Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)

Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 121
(#) marcus hozzászólása Júl 15, 2012 /

Köszönöm!
(#) ptesza válasza telnagyapo hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

A szivacs a legrosszabb eset. Azzal a térfogatot csökkented.
(#) marcus hozzászólása Júl 16, 2012 /

Meg még annyit akarta, hogy a magas elég gyenge mind a 2 hangfalba. Namost a hangváltóba van egy elko, ha cserélem, valamit javulhat? Még a gyári van benne, csak beszáradt már..
(#) meszi válasza marcus hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

Az eredeti kapacítást már nem tudja?
Mérd le a kondit először..
(#) marcus válasza meszi hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

200 uf-ig mér a multim
(#) meszi válasza marcus hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

A magasnál levő kondi néhány mikrós, de max 10 mikró lehet, ezt le tudod mérni. Nézd meg mi van a kondira írva.
(#) marcus hozzászólása Júl 17, 2012 /

én csak 1 db elko-t találtam benne, de amúgy kivettem mind2 mélyet, és úgysincs valami szép hangja, zörgő hangja van, nem tudom hogy az jelent e valamit, hogy nem gumiból van a pereme, hanem rávan sütve egy ilyen műanyag perem.
(#) ozzy76 hozzászólása Júl 19, 2012 /

Sziasztok!
Adott egy Schneider midi 2225-ös hifinek a gyári hangfalai
, az lenne a probléma , hogy beakarom állítani a grafikus equalizert és ha a 100hz-et a felénél feljebb tolom akkor csak a fél hangerőig bírja a hangfal , mert utána már elkezd torzítani, a segítségeteket kérném , hogy mi lehet a hangszoróval a probléma ? (fordítva nem lehet bekötni mert régi din csatlakozos és megnéztem a hangszorót semmi hibát nem látok rajta ) , amúgy én úgy tudom , hogy a gyári hangszoróknak nem szabadna torzítani
(#) meszi válasza marcus hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Nem jelent semmit, ha zörög akkor a cséve valahol súrlódik, felütődik.
(#) marcus válasza meszi hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

és mit tudok neki csinálni?
(#) meszi válasza marcus hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Ha megnyomkodod óvatosan középen a membránt és tényleg súrlódik akkor valószínűleg el kell vinned egy hangszoró javítóhoz.
Szét kell szedni a membránt, centírozni kell, majd újra ragasztani. Ez szakértelmet kíván, meg spec ragasztót.
Ha ügyes kezű vagy és bátor akkor olvass vissza, találsz utalásokat a javításhoz.
(#) telnagyapo válasza marcus hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Egy próbát megér:
Leveszed a porvédőkúpot, kihézagolod a lengőt, majd hőlégfúvóval óvatosan!!! megmelegíted (nem megsütni!!) ezt megcsinálod 2-3szor. Utána ha kihűlt, hézagoló ki, jónak kell lenni. (amennyiben hézagolási problémája van)
(#) marcus válasza meszi hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

benyomtam, de nem surlódik
(#) MALICIA66 hozzászólása Júl 21, 2012 /

Sziasztok!
Van egy Yamaha MS28-as 2.1-es hangszóró szettem.Nagyon jó a hangzása és nem szeretném lecserélni,de furán viselkedik mostanában.Zenehallgatáskor néha elmegy a jobboldali(a kapcsoló és a potméter is ezen van)hangszóró hangja és visszhangosan szól.
Ki-be kapcsolás után megint jó egy darabig,de aztán újra produkálja a hibát.
Mi lehet az oka?
Köszi a tanácsokat előre is.
(#) marcus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Elnézést
(#) olahtamas hozzászólása Júl 24, 2012 /

Hello!
Segiségeteket szeretném kérni!! Van 2db autorádió, amit már megevett az idö vasfoga, na szoval a hangszoro gyuruje néhol szétment, szereztem be ujakat, és at hogy tudnám kicserélni hogy ne tegyek semmi másban kárt?? Ha lehet részletes leirást szeretnék, soha nem csináltam ilyet.
Üdv. -Piti-

elnézést a hibákért, Autorádio helyett autoba valo hangszoro.

45 oldalt olvassak el... huh elmegy egy pár ora... na sebaj
(#) Cságoly István hozzászólása Aug 1, 2012 /

Hogyan szokták, kiszámítani a kivánt impedanciára, teljesítményre a szükséges menetszámot, mi alapján választunk huzal átmérőt?
(#) mrn hozzászólása Aug 30, 2012 /

Üdvözlet!

Van egy pár Onkyo SC-400-as dobozkám. Mikor megvettem, a mélyek membránszéle hiányzott, az egyik magas nem szólt. Kb. 6 éve peremezte Aubeck úr a mélysugárzóit + porvédőt cserélt, tökéletes, azóta is hibátlanul működik, pedig néha igencsak kínzom szegényeket (60W RMS dobozok 70W RMS erősítővel).

A problémám a magassugárzóival van. Az egyik, amelyik nem szólt, le van égetve, a másiknak sérült a cséveteste. Ezek 5, azaz öt ohmos selyemdómok, pótolhatatlanok (hangváltót nem szeretném piszkálni). Anno, a mélyek javításakor bevittem a leégett magas betétjét Aubeck úrnak megmutatni, hogy tud-e kezdeni vele valamit. A tekercselés leégett, és két-három kisebb-nagyobb cikkely hiányzik a cséve palástjából, ami hozzásült a megpörkölt tekercshez. Azt mondta, ez még javítható, de vigyázzak rá, ha jobban sérül, már nem lesz javítható (vagy nem éri meg?), illetve vigyem be az egész hangszórót, ne csak a betétet. Ezen felbuzdulva összeraktam a leégettet, és kivettem a másikat is, mert az meg elég karcosan szólt. Na kiderült, ennek meg félbe van szakadva a kerülete mentén a fél lengőcsévéje... Valaki már szedte szét előttem, de szerintem ferdén húzta ki a légrésből a tekercset, ami így megakadt, ezért szakadhatott el (égés legalábbis nincs ezen a tekercsen). Pár hét múlva meg is szakadt a tekercs is a súrlódástól. Bár ezt még nem mutattam meg neki, mert már nem járok arrafelé, de ha a pár kiszakadt cikkelyt neccesnek érezte, akkor a félbeszakadt csévéset szerintem nem vállalná, vagy drága lenne.

Kérdésem, hogy mit lehetne ezzel kezdeni? Esetleg ismeri-e valaki Onkyo-ékat, hogy mivel szokták a selyemdómjaikban a csévét a selyem membránhoz ragasztani, illetve hogyan tudnám azt leszedni róla, és mivel tudnám pótolni a csévét? Egyáltalán érdemes-e házilag nekiállni egy ilyen sérülékeny, nehezen pótolható, helyettesíthetetlen hangszóró javításának, vagy valószínűbb, hogy gyakorlat nélkül csak tönkreteszem?

Persze kérek majd ajánlatot Aubeck úrtól is, de most anyagi megfontolásból eszembe jutott, hogy esetleg megpróbálom házilag (oda-vissza postával elég drága lenne, ha vállal egyáltalán postán keresztül javítást; ha nem, akkor BKV-val meg pláne drága...). Ha ő esetleg nem vállalná, mik a lehetőségek? H2000 elvileg vállalná, legalábbis ez van a honlapjukon: "lengőcséve, pille sérült hangszóró javítása... egyéb dóm magas (Orion, Vifa, Isophon, Celestion, SEAS, Audax, stb.)". A légrés ferrofluiddal feltöltését is vállalják, de félek tőle, hogy ez megváltoztatná a hangját. Ha csak úgy fel tudnak tölteni egy gyárilag nem ferrofluidos dómot, akkor gondolom nem kell hozzá tömítés, tehát elég viszkózus anyag, ami mechanikai ellenállást jelentene a lengőtekercsnek, ezzel megváltoztatva a hangszóró paramétereit, vagy tévedek? Vagy a megnőtt mechanikai ellenállást kompenzálja a(z elvileg) megnövő légrésindukció miatt javuló érzékenység? (Esetleg totál baromságot írok? ) Mivel eléggé szadizva lesznek, hűtés szempontjából nem ártana a ferrofluid. Jelenleg 2db VT HG2,5/1628 van kihuzalozva a dobozok tetejére (rém gusztustalanul néz ki...), ezek bírják, igaz, úgy tudom 100W-osak, míg az Onkyo-félék 50 vagy 60W-osak. Persze a 8 ohmukkal egyáltalán nem passzoltak az 5 ohm helyére, ordítottak belőlük a közepek is, ezt "megoldottam": hasraütéssel "méretezve" sorba kötöttem velük 1-1 db 1µF-ot, fülre a semmihez képest elégedett voltam az eredménnyel, 5-6 éve működnek így, de már nagyon kíváncsi lennék, eredeti állapotukban hogyan szólnának ezek a dobozok.

Hát ezt sikerült jó hosszú lére eresztenem, bocs...

Ráadásul még képeket is csatolok... Az első kettőn a leégett, a másik kettőn a szétszakadt csévéjű látszik. A hatalmas képek miatt is elnézést, a téma finomságára tekintettel gondoltam, jobb, ha minél több részlet látszik.

Előre is köszönöm a segítséget, akiknek volt türelmük végigolvasni...
(#) mrn hozzászólása Aug 30, 2012 /

Hopp, most látom, hogy az oldal trükkösen átméretezte a képeket, ezek 5MP-esek voltak... Ha valaki szükségét érzi, feltölthetem a teljes méretű képeket RAR-ban (azt próbálja átméretezni ), vagy hogy nehogy magamra haragítsam az admin-t vagy a modikat, akár fájlfeltöltő oldalra is feltehetem.
(#) Levi Jr. válasza mrn hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Nos,... előre bocsájtom, hogy azzal a kitétellel válaszolok, ami több más hangszórójavító véleménye is; nagyon nem tetszetős látvány nekünk egy olyan hangszóró képét lássuk, amit már valaki barkács módon szétszedett, én személy sezrint ilyenkor vissza is adom, hogy "lehet odavinni, ahol ezt így szétbxxxták..."

A képen látható hibák abból erednek, hogy árnyalatnyilval vagy nagyobb teljesítményre voltak hajtva, vagy több középfelé tolódást kaptak, és ezért a csévetest anyagfáradás miatt eltört. Ezt mi (privátban az elérhetőség) minden további nélkül tudjuk javítani, de előfordul, hogy már nem alu-ra tekerünk, hanem hőálló, ún. kapton-műanyag csévére. Ez tartósabb, és jobban megáll rajta a tekercs, lehet impregnálni tartósan rajta. Ez nem olyan hamm-cipó, gyorsan megeszlek dolog, még a mágnes és a mag birtokában is elég körülményes dolog ezt javítani, így szerintem nyugodatn bízd szakemberre. Ha a javításhoz kell segítség, budapesten vagyok elérhető. Üdv!

L jr.

ui: a képek minősége kiváló volt erre a specikfikus célra...
(#) pedav hozzászólása Szept 6, 2012 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném abban kérni, hogy melyik üzletben lehet kifejezetten hangszórójavításhoz kellékeket venni. Gondolnék ilyenre gumiperem esetleg központosító és az ezek ragasztásához megfelelő ragasztókat?

A másik kérdésem az volna, hogy a tekercs és a mágnes középső magja közé milyen papír a legjobb arra, hogy a tekercset a ragasztás idejére megtartsa középen a légrésben vagy legalább is milyen papír tesz jó szolgálatot erre a célra?

Köszönöm, Üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
(#) Moszy01 hozzászólása Szept 16, 2012 /

Sziasztok

A gyerekem benyomta a mélynyomóm közepét. tudtok segíteni hogyan állítom vissza az eredeti állapotot?

sub.JPG

(#) Gabó válasza Moszy01 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Porszívóval kiszívatod. Persze a leggyengébbel kezded és fogod a hangszórót.
(#) Gafly válasza Gabó hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Vagy "gyurma" ragasztó és azzal kihúzod,
vagy leoldod a dómot és ragasztol helyette másikat (boltban kapható).

A gyereket meg jól lecseszed és szerelsz védőrácsot a hangszóró elé...
Az különben is hasznos, mert bulikon felnőtteknél is rendszeresen előfordul hasonló "benyomás".
Ekkor szokták mondani, hogy "jó benyomást tettem a házigazdára"
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
(#) g3ngst3r hozzászólása Szept 16, 2012 /

sziasztok gondoltam ha már hangszórójavításról van szó megkérdem hogy mit is gondoltok egy régebbi 38cm s hangszórót peremznék újra 150 Oz s mágnes 6 ohm tökéletes doboza van csa mikor megkaptam a permene egy két lyuk volt fekete anyaggal le kenve és rosszul berakva a hagszóró ezért 150w körül kezdett egy kicsit berregni mert nem tudott jól mozogni és a kónusz oldala érte a vasmagét. Na de akérdésem az lenne hogy megéri e újra peremezni és ha igen az lennem ég kérdésem hogy Milyen ragasztót használjak mert romániában élek és nem igazán ismerem az itteni neveket illetve ahonnan a peremet rendeltem ott elméletileg volt valami ragasztó ilyen célra de elfogyott és csak a jövő hónapban kapnak szóval én szeretnék minnél előbb "zenét hallgatni" és tisztán . Illetve már más hangszórón volt mágneses problémám ha valakit érdekel a felvált megnes téma elmondom szívesen hogy hogy lehet rájonni hogy ez a probléma illetve hogy hogyan lehet megoldani. Előre is köszi a peremezéssel kapcsolatos válaszokat üdv! Gergő
(#) sound.man válasza g3ngst3r hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Palmatex tökéletes. Membránt letisztítod, és vékonyan bekened pálmatexel a peremet is meg a membránt is kb olyan vékonyan, hogy ne látszódjon sárgán mintha átlátszó lenne olyan vékonyan. Aztán összeigazítod és összenyomod. Ha vékonyan kented nem fog kifolyni se ami csúnya mert sárga.
(#) telnagyapo válasza g3ngst3r hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Vagy bármely cipészragasztó, ezek is hasonlóak a pálmához. Van olyan amelyik melegítős. Azt jelenti hogy, mind a két felületet bekened és megvárod amíg teljesen megszárad. akkor igazítod össze így nem ragad, tudod igazítani, amikor a helyén van akkor hőlégfúvóval óvatosan megmelegíted és egymásra nyomod a felületeket, ekkor össze fog tapadni. A melegítésnél vigyázz, mert a perem és a pille is eldeformálódhat, ha nagyon megmelegíted!!
(#) Dj Decybell hozzászólása Szept 16, 2012 /

Sziasztok!

Van egy lebetegedett hangszóróm amit megakarok tekercselni mély, esetleg sub-nak. Amely belülről bordázott, kívülről enyhén rapcsos membránú.

Mivel szétcsavarozható a káva a mágnestől kiszedtem a régi csévét és a porvédőt. A mágnes "elemei" ragasztottak azt nem bántom.

Kérdéseim a következők:

Mekkora legyen a belső átmérője a csévetestnek és miből legyen?
Milyen vastag huzalt és mennyit? 4ohm-hoz és 8ohm-hoz is érdekel.
Tekercselő nekem azt mondta h 400-asnak érdemes mert 600-asnak kicsi a mágnes és a tekercs átmérő. Mi a véleményetek?
Milyen érzékenységű hangszórót lehetséges készítenem, és az pontosan minek a függvénye?

Paraméterei: (majd kiválogatjátok a szükséges méreteket (: )
-teljes átmérő: 38cm
-perem szélesség: 18mm
-membrán magassága 92mm
-pille külső átmérő: 147mm
-mágnes külső átmérő: 180mm
-mágnes magasság: 22mm
-belső vasgyűrű magasság: 11mm
-külső vasgyűrű magasság: 11mm
-belső vasgyűrű külső átmérő: 175mm
-belső vasgyűrű belső átmérő: 65mm
-vasmag külső átmérő: 62mm

A közreműködést előre is köszönöm!
Következő: »»   44 / 121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem