Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   419 / 507
(#) joco21 válasza pogos hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Hasonló szelvényméretek jöttek ki? Nálad a 0,5m-nél c=52,8cm, sziriusználnál 75,1cm. Ezek hasonló méretek?
Én még mindig nem tudom melyikőtök excelje adaj a helyes eredményt? A baj az, hogy nincs időm kideríteni. Az ki van zárva, hogy két különböző irodalomból vett képlet ekkora eltéréssel számol. A hiba az excelbe bevitt függvényekkel van.
(#) btoti hozzászólása Aug 23, 2012 /

Sziasztok!
Van-e valakinek mért adata, tapasztalata az MY1018-36V/450W áttételes, kefés bicikli motorról generátoros üzemben?
Indító nyomaték terheletlenül, ford/fesz adatok, stb.
Bármi konkrétumot szívesen vennék.
(#) generátor24 hozzászólása Aug 26, 2012 /

Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne:
Állandómágneses generátorom 230V feszültséget 12A terhelve 300as fordulaton éri el.
Készítettem hozzá 3 lapátos rotort 4,18m átmérőjű.
A lapát üvegszálas műgyanta és talán kijelenthetem végre olyan a profil , a csavarás amilyennek a nagykönyvben le van írva.
Aggódom hogy az a 220V körüli fesz ami nekem nagyon kellene csak ritkán lenne meg ekkora átmérőjű rotornál megfelelő fordulat hiányában.Van egy 2.5 es gyorsító fogaskerekes áttételem ami ehhez a szerkezethez viszonylag könnyedén illeszthető.Itt viszont a gyorsító veszteség miatt lehet nem jutnék összességében több teljesítményhez, hiszen ugyanakkora szélsebességnél nem terhelhetném be akkora árammal mint áttétel nélkül, mert leállhat.
Kérdés tehát hogy egy 4,18m átmérőjű 3 lapátos szélkerék elbír e simán egy 2.5ös gyorsítást úgy, hogy a hazai szélviszonyokat vizsgálva mindenképpen több teljesítményhez jutnék, mint ha a generátor tengelyére szerelném?
Gondolom jó lenne terhelt állapotban nyomatékot mérni a tengelyen hogy lehessen számolni valamit, de sajnos azt nem tudom megtenni.
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Szia! Csak egy gondolatmenet:

230V, 12A = 2760W, 300-s fordulaton
Direktben ezt a ~4m-s, ~12m2-s rotor 12m/s körül produkálná ~6-s TSR-t feltételezve.

2,5 szeres gyorsítással ~5m/s-nál elérheti ezt a fordulatot (~230V-t), viszont ekkora szélnél a rotor csak 150-200W kivehető teljesítményt tud (ez 230V-nál 0,6-0,8A). Maga a rotor a saját tengelyén ~20Nm nyomatékot tud ~5m/s-nál. Másrészt 2,5 szeres gyorsításnál a generátort megvédendő mindenképp be kellene tenni terhelőáram korlátozást a maximális terhelőáram értékre!

A leggyakoribb szelek 3-5m/s köztiek, a legtöbb évi kivehető energiát adók viszont 5-7m/s köztiek.
Ha ragaszkodsz a ~230V-hoz, akkor mindenképp áttételezni kell, mert direktben ezt a feszültséget terheletlenül is csak 8-10m/s-nál érné el.
(#) szsrobert válasza btoti hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Az indítónyomatékot én anno rúddal, súllyal mértem.
(#) btoti válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Barkács viszonyokban leginkább használható jól bevált módszer, sőt zacskóba folyamatosan homok és meginduláskor lemérni. (M=F*R [Nm])
Vigyázat! Én előbb a forgatónyomatékot számoltam (forgási teljesítményből) és nem az indító, billentő nyomatékot. (Pteng/w(omega-szögsebesség)=F*R*=M [Nm])
(#) generátor24 válasza btoti hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Köszönöm a választ!
Tehát nincs értelme áttételeznem, mert nem jutnék több teljesítményhez, legalább is a gyakori szeleknél biztosan nem.
(#) Stewe válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Többletteljesítményhez az alsó kategóriában jutnál, kisebb kerék-fordulaton adna használható feszültséget a generátor, de ekkor a terhelhetőség minimális, és a gyorsítás a ragadósságot is megnöveli.
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 27, 2012 /

Elég fejvakarós ez a kérdés is.
Terhelés szabályozás nélkül, ami a rotor TSR-t minden szélsebességen és terhelés mellett az optimális (legjobb hatásfokhoz tartozó) érték közelében tartja csak borzasztóan bizonytalan jóslásokat lehet tenni. Erre a bizonytalanságra utal Stewe válasza is.
Áttétellel terheletlenül jóval kisebb szélnél eléri a használható (mostani elvárásod szerint 220V körüli) feszültséget, de a szabályozatlan ráterhelés annyira visszafékezheti a szélkereket, hogy az optimális TSR-től való nagy eltérés miatt a hatásfoka borzasztóan leromlik. Amit nyertél a réven, elveszíted a vámon. Csak a mechanika lett bonyolultabb és nincs haszon.
Érdemes lenne elgondolkodnod terhelés szabályzáson és főleg a kisebb, már 50-100V körüli fesz. használhatóságán. Az általában számba vett 3-12m/s-s szélseb. tartományban egy állandómágneses generátor feszültsége 4 szeres, spontán terhelés változások esetén 6-8, 10 szeres is lehet.
Egy 2-3m2-s "játék" szélerőműnél közömbös lenne, de a 12m2-ből évi 1500-2000kWó-nyi energia csikarható ki (évi 80-100 ezer ft-nyi spórolás). Ez azért már inverter nélkül is megérne egy egyszerűbb elektronikát, mert anélkül jó, ha ennek a felét, harmadát tudja majd produkálni.
Szóval áttétel, vagy nem áttétel - nagyon sok egyébtől függ. (Én halkan 1,5-szeres áttételre - ami meg nincs kéznél - és feltétlenül elektronikára szavaznék.)
(#) Barret hozzászólása Aug 27, 2012 /

Az én gépem is áttételes,régen 1:4,most 1:5,5.
De megbántam a módosítást.
Annyit értem el,hogy később indul...
Igaz hogy több feszültséget tud termelni,de sokkal ritkábban éri ezt el.
Összességében rontott rajta a plusz áttétel.
(#) generátor24 hozzászólása Szept 3, 2012 /

Egy 36 hornyos állórészben 8 pólusú 3 fázisú tekercselés van.Ha minden igaz akkor ez 2 réteges tört horonyszámú tekercseléssel készül.
A gerjeszthető felület 1 pólusnál itt kb 4 horony szélesség.
A menetszám nem ismert , de legyen 1 pólusra esően mondjuk 150 menet.Ezt a 150 menetet egy egész tekercs, illetve még egy tört tekercs adja.
Ugyanez a méretű 36 hornyos állórész, csak üresen.
12 pólusú 3 fázisú tekercselés a terv.
Kiszámolva adódik hogy egyes tekercsek lesznek (3x12)
Itt a gerjeszthető felület kb 2,5 horony szélességre csökken.
Mivel 1 pólushoz csak egyetlen tekercs tartozik ezért a menetszám összege is lecsökken a 8 pólusú tekercseléshez képest, legyen kb 90menet.<---(sajnos a pontos menetszám nem ismert de kb ennyi lehet)

A kérdés az, hogy ugyanakkora állórészt vizsgálva az 1 pólusra eső kevesebb gerjeszthető felülettel és kevesebb menetszámmal rendelkező, 12 pólusú tekercseléssel készült állórész, ugyanakkora fordulaton, számottevően nagyobb feszültséget ad e mint a 8 pólusú, ami nagyobb gerjeszthető felülettel és több menetszámmal van ellátva 1 póluson belül.

(a tekercselés mind a 2 megoldásnál ugyanakkora keresztmetszetű zománchuzallal készül)>
(#) joco21 hozzászólása Szept 3, 2012 /

Sziasztok.
Hirdetést tettem fel, az apróhirdetéseknél megtaláljátok.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Írd már le légy szíves, milyen megoldással van elkészítve a generátorod, főleg a forgórészre vagyok kíváncsi. Én meg összehozok a tekercselés kérdésedre egy jó választ.
Remélem, hogy visszatalálok ide......

Írd már le légy szíves, milyen megoldással van elkészítve a generátorod, főleg a forgórészre vagyok kíváncsi. Én meg összehozok a tekercselés kérdésedre egy jó választ.
Remélem, hogy visszatalálok ide......
(#) generátor24 hozzászólása Szept 4, 2012 /

Ugyanúgy csinálom mint az előzőt.Sarus megoldás.

Azonos fordulaton azonos huzalvastagsággal 8 vagy 12 pólusra tekert állórész azonos feszültséget ad le.
Egy kicsit többet is írhatnál a forgórészről, hisz volt nagyon jó, és rossz forgórészed is. (gondolom mindenkit a jó megoldás érdekelne).
(#) generátor24 hozzászólása Szept 6, 2012 /

A szélgenerátor tengelye hány fokot dőlhet az ég felé?
15 fok sok lehet? Befolyásolja negatívan a rotor működését?
(#) generátor24 válasza sziriusz hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

A gyári aszinkron forgórészre rakott mágnesek nem hozták a kellő indukciót mivel rengeteg az alu benne. Kell tömör vasból csinálni és arra rakni a , pólusszélességet szinte kitölteni, és persze minél erősebb a mágnes annál jobb.Így megfelelő eredmény érhető el.
(#) zolika60 válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

A hasznos felülete csökken. Minél nagyobb a szög annál inkább. 15° szerintem nem olyan sokkal befolyásolja.
(#) sziriusz válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

A póluspárok és tekercsek számához:
A magyarázat (azonos fordulat és tekercs menetszám az azonos huzalvastagság miatt):
Nézzük meg, ha 36 horony van, és 2 pólust készítünk. Itt egy fázisra 12 horony jut, ez 6
tekercs, egy pólus alatt 3 tekercs van. A 6 tekercset sorba tudjuk kötni.
4 pólus esetén szintén 12 horony jut 1 fázisra. Annyi változik, hogy a kisebb méretű pólus miatt a tekercsek kisebb méretre vannak tekerve, és a 6 tekercs 4 pólus alá kerül, ezért egy pólus alatt 1,5 tekercs van (két rétegű tekercselés). A hat tekercset itt is sorba tudjuk kötni. A fele méretű forgórészpólus fluxusa miatt a feszültség a tekercsekben csak fele lesz az előzőnek. Ezt a fluxust kétszer akkora frekvenciával kapják meg a tekercsek, ami meg kétszeresére növeli az indukált feszültséget, így a végeredmény azonos az előző pólus és tekercs elrendezéssel.
További forgórész magyarázat helyett most tényleg jó lenne egy fénykép az újról, bár a régiekre pontosan emlékszem.
Ezt a dőlést át kell gondolni. Miért érdekel?

Sajnos 10 méter magasan van nem tudok róla képet csinálni.De úgy néz ki mint a másik csak 8 pólus van.
A dőlés azért érdekel mert az oszlopom 3 lábú lefelé szélesedő.Így kb 15 fok fix döntést adtam a rotornak hogy a lapátok biztonságosan 50cm re kb elforognak alul is.4,18m a rotorátmérő.Szárnyprofil, csavarás rendben.Viszont a mai 15-20km/h szélben 60as fordulat fölé nemigazán akart menni.
Már csak a dőlésszögre tudok gondolni hogy túl nagy és nem hasznosít elég szelet.vagy nemtudom.....
(#) Barret válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Az a 15 fok az jelentéktelen!
Biztos lehet mérni,de minimális.
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Szerintem se a 15° lesz a bűnös. Jelentéktelen eltérést okozhat, már annak okán is, hogy eleve a "szél" se mindig párhuzamos a talajjal.
Ezt a 60-s fordulatot milyen terhelési viszonyok mellett produkálta? (csapágy - áttételmű (?) - generátor - fogyasztó (ha igen, mekkora?)) Terheletlenül ennek a 2,5-3 szorosával kellene forognia.
(#) generátor24 válasza btoti hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Sajna terheletlenül produkálta ezt a fordulatot.Mondjuk mikor megterheltem 1kW os fűtőbetéttel szinte észre sem vette, forgott tovább ennyivel.De én nem gondolnám, attól , hogy 4,18m a rotorátmérő csak ennyivel tudna forogni.Valamit elcsesztem csak nem tudom mit. De a lapáttal van baj.

Csak néhány gondolat a tengely dőlésszögéhez:
- A nem vízszintes tengely problémájáról van pár mondat a Ledács Kiss Aladár könyvében a 93. oldalon.
- Mi alapján állítottad be a szárnyprofil csavarodását?
- Régen volt olyan irányzat, hogy nagy szélgépnél a szárnyvégek rossz beállítását használták a túlpörgés ellen.
- Az én számításaim alapján egy 4,18 méter átmérőjű, 5-ös gyorsjárású kerék szárnyvégének a beállítási szöge a forgási síkra 2-6 fok.
Több információ és gondolkodás kell ehhez...

az én lapátjaim szárnyvége szinte merőles.lehet ez a baj?

Na de mire merőleges? A forgási síkra vagy a tengelyre?
Kérdés volt, hogy mi alapján lett beállítva a szárnyprofil csavarása.
(#) joco21 válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Szia generátor24.
Elárulnád nekünk, hogy hol laksz, ill. hol lehetne megtekinteni a szélgépedet élőben?
Néhány hozzászólással előbb azt írtad, végre olyan a rotorod mint ahogy az a nagykönyvben le van írva. Most meg azt mondod, hogy a lapáttal lehet a baj. Akkor most hogy van ez?
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
(#) generátor24 válasza joco21 hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Úgy fogalmaztam, hogy TALÁN olyan...
Egyébként teszi a dolgát, csak számomra nem elég ez a fordulat, viszont nyomaték van rendesen.
(#) joco21 válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Szia.
Nagyon szépek a lapátok. Ennyi munka után megérdemelnéd, hogy jól dolgozzon. Nálam a lapátvég 0,4 fokban áll. Felteszek két fotót, az egyiken jól látszik a csavarás szöge, a másikon a formája. A teljes hossz 130cm, tehát 2,6m átmérőn forog. Nálam a fordulata eléri a 3-400-at is 5-6m/s szélben.
Nálad esetleg a lapátvég nem megy át negatív szögértékbe. Talán ez látom a fotódon, de csak talán nem biztos hogy ez van.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
Következő: »»   419 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem