Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1776 / 3986
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Gondolom erre a hsz-re lett szánva
Az R4 zöld-kék-a többit nem látni teljes biztonsággal.
(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Hello! Rendben, köszönöm szépen a segítséget!
(#) sjano válasza Norberto hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Kedves Norberto! Vigyázz!
Ételmaradékot az EU szerint nem lehet álatokkal etetni! Nálunk volt ellenőrés is! Megkérdezték a Pistabácsit, hogy mitől olyan szépek a malacai? Azt válaszolta, hogy a kert végében van az ovi. Az ott megmaradt étemaradéktól. Meg is büntették. Szólt is a szomszédnak, hogy vigyázzon mit mond az elleőröknek. Őt is megkérdezték az ellenőrök. Feribácsi azt válaszolta, hogy a Dán premixtől. Őt is megbüntették mert premixxel se szabad! Bánatukban a kocsma felé vették az irányt. Útközben még találkoztak Józsi bácsival is. Elpanaszolták, hogy jártak és figyelmeztették vigyázzon mit mond. Hát Józsibácsira is sor került. Meglátták a malacait és valósággal meglepődtek! De szépek a malacai!Mit add nekik? Józsibácsi megpödörte a bajuszát és ezt mondta: HÁÁÁT minden reggel kapnak egy Eurót és azt vesznek rajta amit akarnak.
(#) minicooper hozzászólása Aug 26, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Arra lennék kíváncsi hogy ezt a "kondenzátort" lehet-e tölteni laposelemről transzformátor tekercsönindukcióval?
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Köszi! Hogy én mire kattintottam?
(#) -balint01- válasza minicooper hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Na ez engem is érdekelne
(#) c27 hozzászólása Aug 26, 2012 /

Sziasztok.
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy öntartást kellene megvalósítani lehetőleg tranzisztorokkal vagy fetekkel. Fontos hogy gyors ki és bekapcsolás szükséges.
Van egy nagyjából működő kapcsolás de az a bajom azzal, hogy ha gyorsan ki be kapcsolom a tápot magától elindul az öntartás, pedig nekem nagyon fontos lenne hogy megbízhatóan működjön. (Tirisztor nem igazán jöhet szóba mert a kikapcsolása nagyon lassú max 600-800ns kikapcsolás megengedett de inkább a fele kellene.)
(#) Gezaba hozzászólása Aug 26, 2012 /

Az inverteres klímák milyen elven szabályozzák a kompresszort? pwm, fázishasítás vagy frekvenciaváltó
(#) kamaro válasza amitech hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Nem 220-as hálózatra kell gondolni. Mikró trafókat tekernék meg vele. Két mag 20-20 menet. Arra lennék kiváncsi hogy leolvadna a szigetelés a kábelről vagy rövid ideig bírná?
(#) csorba janika válasza (») Aug 27, 2012 /

Elnézést,én csak segíteni akartam!
És bővebben kifejtenéd mi is az a WAREZ tevékenység?
Csak azért tettem fel,mert régebben is voltak a HE -ára feltéve ilyen progik.De amúgy teljesen igazad van,mert vannak sajnos autórádió tolvajok akik ezt felhasználhatják.
Még egyszer elnézést kérek!
ÜDV:csorba janika
(#) zoltan0801 hozzászólása Aug 27, 2012 /

Heló!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy 7805-ből jövő öt voltot szeretnék egy műveleti erősítő bemenetére kapcsolni. Kell elé valami áramkorlátozó ellenállás, vagy mehet rá direktbe? Ha igen esetleg tudnátok segíteni, hogy mekkora?
(#) eyess válasza CHZ hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Ez nem feltételezés ,azt hiszed nekem nincs, és nem használtam elégszer?. Nyugodtan használd csak én kevésbé teszem ezt.Gyárinál igen sajátnál nem.És az van egyébként , hogy ilyenkor csak rá teszem az alkatrész , és vagy forrasztóállomással /levegő/, vagy pákával sokkal szebben meg lehet csinálni mint utána sok ónnal , amit megint csak harisnyázni stb kell , és egyértelműen nem is marad annyi kötő anyag alatta, mint amennyi kell .Ez később problémához vezet.De ha esetleg szebben , és megfelelő mennyiségű ónt tudsz felvinni egy ilyen sűrű padekre , hogy kb így , vagy még szebb legyen , akkor szívesen látnék tőled ilyet , és a hogyan is csináltam leírást is mellé.

Ezt ne megbántásnak vedd , de amíg olyat írsz nekem , hogy [Feltételezésed egyike sem valós], addig kénytelen vagyok ezt rólad feltételezni amíg hasonlót , vagy jobbat nem látok tőled .Szóval egy pár dolgot láthattál már tőlem , most azt hiszem te jössz.Ja el ne felejtsem csak is hasonló legyen , se lötstop se semmi extra ala natur , ha mégis rászánod magad.
(#) eyess válasza (») Aug 27, 2012 /

Egyértelműen nem részemről legalább is , de kaptam egy lehet nem éppen a legjobban sikerült megfogalmazásban egy választ, hát illik rá válaszolni röviden ennyi.
(#) proli007 válasza zoltan0801 hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Hello!
Kissé általános a kérdés.. Alapból nem kellene ellenállás. Feltéve, hogy ne forduljon elő, hogy az IC táp még/már nincs meg, az 5V pedig igen. Mert akkor rossz esetben folyhat áram az IC bemenet felé.
Hogy mekkora? az attól függ, hogy mekkora az az ellenállás, amin eső bemenőáram, még nem okoz akkora offset feszültséget, ami téged zavar. Ha nem precíz a dolog, akkor egy 10kohm biztos megfelel a célra. esetleg védődiódákat kell tenni a bemenet és a két tápfesz felé.
üdv! proli007
(#) amitech válasza kamaro hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Így egészen más, de sajnos ez már nem az én asztalom, butaságot pedig nem szeretnék mondani.
(#) infra hozzászólása Aug 27, 2012 /

Adott egy m processzor. Előállítok vele pvm jelet, amit át kéne alakítani 0-10 v.-os analóg jellé szabályzás céljából.
Ugye a pvm jel a proci tápjától függően 3,3 vagy 5 voltos feszültségszintű változó kitöltésű idejű négyszögjel.Ezt kéne átalakítani 0-10v os analóg jellé.
Van e valahol valami egyszerű kapcsolás hogy a pvm feszültség szintjét megduplázzam majd ad átalakítóra tegyem? Vagy olyan ad ami kezeli ezt?
(#) Action2K válasza infra hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Szia! A PWM jelednek 0 - közel tápfesz között kell lennie. Ha ezzel megvagy, akkor a kimenetre rákötsz egy tranyót (bázisellenállással), ami kapcsolgat egy LM317-el beállított 10V-os feszt. Persze úgy kell beállítani, hogy a tranyón eső fesz után legyen 10V.

A PWM-et és a volt V-jét is nagybetűvel írjuk.
(#) vilmosd válasza infra hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Egy dupla muveleti erositovel a mellekelt abra szerint megoldhato. A VG1 a uC PWM jele (0-5 V) , a VF1 0-5 V analog jel, a VF2 0-10 V analog jel. Kiprobalt kapcsolas. Mas szintu bemeno jelnel a R4-R5 ellenallasertekeket meg kell valtoztatni a kivant erositeshez. 3.3 V eseten 30k.

PWMAMP15.JPG

(#) blackdog válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Ez minőség és gyártó függő.
A legtöbb esetben frekiváltó. Néhányan PWM-el operálnak. Persze akad jó pár gyártó aki szelep vezérléssel játszik és van pofája azt mondani, hogy ez a legjobb. Klíma piacon az az igazság, hogy ami nem japán vagy amcsi ott sok a hazugság. Nagyon sok!
(#) infra válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

köszönöm kipróbálom
(#) draco31 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Hello!
Csak most vettem észre, hogy ez nekem jött. R4 a szöveg, és egy rugó szerű dolog van mellé rajzolva, ami az ellenállás helyét jelöli gondolom. Öt sávos a kicsike: sárga-barna(narancs??)-fekete-barna-barna. Fényképezővel nem tudok jobb képet csinálni róla, így a scanneremhez fordultam, ezzel már jobban láthatóak a színek.
Kép1
Kép2

A szerelésből már csak holnap lesz valami nagy valószínűséggel, vagy esetleg éjjel valamikor.
(#) djhua hozzászólása Aug 27, 2012 /

Udv mindenkinek ! Megmondjatok megkerlek szepen hogy itt melyik lehet a primer ? Szerintetek ezt ellehet inditani ? Vagy ennek kell Lagyindito ( az meg mibol all ? ) ?

IMG_8894q.jpg

(#) peter1995 válasza djhua hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Szia. A kép szerinti jobb oldalon mérd meg a színek szerint is az elkenállást. Pl kék-kék.
Utána fogsz egy 60W-os izzót azt sorba kötöd a legnagyobb ellenállású tekerccsel. Így elkerülhető a bizto csapkodás és a trafó leégés.
(#) amairiol hozzászólása Aug 27, 2012 /

Hali!

Pár napja megcsináltam a ping-pong kapcsoló integrált áramkörös verzióját, csak egyáltalán nem működik a dolog, a kapcsolást rengetegszer leelenőriztem h megfelelő és minden alkalommal arra jutok h megfelel minden. 1 dolgot változtattam az eredetitől, 16V-os kondik helyett 25V-os kondikat tettem bele. A kapcsolásnak állítólag 9V feszültségen működnie kellene. Itt a kapcsolás: Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza amairiol hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Ez egy egyszerű kapcsolás és működnie kell. Tegyél fel képet a te gyártmányodról, hátha látjuk a hibát.
(#) djhua válasza peter1995 hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

koszonom szepen
(#) zoltan0801 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Köszönöm a válaszod, ez az öt volt az invertáló bemenetre megy, a nem invertálóra egy ellenállás osztó van kapcsolva, egy visszacsatolással. Szóval szerinted egy 10Kohm-ot megéri odatenni?
(#) silent15 hozzászólása Aug 28, 2012 /

Sziasztok, ennek a IC nek melyik a 2 vak lába?
Bővebben: Link
Ez SOIC20 de ebben elvileg csak 18 hasznos láb van.

Köszi!
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Aug 28, 2012 /

Szia!
Az adatlap szerint a 10-11-es lábak.
(#) zoltan0801 hozzászólása Aug 28, 2012 /

helo!
ez alapján a 10-11-es láb a vak láb...
Következő: »»   1776 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem