Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   67 / 360
(#) kokozo válasza djadji hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Ehhez minek kell c kód? Sima step dirrel kell vezérelni.
(#) djadji hozzászólása Aug 11, 2012 /

No, csak sikerült a motorvezérlő működtetése.
Most szükségem lenne PWM jelre. 628A PICet használok.
Csinált már valaki ilyesmit? Egyáltalán a Flowcode-dal meg lehet ezt oldani, yagy ITT kell már a C kód?
(ha jól tudom számlálóval és egy komparátorral lehet megoldani, de ez csak az elmélet, amit olvastam).
(#) kokozo válasza djadji hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia! pwm-et kb 1 lappal visszább kb 5 példával szemléltetve olvashattad volna ha használod a keresőt vagy legalább a lapozást. És igen ha akarsz használhatsz c kódot de ehhez az egyszerű dologhoz elegendőek a beépített komponensek is..
(#) djadji válasza kokozo hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Köszi. Valóban nem értem még oda az elejétől kezdtem olvasni.. de attól tartok ennyit képtelenség végig olvasni.
(#) kiskata hozzászólása Aug 15, 2012 /

Kedves Hozzáértők!
Tapasztaltátok már az 5.2-ben hogy
egy ADC (kb. az ötödik a sorban) felrakása után tönkremegy az INT1 működése?
Befordítva, beírva csak azt látom hogy az INT1 folyamatosan lefut (növeli a változó értékét)...
Brrr... Lehet hogy van erre is javítás...
Egy hétig legeltem az ADC komponens javításának megtalálásán...
(#) kokozo válasza kiskata hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Szia Próbáld meg felfrissíteni 5.4 re, rengeteg frissítést tettek bele lehet hogy ez is javítva lett!
Bővebben: Link
(#) kiskata válasza kokozo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Sajna nem
(#) babuka válasza kiskata hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Szerintem az ADC-el nem volt gond, a button makró volt hibás, annak van javítása.
(#) kiskata válasza babuka hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Biztos nem vref alapu merest hasznaltal... Azert nem talalkoztal a hibaval.
(#) kiskata válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

18F4620-on kísérletezgetek.
Ebbe a hibába futottam bele... Lényeg: ha vref-et használó adc-nél ezen a vezérlősorozaton nem olvasta be rendesen az értéket, illetve nem számolta ki rendesen.
Bővebben: Link
És a megoldás...
A hiba tehát ismert és javított lett az 5.2-ben csak lassan találtam meg. Az 5.4-ben meg már benne van az új és működő PIC_CAL_ADC.c.
(#1280462)Ez a másik hiba szintén 4620-on jött elő nekem.
Itt egy működő programhoz egy újabb db ADC komponenst hozzáadva az INT megbolondul és folyamatosan lefut.
(hazaérek felteszem a kódot is)
5.4 re frissítve is produkálja a hibát - az INT1 az érintett és az AN1-AN2-AN6-AN5-AN4 felrakásáig működött helyesen majd a AN11 felrakása után kezdett folyamatosan lefutni. Persze szimulátorban jó.

Itt vannak a programok...
Hiba:
Ha az AN11 bemenetet aktiválom akkor az INT1 aktívvá válásakor nem egyszer fut le a megszakításban meghatározott makró hanem folyamatosan. Amíg a kapcsoló lenyomva van.
(Mindegy hogy leeső vagy felszálló ágra aktív az INT)
(#) kiskata válasza kiskata hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Bár most veszem észre hogy a jó verziónál is az INT hatására 2-ször fut le a makró egyszer mikor leesik a szint egyszer mikor felfut.
(#) kiskata válasza kiskata hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Amit megjavított hogy optót tettem a kapcsoló és a PIC közé
Addig is milyen c kódot kellene beszúrnom hogy a jól működjön? Lessem ki a jól működőnek a c kódjából?

Mit lehet ilyenkor tenni?
Szőke kérdés de hát az vagyok.
(#) Kovabe hozzászólása Aug 16, 2012 /

Sziasztok kis segitségkérés ismételten. Szereztem egy 12f675-öt és szeretném az egyik lábat feszmérönek használni a töbit pedig ledkimenetelnek. A kérdés hogy hogyan állitsam be a bemenetelt a mésik pedig a fizikai rész hogy hogyan éitsem fel a bemenetet. Tudom hogy nem ezzel kéne kezdeni de a diszlexiám miatt a kész dolgokbol tudok tanulni.
Köszönettel Kovács G

feszmero.fcf

(#) kokozo válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia! Ha jól nézem ez valami autós feszmérő akar lenni.
Én úgy csinálnám hogy az autóban max 15 volt lehet de mivel bármi lehet így én 20 voltot vennék alapnak! a pic max 5 voltot tud mérni tehát kell elé egy fesz osztó 20/5=4
Tehát 4-es fesz osztó kell ami azt jelenti hogy a pozitív és a adc láb közé 3x értékű ellenállás kell az adc és a test közé 1x (x= az ellenállás értékével ami lehet 1k ohm) de ha kisebb akkor áramot kell számolni! A számításnál pedig 20=255 ekkor méri a maximumot a pic 8 bites módban, tehát 1 volt =12,75 egység 10 volt = 127,5.
(#) baloghzoli1 válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia
Egy kicsit alakitottam a tiédet

feszmero.fcf

(#) kiskata válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szuper!!!
Kösziiiiiiii...
(#) Kovabe válasza kokozo hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia ez nem auto hanem egy etetöhajó és két 6V-os aksi van sorbakötve tehát a max fesz. 13.6V de igazábol nem baj ha negyobb feszt is tudok mérni mert legalább univerzálisabb. KÖSZÖNÖM
(#) Kovabe válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Köszi csak van egy kis bökkenö, nekem csak 4.akárhányas verziom van és nem tudom megnyitni
(#) baloghzoli1 válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Az baj nekem meg csak ez van 5.4
(#) babuka hozzászólása Aug 20, 2012 /

v5.x-ben 18F6622 ADC nem működik.
(#) babuka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szia !

Vref+ így jó lett !
Köszi
(#) kiskata hozzászólása Aug 21, 2012 /

Kedves Hozzáértők...
Az Uintegert ugyanúgy tárolom az eprom-ban mint az Integer-t?
És a ULong-ot (Long-ot)?
(#) Kovabe válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia siker köszönöm
(#) djadji hozzászólása Aug 22, 2012 / 1

Hello!
Megakadtam. Azt hiszem értem az elméletét a Timer számlálónak, de a gyakorlatban nem működik nekem a dolog.
A következőt szeretném:
A Timer1 konkrét időnként (mondjuk legyen 1 ms) adjon nekem egy megszakítást. Ilyenkor egy váltózó növekszik, és ha az eléri a 1000-et, akkor folytatódik a program, így vártam 1 secet. Ugyanakkor ha valami másnak csak 0,1 sec kell, akkor az csak a 100at várja meg.
Próbálom beállítani, de nagyon nem olyan időközönként villog, mint ahogy szeretném. (sokkal lassabb).
Tudna nekem valaki segíteni, hogyan mit állítsak a Flowcode-ban, hogy a Timer1 pl 1ms-enkét fusson le?
(#) foxi63 válasza djadji hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

a timer1-be nem a kiszámolt idő kell, hanem 65536- idő
Ugyanis ha nem annyit írsz, csak akkor megszakít, ha átfordul, azaz eléri a 65536-ot. A másik, hogy olyan megszakítást csinálj, ami 100 után megszakit, és az növel egy másik számlálót, ha az eléri a 10-et (1000) akkor mehet a másik rutin is.
(#) djadji válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Nos:
A valóságban kb 3-4et villog másodpercenként. A szimulációban ha elindítom akkor világít vagy 10-12-20 másodpercig (ki sem tudtam várni).
A kód pedig úgy néz ki, hogy a project optionsban az van beállítva, hogy 4 Mhz. A kódban pedig ha jön amegszakítás, akkor a váltózó (most) 0-t számol (vagyis mindig elvégzi a led-cserét).
Nem értem. Mondjuk nincs külső oszcillátorom, a belsőt szerettem volna használni. Ezért a Configure Chipben azt állítottam be, hogy INTOSC I/O-t állítottam be.
Lehet hogy ezzel van a baj? Valamit nagyon benézhettem, mert most a projst beállításokban átraktam 1 Mhz-re, és nem lett lassabb villogás.

Foxi63: ez csak egy 8 bites számláló, szóval csak 255ig megy. A váltózót számlálós dolgot pont így csinálom, ahogy írtad. Csak kéne tudnom pontosan mennyi idő alatt jár le a 255.
(#) foxi63 válasza djadji hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

milyen pic?
A timer 1 mindegyikben 16 bites szerintem..
Ha a configben belső oszcillátor van beállítva , attól méfg ha jól tudom be kell állítami 8 vagy 4 Megára szoftverből is alapból 250kHz de tényleg kéne a száma is....
(#) djadji válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

16F628A.
Hülyén írtam le. Az első TIMERt használom, ami a 0-dik persze (bocsi). [bár most kicsit elbizonytalanodtam....)
A belső oszcillátort jól állítottam be? (erről sehol nem találtam infót, hoyg ha nem külsőt akarok használni, akkor mit kell). És az órajelet jó helyen piszkálgatom (a project optionsban)?
Következő: »»   67 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem