyett egy nagyobb van benne(SG6105DZ), amibe integrálva van több dolog is. Próbálom kihámozni a PWM-el kapcsolatos lábakat, de sajnos elakadtam. Próbáltam a TL494 és az SG6105DZ adatlapjait összenézni, ezek alapján jutottam a következőre: Szerintem a két IC 4-es lábai stimmelnek, tehát mindegyik IC-n a 4-es láb a 'DTC'. Mikor elkezdtem keresni a visszacsatolást az 5Voltról az IC-nek, ami alapján szabályozza a feszültséget(TL494 1-es lába), akkor bizonytalanodtam el. Először azt gondoltam, hogy a TL494 1-es lábának az SG6105DZ 17-es lába felel meg, de valahogy furának találom. A 17-es lábon, ha jól láttam, van egy feszültségosztó ami a 12Voltos ágról jövő feszültségből csinál 5 Volt körüli értéket. Tehát a kérdésem abban állna, hogy melyik lábak felelhetnek meg az SG6105DZ-n a TL494 1-es és 2-es lábainak? Köszönöm a segítséget előre is!
Ok, közben megtaláltam itt a fórumban ezt a lehetőséget. Itt szerintem a "neheze" meg van oldva, csak a rövidzár védelmet kellene visszakötni valahogy okosan és a feszültséget 1,8 Volttal feljebb vinni. De lehet keresek egy "normális" tápot inkább...
Sziasztok!
Megpróbáltam átalakítani egy ATX PC tápot, eljutottam addig hogy a TL494 4-es lába lent van a GND-n, az 1-es láb osztójának felső tagja a 12V-os ágon, az IC 2-es lábára egy 50kohm-os potméterrel van leosztva a stabil 5V. Így maximum 6V ig lehet feltekerni mert az 1-es lábon lévő osztó alsó tagjairól lehagytam a trimmert. A kérdésem az lenne hogy normális dolog-e az, hogy sistergő hangot hallok a táptrafó körül? Nem mondanám ciripelésnek inkább sistergésnek. Ha beteszek egy trimmert az 1-es láb osztójának alsó tagjaival párhuzamosan, akkor fel lehet tekerni magasabb feszültségre is (16V tól feljebb nem próbáltam mert még nincs a kondi kicserélve) és 11,5V felett megszűnik a sistergés. Ez normális?
Üdv!
A "sistergés" amit hallasz tudtommal a trafó zaja,és ez normális dolog! Egy 230 voltos trafóhoz is ha odahajolsz akkor hallod az 50Hz-es "zümmzümm"-öt! Ez a zaj szépen fokozatosan megszűnik,ahogyan egyre magasabb frekvencián kapcsogatja a Tl 494 a vezérlőtranyókat,ami a trafónak a primerét kapcsolgatja!
Szia!
Köszi a gyors választ! Ez esetben folytatom az átalakítást!
Jó estét mindenkinek!
Segítségeteket kérem egy AT táp átalakításában!Ezzel a táppal kisebb erősítőket szeretnék meghajtani,de megakadtam a táp buherálásával.Eddig ott tartok hogy a 2-es lábra egy 50k-s poti került feszültségosztóként,a 4-es láb a földre lett kötve,és nemtudok mit kezdeni az 1-es lábbal mivel az 5 voltot és a 12 voltot is figyeli.Gondoltam az előbb arra hogy bekötök egy 50k-s potit sorban az 1-es lábbal,ezt megis valósítottam,mivel csak egy átkötés helyére kellett betenni a potit,viszont hiába tekregetem,a feszültség terheletlenül 4,80 volt.Azt is megpróbáltam hogy egy 6v 21W-os izzót teszek műtehernek az 5 voltos ágra,de ekkor a multiméter a 12 voltos oldalon 1,2 voltot mutatott,hiába tekergettem a potit. Szerintetek mi lehet a baj? Talán valamit át kell alakítani a második hibajel erősítőnél? Annyit elfelejtettem még említeni hogy TL494-es a meghajtó ic!
A "zaj" amit mindenki hall kis kitöltésnél az a szabályozás (visszacsatolás). A TL494 nem tudja olyan kis kitöltést beállítani, ami nem töltené túl a kimeneti kondikat, így a ki-be kapcsolgatás hangfrekis tartományba kerül. Hasonló eredményt mutat ha a hosszú potméter kábelen zajt szed össze. Korrekt mgoldás a visszacsatolás módosítása (lassítása) lenne, sajnos ennek a korrekt megtervezése meghaladja a képességeimet.
Idézet: „és nemtudok mit kezdeni az 1-es lábbal mivel az 5 voltot és a 12 voltot is figyeli.” Az 5V-os ágból ki kell szedni és csak a 12V maradjon... Az emelt feszültség miatt figyelj a diódák, kondik feszültségtűrésére! Üdv Inhouse
Köszönöm a gyors választ!
Egyébként a kondik már cserélve lettek 25 voltosokra,a diódákat nem cseréltem még ki mert nemnagyon terhelgettem a masinát,csak tegnap este 2 percre egy 6v 21W-os égővel. De miután kiveszem az 5 volt feszültségosztóját,maradhat az 50k-s poti sorbakötve az 1-es lábbal?
Nem írtad, hogy hány V-ot akarsz...
Ki kell számolni. Ha a műveleti erősítős bemenet másik lábán (2) 2,5V van, akkor ahhoz fog hasonlítgatni. Úgy kell méretezd az ellenállást, hogy a felső taggal együtt úgy ossza le az általad kívánt feszültséget, hogy itt az 1-es lábon is 2,5V legyen. Üdv Inhouse
Háháá megvan!
Tehát magyarán az ic arra törekedne hogy az 1-es és a 2-es lábán megegyezzenek a feszültségértékek? Kipróbáltam most az egészet egy teljesen más fesz osztóval,és működött gyönyörűen,25 volt fölé is tudtam volna tekergetni a tápot! Nagyon szépen köszönöm a segítséged Inhouse! Idézet: „Tehát magyarán az ic arra törekedne hogy az 1-es és a 2-es lábán megegyezzenek a feszültségértékek?” Igen. Ügyes vagy! Szívesen. Üdv Inhouse
Üdv Inhouse!
Gondolom szaki vagy ebben a tápegység témában,és a kérdésem az lenne hogy te nem tartod furcsának hogyha nincs egy AT tápban EMI filter? Amit ma a segitséged által átalakítottam,nem volt benne,és elég furcsa ez nekem,hogy nincs ami a bemenő hálózati "tüskéket" szűrje.
Az EMI filter nem a bemenő hálózati tüskéket szűri, hanem a hanem a kimenő hálózati tüskéket. Azaz nem a tápot védi a környezetétől, hanem a környezetét a táptól.
Sok olyan táppal találkoztam, ahol a szűrők helye fel van szitázva a panelra, de az alkatrészek helyén áthidalások vannak. Óccsó kínai (tajvani,...)bóvli. Komolyabb gépekben minden a helyén van.
Ha lassítod a visszacsatolást azzal szép nagy búgófeszültséget csinálsz a kimeneten, amit majd nem lehet normálisan megszűrni.
Az olcsóbb tápokat elintézik annyival, hogy úgyis elég kicsi a hálózat belső ellenállása, az majd elnyeli a zavart. Meg úgyis van bőven ohmos fogyasztó is a körben, és talán a többi kapcsolótápból amit majd a lakásban használnak nincs kispórolva a szűrő.
Amelyikben abszolút nincs semmi, tegyél be egy 220-330nF-ot a helyére (vagyis a hálózattal párhuzamosan), a zavarfeszültségből valamennyit söntöl.
Sziasztok. Van több pc tápom ami működik (már) és nekem most kellene egy TDA7294 hídnak egy táp. Mivel olyan trafóm ami beférne a kaszniba és megfelelő teljesítményű és feszültségű nincs így megpróbálkoznék egy pc táppal.
Nos 3 db ugyan olyan tápom van ebből max 2-t áldoznék fel. 2x36V kellene. Ehhez kellene nekem segítség az átalakításban. A tápban tl494 IC van . A táp egy 300W-os acorp. Egy részletes segítség kellene ilyen szájbarágós hogy ezt ide azt ki ezt így azt úgy
Szia!
Nem valószínű, hogy elő tudod állítani a 36V-ot a tápokból, de még 30-at sem! Át kéne hozzá tekerni a transzformátort, de ez kellő jártasság, és szakértelem nélkül veszélyes mutatvány. Gondolkodj, hogy nem tudod-e máshogy megoldani a dolgot.
VAn egy jópár bontott pc táp trafóm (33as mag) és van is ami át van tekerve. Úgy lett csinálva hogy ugye a legfelső réteg a primer egyik része. Az le lett tekerve majd leszedtem minden szekundert tekertem fel 2xX menetet(fejből sajnos nem tudom akkor mikor tekertem ki volt számolva hogy mennyi az annyi)1es drótból majd szigetelés és ment vissza a gyári primer ahogyan volt.
Remek! Ez jó hír. Reméljük, hogy a megfelelő primer-szekunder elszigetelést is megoldottad....
Ha passzol a lábkiosztás, akkor még jó is lehet. Én azt tenném a helyedben, hogy 15-20kHz közötti (2-3V-os) szinuszt küldenék be a tekercsekbe, és oszcilloszkóppal megvizsgálnám, hogy a tekercselés (irány, szimmetria) rendben van-e. Ezek után bátrabban neki lehet állni. Ja és egy átütési vizsgálat sem ártana (a hálózati 230V-ra talán elég lenne tesztelni).
Sziasztok!
Egy működő pc tápot (mercury 300w) szeretnék átalakítani, hogy meghajtson egy munkaasztal világítást és akksikat is szeretnék tölteni vele. A tápba nem nagyon szeretnék belepiszkálni, max a felesleges vezetékek leforrasztását. Egy kis megerősítést kérnék, hogy jól hámoztam-e ki a topicból: (nem szeretném elfüstölni a tápot) 1. a tápot a zöld vezeték és föld közzé kötött kapcsolóval tudom be- és kikapcsolni? 2. kell valami terhelés, hogy ne kapcsoljon ki (vettem egy 12V/20W halogén izzót, ezzel megoldva a munkaasztal világítás szerintem.) Ha jól olvastam, csak 12V kimenetre rákötöm direktbe a 12Vos izzót? Az a probléma tápon nincs semmi róla, hogy melyik színű lenne a 12V vezetéke. SEGÍTSÉG!!! 3. Akksi töltőt is a 12V-ról üzemeltetném és szeretném ha szabályozható lenne. (több akksi pakkot töltenék, más-más feszültségűeket ) Ha tudnátok valami kipróbált, jó kapcsolási rajzot azt nagyon megköszönném. Kösz minden segítséget! üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |