Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   174 / 378
(#) kadarist válasza mitibi hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Keresd így: http://www.google.hu/#hl=hu&gs_nf=1&pq=araldit&cp=4&gs_id=4w&xhr=t&...ih=866. De ha tényleg ezzel ragasztasz, akkor többé ne akard szétszedni a magokat.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
(#) mitibi hozzászólása Szept 6, 2012 /

Köszönöm!
(#) szili83 válasza ujfalusi hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Nekem ez jött ki : (4A-ra)
prim: 780 menet 0.4mm (átmérő)
szek: 70 menet 1,4mm

ez vajon jó?
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2012
(#) Adamyno hozzászólása Szept 9, 2012 /

Sziasztok!

Egy 650-es APC szünetmentesből (panelhibás) szedtem ki ezt a trafót.
Konkrétan mit takarhat a sárga ragasztó?
Hol milyen értékeket kellene mérni, hogy biztosan kiderüljön, hogy jó-e?

Ami rá van írva:
430-0270
Z150H E154515
CLASS B 130°C
LEI-4 5F08

képek:
http://kepfeltoltes.hu/120909/Photo0067_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120909/Photo0068_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120909/Photo0069_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) kadarist válasza Adamyno hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Szia!
A sárga ragasztó alatt a tekercselés van. A nagfeszültségű kivezetéseire köss 230V-ot és mérj feszültséget a másik tekercsen. Tudod: http://hu.wikipedia.org/wiki/Transzform%C3%A1tor.
(#) Adamyno válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Az oké, de nem szeretnék 230-al kísérletezni. És ha zárlatos? Először ki kéne mérni valahogy nem?

A tekercszárlatot nem biztos, hogy multiméterrel ki tudod mérni, ezért áramot kell áthajtani rajta. Köss sorba egy 60-as izzót a 230V-os tekerccsel és úgy kapcsold rá a hálózatot. Így nem lesz zárlat akkor sem, ha a tekercs egyébként zárlatos.
(#) rockersrac válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

És a fekete-fehér közé kell kapcsolni a 230VAC feszültséget, mivel az a ,,primer" - vagyis jelen esetben biztos hogy annak lesz használva, de egyébiránt vannak olyan szünetmentes tápegységek amik egy transzformátort használnak az elektronika ellátásra, az akkumulátor töltésre, és inverter üzemre.
(#) kadarist válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Mérd ki. A két legnagyobb ellenállású tekercskivezetésre kösd a hálózatot.
(#) rockersrac válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Ezt biztos nekem címezted?
(#) kadarist válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Nem biztosan neked címeztem, de amit nekem címeztél, azt se nekem kellett volna címezni.
(#) Adamyno válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Zárlatos a trafó... Akkor nem csodálom, hogy világíít a replace battery és pukkognak az SMD alkatrészek

Hát akkor megy a MÉH-be. Jó nehéz
(#) erbe válasza Adamyno hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Eddig még nem találkoztam zárlatos vagy leégett szünetmentes trafóval. Bár én sem tartom lehetetlennek. A többi alkatrész hamarabb pukkan.
Szerintem inkább a mérési módszerrel van baj. Ha négyszögjeles (kváziszinuszos) a szünetmentes, a trafót másképpen méretezik, mint a 230V-os szinuszosat. Ha erre közvetlenül rákötjük a 230 V-ot, akár telítődhet is. Legbiztosabban toroidról megtáplálva lehetne kimérni.
Annál mindenesetre többet ér még a vasmagja is, hogy a méhecskék csámcsogjanak rajta.

Miből jöttél rá, hogy zárlatos a trafó?
(#) Adamyno válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Az egyik tekercsnek 0 Ohm az ellenállása.
Ez a rész megy az akkura, amikor átvált akkumulátoros üzemmódra, egy pillanat alatt felugrik 10Amperre az átfolyó áram és leesik az akku feszültség hirtelen, valamint kigyullad a piros Overload LED.

De ez kevesebb mint 0,5 másodperc alatt történik, tovább nem is merem rajt hagyni. Valami durrant is az alaplapon. Azonnal leválasztottam az akkut. Az egész hiba úgy kezdődött egyébként, hogy rádugtam a laptop töltőt, túlterhelte, eldurrantak a FET-ek.

Kicseréltem őket, de még mindig nem jó. Akkor valószínűleg ezzel is gond lesz.
(#) kadarist válasza Adamyno hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

A kisfeszültségű oldal 0 ohm-ja normális, hisz ott kevés menet van feltekercselve. Próbáld meg árammal kipróbálni. Egy hatvanas égőd biztosan van otthon.
(#) peppe51 hozzászólása Szept 10, 2012 /

Hatásfok?
Ha egy hegesztőtrafót (cos fi= 0,7) állandó áramforrásnak használok,
pl. egy 25 kW-os 35%: 48V/450A 100%:300A hegesztőtrafóból 48V-on

mekkora a hatásfok?
(#) ujfalusi válasza szili83 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Én az általad megadott adatokra számoltam ki. Az biztos jó
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Szia! Ha még nem oldottad meg; a primer oldalon szokott lenni egy hőbiztosító, ha az megnyekken, nem működik. Keresd meg benne, zárd rövidre, és egy megfelelő izzón keresztül próbáld ki, mérd az üresjárási áramot; ha sok (az elvárható teljesítmény áramának több mint egy tizede), akkor sajnos primer-zárlatos. Leteker, zárlat megszüntet, visszateker (ha sok menet kiesik, pótol), mér, örül.
Ha beöntött trafó, akkor csak egy jól kivezetett hajítás. Vagy szétfűrészelés, óvatosan, és esetleg felhasználható anyagok kimentése, új trafó készítéséhez.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
(#) lalus hozzászólása Szept 12, 2012 /

Szevasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ezt az áramkört szeretném megépíteni (a feszültségstabilizátor akkus fúrógéphez - skori-t ézzétek..), és nem tudom, milyen trafó lenne hozzá a leg megfelelőbb (esetleg pc táp?) áramforrásnak. Sajnos nem tudok sok infót a trafókról, ezért is kérem a segítségetek!! Remélem valaki tud segíteni!

Előreis köszi a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
(#) Mályi László válasza peppe51 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

A kérdésre a válasz a kivett teljesítmény függvényében változó a hatásfok.
(#) puffed hozzászólása Szept 18, 2012 /

Sziasztok!
Van nekem egy transzformátorom amit halogén lámpákhoz használnak az lenne a kérdésem hogy ebből lehet csinálni táptrafót mondjuk erősítőhöz?
(#) VIM válasza puffed hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Szia! Nem! Teljességgel lehetetlen. Sem kialakítása, sem a paraméterei nem alkalmasak transzformátornak. A régi típusúak azok E-I lemezesek voltak és azokkal lehetett számolni, de az általad kérdezett típus csak egy vasmagos fojtótekercs, ill. előtét.
(#) granpa válasza puffed hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Szia! Ebből max. 16V DC lesz. Nem tudod kihasználnia teljesítményét, mert ilyen alacsony tápfesszel nem szokás 2-300W-os erősítőket építeni. Természetesen egy kisebb erősítőhöz jó lehet (bírni fogja). Akku helyett jó lehet fúrógéphez pl (gréc, fuffer). Tegnap este már írtam egy választ, de eltűnt a "kiber-térben".
WIM: ez halogénhez trafó, én jól megnéztem (meg ismerem is).
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
(#) reloop válasza puffed hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Szia! Nem osztom a kolléga véleményét. A felirat szerint biztonsági szigetelésű transzformátor, mely 11,5V szekunder feszültséget szolgáltat és 24A-rel terhelhető. A kivezetések jelöltek, egy méréssel meg tudsz győződni arról, hogy transzformátorként működik-e. Szia granpa, megelőztél!
(#) puffed válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Köszi a válaszokat! Rámértem a feszültségre a sec. oldalon 12,4 V . Pufferelve mértem rajta 16,4 V-t.
Kipróbáltam vele a 4 ohmra tervezett Jlh-mat /belőttem hozzá/10000 mikóval pufferelve ami lehet ,hogy kevés de durva hálózati brumija volt...
(#) granpa válasza puffed hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Ott valami más hiba lesz, ekkora trafónak meg se kottyan ez a terhelés. Mérted a feszültség esést terheléskor?
(#) reloop válasza puffed hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Vedd le az egyik csatornáról a táp mindkét ágát, hogy a másik önállóan működjön. Mérj áramfelvételt, és a tapasztalatokat írd meg a JLH témába.
(#) istvan_sandor_98 hozzászólása Szept 20, 2012 1 /

Üdv mindenkinek! Segítséget szeretnék kérdezni, hogy hogyan lehetne házilag készíteni egy kisfeszültségű nagyjából 30 V-s transzformátort készíteni. Egy két dolgot már találtam az interneten de nem tudom hogy milyen alkatrészek kellenek meg hogy hogy álljak neki és azt sem, hogy mennyibe kerül egy ilyen elkészítése. Szóval segítséget várok, válaszokat várom, további szép napot!
(#) kormika válasza istvan_sandor_98 hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Először is az a kérdés, hogy mekkora teljesítményre kell, illetve, hogy van-e otthon tekercselőhuzal, transzformátorlemez, illetve csévetestnek való anyag, mondjuk textilbakelit. Ha mindent úgy kell hozzá megvenned, nem biztos, hogy olcsóbb lessz, mint egy gyári, a minősége sem biztos, hogy lessz olyan jó, az érintésvédelemről nem is beszélve. Viszont ha az építés öröme miatt akarsz belevágni, akkor itt az oldalon a videók között találsz egy szuper videót, ami részletesen kitárgyalja az otthoni transzformátorkészítést...
Következő: »»   174 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem